Vuosi 2017 jää historiaan komeasti, kun Pyrintö kohtaa Karhun kahdesti peräkkäisinä päivinä. Ensin Kauhajoella lauantaina ja heti perään uudenvuodenaattona sunnuntaina Pyynikillä päiväottelussa klo 15.00.
Joukkueet eivät ole kohdanneet vielä tällä kaudella, joten edessä erittäin mielenkiintoinen ottelupari.

Lähtökohdat:
Viimevuosien kestomenestyjä Karhu on tälläkin kaudella tehnyt vakuuttavaa jälkeä. Kauhajokiset ovat sarjassa toisena saldolla 12 voittoa / 6 tappiota. Pyrintö on sarjassa viides (9/8) yhden pelin vähemmän pelanneena.
Karhun saldo etenkin viimeisistä peleistä on pelottavan vahva: kotona rökälevoitot Espoosta ja Katajasta sekä äärimmäisen kova voitto Vilppaasta. Ainoan tappion joulukuussa se kärsi kotonaan Kouvoille, mutta kuittasi sen saman tien vierasvoitolla Kouvolassa viimeisimmässä pelissään 16.12.

Pyrintö on tuskaillut koko syksyn loukkaantumisten ja sairastelujen kanssa. Silti sen voittosuhde on positiivinen ja peli-ilme on ollut pääosin erinomainen. Pyrintö on kyennyt vähintään haastamaan kaikki kärkijoukkueet, miksei siis Karhuakin.

Seuraa näitä:
Sami Toiviaisen siirryttyä 3 kauden jälkeen Kauhajoelta Pyrinnön päävalmentajaksi, Karhu nosti ykköskäskyttäjäksi Toiviaisen kakkosvalmentajan, nokialaisen koripallon kasvatin ja sittemmin maata kiertäneen Jussi Laakson.
Myös Karhun miehistössä on tapahtunut hallittua muutosta. Takamies Bojan Sarcevic on kuitenkin edelleen pelin sielu ja Karhun peruspelaamisen taso on usein kiinni hänen onnistumisestaan. Karhulla on toki tukku kovan luokan muitakin pelimiehiä, jotka pystyvät kääntämään yksittäisiä pelejä, mutta isossa kuvassa Karhun peli näyttää Sarcevicin korikselta.
Oulusta kotoisin oleva 210 cm sentteri Samuli Vanttaja on mille joukkueelle tahansa hankala match-up kokonsa sekä heittotaitonsa ansiosta. Kotkalaisen koripallokoulun kasvatit Joonas ja Juho Lehtoranta ovat Vanttajan ohella näkyvimpiä kotimaisia pelaajia, joista tosin Joonas on nyt pidempään pois kokoonpanosta.
Ulkomaalaisvahvistuksista takamies Marcus Allen on ollut joukkueen pistekärki 17,9 pisteen keskiarvolla. Miehen kolmonen on tappavan tarkka 46,6%. Toinen korintekijä on laituri Rene Rougeau 16,2 pist./peli.  Marraskuussa Karhuun liittyi sentteri Gregory Manganon joka kokonsa (208 cm) lisäksi on taitojensa ansiosta ikävä pelaaja molemmissa päissä kenttää. Pyrintöläiset muistavat vielä katkerasti, kun Manganon vahvistamana Karhu pudotti Pyrinnön kaudella 2014-15 puolivälierissä.

Pyrintö piti pidemmän tauon jo ennen Joensuun vierasreissua, joten nyt jouluna Pyrintö on harjoitellut lähes normaalisti. Pieniä terveyshuolia on ollut, mutta 1-divisioonajoukkueen ansiosta harjoitukset on pystytty vetämään suunnitellusti eivätkä terveet pelaajat ole kärsineet siitä välillisesti.
Petri Heinonen-Devonne Giles-Brian Asbury ovat Pyrinnön erittäin kilpailukykyinen eturivi, vaikka Karhullakin kokoa riittää. Vaikka Gilesin pelaaminen on vielä epävarmaa, koko Korisliigan pistekärki Asbury pystyy pelaamaan myös pienemmän viisikon vauhtipeliä ja tuomaan liikkuvuudellaan haasteita Karhun isoille miehille.
Topias Palmi pelasi Joensuussa kauden parhaan pelinsä ja on osoittanut selvää nousukuntoa. Jokainen korista seuraava tietää, mitä ongelmia se tuottaa vastustajille.  Palmin tapaan Joensuussa joukkueen parhaimmistoon kuulunut Osku Heinonen on ollut kova koko syksyn mukautuen puolustuksessa oikeastaan mihin rooliin vaan ja hyökkäyksen tavaramerkki 3 pisteen heitot ovat uponneet 42,6 %:sti.  Laituri Kenneth Manigault pystyy luomaan puolustuksessa painetta vastustajan syöttöpeliin sekä juoksee pallon saatuaan hyvin avointa kenttää.
Pyrinnön takakentällä Antero Lehto-Juanya Green-Lassi Kilpinen ovat parissa viimeisissä pelissä vähän ailahdelleet, mutta kokonaisuutena syksy on molemmilta ollut erinomainen ja miehet pystyvät henkilökohtaisella panoksellaan kääntämään pelin kuin pelin.

Hyvin mielenkiintoinen viikonloppu siis tulossa vuoden päätteeksi.

Sami Toiviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
Kolmen vierasottelun putki päättyy paikassa, josta allekirjoittaneella on hyviä muistoja viimeisen kolmen vuoden ajalta. Karhu on tällä kaudella ollut erittäin vauhdikas ja tulivoimainen joukkue. Coach Laakso on antanut debyyttikaudellaan todella vahvat näytöt osaamisestaan ja saanut joukkueeseen sopivat vahvistukset. Meidän on saatava Bojanin johtama hyökkäys meille sopivaksi ja kamppailla molempien korien levypalloissa, jotta kotimatka olisi meille mukavampi. Terveystilanne joukkueessa vaihteleva; Cavén edelleen sivussa ja Gilesin pelikunto iso kysymysmerkki sekä muutama flunssapotilas, niin haasteita riittää.
Kokoonpano: Green, Manigault, Lehto, Harju, Kilpinen (GTD75%), O.Heinonen, Giles (GTD50%), P.Heinonen, Palmi, Asbury

Jussi Laakso, Karhun päävalmentaja:
Joulutauon jälkeen päästään taas tositoimiin back-to-back pelien muodossa. Vastaan näihin peleihin asettuu ensimmäistä kertaa tällä kaudella Tampereen Pyrintö. Kauhajokisten mielenkiintoa lisää se fakta, että kolmen edelliskauden päävalmentaja Toiviainen istuu tällä kertaa, punaiset kengät jalassaan, Pyrinnön penkillä. Pyrintö on hyvin valmennettu ja monissa liemissä marinoiduista konkareista rakennettu kookas joukkue. Meidän täytyy pystyä pitämään tälle kaudelle ominaista tempoa ja nimenomaan säätelemään sitä. Levypallokamppailu on varmasti jälleen yksi ratkaiseva tekijä ottelun voittajan selvittämiseksi. Joukkueemme on hyvässä kunnossa lukuun ottamatta Joonas Lehtorannan alaraajavammaa, joka pitää valitettavasti miehen sivussa pari kuukautta. Flenard Whitfield kuntoutuu kovaa vauhtia, mutta hänenkin pelikunto vaatii vielä ainakin kuukauden. Kokoonpano: Perttu Salmi, Juho Lehtoranta, Rene Rougeau, Henri Kantonen, Bojan Sarcevic, Samuli Vanttaja, Marcus Allen, Stephen Maxwell, Jussi Myllyniemi, Valtteri Pihlajamäki, Greg Mangano (GTD 50%).

 

La 30.12. klo 17.00 Kauhajoella  Karhu – Pyrintö
Su 31.12. klo 15.00 Pyynikillä Pyrintö-Karhu

Mikäs sen hienompi tapa aloittaa uuden vuoden juhlinta kuin huippukoris mini-play-offien hengessä.

Sunnuntaina Pyynikillä Food-cornerissa herkkuja tarjoilee Ravintola Hook

Liput ennakkoon tiketti.fi/pyrinto

ja Pyrinnön toimisto Klingendahl, Pyhäjärvenkatu 5 H.

Kuva: MJ Pitkänen