Tampereen Pyrintö lähtee tulevaan kauteen uusiutuneena niin kentällä kuin penkinkin päässä. Viime kaudella Pyrintöä luotsannut Ville Tuominen siirtyi Tanskaan Bakken Bearsin peräsimeen ja pitkään Pyrinnön apuvalmentajana toiminut Ilpo Rantanen puolestaan kiinnitettiin Pyrinnön naisten edustusjoukkueen päävalmentajaksi. Korisliigajoukkueen päävalmentajaksi palasi vuoden tauon jälkeen Pieti Poikola, joka sai apujoukoikseen Tanskan maajoukkueesta tutun aisaparinsa Lasse Rantalan sekä mm. Pyrinnön valmennuspäällikkönä toimineen Artem Khvorostin. Lisäksi Pyrintö on tänään kiinnittänyt valmennuksen konsultiksi Jarmo Laitisen.

Miesten 1-divisioona A:ssa Pyrintö II:sen peräsimessä nähdään puolestaan Juha-Petri Nieminen, joka saa kotiotteluihin penkin päähän avukseen Damon Williamsin. Edustusjoukkueen fysioterapeuttina jatkaa Ismo Niemi ja fysiikkavalmentajana Harri Raivio. Huoltopuoella Harri “Bambi” Pekkasen tilalla nähdään Jani Saarinen.

Päävalmentajaksi palaava Pieti Poikola on voittanut Pyrinnön peräsimessä Suomen mestaruuden vuosina 2010 ja 2011. Kaudella 2009 Poikola johdatti Pyrinnön pronssille ja kauden 2012 sijoitus oli lopulta neljäs.  Poikola valittiin Korisliigan vuoden valmentajaksi kausilla 2010 ja 2011. Poikola valmensi Pyrintöä aiemmin neljän kauden ajan (2008-2012), jonka aikana Pyrintö voitti 215 ottelustaan peräti 149 (149/66). Kesällä 2013 Poikola valittiin Tanskan maajoukkueen päävalmentajaksi nelivuotisella (2+2) pestillä. Aiemmin Poikola oli toiminut maajoukkuetehtävissä toimiessaan Suomen 16- ja 18-vuotiaiden maajoukkueissa pää- ja apuvalmantajana vuosina 2009-2012.

Pyrinnössä Poikola saa tutun kasvon vierelleen, kun apuvalmentajan tehtäviä hoitelee Lasse Rantala, joka toimii Poikolan oikeana kätenä myös Tanskan maajoukkueessa.  Poikolan ja Rantalan lisäksi joukkueen valmennusryhmään kuuluu seuran valmennuspäällikkönäkin toiminut Artem Khvorost.  Valmennuksen konsultin roolissa kaudella 2013/14 toimii edelliset kauden Korihaita ja Lappeenrannan Namikaa Korisliigassa luotsannut Jarmo Laitinen. Laitinen valmensi Pyrintöä Korisliigassa viimeksi kaudella 2007-2008.

 

Selkeä roolitus

– Olen äärimmäisen tyytyväinen staffiini. Meidän roolitus on selkeä ja henki hyvä. Apuvalmentajani näyttävät loistavaa esimerkkiä yleisen positiivisen suhtautumisen vaikutuksesta ilmapiiriin ja siten tekemisen laatuun. Silti he ovat äärimmäisen kriittisiä asioiden tekemiselle oikein ja laadukkaasti. Se on valitettavan harvinainen yhdistelmä, kommentoi Pieti Poikola.

– Lassen olen tuntenut jo pidemmän ajan takaa. Hän on yksi älykkäimmistä tuntemistani ihmisistä. Olen valmentanut Lassen kanssa aikoinaan junnuja ja viime kesänä Tanskassa. Lasse on tehnyt koko kesän töitä kolmiohyökkäyksen opiskelussa. Jo Tanskassa monet jutut hyökkäyksessämme olivat Lassen käsialaa, mutta roolijakoa ei tehty selvästi.

– Nyt viemme tuota askeleen eteenpäin. Lassella on nyt täysi vastuu viedä kolmiohyökkäystämme eteenpäin. Se on siitä hieno hyökkäys, että se tarjoaa lähes täydellisen tavan hyödyntää pelaajien vahvuuksia, on se sitten syöttö-, heitto tai vaikka pelinlukutaito. Se on myös todella loistava opetushyökkäys. Mutta se on myös äärimmäisen vaativa valmentajalle, sillä hyökkäys on pystyttävä tekemään helpoksi pelaajille kuitenkin siten, että pelaajien vahvuuksia pystytään hyödyntämään. Se vaatii paljon työtä salissa ja videoluokassa  ennen kaikkea henkilökohtaisella tasolla. Siksi on hieno voimavara, että olen saanut Lassen mukaan ja on perusteltua, että hänellä on myös täysi vastuu ja valta hyökkäyksen kehittämisessä.

– Arto on uusi positiivinen tuttavuus. Arto vastaa videoidemme raakaklippauksesta. Työmäärä on suuri ja työnlaatu vaikuttaa suoraan tekemiseemme. Käytännössä minä ja Lasse olemme ohjeistaneet Artoa, mitä haluamme peleistä poimia. Parin pidemmän palaverin jälkeen olemme saaneet Artolta juuri sellaista materiaalia, jota tarvitsemme. Hän osoittanut hyvää näkemystä pelistä ja ennen kaikkea loistavaa työmoraalia. Artolla on myös täysin toisenlainen rooli: hän vastaa joukkueen aktivoinneista ja cooldown:ista. “Jarkin” (Laitinen) tehtäviin kuuluu puolestaan toiminnan yleinen tarkkailu ja avustaminen vastustajan scouttauksessa. Jarkin oli myös tarkoitus perehtyä älypallon tuomiin mahdollisuuksiin pelin kehittämisessä – kunnes hanke vedettiinkin yllättäen jäihin liiton toimesta.

Lisäksi staffiin kuuluvat Hatka ja Ismo, joilla on iso merkitys pelaajiemme urheilulliseen olemukseen ja hyvinvointiin.

 

Rantala innolla mukaan

– Olin useamman vuoden poissa valmennustehtävistä, kipinä kyti koko ajan ja nyt tuli kesän lopussa voimakas tunne siitä että haluan ehdottomasti olla mukana haalarihommissa. Katsomosta on aina helppo puhua, mutta nyt on taas tekojen aika ja innostus on erittäin korkealla, kertoi Rantala

– Joukkue on koottu erinoimaisesti, Pieti ja joukkueenjohto on tehnyt tässä loistotyötä. Mukana monipuolisesti erilaisia persoonallisuuksia ja eri ikäisiä pelaajia kuten pitääkin. Vahvistukset on valittu oikeille pelipaikoille ja siten että ne sopivat pelisysteemiin mahdollisimman hyvin. Näin henkilökohtaisesti minkälaisen työmäärän Pieti teki vahvistusten valinnassa ja lopputulos on todella hyvä. Kuten monessa muussakin asiassa, niin kova työ luo parhaat edellytykset hyvään lopputulokseen. Kilpisen Kari ollut mukana myös arvokkaana apuna valintaprosessin eri vaiheissa.

– Yhteistyö ykkösdivarijoukkueen kanssa on meille erittäin tärkeää. Tarpeeksi iso ja motivoitunut harjoittelurinki on laadukkaan harjoittelun yksi avainkohdista. Toisaalta taas Pyrinnön nuoret pelaajia saavat upean mahdollisuuden kehittyä huimasti kauden aikana kun pääsevät harjoittelemaan kokeneempien pelaajien kanssa korisliigatemmolla. Pyrintö on tehnyt ehdottomasti oikean päätöksen satsaamalla myös ykkösdivisioonajoukkueeseen ja tästä on iloa pitkälle tulevaisuuteen, summaa Rantala.

 

Pyrinnön staff kaudella 2013/14

Päävalmentaja: Pieti Poikola

Apuvalmentajat: Lasse Rantala, Artem Khvorost

Fysiikkavalmentaja: Harri Raivio

Fysioterapeutti: Ismo Niemi

Huoltaja: Jani Saarinen

Joukkueenjohtaja: Elisa Hakanen