Haluatko luovuttaa museolle esineistöä tai valokuvia – ota yhteys! Pyrintö-KTP -matsissa perjantaina 17.3. on esillä Suomen Koripallomuseon kiertonäyttely ja samalla voi testata mobiilitietovisaa tai astua virtuaalilasien kautta ”pelitunnelman sisälle”. Ennen peliä järjestetään seuran C-junioreille laji-/seuraidentiteettiä vahvistava Kohtaamisia-tapahtuma.

Koripallomuseon valtakunnallinen kiertue on osa Suomen Itsenäisyyden juhlavuotta. Siten Koripallomuseo on juhlistamassa niin Suomen kuin koripallon juhlavuotta, kun EM-kisatkin pelataan Suomessa 50 vuoden tauon jälkeen. Näyttelykiertueella näyttelyn ja museokokoelman täydentämisen lisäksi järjestetään seuroissa Kohtaamisia-hankkeen tapahtumia vahventamaan paikallista lajikulttuuria ja sitouttamaan lapsia/nuoria liikuntaharrastukseensa tiiviimmin. Kokonaisuus koostuu kolmesta eri osa-alueesta, joista 1-3 toteutetaan kiertueen myötä paikkakunnilla.

  1. Kohtaamisia

Kohtaamisia-hankkeella pyritään vahventamaan C-juniori-ikäisten lajikulttuuria ja siten vähentää drop out-ilmiötä. Tapaamisissa on vieraina seuran entisiä pelaajia ja muita toimijoita, joiden kanssa vuorovaikutuksessa mietitään mm. mitä koripallo/seura merkitsee, miten yksilö voi vaikuttaa joukkuehenkeen, millaista harjoittelu oli ennen/on nyt, jne. Samalla arvostetaan entisiä toimijoita nostaen heitä esiin siten luoden ajallista siltaa menneen ja nykyisyyden välille.

  1. Esine-, valokuva- ja liikkuvakuvakeruu

Koripallo saapui Suomeen pikkuhiljaa 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Tarkoitus on nyt kerätä mahdollisimman laajasti alkuvuosikymmenten esineistöä aina 1970-luvulle saakka ja myöhemminkin. Erilaiset paikalliset henkilöt, tarinat, ilmiöt, erikoisuudet, tms. on tärkeä tallentaa tuleville sukupolville kertomaan lajimme kehittymisestä eri puolilla Suomea. Valokuvat voidaan skannata paikan päällä sähköiseen arkistoon ja palauttaa kuvat.

 

  1. Valtakunnallinen kiertonäyttely

Näyttelyn kohteina on vuoden 2017 aikana valikoidusti Korisliigapaikkakunnat, mielenkiintoiset muut lajia harrastavat kaupungit, koripalloturnaukset (niin juniori- kuin senioritapahtumat) ja maajoukkueiden tapahtumat. Näyttelyn yhteydessä vedetään osassa paikkakuntia lajiharjoitukset lähikoulun oppilaille, jossa oma osansa on älytekniikalla nuorisoa hiukan uudesta näkökulmasta liikunnan pariin houkutellen.

”Kiertueemme tärkeä missio on nostaa entisiä toimijoita seuroissa takaisin tietoisuuteen ja samalla saada nuoret arvostamaan sitä kokonaistarinaa, jonka osana hekin sillä hetkellä sattuvat olemaan. Teemme herätekäyntejä ja pyrimme saamaan seurat arvostamaan tämän kaltaista toimintaa, jotta ne aktivoituisivat itse paikallisesti sitä toteuttamaan. Nykyaikaisena ja modernina museotoimijana halusimme olla samalla yhteiskunnallisesti vaikuttavia ja lapsia/nuoria positiivisesti liikuntaan kannustavia. Uskon vakaasti, että kiertueemme tulee vaikuttamaan positiivisesti lajiin ja ylipäänsä liikuntakulttuuriin.”, Jari Toivonen – Museonjohtaja, Suomen Koripallomuseo.

 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Jari Toivonen
Museonjohtaja
040 5708078
jari.toivonen@kotka.fi
www.koripallomuseo.fi