Kohti parempaa

Kesä 2018 alkaa kääntyä syksyn suuntaan ja koriskausi 2018-2019 kolkuttelee jo vahvasti ovella. Tässä teille lukijoille hiukan kertomusta siitä, mitä kaikkea päävalmentajan kesään on kuulunut.

Oli vuosi 2010, matkaseurana Laitisen Jarkki, kun viimeksi pääsin käymään Las Vegasissa tarkkailemassa pelaajia. Tällä kertaa lähdin Helsinki-Vantaalta ensin kohti Chicagoa ja sieltä matka jatkui tarunhohtoiseen Las Vegasiin.

Ensimmäinen lento sujui vaivattomasti, mutta jatkolento Chicagosta aiheutti hetken pään vaivaa. Lennon lähtöaika siirtyi muutamaan kertaan ja hetken alkoi jo hiki nousemaan pintaan siitä, että perutaanko koko lento. Reilun parin tunnin odottelun jälkeen päästiin kuitenkin matkaan. Vegasissa minua oli vastassa mestarivalmentaja Jussi Laakso, joka oli mennyt yhdessä Mikko Larkaksen ja Lassi Tuovin kanssa paikalle paria päivää aiemmin. ”Ei lämmin luita riko”- sanonta tuli ensimmäisenä mieleen, kun käveltiin kentältä Jussin vuokraamalle autolle. Kello oli yli puolen yön ja lämpömittari näytti vielä +38C. Jussi kertoi päivällä olleen sellainen sopiva +46C!

Siirryimme kentältä hotellille ja siitä aika lailla nukkumaan. Olinhan ollut hereillä semmoiset 26 tuntia. Aikaero Suomen ja Vegasin välillä kun on vaivaiset 10 tuntia.

Seuraavan viikon ohjelma oli aika lailla täyteen buukattu. Jokaiselle päivälle oli vähintään kaksi eri leiriä, joissa näkisimme pelaajia. Siihen päälle vielä NBA:n Summer league, jonne suuntasimmekin heti ensimmäisenä iltana. Sieltä ei toki meidän rahapussilla aivan suoraan pelaajia löydä, mutta tulihan nähtyä esimerkiksi NBA:n kesän 2018 varaustilaisuuden kahden ensimmäisen varauksen DeAndre Baytonin ja Marvin Bagleyn kohtaaminen.

Siellä me Jussin kanssa enimmäkseen katseltiin pelejä ja kuunneltiin Ihmepoika Lassi Tuovin mahdolisuuksia katsastaa pelajaa Strasbourgin joukkueeseen. Sen verran voin kertoa, että ihan samoilla pelinappuloilla ei Pyrintö ja Strasbourg pelaa tätä samaa peliä nimeltä koripallo.

Viikon aikana näin varovasti arvioiden 350 pelaajaa. Tietenkään kaikkia en katsonut yhtä tarkasti, mutta paremman arvion ja muistiinpanot tein noin 80:stä pelaajasta. Pelaajien taso vaihteli NBA-tason pelaajasta autokorjaajaan. Pyrinnön tulevan kauden vahvistuksista kolme tarttuikin tältä reissulta matkaan mukaan. Kevin Johnson, Eron Harris ja Jaylon Tate olivat jokainen eri leirillä tai oikeammin showcasella ja nähtyäni heidän pelaavan sekä keskusteltuani heidän kanssaan, olin vakuuttunut heidän olevan sopivia palasia tulevan kauden joukkueeseen. Neljäs vahvistuksemme Kenny Manigault onkin kaikille jo tuttu, joten nelikkomme on nyt sitten tällä kertaa tämä.

Pelaajat saapuvat tällä viikolla Tampereelle ja ensimmäisen kerran ovat tositoimissa, kun matkaamme Kauhajoelle hallitsevan Suomen mestarin Karhubasketin vieraaksi harjoitusotteluun.

Vegasin reissun isoimpia anteja pelaajien näkemisen lisäksi oli se, että olen saanut päivitettyä monen pelaaja-agentin kasvot. He eivät ole enää pelkkä nimi tai sähköpostiosoite, vaan nyt tiedän paremmin kenen kanssa asioin. Tämä helpottaa pelaajien saamista Suomeen ja muutenkin tekee pelaajien rekrytoinnista laadukkaampaa, kun tietää millaisen henkilön kanssa asioi.

Pyrinnön suomalaisosasto on harjoitellut kesän aikana hyvin. Testitulokset ovat osoittaneet, että se mihin olemme kesän aikana keskittyneet, on parantunut. Isot kiitokset kesän onnistuneesta harjoittelusta menevät valmennusstaffilleni eli Ilpo Rantanen, Juri Heinämäki, Jenni Puputti ja Reetta Hurske. Olemmekin saaneet ennen kaikkea Jennin fysiikka- ja Reetan juoksuosaamisen kautta paljon uusia virikkeitä pelaajien kehittämiseen.

Joukkue ei ole kokenut suuria muutoksia kesän aikana. Runko on lähes entisellään, joten ensi kaudesta on odotettavissa mielenkiintoinen. Uusina ”vanhoina” pelaajina joukkueeseen on tullut Justus Kilpinen ja Ville Haapoja. He tuovat joukkueeseen kokoa ja ennen kaikkea paljon vaihtoehtoja kokoonpanon suhteen

Ilokseni voin kertoa, että uusia haastajia on myös saapunut edustusjoukkueen harjoitusrinkiin. Opiskelut ovat tuoneet Tampereelle sellaisia nuoria pelaajia kuin Joni Pohjonen, Jonne Saarinen ja Pyry Dementjeff. Heidän lisäksi muutama uusi kokeneempi pelaaja kilvoittelee paikasta meidän harjoitusryhmässä ja peliaikaa on tarjolla ainakin meidän kaikista kovimmassa kakkosessa eli Pyrintö akatemiassa. Tämä yhteistyö edustus- ja akatemiajoukkueen kanssa on juuri sellainen polku pelaajien kehittämiseen, josta saamme varmasti tulevaisuudessa sen parhaimman tuloksen.

Muuten päävalmentajan kesään on kuulunut hiukan lomailua ja WU16II-maajoukkueen valmennusta. Maajoukkueen kanssa on leireilty Kisakalliossa ja Liettuan Anycksiaissa sekä kävimme pelaamassa erittäin hienosti järjestetyn turnauksen Valenciassa Espanjassa. Tämä mj-toiminta on itselleni erinomaista vastapainoa aikuisten miesten valmentamiseen. Samalla saa myös oppia oman staffin muilta valmentajilta sekä saa kontakteja kansainväliseen koripalloon.

Syyskuu menee edustusjoukkueen kanssa hyvin pitkälti joukkueen pelitavan opettamisessa jenkkivahvistuksille. Pelaamme viisi harjoitusottelua, joista tarkempaa infoa on tulossa lähiaikoina. Sarja-avaus on keskiviikkona 10.10.. jolloin Pyynikille saapuu mielenkiintoinen sarjanousija Ura Basket.

Mukavaa syksyn aloitusta kaikille ja nähdään Pyynikillä!

Terveisin,

Sami

Kuva: Janikuvaa