Tuomas Hirvosen taitavuus ja Thomas Gibson III voimakkuus korin alla pistivät Pyrinnön puolustuksen pakettiin ja vierasjoukkue haki sarjapisteet Pyynikiltä 78-89 (39-38).
OTTELUN RATKAISU

Ensimmäisellä jaksolla näytti siltä, että Pyrintö voi viedä ottelun jopa suurinumeroisesti. Pyrinnön aggressiivinen puolustus toimi hyvin eikä Kouvot saanut peliään käyntiin. Pyrintö antoi Kouvoille ensimmäisen 10 min aikana vain 9 pistettä (numeroin 20-9).
Toisella neljänneksellä Kouvot alkoi systemaattisesti pelata palloa korin alle sentterilleen, Kouvolan keskustan kerrostalojen kokoiselle Thomas Gipson III:lle (18 pist./4 lev. /4 syöttöä, 2-pisteen heitot 90%!), joka runnoi palloa koriin tai syötti sen nopeasti uudelleen ulos, jonka seurauksena Pyrinnön puolustus oli jatkuvasti myöhässä.
Toinen merkittävä ongelma oli pallo-screenien puolustus. Kouvot otti opikseen 1. jaksosta ja loi pallo-screen hyökkäyksensä keskemmälle kenttää, jolloin äärimmäisen taitavalla pelinjohtajalla Tuomas Hirvosella (14/1/7 syöttöä) oli enemmän tilaa ja syöttösuuntia. Kun Pyrintö joko laiskasti tai epäuskoisesti yritti tuplata (hard-hedge) pallo-screen tilanteissa Hirvosta, nuori kouvolalainen löysi joko itse syöttötilan korille tai sitten antoi niin sanotun ”Gretzky-syötön” paikkaan josta oli helppo toimittaa pallo korin alle.
Nuoremmille koriksen ystäville suomennettakoon, että Wayne Gretzky on maailman kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija, jolla oli poikkeuksellinen pelikäsitys löytää joukkuekaveri, jolla on paras kulma syöttää kiekko vapaalle maalintekijälle. Gretzky keräsi ison tukun syöttöpisteistään juuri näistä kakkossyötöistä.
Lisäksi Tuomas Hirvosen rytminvaihdoskyky on poikkeuksellinen ja hän pystyi sen avulla hyökkäämään myös itse korille, kun Pyrinnön puolustus hetkeksi nukahti. Vaikka välillä Topias Palmi (4/3) sai Hirvoseen 1 vs 1 puolustuksessa otetta, Pyrintö ei löytänyt lääkettä pallo-screen tilanteisiin.
Kouvot vei 2. jakson 19-29 ja tuli siis puoliaikaan mennessä käytännössä tasoihin. 3. jaksolla Kouvot jatkoi siitä mihin jäi ja näytti jo karkaavan, mutta jakson lopulla Pyrintö sai hyökkäyksensä toimimaan ja sitä kautta pystyi roikkumaan mukana, iskuetäisyydellä (55-66).
Viimeisellä jaksolla, jouduttuaan selkä seinää vasten, Pyrintö sai uutta virtaa myös puolustukseen. Aggressiivisuuden myötä Pyrintö voitti tilanteita myös omassa päässä ja ero kaventui nopeasti, niin että, 3 minuuttia ennen loppua oltiin jo tasatilanteessa 66-66.  Taas näytti siltä, että Pyrintö vie pelin, varsinkin kun Thomas Gipson III otti ensin hyökkääjän virheen ja heti perään teknillisen virheen heitettyään pallolla maahan kaatamaansa puolustajaa. No, Gipsonin hölmöily ei ollut ainoa lajissaan, Pyrintö auttoi 2. jaksolla Kouvot peliin mukaan yhtä lailla, hermokontrollin petettyä ja energian suuntauduttua asioihin joihin ei pysty itse vaikuttamaan, tuomioihin.
Pyrinnön piti siis taas voittaa, mutta sitten: Pyrintö sähläsi pallon pari kertaa Kouvoille, joista Kouvot tykitti tappavan tarkasti 3 pisteen heitot sisään ja taas oltiin takaa-ajossa. Viimeisen jakson alussa tehty hieno takaa-ajo oli vienyt mehut eikä Pyrinnöstä ollut enää aidosti uuteen takaa-ajoon.

Pyrinnön onnistujia olivat tänään Brian Asbury (20/14) ja varsinkin hyökkäyspäässä Devonne Giles (14/5).
Kenneth Manigault (11/3/4 riistoa) oli myös pirteällä pelipäällä. Kouvojen ja koko ottelun parhaat pelaajat onkin tullut jo edellä mainittua.

Brandon Drew, Kouvot:
Hyvä ensimmäinen peli. Pelasimme hyvin ja pallo liikkui hyökkäyksessä. Olen ollut Kouvolassa nyt noin viikon ja joka päivä opin tuntemaan pelaajia ja joukkueen pelitapaa paremmin ja paremmin.

Topias Palmi, Pyrintö:
Kouvot sai meidät pois kaikista meidän set-peleistä pois ja me taas emme saaneet heiltä mitään pois.
Kouvot sai paljon helppoja koreja, me emme. Meillä oli aseet Kouvoja vastaan, mutta emme saaneet suoritettua niitä asioita joita oli sovittu. Onneksi perjantaina on jo uusi peli, pääsemme näyttämään millainen joukkue olemme.

Jyri Lehtonen, Kouvojen päävalmentaja:
1. neljänneksellä hyökkäyksessä ongelmia tuotti se, että uuden pelaajan myötä peliin tuomani asiat tapahtuivat liian lähellä sivurajaa ja Pyrinnön hedge-puolustus vei meiltä kaiken tilan pois. Emme päässeet pallosta eroon ja hyökkäyksemme oli staattista. Kaksi jaksoa Gipson piti meitä pystyssä. Tuomas Hirvonen on kenties Korisliigan paras pelintekijä hard-hedge puolustusta vastaan joka pystyy luomaan meille hirveän määrän etuja. Lopussa myös heitimme hyvin, varmaan 6-7 kolmosta.

Sami Toiviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
1. ja 4. jakso, loppua lukuun ottamatta, olivat ihan OK peliä. 2. jaksolla Kouvot alkoi pelaamaan enemmän korin alle. Pelisuunnitelmamme mukaan Gipsonille ei pitänyt antaa yhtään helppoa syöttöä sisään. Sokea Reettakin näki, että emme ihan onnistuneet siinä. Jos emme pysty yksittäistä pallo-screen tilannetta puolustamaan paremmin, emme ansaitse voittaa. Täytyy arvioida kriittisesti myös pelisuunnitelmaa, miksi Kouvot sai nimenomaan helppoja koreja niin paljon.

Pyrinnön seuraava ottelu on jo perjantaina Espoossa, kun United isännöi tamperelaisia.

Pyrintö pelaa kotona jälleen lauantaina 17.2. klo 17.00 jolloin Pyynikille saapuu Kataja.

Liput ennakkoon tiketti.fi/pyrinto
ja Pyrinnön toimisto Klingendahl, Pyhäjärvenkatu 5 H.

Kuva: Antti Harju