LEGENDA DAMON WILLIAMSIN PAITA PYYNIKIN KATTOON – PYRINNÖN YLPEYDEN JUHLAPÄIVÄ LAUANTAINA 15. JOULUKUUTA!

Lauantaina 15. joulukuuta vietetään Korisliigan Pyrintö-KTP-Basket ottelussa juhlapäivää, kun Tampereen Pyrinnön pitkäaikaisen ulkomaalaispelaajan Damon Williamsin pelipaita nro 32 jäädytetään Pyynikin palloiluhallin kattoon. Peräti yksitoista kautta Pyrinnössä pelannut 45-vuotias Williams on legenda, jonka saavutukset suomalaisessa koripallossa hakevat vertaistaan – Damon jos joku juhlapäivänsä ansaitsee!

Williamsin ja Pyrinnön tarinat kohtasivat ensimmäisen kerran kaudella 1999-2000. Seattlesta kotoisin oleva Damon saapui Suomeen varsin ohuilla pelaajanäytöillä, mutta vakuutti tamperelaiset koripallon ystävät välittömästi upeilla peliotteillaan ja voitontahdollaan. Heti ensimmäisellä kaudellaan Damon voitti SM-sarjan pisteidentekijätilaston 29,3 pisteen keskiarvolla.

Niin ikään seuraavan kauden Suomessa pelannut ja Pyrinnön sekä SM-sarjan että Suomen cupin hopealle johdattanut siirtyi kahden Suomessa pelatun kauden jälkeen ulkomaan rahakentille. Suomen ulkopuolella vietettyinä vuosina Williams pelasi muun muassa Unkarissa, Italiassa sekä Meksikossa.

Ulkomaan reissujen jälkeen paluu kotiin

Kaudella 2007-2008 Pyrinnön kannattajat saivat ennen aikaisen joululahjan, kun Damon Williams päätti palata jälleen kotiin Tampereelle. Suomessa asunut perhe ja pienet lapset saivat Damonin tekemään paluupäätöksen.

Ensimmäinen kausi paluun jälkeen sujui vielä ilman sen kummempaa menestystä ja sittemmin Damon pelasi pienen hetken myös KTP:ssä, mutta helmikuussa 2009 alkoi yksi Pyrinnön historian menestyksekkäimmistä ajanjaksoista.

Kyseinen kausi päättyi lopulta pudotuspeleissä mitalijuhliin Espoon Hongan kaaduttua pronssiottelussa, mutta vielä parempaa oli edessä, kun Pyrintö pääsi juhlimaan seuraavaksi peräkkäisinä vuosina Suomen mestaruutta.

Pyrinnön silloinen mestarivalmentaja Pieti Poikola muistelee lämmöllä Williamsin kanssa viettämäänsä aikaa.

-Olen kiitollinen että olen saanut valmentaa Damonin tasoista pelaajaa. Hänen taitonsa on nähnyt jokainen laji-ihminen, mutta poikkeuksellinen pelikäsitys teki hänestä todella erityisen pelaajan.

Pyrintö pelasi Poikolan aikana kolmiohyökkäystä, jossa Damonin vahvuuksia päästiin hyödyntämään parhaimmalla mahdollisella tavalla. Myös pelaajat osallistuivat vahvasti mielipiteillään päätöksentekoon, eikä yhteenotoiltakaan aina vältytty. Menestys oli kuitenkin huumaavaa – Pyrintö onnistui voittamaan Poikolan ja Williamsin aikana yhteensä kolme Suomen mestaruutta sekä yhden cupin mestaruuden.

-Damonin vahva lajikäsitys teki hänestä haastavan, mutta palkitsevan valmennettavan. Se opetti ennen kaikkea kuinka tärkeää on osata kunnioittaa pelaajan mielipidettä, mutta toisaalta asettaa tarvittaessa myös rajat.

-Pelikonseptimme oli suunniteltu Damonin osaamisen ympärille ja hänen taitonsa oli epäilemättä valmennusta merkittävämpi tekijä kolmen mestaruuden voittamisessa. Damon on todella ansainnut paitansa Pyynikin kattoon, Poikola suitsuttaa.

Damonin vaikutus Pyrinnölle on mittaamaton

Damon Williamsin vaikutusta Pyrinnölle seurana, sen junioreille sekä koko suomalaiselle koripalloyhteisölle on vaikea kuvailla. Sitä voisi kutsua jopa mittaamattomaksi.

Voidaan joka tapauksessa sanoa että kentällä isolla tunteella ja uskomattomalla kilpailuvietillä pelannut Williams tunnetaan Suomessa jokaisessa mahdollisessa koripallohallissa. Suomessa ei liene yhtäkään koripalloihmistä jolla ei olisi mielipidettä Damon Williamsista.

Mutta mikä tärkeintä, Damon on toiminut isona esikuvana seuran omille junioreille koko ajan. Junioripelaajat ovat päässeet näkemään läheltä kuinka piinkova koripalloammattilainen valmistautuu otteluihin ja laittaa itsensä likoon pelikentällä.

-Damon on iso esikuva seuran omille junioreille, toimijoille sekä koko suomalaiselle koripalloyhteisölle, Pyrinnön urheilutoimenjohtaja Elisa Hakanen kertoo.

Liigauransa päätyttyä Damon on jatkanut Pyrinnössä valmentajana. Tällä hetkellä hän antaa ison panoksen seuran juniorivalmennukseen muun muassa talent-valmentajana sekä b-poikien valmennuksessa. Lisäksi Damon on mukana divisioona A:ssa pelaavan Pyrintö Akatemian valmennuksessa.

-Damon oli pelaajana tunnettu pelikäsityksestään ja kyvystään nähdä yksityiskohtia. Valmentajana hän jatkaa juuri tästä. Damon paneutuu työhönsä erinomaisesti ja auttaa pelaajia sekä joukkueita kehittymään, Pyrinnön koripallojaoston valmennuspäällikkö Jukka Raja-aho kommentoi Damonin merkittävää valmennuspanosta seuralle.

-Saamme olla ylpeitä siitä että Damon haluaa jatkaa lajin parissa ja antaa paljon junioripuolella ja miesten akatemiajoukkueessa. Damon on Pyrinnön ylpeys, legenda jonka aikakautta muistellaan isolla lämmöllä, Hakanen päättää.

Damon Williamsin paidanjäädytysseremonia lauantaina 15. joulukuuta ennen Korisliigan Pyrintö-KTP-Basket ottelua! Kiitetään Damonia yhdessä ikimuistoisista koriselämyksistä!