Kotimaista Korisliigaa on Pyrinnön osalta pelattu nyt neljäsosan verran eli 11 ottelua. Tässä vaiheessa Pyrintö on voittanut otteluistaan 6 ja tappio on tullut 5 ottelussa, sarjasijoitus tamperelaisilla on kuudes tasapisteissä paikallisvastustaja BC Nokian kanssa.

Loukkaantumisten sävyttämä alkukausi on aiheuttanut haasteita

Pyrintö lähti kauteen hieman vajaalla kokoonpanolla, kun Osku ja Petri Heinonen olivat heti kauden alusta sivussa joukkueen vahvuudesta. Lisäksi heti kauden ensimmäisessä ottelussa takamies LJ Rose loukkasi itseään ja oli sivussa kuukauden päivät. Näiden suurempien loukkaantumisten lisäksi Kilpisen veljekset, sekä Ville Haapoja ovat kärsineet pienistä vammoista.

Rose, Osku Heinonen ja Justus Kilpinen ovat nyt vammoistaan tervehtyneet. Haapojan paluu voi myös tapahtua lähiaikoina. Sen sijaan Lassi Kilpinen on sivussa todennäköisesti sivussa noin kuukauden verran ja Petri Heinonen palannee kentälle ensi vuoden puolella.

Vajaalla kokoonpanolla käytännössä koko kauden pelannut Pyrintö on kuitenkin esiintynyt pääsääntöisesti pirteästi ja lupauksia herättävästi. Coach Toiviaisen amerikkalaisvalinnat vaikuttavat osuneen hyvin. Kokeneet BJ Raymond ja Ray Nixon ovat aiheuttaneet vastustajien isoon päähän ongelmia ja LJ Rose on kuntoutumisen jälkeen osoittanut olevansa yksi parhaita pelintekijöitä koko sarjassa. Ahmad Thomasin heti kauden alussa korvannut Khalil Small on viime viikkoina löytänyt roolinsa joukkueessa ja ollut aika ajoin lähes pysäyttämätön.

Kotimainen osasto on myöskin esiintynyt tällä kaudella vahvasti, eikä Pyrintö missään nimessä tänäkään vuonna nojaa pelkästään ulkomaalaisiinsa. Kapteeni Antero Lehto pelaa tilastojen valossa yhtä uransa parhaista kausista ja jaloista löytyy edelleen virtaa, niin että nuorempia meinaa hirvittää. Ennen vammojaan Lassi ja Justus Kilpinen osoittivat, että kehitys on jälleen ollut oikeaan suuntaan, Lapualta Tampereelle tällä kaudelle saapunut Panu Peltokangas on heti kauden alusta laittanut työhaalarit jalkaansa ja ihastuttanut taistelullaan Pyynikillä. Osku Heinonen saa koko ajan paremmin pelirytmistä kiinni loukkaantumisen jälkeen ja on jälleen tärkeä pala Pyrinnön laituriosastoa. Nuoremmasta kaartista Haapoja, Eero Lehtonen, Tuomas Flinck ja Jonne Saarinen ovat aina kentällä tullessaan esiintyneet ennakkoluulottomasti ja tuoneet kentälle uutta virtaa.

Vauhdikasta ja koririkasta koripalloa

Kauden avauspeleissä Pyrinnön peli hieman yskähteli, mutta viime viikkoina on saatu viitteitä siitä, mihin joukkue parhaimmillaan pystyy. Pyrintö on iskenyt tähän mennessä tulostaululle lähes 90 pistettä ottelua kohden, joten hyökkäyspää vaikuttaisi olevan kunnossa tehojen puolesta. Pyrinnön pelissä on selvästi nähtävissä, että peli halutaan pitää dynaamisena ja vauhdikkaana, etenkin levypallojen tai riistojen jälkeen joukkue haluaa iskeä vastaan nopeasti. Pyrintö on tällä hetkellä sarjan paras levypallojoukkue ja toiseksi eniten koriin johtavia syöttöjä jakava, joka kertoo nimenomaan joukkuehyökkäyksen toimivuudesta. Tämän lisäksi Pyrintö on yksi sarjan parhaita joukkueita pitämään pallosta huolen.  Vastaavasti pientä parannusta voidaan odottaa joukkueen 3 pisteen heittoprosenttiin. Positiivista kuitenkin on se, että heittopaikat, joita joukkue luo ovat yleisesti hyviä, joten pallo alkaa varmasti löytämään tietään korisukkaan jossain vaiheessa.

Puolustuksellisesti Pyrintö on ajoittain ollut hieman vaikeuksissa ja joukkuetta vastaan on tehty keskimäärin 91.1 pistettä, joten korisuhde on hieman pakkasen puolella. Pyrintö on joutunut hieman muokkaamaan puolustustaan kauden aikana, mutta viime otteluissa myös puolustuspeli on näyttänyt koko ajan paremmalta. Hyökkäyksen tapaan Pyrintö pyrkii usein olemaan aktiivinen ja paineistaa pallollisia pelaajia, jolloin vastustajan hyökkääminen joutuisi sivuraiteille. Etuna Pyrinnöllä on, että hyvin moni pelaaja pystyy puolustamaan useampaa pelipaikkaa, jolloin tilanteissa aktiivinen vaihtopuolustus on mahdollinen.

Ennakkosuosikit ovat vakuuttaneet heti kauden alusta

Korisliigasta ennakoitiin ennen kauden alkua tasaista ja mielenkiintoista. Ennakkospekulaatioissa Salon Vilpas ja Helsinki Seagulls nostettiin monien papereissa kuitenkin ennakkosuosikeiksi. Kolmantena joukkueena puheisiin nousi usein hallitseva Suomen mestari Karhu Basket Kauhajoelta. Ennakot ovat monilta osin pitäneet paikkansa. Sekä Vilpas, että Seagulls ovat ensimmäisestä 11 ottelustaan kasanneet 9 voittoa ja jakavat näin ollen sarjan piikkipaikan. Karhu Basket aloitti kauden erittäin yskähdellen, mutta kauhajokisten peli on nyt löytänyt uomilleen, kun joukkue etenee 5 ottelun voittoputkessa.

Alkukauden suurin yllätys lienee ollut Kouvolan Kouvojen vahva aloitus. Joukkueen menetettyä avainpelaajiaan, ei ennakoissa suurta menestystä joukkueelle odotettu. Kouvot kuitenkin kaatoi ennakolta kovempia joukkueita ja oli kauden alussa kärkikamppailussa. Tahti on nyt hieman tasoittunut ja joukkue löytyy sarjassa sijalta 4, juuri pirkanmaalaisjoukkueiden yläpuolelta. Pyrinnön osalta on kuitenkin syytä realistiseen optimismiin, sillä joukkue on haastanut erittäin hyvin vajaallakin kokoonpanolla kärkijoukkueita Vilpasta ja Seagullsia. Kokonaisuutena sarja vaikuttaisi tosiaan olevan oletetun tasainen ja jokainen joukkue pystyy voittamaan kenet tahansa. Oikeastaan vain sarjajumbo Korihait, joka metsästää edelleen kauden avausvoittoaan, voidaan laskea jo pitkälti ulos pudotuspelikeskusteluista, mikäli otteet eivät nopeasti ala paranemaan.

Pyrintö lähtee varmasti kauden toiseen neljännekseen positiivisin mielin. Pelin suunta on koko ajan ylöspäin ja joukkueen henki vaikuttaa erinomaiselta. Toiviaisen valmennusryhmällä on nyt jokaisesta joukkueesta kokemus ja se helpottaa varmasti myös valmistautumista otteluihin. Pyynikillä tullaan varmasti näkemään vielä parempi Pyrintö, kun lähdetään etenemään kohti kauden puoliväliä. Kevään menestykseen ollaan siis varmasti melko lailla aikataulussa, joten nautitaan matkasta ja loistavasta koripallosta Pyynikillä!

Tällä viikolla Pyrintö matkustaa keskiviikkona Uuteenkaupunkiin Korihaiden vieraaksi ja lauantaina palataan jälleen Pyynikille, kun vieraaksi saapuu Helsinki Seagulls.

Artikkelikuva: Jani Virolainen