Epäonnistunut valmistautuminen tuhosi voittohaaveet Nokialla

Korisliiga
BC Nokia - Pyrintö
102-89 (58-33)

BC Nokia sai Pyrinnöstä helpon voiton 102-89 (58-33) ensimmäisessä paikallisottelussa Nokian palloiluhallissa.

Jotain Pyrinnön otteluun valmistautumisessa meni pahasti pieleen. Pyrintö ei näyttänyt jännittyneeltä, pikemminkin pelokkaalta. Pyrintö ei näyttänyt ylienergiseltä, vaan passiiviselta. BC Nokia oli sen sijaan tunnetilassa joka paikallisottelussa pitää ollakin. Se oli valmis taistelemaan jokaisesta irtopallosta, se taisteli mies miestä vastaan pallosta, tilasta ja asemasta. Muutama BC Nokian pelaaja roikkui pallottomassa pelaajassa kuin vesihiihtäjä, kun tuomarit sen kerran sallivat. Niin paikallispelissä kuuluukin pelata, rajoille asti pitää mennä, vähän ylikin.

Pyrintö ei ansainnut vihellyksiä, kun se jätti tilanteita kesken. Yhtä oleellista kuin tuomarien viheltämättömyys, oli se, miten nokialaisten fyysisyys vaikutti Pyrinnön pelaajiin. Leikkaukset jäivät kesken, ei menty enää tosissaan hyökkäyslevypalloihin. Ensimmäisen puoliajan levypallot Nokialle 25-15. Nokia juoksi helpoista puolustuslevypalloista helppoja pisteitä juuri siinä vaiheessa, kun ottelua ratkaistiin.

Pyrinnöllä oli jo ensimmäisellä jaksolla vaikeuksia myös heitonvalintojensa kanssa. Osin osallistumattomuus hyökkäyslevyihin ja niistä seuranneet Nokian nopeat hyökkäykset johtuivat myös tästä. Heitot yllättivät omat joukkuekaverit. Samoin yllätyksiä tuli helpoista ohiheitoista, joista seuraus oli sama.
Se ounasteli vaikeuksia, vaikka mukana roikuttiinkin vielä. 1. jakso kotijoukkueelle 22-18.

Toisella neljänneksellä Nokia meni sitten menojaan. Jakson alkuun Henri Hirvikoski tykitti pari kolmosta ja Papa Dia dominoi korinalustaa. Viidessä minuutissa peli oli käytännössä ohi, kun Ilkka Palviaisen aikalisistä huolimatta Nokia johti jo 40-18.  Myös Niko Mattila intoutui mainioon peliin ja vei omaa match-uppiaan niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa.  2. jakso pahasti turpiin 36-15, puoliaikatilanne näin lohduton 58-33.

Pyrintö tuli toiselle puoliajalle huomattavasti paremmalla ilmeellä, mutta 25 pisteen eroa ei vaan yleensä oteta enää kiinni. Pyrintö pääsi toisella puoliajalla jo 9 pisteen päähän, mutta kuten lähes aina toivottomassa takaa-ajossa, vastustaja saa väliin muutaman pisteen joiden ansiosta ero pysyy tavoittamattomana. Siksi tilastoja on aika turha puntaroida, kun toinen puoliaika oli lopputuloksen kannalta lähes merkityksetön. Pyrinnön pelaaminen oli upporikasta-rutiköyhää, BC Nokian lähinnä johtoa suojelevaa.
Isaiah Wilkerson (19/2/6 syöttöä) sammutti kylmäverisesti aina Pyrinnön kytevän liekin.

Ensimmäisellä puoliajalla vain Antero Lehto (18/5) tuntui saavan hyviä heittoja ilmaan. J’nathan Bullock (26/5) oli takaa-ajovaiheessa tehokkain, mutta hänkin oli vaisuhko ensimmäisellä puoliajalla.

Pyrinnön pelit jatkuvat perjantaina Uudessakaupungissa. Nyt Pyrinnön on kuitenkin parissa päivässä kaivettava esiin se, mitä ihmettä Nokialla ensimmäisellä puoliajalla tapahtui ja löydettävä oikea tunnetila, jolla palataan voittokantaan.

Ilpo Rantanen, BC Nokian päävalmentaja:
”Koko alkukausi, kun olemme pelanneet hyvällä energialla, niin olemme hyviä. Silloin kun emme, niin olemme todella huonoja. Isossa kuvassa meillä oli pari vierastappiota vähän latteammalla ilmeellä. Kauden mittaan tapahtuu kaikenlaista ja oleellista on se, että miten siihen reagoi. Joensuussa olimme tietynlaisessa tienhaarassa, että mihin mennään. Jätkät näytti isoa sydäntä ja apuvalmentajat Tero Vasell ja Aleksi Koskinen tekivät erinomaista työtä. Se, että miten Joensuun reissu käsiteltiin videolta ja muuten, näkyi heti maanantaina treenien ilmapiirissä.”

Ilkka Palviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
”Onnittelut Nokialle, he pelasivat minun silmääni kauden parhaan pelinsä. Pelasimme erittäin huonon ensimmäisen puoliajan ja siitä vastuun kantaa allekirjoittanut. Game planissä tai missään muussa emme muuttaneet mitään, mutta emme vain tulleet pelaamaan. Se mistä soimin itseäni on se, että en saanut nostettua sellaista intensiteettiä peliin, mikä paikalliskamppailussa pitäisi olla. Toisella puoliajalla tulimme aivan eri ilmeellä, mutta kaivoimme ensimmäisellä puoliajalla itsellemme todella syvän haudan.”

Isaiah Wilkerson, BC Nokia:
”Pelasimme kovaotteisen kotipelin pitkän vieraspeliputken jälkeen. Kovaa pelaaminen on ollut myös harjoituksissa teema. Puolustuksemme oli laadukasta ensimmäisen puoliajan ja toisella ehkä vähän rentouduimme. Nyt ensimmäiset kymmenen ottelua sarjassa ovat ohitse, joten pitää keskittyä seuraavaan kymmeneen.”

Antero Lehto, Pyrintö:
Jos mentäisiin lentopallosäännöillä, niin pelattaisiin viidellä erää. Kaksi ekaa hävisimme pirun rumasti, niin emme ansainneet päästä viidenteen. Nokia oli halukkaampi ja innokkaampi kaksi ensimmäistä erää. Positiivista oli, että emme luovuttaneet, vaan tultiin vielä peliin ja tehtiin ainakin jonkinlainen ottelu.

Korisliiga
BC Nokia - Pyrintö
102-89 (58-33)