Karhu vei Kauhajoen trillerin – Lauantaina jatkoaika Pyynikillä

Korisliiga
Karhu - Pyrintö
84-82 (38-38)

Pyrintö oli epäilyistä huolimatta hyvässä vireessä 3 viikon tauon jälkeen ja kova vierasvoitto Kauhajoelta oli todella lähellä. Karhu otti kuitenkin 8. peräkkäisen kotivoiton 84-82 (38-38). Joukkueet kohtaavat uudestaan jo huomenna uudenvuodenaattona 31.12. klo 15.00 Pyynikillä!
Lähtökohta oli jälleen vaihteeksi haastava, kun Wally Judge ei pystynyt pelaamaan ja 1-divarijoukkueen Terrell Vinson hälytettiin korvaamaan korinaluspelaajaa. Lisäksi Karhu on viimeksi hävinnyt kotikentällään sarjan avauskierroksella Seagullseille. Pyrintö oli kuitenkin Kauhajoella tosimielellä liikkeellä ja peli alkoikin niukassa tamperelaisten komennossa. Tamperelaiset loivat alusta asti painetta Karhun takamiehiin ja se otti varsinkin Bojan Sarcevicin (2 pist/2 lev) huumorintajun päälle. Toisaalta tunnustettava, että vaikka Sarcevicin heittotilasto on hyvin vaatimaton (pelitilanneheitot 1/6), mies jakoi 7 koriin johtavaa syöttöä ja oli Karhun paras +/- tilastossa (+12).

Sen sijaan pelihuumoria löytyi Pyrinnön Topias Palmilta (17/4), joka oli korille ajaessaan lähes yhtä ylivoimainen kuin eilen mikropoikien treeneissä, jossa mies ihastutti taidoillaan ja jakoi nimikirjoituksia ihailijoilleen. Pelaamisesta muinaisessa kotisalissaan näytti nauttivan myös J’nathan Bullock (20/8), joka oli jatkuva match-up ongelma Karhulle. Mies jyräsi korille (2p heitot 3/4) ja tykitti kolmosiakin hyvin 4/9).

Ottelu eteni alusta loppuun äärimmäisen tasaisena. Johto vaihtui peräti 20 kertaa, tasatilanteessa oltiin 14 kertaa!  Pyrintö johti jo 10-18, suurin ero muuten koko pelissä, mutta erän loppu osoitti karusti, että ilman Judgea Pyrinnöltä eivät voi Petri Heinonen ja J’nathan Bullock päästä yhtaikaa vaihtoon. Karhu kuroi parissa minuutissa 1. erätauolle numerot 17-18, kun Pyrinnön hyökkäys sekosi hieman.

Toinen jakso eteni kori korista ja Karhusta Samuli Vanttaja (9/6) otti roolia heittämällä sekä kolmosen että punnertamalla korin alta komeita hook-heittoja. Pyrintö näytti toisella jaksolla jäävän huolestuttavasti pieneksi. Pyrintö heitti kuitenkin kolmoset kovalla itseluottamuksella ja kuvaavaa oli Ricky Minardin (16/3) tilanteeseen 35-36 tuoma kolmonen joka pomppi rautaan, levyyn, rautaan uudestaan, levyn päälle ja vielä  kerran rautaan, yleisö ehtii jo useampaan kertaan huutaa ”ei voi mennä”, mutta pallo putosi kaiken seikkailunsa jälkeen koriin.  Tahtokorin ja säkäkorin ero on hiuksen hieno.
Erän loppuun Pyrintö sai pelin tasoihin, kun ”J” Bullock sai pelata ihanteellisen 1 vs 1 pelin, sillä kulmissa seisoivat heittovalmiina Topias Palmi ja Joonas Caven joiden vastustajat tietävät hyvin, etteivät voi mennä auttamaan tai käy huonosti. Niinpä Bullock voitti oman puolustajansa helposti tyhjällä kentällä ja punnersi lay-upilla pelin puoliajalle numeroihin 38-38.

Pyrintö aloitti 3. jakson terävästi, mutta sekaisten vaiheiden jälkeen Karhulla oli mahdollisuus karkumatkaan, kun Pyrintö sai vaihtopenkin teknillisen virheen, josta kotijoukkue pääsi ottelun suurimpaan johtoonsa 45-40. Pyrinnön hermo piti kuitenkin hyvin, sillä Ville Pekkola (5/1) rankaisi kylmäverisesti, kun Karhu antoi hänen heittää. Topias Palmi dominoi omaa match-uppiaan aina kun sai pallon ja vaikutti jopa ylivoimaiselta. Jakson lopulla Pyrintö sai puolustuksessa hyviä stoppeja ja pääsi juoksemaan nopean hyökkäyksen joista heitetyt vapaat 3 pisteen heitot kolisivat kuitenkin raudoista ulos, vaikka asialla olivat todelliset tekijämiehet Andre Stringer (5/5/5 syöttöä), Palmi ja Antero Lehto (6/1).

Viimeinen jakso alkoi Joonas Cavenin (2/1) todella komealla donkilla. Valitettavasti Caven syyllistyi pari minuuttia myöhemmin tyhmään virheeseen, kun ottaessaan hyökkäyspään epäonnistumisen jälkeen epäurheilijamaisen virheen. Onneksi Karhu ei saanut seuranneista vapareista ja pallonhallinnasta kuin yhden pisteen, jonka Palmi kuittasi saman tien kahdella lähes peräkkäisellä voima-lay-upilla vieden Pyrinnön taas 66-68 johtoon.
Todellinen trilleri sai arvoisensa lopun kun Tate Unruh (22/7) vei kovalla kolmosellaan Karhun 82-77 johtoon. Aikalisän jälkeen J’Bullock pussitti kolmosen, mutta seuranneessa puolustuksessa tamperelaiset onnistuivat ahdistamaan Karhun Tate Unruhin sivurajalla ja saivat melkein kiistapallon. Melkein, sillä erotuomari näki tilanteessa virheen, ja Unruh heitti 13 sekuntia ennen loppua eroksi uudestaan 84-80.
Ricky Minard ajoi suoraviivaisesti korille ja nosti Pyrinnön vielä 2 pisteen päähän 8 sekuntia ennen loppua.
Karhun aikalisän jälkeen Pyrintö onnistui träppäämään uudestaan sivurajalla, kun Joonas Caven pakotti Unruhin pallonmenetykseen.  Ricky Minard pääsi vielä hyökkäämään, mutta kiire oli kova, aikaa vain 6 sekuntia. Pallo karkasi hieman Minardin kädestä eikä hän päässyt enää ajamaan korille asti, vaan yritti ottaa hätäisen hyppyheiton, jonka Austin Hollins ennakoi ja torjui. Karhu voitti.

Pallonhallinnat menivät Karhulle 90-85, mutta Pyrinnön kova 2-pisteen heittojen tarkkuus (60%) toi sille jopa enemmän pisteitä korin alta. Samoin kolmosia Pyrintö heitti sisään 2 kpl enemmän, joten
ottelu ratkesi käytännössä vapaaheittoviivalta. Vaikka Pyrintö heitti omansa erinomaisesti (10/11), niin Karhu sai vapaaheitoista peräti +14 pistettä, vaikka osumatarkkuus oli paljon huonompi (24/34).
Suuri ero vaparimäärissä syntyi osin jo 1.puoliajalla (17-5), kun Pyrintö tykitti kolmosia ja Karhu pelasi enemmän sisään. Miksi sama tahti jatkui toisella puoliajalla (17-6), vaikka nyt Pyrintö pelasi jopa Karhua enemmän sisään, se ei taida tämän illan aikana valjeta. Yleensä iso vapaaheittomäärien ero selittyy sillä, jos toinen joukkue on takaa-ajoasemassa, se ottaa taktisia virheitä – kello on pysäytettävä, mutta nyt peli oli tasan käytännössä loppuun asti.

Ottelun lehdistötilaisuus, pelaajien ja valmentajien kommentit kuultavissa Karhu Basketin nettisivulla:
http://www.karhubasket.net/

Pyrintö taisteli sydämellä ja epäilemättä sama jatkuu jo huomenna Pyynikillä, kun vuosi 2016 julistetaan päättyneeksi hienon korisviihteen parissa. Ottelu alkaa jo klo 15.00, joten Pyynikiltä on erinomainen mahdollisuus aloittaa uuden vuoden vastaanotto.
Liput ennakkoon tiketti.fi/pyrinto

ja Pyrinnön toimisto Klingendahl, Pyhäjärvenkatu 5 H.

Kuva: Erkki Hautaviita

Korisliiga
Karhu - Pyrintö
84-82 (38-38)