Kataja vakuuttavaan voittoon – Pyrinnöllä valoa tunnelin päässä

Korisliiga
Kataja Basket - Pyrintö
98-66 (49-26)

Joensuun Kataja oli odotetun vahva ja ratkaisi pelin siipirikkoa Pyrintöä vastaan jo ensimmäisellä neljänneksellä (26-12). Loppulukemat Katajalle 98-66 (49-26).

Sinällään 14 pisteen johto 1.jakson jälkeen ei välttämättä merkitse vielä paljoakaan, mutta joukkueitten tämän kauden historiaan peilaten peli oli sillä selvä. Kun voittamaton Kataja repii eron miehistövaikeuksissa olevaa Pyrintöä vastaan, ei ole ihme, jos vierasjoukkueen usko vähän horjuu.

Vaikka Pyrinnölle tuli menetyksiä peräti 20 (Katajalla 10), niin Pyrintö voitti levypallot vastaavasti 35-41.  Heittomäärillä suuri piste-ero ei siis selity. Kataja sai enemmän pelitilanneheittoja 70-61, mutta Pyrintö pääsi useammin vapaaheittoviivalle (14-19 Pyrinnölle).
Ero selittyy siis ratkaisujen laadussa.Katajan perushyökkäys oli vakuuttavaa, kun 2 pisteen heittoprosentti oli 65 (Pyrinnön 37%). Osin %-eroa selittää, että pallonmenetyksistä vastustaja juoksee usein helppoja ja korkeaprosenttisia nopeita hyökkäyksiä.

Selvässä pelissä tilastot kuitenkin vääristyvät, eikä parhaita pelaajia voi niiden perusteella (jos nyt koskaan) valita, mutta kovimmat luvut tekivät Katajasta Joey King 24/4 (kolmoset 6/10), Ilari Seppälä 17/2/5 syöttöä sekä Teemu Rannikko 12/3/10 syöttöä.
Pyrinnöstä tilastomainintoja: Wally Judge jälleen tupla-tupla 14/14 ja J’nathan Bullock 12/7, Antero Lehto 12/3 ja Ricky Minard 11/6/5 syöttöä.

Tilastosta silmään pistää epäolennaisuus, mutta silti mielenkiintoinen yksityiskohta, että Pyrinnöstä yksi pelaaja ylsi +/- tilastossa positiiviselle merkinnälle, kun Joonas Pentin saldo on 7 pistettä plussalla.
Vastaavasti Katajasta Ville Mäkäläisen lukema on -3, joukkueen selvästä voitosta huolimatta.

Merkityksellisempää on kuitenkin kääntää Pyrinnön katse tulevaan. Kun tavoittelee Suomen Mestaruutta, ensimmäiset 4 ottelua eivät ratkaise mitään. Tärkeämpiä ovat viimeiset 4 peliä.
Vaikean alkukauden jälkeen näkyy jo valoa tunnelin päässä:
– Joonas Caven ja Petri Heinonen palaavat kokoonpanoon seuraavassa ottelussamme 24.10. Pyynikillä Korihaita vastaan, sanoo Pyrinnön urheilutoimenjohtaja Elisa Hakanen.
Päävalmentaja Ilkka Palviainen:
Kataja oli tänään loppunumerojen verran parempi. Kohtaamistamme joukkueista kaikkein eniten valmis. Tiesimme, että Kataja on hyvä nopeissa hyökkäyksissä ja yritimme ottaa niitä sen verran pois kuin saimme. Oma hyökkäyspään tekemisemme ensimmäisellä puolikkaalla oli heikkoa ja Kataja juoksi 22 pistettä nopeilla hyökkäyksillä. Siinä se ero oli.

Päävalmentaja Greg Gibson, Kataja:
Pyrintö oli tietenkin vajaamiehinen, mutta teroitin joukkueelle, että heidän aloitusviisikkonsa on todella hyvä. Olen tyytyväinen siihen energiaan, jolla aloitimme pelin ja keskittymisemme oli hyvää suurimman osan ajasta. Onnistuimme myös paikkaamaan tiettyjä puolustuspään virheitä, joita teimme edellisessä ottelussa. 

Korisliiga
Kataja Basket - Pyrintö
98-66 (49-26)