Nokia vei trillerin jatkoajalla

Korisliiga
Pyrintö - BC Nokia
89-92 (34-42, 74-74)

Pyrintö ja BC Nokia pelasivat jälleen tunteita nostattaneen ja huikean paikallisottelun.
Lopulta Niko Mattila kaatoi Pyrinnön jatkoajalla Pyynikillä 89-92.

Ensimmäinen neljännes käynnistyi varsin odotetusti. Papa Dia (13/10) haki heti alkuun pari hyökkäyslevypalloa ja vastaavasti J’nathan Bullock (22/10) oli vaikea puolustettava nokialaisille miehen pussittaessa 6 pistettä 4 minuutissa. Pyrintö vei ensimmäistä jaksoa ja karkasi jo hienoisesti 19-11 johtoon, mutta Nokia sai henkisesti tärkeän kavennuksen, kun sen tuorein amerikkalaisvahvistus Javier Duren (6/6) heitti summerin soidessa liki puolesta kentästä kolmosen (19-14).

BC Nokia sai tästä selvän virtapiikin ja se kuroi toisen jakson alkuun eron kiinni Isaiah Wilkersonin (17/6/5 syöttöä), Sefton Barrettin (8/6) ja Niko Mattilan (17/4) voimin. Pyrintö jäätyi pahasti ja 4 minuutissa Nokia siirtyi jo 23-28 johtoon, jolloin Ilkka Palviainen otti aikalisän. Nokia vei siis tätä ennen 5 minuutin jakson 4-17.
Aikalisän jälkeen Pyrintö pääsi takaisin mukaan peliin ja 7 minuutin jälkeen pirteästi tänään aloittanut Ricky Minard (14/11) toi Pyrinnön 32-34 tilanteeseen syöttämällä päätyrajasta pallon itselleen nokialaisen puolustajan takapuolen kautta ja nosti pallon pussiin.
Ilman Joonas Cavenia peliin lähteneen Pyrinnön pelättiin jäävän lyhyeksi, mutta yllättäen Pyrintö olikin 2. ja 3. jaksolla vaikeuksissa takamiespelissään. Nokian Niko Mattila pysäytti vielä siinä vaiheessa Antero Lehdon (23/1/4 syöttöä) ja Andre Stringerillä (0/3) oli samoja huolia kuin Kotkassa. Miehelle jäi pallo käteen ja peli meni pomputteluksi. Sen seurauksena Pyrintö joutui kiireiseen ja väkinäiseen ratkaisuun. Pyrintöläiset eivät osanneet pelata hyökkäystään kenenkään muun kautta. Nokia sai stoppeja ja haki niistä hieman turhautunutta tamperelaispuolustusta vastaan hyvät heitot karaten puoliajalle 34-43 johtoon.

Makkaratauolta palattuaan Ricky Minard ja J’nathan Bullock ottivat komennon käsiinsä ja ajoivat kovalla intensiteetillä korille. Jo parin minuutin pelin jälkeen Pyrintö tasoitti pelin Antero Lehdon kolmosella 43-43.
Minuuttia myöhemmin Ville Tuominen oli pakotettu ottamaan aikalisän, kun Pyrintö oli vienyt jakson alun 11-0.  Nokian peli vapautui Niko Mattilan kolmosella (45-46) ja peliä jatkettiin kori korista.
Kunnes Ilkka Palviaisen ennustus tunteiden hallinnan merkityksestä astui esiin. Ensin Wilkerson rikkoi Pekkolaa kovakouraisesti sivurajan tuntumassa, jonka yhteydessä Pekkola sai teknillisen virheen.
Pyrinnön tasoittavien vaparien jälkeen Nokia sai omansa ja vielä pallonhallinnan josta se teki korin 50-53.
Ja ihan kohta perään Pekkola sai levypallovirheen ja sen perään teknillisen virheen, jonka seurauksena hän joutui jättämään kentän. Käytännössä Nokia karkasi yhtäkkiä vapariviivalta 50-56 johtoon.
Ja kun Eldar Skamo naulasi vielä vähän helpon kolmosen Pyrinnön vielä käsitellessä kaikkea edellä tapahtunutta, niin Nokia sai viimeiselle tauolle peräti 11 pisteen johdon (52-63).

Pyrintö ei lannistunut vieläkään. Viimeisen jakson alku mentiin kori korista eikä Pyrintö meinannut saada eroa millään kiinni, mutta jakson puolivälin lähestyessä Bullock ja varsinkin Antero Lehto yltyivät todella koviin henkilökohtaisiin ratkaisuihin. Ja hups, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä 3 minuuttia, Lehto säkitti Pyrinnön jo johtoon 72-71. Parin minuutin kohdalla Nokia menetti sekä Sefton Barrettin että Javier Durenin 5 virheellä suihkuun, alkoi peli näyttää Pyrinnön kannalta hyvältä. Pyrintö unohti kuitenkin Eldar Skamon (15/7) vähän turhan vapaaksi ja mies pistää tapansa mukaan kovat heitot koriin. Peli tasan 74-74 ja minuutti aikaa.
Nokialla oli vielä mahdollisuus voittoon jo varsinaisella peliajalla, kun se pääsi aivan viime sekunneilla 2 vs 11 nopeaan hyökkäykseen, mutta ei saanut kiireessä kunnon heittoa tilanteesta. Edessä jatkoaika.

Jatkoajalla jatkettiin samaa ilotulitusta Topias Palmi (13/5) kerran ja Henri Hirvikoski (11/5) kahdesti osuivat kaukaa.
Pyrintö löysi uuden tehokkaan pienpelin, kun Petri Heinonen (11/2) ja Antero Lehto pelasivat pari nättiä koria.
Ottelu eteni tasaisena viimeiselle minuutille, kun Niko Mattila heitti Nokian 87-88 johtoon.  Pyrinnön epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen se pakotti Isaiah Wilkersonin vapaaheittoviivalle 26 sekuntia ennen loppua. Wilkerson suttasi molemmat ohi, mutta Pyrintö hävisi tässäkin pelissä puolustuspään vaparin jälkeisen levypallon kriittisellä hetkellä, kun pallo pomppasikin pitkälle ja kun kauempana olleet pelaajat Minard ja Lehto sopivat keskenään seuraavaa hyökkäystä. No, sitä ei tullut, koska Aleksi Akpaso (0/1) haki hyökkäyslevypallon nokialaisille ja Bullock joutui rikkomaan uudestaan Wilkersonia. Nyt Wilkerson sai ensimmäisen sisään ja nokia 87-89 johtoon. Toisen vaparinsa Wilkerson heitti jälleen ohi. Bullock otti levypallon ja puski väkevästi kohti koria. Nokia rikkoi ja Bullock tasoitti pelin 89-89 vapaaheittoviivalta 14 sekuntia ennen loppua.
Nokia otti aikalisän, jonka jälkeisestä sivurajasta Niko Mattila yllätti itseään puolustaneen Ricky Minardin täysin ajamalla saman tien, käyttämättä pelikelloa loppuun, ja vielä itselleen epätyypillisesti oikealla kädellä ohi Minardin. Pyrintö sai aikalisän jälkeen pallon halutusti Bullockille jonka kolmonen ei uponnut ja Pyrinnön oli pakko pysäyttää kello virheellä. Mattila viimeisteli loppunumerot 89-92 vapariviivalta.

BC Nokia voitti levypallot 43-53 ja varsinkin useamman aika tärkeän levypallon. Pyrintö heitti enemmän kahden pisteen heittoja sekä pääsi vaparille hieman useammin. Nokia taas oli selvästi ahkerampi ja tarkempi kaukoheitoissaan.  Nokialla oli peräti 18 pallonmenetystä, Pyrinnöllä 9.

Niko Mattila, BC Nokia:
Peli oli ylä- ja alamäkeä. Kun pääsimme karkuun, Pyrintö kiri aina tasoihin ja lopulta ottelu olisi voinut päättyä miten vaan. Olen tyytyväinen omaan peliin ja onnistuin tärkeissä ratkaisuissa, mutta toisaalta Antero Lehto kyllä koulutti muutaman kerran sitten toisessa päässä. Tunnelma Pyynikillä oli mahtava eikä pelikatkoilla meinannut metelin vuoksi kuulla mitä muut sanoivat.

Antero Lehto, Pyrintö:
Molemmat saivat ottelussa useamman hyvän jakson. Me jouduimme kuitenkin tekemän sen takaa-ajajana ja se vie aina energiaa vähän enemmän. Nokia oli lopussa ja varsinkin jatkoajalla huolellisempi ratkaisuissaan.  Ei olisi ollut kaamea vääryys, vaikka olisimme pelin voittaneetkin, niin tasainen peli oli.

Ville Tuominen, BC Nokian päävalmentaja:
Olen tyytyväinen, että viimeisen 7 pvän aikana olemme voittaneet 3 peliä, joista 2 peliä vieraissa.
Levypallopelimme parantuminen osoittaa, että joukkueessa sydäntä ja voitontahtoa. Lisäksi olemme oppineet kasaamaan itsemme vastustajan kovien onnistumisten jälkeen.
Kun on puhuttu ulkomaalaisvahvistusten määrästä, niin ainakin tässä pelissä kotimaiset pelaajat olivat isossa roolissa.

Ilkka Palviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
Harvoin harmittaa näin paljon, koska peli oli täysin voitettavissa. Nokia lisäsi intensiteettiä toisella jaksolla ja sai runinsa ensin hyökkäyslevypalloista, sitten meidän pakotettujen heittojen jälkeisistä hyökkäyksistä. Keskustelimme puoliajalla, miten on mahdollista, että Nokia pelaa meidän kotisalissamme kovempaa kuin me. Muutimme hyökkäystämme ja olen ylpeä jokaisesta pelaajasta, miten he taistelivat loppuun asti.
Etenkin Antero Lehdon tasonnosto kertoo, kuinka kovasta pelimiehestä on kysymys.

 

Pyrinnön seuraava peli piti olla Katajaa vastaan ensi keskiviikkona 8.2. mutta se joudutaan siirtämään Katajan europelien vuoksi. Uusi ajankohta selviää myöhemmin.

Korisliiga
Pyrintö - BC Nokia
89-92 (34-42, 74-74)