Pyrinnölle revanssin Kouvoista – kolmas voitto peräkkäin

Korisliiga
Pyrintö - Kouvot
82-77 (37-30)

Pyrintö voitti Suomen Mestaruutta puolustavan Kouvot Pyynikillä 82-77 (37-30). Parhaimmillaan 18 pistettä edellä ollut kotijoukkue päästi vieraat vielä 3 pisteen päähän, mutta otti kolmannen peräkkäisen voittonsa pelaamalla viimeiset minuutit taas tyylikkäästi.
Pieti Poikolan ja Osku Heinosen paluu Pyynikille oli oikein lämminhenkinen ja ystävällinen tapaaminen, kuten tietysti odottaa saattoi. Molemmille löytyi juttuseuraa, tuttuja ja ystäviä niin kentältä kuin katsomostakin. Vastaavasti ikävintä ottelussa oli Kouvot-ikonin, Ville Kauniston, vakavalta vaikuttanut jalkavamma 2. erän aivan lopussa.

Ottelun alku oli puolivallatonta surffailua päästä päähän. Reilun 4 minuutin jälkeen Pyrintö otti aikalisän (tilanteessa 6-8), jonka jälkeen kotijoukkue sai puolustuksen kuntoon. Oikeinkin hyvään kuntoon.
Ainoa suurempi huoli oli Kouvojen dominointi hyökkäyslevypalloissa, kun 1. jakson jälkeen Kouvoilla oli jo 6 hyökkäyspään levypalloa, kotijoukkueella vain 1.  Pyrintö näytti jäävän pieneksi.

Toisella jaksolla Pyrintö astui kuskin paikalle ja peli oli erinomaista koripalloviihdettä.  Oli ilo nähdä kuinka paljon molemmat joukkueet ovat kehittyneet pelissään sitten Korisliigan avauskierroksen.
Pyrintö yritti karkuun, Kouvot kiri kiinni.  Antero Lehdon (13/0/4 syöttöä) kahdella peräkkäisellä 2 pisteen korilla Pyrintö kuroi puoliajalle 37-30 johdon. Ricky Minardin pelisilmästä ja voitontahdosta kertoo, kun hän esti Kouvojen Henri Kantosen heiton viemällä pallon pois heittotilanteessa puhtaasti ja takaapäin niin, että tilastoija joutui varmasti miettimään merkitäkö Minardille heiton torjunta vai riisto.

Aika monelta jäi huomaamatta aivan 1.puoliajan loppuun sattunut Ville Kauniston loukkaantuminen. Kun paikalle kutsuttiin lääkäriä, heräsi pelko vakavammasta loukkaantumisesta. Kaunisto ei enää palannut kentälle vaan istui jalka koholla vaihtopenkillä.

3. jaksolla Pyrintö oli todella hyvä. Joonas Caven pakotti kahdella 3 pisteen heitollaan Kouvot aikalisälle 4 minuutin kohdalla, kun Pyrintö karkasi jo 49-35 johtoon. Aikalisältä Kouvot tuli paikkapuolustukseen, mutta alkuun Pyrintö tuntui syöttelevän sen päreiksi, miten tahtoo. Kotijoukkue kuroi eron parhaimmillaan 18 pisteeseen, mutta samaan aikaan oma puolustus alkoi passivoitua ja hiljakseen myös hyökkäys meni pakottamiseksi ja pallon liike loppui.
Kouvot alkoi hyökätä suoraviivaisesti ja nopeasti. Se sai kurottua eron iskuetäisyydelle 11 pisteeseen ennen viimeistä taukoa.

Viimeisellä jaksolla Kouvot hivuttautui yhä lähemmäksi ja 3 minuutin pelin jälkeen Pyrinnön kasvatti Osku Heinonen (6/2) tykitti ensin 3 pisteen heiton ja riisti sitten pallon Pyrinnön luokattoman syötön jälkeen. Kouvot juoksi tilanteeksi jo 67-63 ja yhtäkkiä pelattiinkin taas voitosta. Pyrintö tuntui hallitsevan peliä kuitenkin aina, kun Ricky Minard (22/2/4 syöttöä) ja Topias Palmi (9/7) olivat kentällä. He pystyivät voittamaan oman pelaajansa säännöllisesti hyökkäyspäässä.
Kun Minard sai 5. virheen 1½-minuuttia ennen loppua, tilanne näytti huolestuttavalta, mutta ottelun ratkaisi J’nathan Bullock (15/9/5 syöttöä) riplaamalla palloa hetken aikaa ja voittamalla puolustajansa sen jälkeen helposti. Kova kori joka nosti Pyrinnön hengen taas korkealle.
Wally Judge (12/10) teki vähintään yhtä tärkeän suorituksen puolustuspäässä, kun hän torjui Kouvojen jo varmalta näyttävän korin todella näyttävästi. Jos pallo olisi mennyt koriin, peli olisi ollut vielä Kouvoille auki.
Nyt viimeisellä minuutilla pelattiin käytännössä enää piste-erosta.

Tilastojen valossa Pyrintö voitti ottelun lopulta paremmalla joukkuehyökkäyksellä. 2 pisteen heitoissa tai vapaaheitoissa ei olennaisia eroja heittomäärissä eikä prosenteissa, mutta 3 pisteen heitot Pyrinnöllä 48% (10/21), Kouvoilla 24% (8/34). Lisäksi Pyrinnöllä 16 koriin johtanutta syöttöä, Kouvoilla vain 8 syöttöä.
Levypallot Kouvot vei lopulta 37-40 ja samalla pallonhallinnat 87-98, mutta tänään siis ratkaisi ratkaisujen laatu. Tai sitten Pyrinnön puolustus joka vaikutti Kouvojen heitonvalintoihin.

Pyrinnölle Kouvot-ottelu oli tärkeä mittari ja osoitus pelaamisen tason pysyvämmästä parantamisesta.
Pyrintö on saanut pelin rullaamaan. Joukkueen peli näyttää parhaimmillaan oikein hyvältä, eivätkä ne aallonpohjatkaan ole niin syviä eikä pitkiä sukelluksia, kuin vielä pari viikkoa sitten. Neljäs voitto viimeisestä viidestä pelistä, kolmas peräkkäinen, on kiitettävä suoritus Palviaisen komentamalta joukkueelta.
Jos sarjan alun tappioiden aikaan puhuttiin tulosurheilun raadollisuudesta ja moitteita annettiin, vaikka realiteetit olivat kaikkien tiedossa, on kohtuullista antaa nyt myös tunnustusta, kun samoilla mittareilla, voittojen matematiikalla, tulee menestystä.

Siis kiitos, työ näkyy pelaamisessa!

 

Osku Heinonen, Kouvot:
Jännitti palata Pyynikille ja pelata Pyrintöä vastaan. Oma fiilis pelistä on kaksijakoinen, osan pelistä pelasimme hyvin, osa pelistä meni puurtamiseksi.
Opintoni ovat nyt jäissä ja pelaan korista täysammattilaisena. Keskittyminen korikseen on mahdollistanut mm. palautumisen ja ruokavalion paremman huomioimisen. Kouvoissa roolini kentällä on sama kuin aina ennenkin, heittäjä.

Pieti Poikola, Kouvojen päävalmentaja:
Onnittelut Pyrinnölle voitosta. Peli oli meille sikäli tyypillinen, että hävisimme pelin lopussa, vaikka se olisi ollut voitettavissa. Ville Kauniston loukkaantumisen jälkeen siirryimme kolmen takamiehen peliin. Heitimme taktiikat romukoppaan ja siirryimme legendaarisen Kouvot-valmentajan Jouko Haakanan lanseeraamaan ”hurlumhei” korikseen. Pääsimme peliin mukaan ja saimme juostua eron melkein kiinni. Pyrintö pelasi kuitenkin hyvin ja ansaitsi voittonsa.
Loukkaantuneen Ville Kauniston tasoisen, kotimaisen, saman roolin maajoukkuepelaajan löytäminen ei tule olemaan helppoa. Erilaisia vaihtoehtoja täytyy ryhtyä nyt miettimään.

Ville Pekkola, Pyrintö:
Oli vähän outoa pelata, kun en itse ollut 100% kunnossa. Toteutin kuitenkin omaa rooliani parhaani mukaan. Meidän olisi pitänyt ratkaista peli lopullisesti, kun johdimme jo 18 pisteellä. Puolustuksessa teimme virheitä ja annoimme Kouvoille heittoja joita ei pitänyt heille antaa. Mutta hyvä voitto, jonka ansiosta pääsemme siiville.

Ilkka Palviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
Peli oli vuoristoratamainen, parhaimmillaan olimme oikein hyviä, huonoimmillaan pelimme oli katastrofaalista. Tunnustus kuitenkin Kouvoille, emme olleet ensimmäinen joukkue jonka pelaamisen Kouvojen aggressiivinen puolustus sai näyttämään huonolta. Oman puolustuksemme tavoitteena oli saada sarjan pistekärki Steven Pledger pysäytettyä. 1 vs 1 pelaamisessa hävittiin puolustuksessa liian paljon, mutta toisaalta, vastassa oli myös hyviä pelaajia.
Olen tyytyväinen pelaajien sitoutumiseen ja harjoittelun tasoon. Ensi viikolla on tosi iso peli edessä ja siihen valmistautuminen alkaa nyt.

 

Pyrinnöllä ensi viikolla kaksi tärkeää vieraspeliä, kun keskiviikkona 16.11. pelataan kauden ensimmäinen paikallisottelu Nokialla ja sen jälkeen perjantaina 18.11. Pyrintö matkustaa Uuteenkaupunkiin.
Seuraava kotiottelu on kahden viikon päästä keskiviikkona 23.11. kun Pyynikille saapuu toistaiseksi voittamaton Helsinki Seagulls.

Korisliiga
Pyrintö - Kouvot
82-77 (37-30)