Pyrintö esitti kauden parastaan – Seagulls vei silti voiton

Korisliiga
Pyrintö - Helsinki Seagulls
76-86 (36-41)

Pyynikillä nähtiin keskiviikkona hyvä ja vauhdikas koripallo-ottelu. Pyrintö esitti kauden parastaan, mutta sarjakärki Seagulls otti sarjapisteet 76-86 (36-41) voitollaan.
Yleisö ilahtui paitsi Seagullsin valmennusjohdon Kippari Kalle henkisestä, meriteemaan sopivasta puvustuksesta, myös Pyrinnön vahvasta aloituksesta, jossa pelaajien ja pallon liike oli erinomaista.
Myös tilannekovuus ja taistelumieli olivat selvästi korkealla. Pelissä oli tunnetta ja se jos mikä miellytti yleisöä.
Joonas Caven liikkui terävästi ja ulottuvana pelaajana tuotti lokkiparvelle ongelmia etenkin peittämällä tilan puolustuspäässä sekä hakemalla 1. puoliajalla jo 5 levypalloa.
Mikko Larkaksen valmentama helsinkiläisjoukkue oli kuitenkin syönyt pinaattinsa, sillä Pyrintö ei päässyt lokeista eroon vaan jo lupaava irtiotto (20-9) kaventui ensimmäiselle tauolle 6 pisteeseen, 21-15.

Toiselle neljännekselle Seagulls tuli entistä liikkuvammalla puolustuksella. Jalat liikkuivat, se peitti tilaa, näytti avut entistä paremmin ja sai jähmetettyä Pyrinnön hyökkäyksen. Ilkka Palviainen joutui kutsumaan joukkueensa aikalisälle 3 minuutin jälkeen, kun peli oli tasan 25-25.
Seagulls yritti irtiottoa vielä sen jälkeenkin, mutta vaikka Pyrinnön peli oli selvästi huonompaa kuin ensimmäisellä jaksolla, se pystyi taistelemaan itsensä aina uudestaan tasoihin. Tämä periksi antamattomuus lämmitti Pyrinnön fanien mieltä. Antto Nikkarisen kahdella kovalla henkilökohtaisella ratkaisulla (2 p lay-up+3 p heitto) Seagulls sai kuitenkin makkaratauolle 36-41 johdon.

3. jaksolla tunteet nousivat niin kentällä kuin katsomossa ja peli sai sekavia piirteitä. Seagulls repi alkuun 10 pisteen johdon, mutta Pyrintö taisteli urheasti jälleen itsensä peliin. Helsinkiläisten kylmäpäisyys ja tilannekovuus näkyivät siinä rohkeudessa kuinka fyysisesti, diplomaattisesti ilmaistuna sääntöjen rajamailla, he tulivat hyökkäyslevypalloihin. Ilmeisesti jonkun silmään mitättömältä vaikuttavilla kontakteilla he saivat kuitenkin Pyrinnön nopeat hyökkäykset pois. Kun 3. jaksolla kellossa oli jäljellä 1:57 min Topias Palmi (11/0) räjäytti katsomon siirtämällä Pyrinnön 53-52 johtoon.  Ei Seagullskaan säästynyt kolhuilta, sillä Antto Nikkarinen (13/2/9 syöttöä) sai päähänsä vertavuotavan haavan ja lähti pukukoppiin tikattavaksi.
Pian tämän jälkeen tuli murheellinen tilanteiden suma, jossa ensin Joonas Cavenin normaali heittotilannevirhe kovennettiin hovissa epäurheilijamaiseksi ja kapteeni Antero Lehto sai samassa tunnekuohussa teknillisen virheen. Seagulls pääsi heittämään 4 vaparia joista se Pyrinnön onneksi suttasi 2 ohi. Kun päälle myönnetystä sivurajastakaan se ei saanut koria, repi sisuuntunut Pyrintö 5-0 runin ja siirtyi viimeiselle tauolle 60-56 johdossa.

Wally Judgen ja Joonas Cavenin virheongelmien vuoksi Pyrintö joutui pelaamaan ottelun viimeisen jakson pienellä rotaatiolla. Erinomaisesti puolustaneelta Petri Heinoseltakaan ei ollut vielä kohtuullista odottaa täysillä tehoilla yhtään pidempää peliaikaa kuin tänään (5 pist/4 lev/15:45 min).
Joukkueen tapaan kauden parhaaseen venynyt Antero Lehto (20/2/4 syöttöä) sekä jälleen ehjän pelin pelannut Ricky Minard (14/8/7 syöttöä) kannattelivat Pyrintöä erän puoliväliin, jolloin Pyrinnön eväät Seagullsia vastaan vaan loppuivat.
Pyrintö haki nähtävästi Devonte Upsonille (14/6) 5.virhettä kun Wally Judge kentälle palattuaan pelasi kahdessa peräkkäisessä hyökkäyksessä 1 vs 1, mutta yritykset olivat väkinäisiä ja Upson vei Seagullsin  apupuolustuksen kanssa pidemmän korren. Kun Pyrintö sai puolustuksessa pari stoppia ja pääsi juoksemaan hurmosta ennustavan nopean hyökkäyksen, pallo pomppi kuitenkin ulos raudoista ja vielä suoraan helsinkiläisten käsiin, joista he viimeistelivät toiseen päähän nopean varman korin.
Upson pääsi myös donkkaamaan kaksi maailmanluokan donkkia joille yleisö kyllä tasapuolisuuden nimissä huokaisi. Tällöin, ensimmäisen kerran tässä pelissä, nähtiin pyrintöläisten päiden taipuvan hieman alas.
Ero venähti 10 pisteeseen ja peli oli ohi, vaikka Palviainen yritti aikalisältä saada vielä uusia kikkoja ja taistelumieltä.

Pyrintö näytti tänään kuitenkin pääosin hyvältä. Koripallo on runien (peräkkäisten korien ilman vastustajan pisteitä) peli, ne kuuluvat asiaan. Niiden pituus tai toistuvuus sitten yleensä ratkaisee pelin. Pyrinnön pisin run oli tänään 11 pistettä, Seagullseilla 12. Tällä kaudella Pyrinnöllä on liian monessa pelissä liian pitkä oma kuiva kausi ratkaissut pelejä, tänään niin ei käynyt, vaikka vastassa oli sarjakärki. Pyrintö taisteli 35 minuuttia voitosta ihan tosissaan. Sitten loppuivat vaan paukut, ei niinkään asenne.

Petri Heinonen (5/4) osoitti tänään etenkin puolustuspäässä miksi hänen täysikuntoisuuttaan odotetaan suurin toivein. Myös hyökkäykseen hän toi jo ihan uudenlaista liikettä ja pari kelpo viimeistelyäkin.
Kuten todettua, myös Joonas Caven parantaa peli peliltä. Tänään hän oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla jo erinomainen. Itseluottamus kasvaa, kun kaukoheitotkin alkavat putoamaan. Se on hyvälle heittäjälle, jonka perustekniikka on kunnossa, vain ajan kysymys.
Sama koskee J’nathan Bullockia (15/6) joka tuskaili Uudessakaupungissa kaukoheittojensa kanssa, mutta sai tänään jo kaksi kolmosta sisään, joten kyllä se sieltä taas löytyy. Tärkeintähän on, että Cavenin ja Bullockin tasoiset pelaajat antavat kaikkensa joukkueelleen myös siinä tilanteessa, jos heitto ei aina osukaan.

Seagulls otti voiton tänään tasaisuudellaan. Tärkein pelaaja Nikkarisen lisäksi oli varmasti Jason Conley (14/12) jonka johdolla Seagulls voitti levypallot vähän yllättäen 30-40. Pallon menetykset menivät 12-11, eli käytännössä tasan. Numeroitten valossa peli ratkesi siis levypalloista saatuihin pallonhallintoihin ja heittomääriin, kun heittoprosenteissakaan ei ollut ilmeistä eroa.

Joukkueet iskevät uudestaan yhteen jo sunnuntaina 27.11. Helsingin Kisahallissa. Silloin kenties nähdään miten tänään Seagullsin kokoonpanosta puuttuneen Gerald Lee jr:n puuttuminen vaikuttaa peliin.

Alex Vaenerberg, Helsinki Seagulls:
Kova voitto, sillä Pyrintö on ollut Korisliigan paras levypallojoukkue ja meiltä oli Junnu (Gerald Lee jr.) poissa kokoonpanosta. Voitimme silti levypallot 30-40. Meillä on leveä materiaali ja epäitsekkäitä pelaajia. Kun minuutit jakautuvat tasaisesti, jaksamme pelata täysillä aina kentälle päästessämme.
Olen viihtynyt Seagullseissa hyvin ja olen tyytyväinen omaan rooliini Antto Nikkarisen back-up pointtina.
Ei syytä valittaa kun olemme voittaneet nyt 10-0.

Antero Lehto, Pyrintö:
Häviö tietysti harmittaa. Aloitimme pelin hyvin, mutta 2.jakso oli meiltä todella huono. Kolmas jakso jälleen hyvä, mutta Seagulls tuli viimeiselle neljännekselle hyvällä intensiteetillä ja vei voiton.
Petri Heinonen pelasi tänään jo hyvin. Hän on meille erittäin tärkeä pelaaja, sillä hän on joukkueen paras pelitavan toteuttaja. Pete on tällä hetkellä Suomen pisin pitkänmatkanjuoksija. Vasta tammikuun lopulla voidaan odottaa häneltä aivan täysitehoista ottelua.

Mikko Larkas, Seagullsin päävalmentaja:
Ensimmäinen jakso oli meiltä huonoa peliä. Pakotimme hyökkäyspään ratkaisuja emmekä pelanneet joukkueena, kuten muuten tällä kaudella tehty. Pyrintö oli kotikentällään juuri niin hyvä kuin uskoinkin sen olevan. Aloitimme joukkueen kasaamisen jo viime kaudella ja olemme hakeneet tietoisesti pelaajia jotka pystyvät olemaan epäitsekkäitä ja pelaamaan joukkueelle. Tänään hyviä esimerkkejä olivat Abell Remy, joka tuli kentälle vasta 2.jaksolla mutta jo puoliajalla hänen +/- saldonsa oli +15 pistettä. Tai Antto Nikkarinen jonka päähän ommeltiin kai muutama tikki ja hikinauha päässään hän tuli pyytämään päästä kentälle.

Ilkka Palviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
Jos aikoo pärjätä ja pelata voitosta Seagullseja vastaan, pitää pelata hyvin. Niin kova on Mikko Larkaksen joukkueen taso nykyään. Mielestäni me pelasimme varsin hyvin.
4. jaksolla muutama nopea hyökkäyksemme epäonnistui ja Seagulls juoksi niistä helpon nopean hyökkäyksen. Pettynyt olen siihen, että niiden jälkeen päät painuivat.
Kauden alla yhdessä harjoituspelissä pääsimme pelaamaan isolla viisikolla, kun Petri Heinonen ja Wally Judge olivat kentällä yhtä aikaa. Silloin tuo toimi erinomaisesti. Odotan, että saamme sen vaihtoehdon normaaliin rotaatioon.

Korisliiga
Pyrintö - Helsinki Seagulls
76-86 (36-41)