Pyynikki tärähteli – kova voitto BC Nokiasta

Korisliiga
Pyrintö - BC Nokia
83-81 (45-41)
Voitot: http://www.basket.fi/sarjat/ottelu/?game_id=3502493&season_id=93783#mbt:2-400$t&0=1

Pyynikillä pelattiin paikallisottelu parhaasta päästä! Pyrintö otti väkisin voiton hyvätasoisessa pelissä ja jätti BC Nokian nuolemaan näppejään luvuin 83-81 (45-41).
Pyrintö osoitti olevansa myös henkisesti vahva joukkue, kun se viikon kaikkien vaikeuksien jälkeen otti tärkeän voiton näin merkityksellisessä pelissä ilman kahta runkopelaajaansa ja kapteeneitaan Antero Lehtoa ja Ricky Minardia jotka kärsivät ottelussa pelikieltoaan. Pyrinnön tekemä valitus kurinpitopäällikön ratkaisusta ei mennyt liittohallituksen käsittelyssä läpi. Edelleenkään kukaan ei siis tiedä mistä sanoista tai eleistä pelikielto langetettiin. Se on nyt historiaa, ja Pyrinnön joukkue osoitti, ettei se jäänyt asiaa vatvomaan, mutta sarjan tulevaisuudesta on tietysti syytä olla hieman huolissaan.

cyseumxwiae-vuz-jpg-large
Minard ja Lehto seurasivat ottelua piippuhyllyltä

Ensimmäisellä jaksolla Andre Stringer osoitti olevansa kovan luokan korintekijä ja mies säkitti palloa välillä kaukoheitoilla, välillä juonikkailla korille ajoilla. Nokia pääsi kuitenkin nopeasti peliin mukaan ja se sai jo 5 pisteen kaulan kun Stringerin ja Wally Judgen ajatuskulku ei kohdannut ja kaksikko suttasi pallon kaksi kertaa peräkkäin nokialaisille, jotka kiittivät helpoilla koreilla. Ilkka Palviainen sai aikalisällään Pyrinnön uudestaan mukaan peliin ja varsinkin J’nathan Bullockin vahvan kentälle tulon myötä ensimmäiselle tauolle päästiin numeroissa 20-22.

Toisella jaksolla Stringer jatkoi vahvoja otteita, kun Nokia puolusti pallo-screenit kiertämällä korin puolelta, ns. alakautta. Tilanteesta aukesi Stringerille vapaita heittoja, jotka mies käytti hyväkseen. Stringer tykitti kolmosia ensimmäisellä puoliajalla 5/6. Jos Nokialla oli vaikeuksia pallo-screen puolustuksen kanssa, Pyrinnöllä oli toistuvia ongelmia pallottomien pelaajien screen-puolustuksessa. Vastustaja sai toistuvasti pienen edun, kun Pyrinnön puolustaja ei pysynyt perässä. Seuraus oli korille ajo, josta aukesi vapaa heitto tai jopa ylivoimahyökkäys koria kohti.
Tilanne alkoi näyttää pahalta kun erän puolivälissä sekä Joonas Caven että Wally Judge saivat jo kolmannen virheensä. Wally Judgen virhe oli erityisen harmittava, koska hän otti sen selvästi suutuksissaan tultuaan Daniel Dolencin kolhimaksi hetkeä aiemmin.
Pyrinnön valmennusjohdon erinomaisen peluutuksen ansiosta makkaratauolle päästiin kuitenkin Pyrinnön 45-41 johdossa.

Kolmannessa erässä edettiin kori korista. Nokia yritti pari kertaa karkuun, mutta Pyrinnön voitontahto oli tänään aivan erityisen vahva. Varsinkin kapteeniksi nostettu J’nathan Bullock pelasi kuin vimmattu!
Hän oli joka puolella, aina missä tarvittiin: levypalloissa, auttamassa puolustuksessa, ahdistamassa  pallollista ja yhä useimmin häntä tarvittiin myös korinteossa. Bullock oli Nokialle ns. vaikea match-up, hänelle sopivaa puolustajaa ei meinannut löytyä.
– Bullock oli meille vaikea match-up, mutta hän on sitä ihan kaikille vastustajille. Hän on hyvin fyysinen ja vahva pienille pelaajille, mutta hyvä heittäjä ja liikkuva pelaaja isommille puolustajille, sanoi BC Nokian päävalmentaja Ilpo Rantanen pelin jälkeen.
Kolmannen jakson jälkeen tärisyttävä tilanne 57-56.

Pyrintö aloitti 4. jakson vahvasti. Wally Judge oli selvästi päättänyt voittaa pelin – miehen peli-ilme oli täysin muuttunut! Hän puolusti Papa Dian (10/3) erinomaisesti ja rullasi vauhdilla korille johon etenkin Andre Stringer jakoi palloa erinomaisesti. Kun Pyrintö siirtyi 61-56 johtoon Judgen vapareilla, näytti siltä että BC Nokia ensimmäisen kerran ymmärsi, että hehän voivat hävitä pelin. Nokialaisten kunniaksi on sanottava, että he taistelivat väkisin itsensä uudestaan peliin ja etenkin Isaiah Wilkerson otti komennon käsiinsä.
Pyrintö joutui aikalisälle kun peliä oli jäljellä 62-64 ja BC Nokia oli siirtynyt 62-64 johtoon.
Ottelun loppu oli trilleri jota Pyrintö pääsi pelaamaan muutaman pisteen johdossa. 59 sekuntia ennen loppua J’nathan Bullock pelasi 1 vs 1 Henri Hirvikoskea vastaan ja käytettyään heittokellon lähes loppuun, pyyhkäisi nokialaisesta ohi kauniilla lay-upilla. Pyrintö 77-72 johtoon ja Nokia aikalisälle.
25 sekuntia ennen loppua Bullock nousi ottelun ratkaisijaksi uudestaan kun hän jälleen, heittokellon jo käydessä viimeisiään, lähetti ottelun ainoan onnistuneen kolmen pisteen heittonsa maata kiertävälle radalle, Nokian puolustajan sormenpäiden yli, lähes katon kautta kaartaen keskelle koria.
Pyynikki räjähti, Pyrintö uudestaan 80-75 johtoon. Kun Nokialaiset marssivat viimeiselle aikalisälleen, katsomossa kaikki seisoivat, katsoivat suu auki toisiaan ja hihkuivat: käsittämätön peli, aivan ymmärryksen ulkopuolelta tullut heitto!  No joo, Nokian hienot fanit olivat kyllä hetken vähän hiljaisempia, mutta eivät kauaa sillä Nokia osoitti miten loppuhetkien rikkomisella voi eron kuroa kiinni.
Pyrinnön vapariprosentti oli tänään onneton (56%) joten taktiikka oli tietysti kohdallaan. Ja eipä Nokialla toisaalta ollut juuri vaihtoehtojakaan. Nokia pääsi jo pisteen päähän kun Anthony Sanders (20/2) heitti kovan kolmosen aikalisän jälkeisestä setistä: 82-81. Pyrintö sai pallon kentälle ja Nokia rikkoi jälleen.
Topias Palmi suttasi ensimmäisen vaparin, mutta säkitti toisen ja Nokialla oli 5 sekuntia aikaa hakea joko voittoheittoa 3 pisteen viivan takaa tai tasoittavaa kakkosta. Wilkerson päätti yrittää korille mutta joutui peliajan käydessä loppuun heittämään vaikeahkon floaterin aika kaukaa, joka kimposi ulos raudoista.
Pyrintö juhli voittoa, katsomossa halailtiin toisiaan!  Loppunumerot Pyrinnölle 83-81.

Pyrinnön kaikkein kovimpia olivat J’nathan Bullock (23/6) joka otti joukkueen leveille harteilleen ja teki nimenomaisesti kovia koreja. Topias Palmi pelasi jälleen huippuottelun (18/1) ja oli toisen kerran peräkkäin Pyrinnön paras myös -/- tilastossa. Tänään Topiaksen kentällä ollessa Pyrintö vei +13 pistettä.
Andre Stringer (21/6/8 syöttöä)  pelasi erinomaisen pelin ja taisi samalla päättää koeaikansa viikkoa etuajassa. Wally Judge (9/11) kaivoi voitontahtonsa vähän syvemmältä, mutta oli sen löydettyään kova niin hyökkäyspäässä rullatessaan kuin etenkin puolustuksessa.  Myös Petri Heinonen (8/3) rullasi Stringerin syötöistä toistuvasti nättejä koreja.  Joonas Caven, Ville Pekkola ja Justus Kilpinen täyttivät oman ruutunsa erinomaisesti ja juuri siksi, joukkueen yhtenäisyyden vuoksi Pyrintö otti tänään voiton.
Katsojalle tuli tunne, että pelaajien mielestä yksikään tilanne ei saanut lipsahtaa käsistä yrityksen puutteen tai huonon keskittymisen takia.

Joukkuetilastojen valossa ottelu ratkesi vapaaheittoviivalta. Pyrinnön kova pyrkimys korin alle tuotti virheitä nokialaisille ja Pyrintö pääsi yrittämään 36 kertaa vapariviivalta (Nokia 21). Osin suurta eroa selittää kyllä viimeisen minuutin taktinen rikkominen, mutta ei tietenkään kokonaan.
Pallonhallintoja Pyrintö sai enemmän (101-90), mutta peli pysyi tasaisena Nokian paremman 2 pisteen heittojen tarkkuuden ja Pyrinnön huonojen vapaaheittojen ansiosta. Levypallot 37-38 nokialaisille ja menetykset 15-18 Pyrinnön eduksi.

Pyrinnön vauhdikas ja suoraviivainen hyökkäys näytti parhaimmillaan erinomaiselta ja nykyinen pelaajamateriaalikin Stringerin tulon myötä antaa valmennusjohdolle paljon uusia mahdollisuuksia.

Henri Hirvikoski, BC Nokia:
Pyynikillä oli erittäin hyvä tunnelma ja peli oli hyvä, kiitos kaikille. Tappio tietysti harmittaa todella paljon. Olemme olleet vieraspeleissä heikkoja ja mielestäni tässä tapahtui nyt meiltä tasonnosto, kaikesta huolimatta. Pyrintö pyrki hyvin sisään ja meillä oli mitä ilmeisemmin käsillä puolustamista niin paljon kuin tuomarit vihelsivätkin. Tuomarilinja oli hyvä ja ainakin itse nautin tällaisesta pelistä.

Andre Stringer, Pyrintö:
Meillä oli hyvä pelisuunnitelma, jota noudatimme tänään hienosti. Ottelu oli hyvin fyysinen.
Tänään tein paljon pisteitä, kun vapaita paikkoja tuli Nokian puolustettua välillä pallo-screenejä alakautta. Tiedän kuitenkin, että minut on tänne haluttu joukkuepelaamisen vuoksi, syöttämään ja luomaan peliä. Pyrintöön on ollut mukava tulla, koska meillä on erinomaiset valmentajat, hienosti hoidetut taustat ja hyvä joukkue.
Ilpo Rantanen, BC Nokian päävalmentaja:
Hyvä peli, huono tulos. Mekään emme nimittäin olleet huonoja. Tiesimme kyllä, että Pyrintö saa tähänkin peliin 5 pelaajaa yhtaikaa kentälle ja penkiltäkin löytyy vielä hyviä pelaajia. Ensimmäisellä puoliajalla teimme puolustuksessa virheitä eikä esim. tarkoitus ollut puolustaa Stringerin pallo-screenejä alakautta ja antaa vapaita heittoja. Vieraissa voittaminen on tässä sarjassa vaikeaa, mutta olen ylpeä siitä, ettemme luovuttaneet missään vaiheessa ja saimme vielä tasoittavan heitonkin ilmaan.

Ilkka Palviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
Korisliiga on tasainen sarja, helppoja voittoja ei ole tarjolla. 9 pelaajaa vastasi tänään kiitettävästi haasteeseen, joka meille annettiin. Olen myös iloinen, että olin oikeassa kun arvelin, että tamperelainen korisyleisö antaa joukkueelleen tukensa. Yleisö vastasi huutoon hienosti ja tunnelma Pyynikillä oli erinomainen. Andre Stringer on kovan luokan korintekijä ja tänään hänen täytyi se todistaa, jotta seuraavissa peleissä aukeaa hänelle pelintekijän roolissa muita optioita. Olen tyytyväinen hyökkäyslevypallopelaamiseemme ja siihen että menimme kovaa korille, emme tyytyneet hyppyheittojoukkueeksi. Papa Dian hyvästä puolustuksesta kiitos Wally Judgelle.

 

Nyt Pyrintö pääsee viikon ottelutauolle, kun seuraava peli on vasta viikon päästä perjantaina. Tuolloin Pyynikille matkustaa legendaarinen KTP uskollisine faneineen, jotka ovat kulkeneet joukkueen mukana jo ennen kuin koko sanaa oli keksittykään. Hyvä tunnelma odotettavissa siis myös ensi perjantaina!

Korisliiga
Pyrintö - BC Nokia
83-81 (45-41)
Voitot: http://www.basket.fi/sarjat/ottelu/?game_id=3502493&season_id=93783#mbt:2-400$t&0=1