Taikausko sai kyytiä, Vilpas selvään voittoon

Korisliiga
Vilpas - Pyrintö
69-55 (35-41)

Sarjakakkonen Salon Vilpas otti selvän kotivoiton Pyrinnöstä 69-55 (24-31). Pyrintö kaatui 3. jakson huonoon hyökkäyspeliin.
Jos joukkueiden aiempien erittäin tiukkojen pelien vuoksi tai siksi, että aiemmat voitot keskinäisissä peleissä on ottanut aina vierasjoukkue, joku antoi taikauskon vaikuttaa omiin ennakko-odotuksiin, niin tänään todennäköisyys ja kylmät realiteetit ottivat voiton siinä kuin Vilpaskin. Jos sarjakakkonen voittaa sarjaysin kotonaan, niin eihän sen pitäisi olla kenellekään yllätys.

Silti Pyrintö härnäsi Vilpasta ensimmäiset 20 min hyvin. Pyrintö oli terävämpi ja pyrki hyvin korille etenkin Topias Palmin (8/6) ja Ricky Minardin (9/11) vahvoilla ajoilla.
2. jaksolla Kelvin Lewis (9/1) heitti kaksi kolmosta liki peräkkäin ja Pyrintö pääsi pienelle karkumatkalle johtaen puoliajalle mentäessä 24-31.
Osin Vilppaan pienet pisteluvut kertovat huonosta viimeistelystä, Salohallin korit ovat vaikeat näköjään myös kotijoukkueelle, mutta ehdottomasti myös Pyrinnön hyvästä puolustuksesta. Pyrintö voitti 1 vs 1 pelejä ja onnistui apupuolustuksessaan niin hyvin, että tamperelaiset saivat pakotettua Vilppaan juuri niihin heitonvalintoihin, joita Pyrintö oli valmis heille antamaan. Vilppaan 2 pisteen heittojen prosentti oli surkea 26%. Kun Pyrintö antoi Vilppaalle pari lahjakoria huonon puolustukseen siirtymisen takia, niin 5 vs 5 puolustukseen päävalmentaja Palviaisen täytyi olla 1. puoliajalla tyytyväinen.
Pyrinnön heitot putosivat 1.puolikkaalla vielä kohtuullisesti, 2p heitot Pyrinnölläkin vaatimaton 41%, mutta kolmoset varsin hyvä 45%.

Mutta sitten. Vilpas tuli 3. jaksolle huomattavasti terävämmin. Se ajoi kovaa korille ja jostain syystä asetelma kääntyi täysin päälaelleen. Pyrintö ei pärjännyt enää 1 vs 1 puolustuksessa ollenkaan, kuin pitkä tauko olisi hyydyttänyt jalat kokonaan. Sen seurauksena Vilpas juoksi jopa 5 vs. 5 pelissä lukuisia lay-uppeja, vähän kuin minikoripallossa. Junnukorikselta näytti valitettavasti myös Pyrinnön viimeistely. Ihan hyvän näköiset nostot kimposivat levystä eturautaan asti ja siitä ulos. Ihan kuin silloin, kun ensimmäisen kerran päästään heittämään puulevyn sijaan läpinäkyvään ja kovempaan lasilevyyn.
Vilpas iski helpoista levypalloista jo vähän turhautunuttakin Pyrinnön puolustusta vastaan helppoja koreja ottaen eron kiinni 3 minuutissa.
Ilkka Palviainen kutsui Pyrinnön kahdesti aikalisälle, parin minuutin välein, mutta se ei auttanut.
Pyrintö oli syväjäässä ja jakson 8 ensimmäistä minuuttia menivät Vilppaalle 20-2.
Huonosti liikkuvat jalat menivät myös päähän. Pyrinnön hyökkäys jumiutui täysin ja useamman kerran palloa kuljettanut pelaaja otti pallon käteen tietämättä mihin syöttää. Silloin Vilpas pelasi aggressiivisesti syöttölinjat yli eikä turhautuneilla jaloilla juosseet pyrintöläiset saaneet pelattua itseään vapaaksi. Vilpas katkaisi syötön ja juoksi nopean hyökkäyksen. Game over.
Numerot 3. jakson jälkeen 49-35.

Eron kiinni saadakseen Pyrinnön olisi tarvinnut saada 4. jaksolle unelma-alku. Pyrinnöllä olikin hetken virtaa ja liike taas terävää, mutta sitten usko loppui, kun Vilpas onnistui aina kuittaamaan tehdyn korin.
Ero venähti 18 pisteeseen (65-47) 4 minuuttia ennen loppua. Loppu meni käytännössä pelailuksi ja salolaiset juhlivat voittoa 69-55 numeroin.

Pyrinnöltä eniten pisteitä teki, tällä kaudella Pyrinnön paras, mutta tänään vaatimattomasti pelannut J’nathan Bullock (11/6/4 syöttöä). Vilppaan tehokkain oli Desmond Williams (18/11) joka kantoi joukkuettaan varsinkin 1. puoliajalla tehden 10 pistettä Vilppaan 24:stä.

Joukkuetilastoissa Vilppaan 2p heittojen prosentti kohosi 2.puoliajan ansiosta 46%:iin kun Pyrintö jäi heikkoon 39%:iin. Kolmosia molemmat joukkueet räiskivät ympäri Salohallia (26%-25%).
Heittomäärissä ei merkittäviä eroja, mutta Vilppaan 7 riistoa kertovat ainakin sen mistä helpot 14 pistettä tulivat.

Kuten alussa todettua, ei se nyt kauhea ihme ole, jos sarjakakkonen voittaa kotonaan sarjaysin.
Mutta huoli on siinä, että nyt Pyrinnön pitää tosissaan alkaa voittaa koviakin pelejä, kun tavoite on kuitenkin pudotuspeleissä.

Topias Palmi, Pyrintö:
Näillä heittoprosenteilla on vaikea voittaa. Salon puolustus tiukkeni olennaisesti toisella puoliajalla ja me taas emme saaneet helppojakaan heittoja sisään. Tältä se silloin näyttää.

Okko Järvi, Vilpas:
Saimme hyviä hittoja jo ensimmäisellä puoliajalla, mutta emme osuneet edes donkeista. 3. jakson puolustuksemme oli kuitenkin erittäin hyvää ja siksi voitimme.

Ilkka Palviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
3. jaksolla emme saaneet oikein mitään onnistumisia. Pääsimme vapaaheittoviivallekin pari kertaa, mutta ei sieltäkään. Vilpas rokotti meidän huonoista hyökkäyksistä. Otin 3. jaksolla 2 aikalisää saadakseni Vilppaan pisteputken poikki, mutta koen epäonnistuneeni siinä, että pystynyt huonoa jaksoa katkaisemaan.

Joonas Iisalo, Vilppaan päävalmentaja:
Meidän ensimmäinen puoliaika oli kuin Pyrinnön 3. jakso. Kun viimeistely hyökkäyksessä ei onnistunut, se alkoi näkyä myös puolustuksessa. Meidän täytyy olla hyvä puolustuksessa jotta voimme olla menestyvä joukkue. Kun Nenonen pois, ja joudumme pelaamaan kahdella 5-paikan pelaajalla, meidän on voitettava puolustuksen tilanteita ja päästävä juoksemaan kenttää.

Pyrintö on käytännössä pakkovoiton edessä ensi keskiviikkona, kun Pyynikille saapuu Uudenkaupungin Korihait. Tule kannustamaan Pyrintö voittoon ja ota ystäväsikin mukaan, sillä kyseessä on Heitä pallo peliin -ottelu, johon on vapaa pääsy! Ota mukaasi myös nurkkiin unohtunut pallo -mikä pallo tahansa- ja tuo se mukanasi. Pallot heitetään kentälle, kun Pyrintö tekee 10. pisteensä. Pallot kerätään talteen ja lahjoitetaan Tampereen koulujen välituntiliikuntaan.

Takuulla jännittävä peli tulossa! Kaikki silloin Pyynikille!

Pyrintö-Korihait keskiviikkona 1.3. klo 18.30 Pyynikin palloiluhalli

Heitä_pallo_peliin_some

Korisliiga
Vilpas - Pyrintö
69-55 (35-41)