Vilpas haki 9.perättäisen voittonsa Pyynikiltä

Korisliiga
Pyrintö - Vilpas
71-77 (28-40)

Runsaslukuinen yleisökään ei sytyttänyt kohmeista Pyrintöä ajoissa, vaan Vilpas haki Pyynikiltä arvokkaat sarjapisteet vankistaen näin asemiaan sarjan kärkipäässä. Loppunumerot 71-77 (28-40).
Molemmat joukkueet joutuivat peliin vajaalla kokoonpanolla, kun Pyrinnöltä Wally Judge oli edelleen pois kokoonpanosta ja Vilppaalta puuttui Mikko Koivisto ja Nathan Buss.

Ottelun alku kuvasti koko ottelua. Pyrintö seisotti kotiyleisöään harvinaisen pitkään, kun Vilppaan puolustuksesta ei meinannut löytyä aukkoa korille. Vasta 3:30 kohdalla Petri Heinonen heitti kolmosen ja avasi Pyrinnön pistetilin. Se oli kuin ennuste tulevasta kahdellakin tapaa, ensiksi: sentterin 3 pisteen heitto ei varmasti ole se ensimmäinen optio jota Pyrintö haluaa ja toiseksi: Petri Heinonen oli tänään Pyrinnön selvästi paras pelaaja.
Ensimmäisen jakson Pyrintö pysyi kuitenkin hyvin Vilppaan kyydissä.  Juuri Petri Heinosen (11/7) ja Andre Stringerin (11/2/4 syöttöä) pallo-screen peli tuotti tulosta. Vilpas auttoi voimakkaasti, tai jopa tuplasi puolustuksessa, kun Topias Palmi tai J’nathan Bullock saivat pallon ja lähtivät hakemaan omimpia ratkaisujaan.

Toisella neljänneksellä vaikeudet hyökkäyspäässä alkoivat näkyä myös puolustuspelissä. Ilkka Palviainen käski joukkueensa aikalisälle 5 minuutin pelin jälkeen. Sen jälkeen Pyrintö pelasi Andre Stringerin kautta, joka onnistuikin ensin kolmosessa ja kohta perään korille ajossa, jossa häntä rikottiin ja bonusvaparin ansiosta Pyrintö sai toisen 3 pisteen hyökkäyksen. Jakson loppu meni kuitenkin Vilppaalle, kun Pyrintö ei onnistunut korinteossa viimeisen 4,5 minuutin aikana kuin kerran.

3. jakson alku ei tuonut toivottua virtapiikkiä Pyrinnön peliin, vaan vilpas näytti karkaavan lopullisesti, kun se johti jakson puolivälissä jo 30-49. Antero Lehto (15/2) yritti kuitenkin kapteenin ominaisuudessa sytyttää joukkuettaan ja saikin väkisin tehty muutaman korin lay-upilla. Kaukoheitot eivät kuitenkaan kapteeniltakaan tänään uponneet sitten millään (3p heitot 1/7). Ville Pekkola 2/3) sytytti myös joukkueen takaa-ajoon ja pystyikin jarruttamaan Vilppaan Juwan Statenin (16/5/5 syöttöä) pelinrakentelua. Lisäksi Pekkola tykitti 3p heiton takaa-ajon kannalta tärkeään paikkaan. Pyrintö sai 3. jakson lopussa eron jo alle 10 pisteen, mutta sitkeästi Vilpas repi taukojohdoksi taas vaikeasti tavoitettavan 46-58 eron.

Pyrintö pääsi 4. jaksolla ensin peliin mukaan, sitten armottomaan takaa-ajoon. Stringerin ja Heinosen pallo-screen tuotti tulosta myös jakson alkuun ja Joonas Iisalo joutui käyttämään aikalisän 2 minuutin pelin jälkeen, kun Pyrintö kuroi jo 8 pisteen päähän. Sitten Vilppaan vereslihalle raastava puolustaja Matias Ojala (9/2) teki tuhojaan myös hyökkäyspäässä tykittäen kolmosen johon J’nathan Bullock (15/9) vastasi heti omallaan. Ricky Minardin puolustuspeli oli tänään umpijäässä ja mies hävisi tärkeillä hetkillä levypallon, leikkauksen puolustuksen kuin screenin puolustuksenkin. Minard (13/4) koitti paikata virheitään hyökkäyspäässä tekemällä jälleen muutaman kovan ratkaisun, mutta ehkä Minardissa näkyi selvimmin Pyrinnön tiukka ottelutahti. Jokainen peli ei vaan voi olla toistaan parempi, vaikka varsinkin tänään sitä olisi tarvittu.
Pyrintö pääsi kuitenkin minuutti ennen loppua jo kahden pisteen päähän, kun ensin Minard ja bullock onnistuivat kovissa ratkaisuissaan ja sitten Lehto ajoi korille ja tökköisi rikottunakin pallon koriin. Vapaaheitto sisään ja peli yhtäkkiä 69-71! Heti perään Stringer yritti hieman turhan kovalla riskillä riistoa tai sitten yritti ohjata Vilppaan Juwan Statenia johonkin ansaan, jota ei sitten kukaan muu ollutkaan rakentamassa. Staten kiitti vapaataipaleesta ja teki lay-upilla 48 sekuntia ennen loppua eroksi 4 pistettä (69-73). Lehdon epäonnistuttua toisessa päässä, Pyrinnön oli jo pakko alkaa rikkoa ja pakottaa Vilpas pelikellon seistessä vapaaheittoviivalle. Desmond Williams (16/13) heitti kuitenkin kaikki 4 vapaaheittoaan sisään ja ero venyi käytännössä tavoittamattomaksi. Staten naulasi vapariviivalta viimeisen naulan Pyrinnön arkkuun, lopputulos 71-77.

Vilpas voitti levypallot 36-42, pallonmenetykset menivät tasan (14-14). Pallonhallintoja Vilppaalla oli yksi enemmän. Heittomäärissä tai prosenteissa ei ollut radikaaleja eroja, molemmat heittivät 2p heitot kohtuullisella 49% tarkkuudella ja molemmat heittivät kolmoset huonosti.

Pyrintö saa tiukan ottelusuman jälkeen muutaman kaivatun harjoituspäivän, sillä seuraava peli on ensi keskiviikkona 11.1. kun Pyynikille tulee Lapuan Kobrat ja mm. Damon Williams.

Riku Laine, Vilpas:
Pelasimme tänään selvästi paremmin kuin kahdessa edellisessä pelissä. Lopussa laitoimme tärkeät vaparit sisään, vaikka Pyrintö tuli lopussa kovaa. Niin joukkueen kuin omalta osaltanikin olen tyytyväinen erityisesti puolustuspeliin.

Joonas Iisalo, Vilppaan päävalmentaja:
Voiton hakeminen Pyynikiltä ei ole koskaan helppoa. Peli-ilmeemme oli tänään nälkäinen ja taisteleva. Jokaisesta pallonhallinnasta taisteltiin kuin se olisi kauden viimeinen. Olen erityisen tyytyväinen intensiteettiimme ja puolustukseemme, vaikka viimeinen jakso olikin selviytymistaistelua. Tämä oli yksi kovimpia vierasvoittojamme tällä kaudella. Vaikka meitä on pidetty hyvänä hyökkäysjoukkueena, niin tosiasiassa olemme tilastollisesti selvästi sarjan paras puolustusjoukkue per pallonhallinta.

Ville Pekkola, Pyrintö:
Ensimmäinen puoliaika oli meiltä kauden huonointa peliä. Kolmannen jakson lopussa saimme kaivettua taistelutahtoa, mutta 19 pisteen takaa-ajoasemasta Vilppaan tasoisen joukkueen voittaminen on erittäin vaikeaa.

Ilkka Palviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
Onnittelut Vilppaalle. Ensimmäiset 20 min olivat kauden huonointa pelaamista kotikentällä. Toteutus oli heikkoa. Levypallopelimme olimme heikkoa. Vaikka meidän oletettiin olevan isoja Vilpasta vastaan, jäimme todellisuudessa usein pieneksi. Takaa-ajon aikanakin hävisimme kriittisiä levypalloja. Tarvitsemme ehdottomasti ison sisäpelaajan. Wally Judgen pelikyky on avoin. Jos hän ei pysty joukkuetta auttamaan, on asia ratkaistava muilla tavoin.

Korisliiga
Pyrintö - Vilpas
71-77 (28-40)