Kuva: Lehtikuva

Pyrinnön kausi päättyi sunnuntaina puolivälieriin Karhun edetessä seuraavalle kierrokselle otteluvoitoin 3-2. Sunnuntain ottelu oli samalla kuuden kauden verran (2008-2012, 13-15) Pyrintöä luotsanneen Pieti Poikolan viimeinen joukkueen peräsimessä. Poikolan johdossa Pyrintö voitti kolmesti Suomen mestaruuden (2010, 2011, 2014), Liigacupin (2012), SM-pronssia (2009) sekä sijottui neljänneksi (2012). Kuluneen kauden päätteeksi Pyrinnön sijoitus oli lopulta kuudes.

Poikola ehti valmentaa Pyrintöä kuuden kauden aikana 317 ottelun verran, joista voitto irtosi peräti 218 ottelusta (voittoprosentti 68,8-%). Kauden 2013/14 päätteeksi Poikolan johtama Pyrintö takoi myös Korisliigan runkosarjan uudeksi voittoennätykseksi 44 ottelusta 38 voittoa.

Poikola: “Nyt on jonkun toisen aika jatkaa Pyrinnön rakentamista”

Kausi päättyi isoon pettymykseen. Tavoitteemme oli mestaruus, sitä on turha kieltää. Pääsimme pelaamisessa kohtuullisen hyvälle tasolle, mutta se ei riittänyt vierasvoiton ottamiseen. Koska emme runkosarjassa onnistuneet saamaan parempia asemia pudotuspeleihin, on turha selitellä mitään. Kauhajoki ansaitsi jatkopaikkansa.

Kausi oli henkisesti raskas ja kuluttava, mutta myös todella opettava. Pystyimme kasvamaan vaikeuksista ja pelasimme kauden lopussa parasta koristamme. Jo ennen pudotuspelejä tajusin, että olin oppinut kuluneesta kaudesta paljon enemmän kuin koko edeltävästä mestaruuskaudesta. Kauden aikaiset vaikeudet kypsyttivät kuitenkin päätöksen, että nyt on jonkun toisen aika jatkaa Pyrinnön rakentamista.

Vaikka pudotuspelit loppuivat jo ensimmäisellä kierroksella, emme pelkästään epäonnistuneet tavoitteissamme. Toinen iso tavoite oli viedä pelaajia eteenpäin kohti Suomen korishuippua. Monet pelaajat ottivat isoja askeleita eteenpäin. Tällä kaudella harjoittelimme määrällisesti ja laadullisesti parhaiten, mitä yhtenäkään valmennuskautenani aiemmin. Pelaajille täytyy nostaa hattua mahtavasta sitoutumisesta kovaan harjoitteluumme.

Pyrintö on kasvattajaseura ja vaikka tekemisemme kulmakivi pelaajakehitystäkin ajatellen on urheilullisen menestyksen tavoittelu, tämä jälkimmäisen tavoitteen toteutuminen on pitkässä juoksussa tärkeämpää. Urheilun luonteesta kertoo, että mielestäni teimme tällä kaudella parempaa valmennusta kuin kertaakaan aiemmin. Siksi minun pitää osata nähdä valoa heti suuren pettymyksen jälkeenkin.

Erityiskiitos harjoittelumme laadusta ja pelaajien henkilökohtaisesta kehityksestä kuuluu Lasselle (Rantala), joka on yksi valtakuntamme parhaista korisvalmentajistamme. Ja nyt en puhu vain apuvalmentajista. Myös Artsi (Khvorost) ja Hatka (Raivio) tekivät erinomaista pyyteetöntä työtä. Olin etuoikeutettu, sillä meillä oli usein salissa jopa neljä ammattitaitoista valmentajaa. Vaikka harjoittelimme kovaa, pystyimme välttämään pahimmat loukkaantumiset. Ismon (Niemi) osaaminen lihashuollossa oli korvaamatonta. Jani (Saarinen) jaksoi sinnikkäästi kiikuttaa minulle hukatut tussit ja boardin. Elisa (Hakanen) on tehnyt järjettömän ison työn pelaajien ja olosuhteiden taustalla. Sen selittää vain todellinen intohimo ja välittäminen. Kiitos siis niille, kenelle kiitos kuuluu.

Valmentamani kuusi kautta Pyrinnössä ovat olleet upeaa aikaa elämässäni. Olemme saavuttaneet paljon, mutta ennen kaikkea olen saanut loppuelämänaikaisia ystävyyssuhteita. Mestareita tulee ja menee, mutta tärkeitä ihmissuhteita ei voi korvata tuloksilla. Pyrintö on antanut minulle mahdollisuuden valmentaa koripalloa ammatikseni. Sen ansioista olen päässyt myös mukaan suomalaiseen ja myöhemmin Tanskan maajoukkuevalmennukseen. Olen todella kiitollinen Pyrinnölle ja Jarmo Hakaselle saamastani mahdollisuudesta. Kiitos siis Pyrintö, kaikki sen tunteella elävät ihmiset sekä tietenkin fanit, jotka ovat antaneet sellaisia muistoja, joita vain oikea kirjailija pystyisi uskottavasti kuvaamaan.

Elisa Hakanen: “Julkistamme uuden päävalmentajan nimen vapun jälkeen”

Tampereen Pyrinnön urheilutoimenjohtaja Elisa Hakanen kiittää Poikolaa kuluneista vuosista, mutta samalla suuntaa myös katseet jo tulevaan.

Olen erittäin kiitollinen Pietin antamasta panoksesta Pyrinnölle. Koimme yhdessä upeita kausia, haasteellisia hetkiä, mutta ennen kaikkea veimme pyrintöläistä koripalloa eteenpäin, uudelle tasolle. Katseet tuleviin kausiin on käännetty. Julkistamme uuden päävalmentajan nimen vapun jälkeen. Saimme ykkösvaihtoehdon ensi kaudeksi Pyrinnön peräsimeen. Lisäksi pyrimme julkistamaan lähiaikoina myös pelaajasopimuksia.

Pyrinnöllä on tällä hetkellä voimassa olevat sopimukset pelikaudesta 2015/16 Antero Lehdon, Topias Palmin, Ville Pekkolan ja Mikael Sandbergin kanssa.