Pyrintö vei nimiinsä myös kolmannen Pirkanmaan paikallisottelun, kun se otti hallitun voiton BC Nokiasta 87-76 (45-36). Kiistattoman Pirkanmaan herruuden lisäksi voitto nosti Pyrinnön Korisliigan sarjataulukossa jo toiseksi. Tosin peräti 4 joukkuetta on samoissa pisteissä, joten hyvin mielenkiintoinen kevät on tulossa.

Ottelun ratkaisu:

Tunnelma Pyynikillä oli sähköinen, eikä kierroksia laskenut se, että vasta kolmas erotuomarin ylösheitto osui syöttölautaseen. Kun vauhtiin päästiin, peli alkoi hyvällä sykkeellä.
Pyrinnöllä kului 4 min 32 sek ennen kuin se sai tehtyä ensimmäisen pelitilannekorin. Sitä ennen Pyrintö suttasi pari helppoa heittoa, mutta toisaalta myös BC Nokia pakotti Pyrinnön mieluummin vapaaheittoviivalle kuin antoi pelirytmin löytämistä helpottavan pelikorin. Sinänsä nokialaisilta järkevää, sillä Pyrintö oli aiemmissa peleissään tuskaillut juuri ottelujen aloitusten kanssa.

Pyrintö heitti tänään vapaaheitot kuitenkin 100% tarkkuudella ja pysyi pelissä mukana. Ja kun Pyrintö pääsi pelin rytmiin kiinni, se kipusi nopeasti tasoihin ja otti hiljakseen pienen eronkin edukseen. Pyrinnön puolustuksesta näki alusta asti, että nyt jokainen pelaaja oli tosissaan. Esim. kapteeni Antero Lehto puolusti niin aggressiivisesti, keskittyneesti ja tehokkaasti, ettei kenellekään jäänyt epäselväksi miksi mies on valittu aikanaan Korisliigan vuoden puolustuspelaajaksi.

Myös levypallopelaamisessa oli sykettä. Hyvä esimerkki on Osku Heinonen (9/0), mies jolle ei merkitty yhtään levypalloa, ja tilanne jossa hän meni hyökkäyspäässä pallon perään nokialaisten sekaan niin kovaa, että nokialaisen yritys sulkea myöhästyi ja muuttui tönäisyksi, josta tuli virhe ja sen seurauksena pallo Pyrinnölle!  Menemällä levypalloon, pelaamalla ne loppuun asti, joukkue saa mahdollisuuden voittaa tilanteita. Pyrintö pääsi lauantaina tasoihin levypalloissa (33-33). Levypallopelistä on muodostunut Pyrinnölle voiton mahdollistava tekijä, mutta voiton avain on viime aikoina ollut aggressiivinen puolustus, joista joukkue pääsee juoksemaan nopeita hyökkäyksiä. Lauantainakin Pyrintö sai BC Nokian pallonmenetyksistä peräti 22 pistettä, kun Nokia vastaavasti vain 5 helppoa pistettä.

Puoliaikaan mennessä Pyrintö sai kurottua 45-36 johdon ja peli oli niin vakuuttavaa, että Pyynikin aulassa asiantunteva yleisö tuntui olevan huolissaan vain siitä, pystyykö Pyrintö säilyttämään hienon sykkeensä yli pitkän tauon.
Kyllä pystyi. Enemmän peliä sotki BC Nokian siirtyminen paikkapuolustukseen ja hetken kesti, että Pyrintö sai muutettua hyökkäystään ja löysi kentältä tyhjät tilat. Nokia kävi jo 2 pisteen päässä (55-53), mutta sitten Pyrintö vei taas 3. jakson loppupuoliskon 10-2 etenkin Topias Palmin (12/2) pilkkoessa BC Nokian paikkaa kovilla koreillaan.
Päätösjakson alkuun Pyrintö venytti eron Antero Lehdon ja Juanya Greenin (12/1/4 syöt.) kolmosilla parhaimmillaan 18 pisteeseen (76-58).  BC Nokia yritti kiriä vielä, mutta aina kun se pääsi iskuetäisyydelle, Pyrintö vastasi koriin korilla.

Ottelun hahmot:

Pyrintö oli jälleen 9 pelaajan yhtenäinen joukkue, josta voi sanoa, eikä se ole sanahelinää, että taso ei laskenut vaihtojen myötä yhtään. Pelaajat ovat vähän erilaisia ja tuovat peliin omien vahvuuksiensa myötä eri asioita. Näitten vahvuuksien arvottaminen keskenään on kornia, mutta jos vertaillaan pelaajien esitystä viime aikojen suorituksiin, niin suurimpia parantajia olivat joukkueen kokeneimmat pelaajat Antero Lehto (18/2/6 syöttöä), Devonne Giles (15/4) ja Petri Heinonen (2/3), joka oli totutusti rautaa pakissa pysäyttäen Gilesin kanssa nokialaisten ykköstykin Dragan Labovicin (10/7/4). Lisäksi Petri Heinonen teki valtavan määrän näkymätöntä työtä, mm. luoden kentällä tilaa Pyrinnön korille ajoille sulkemalla Nokian ison apupuolustajan selkänsä taakse.

BC Nokian energisimmät pelaajat olivat Leyton Hammonds (14/7), jonka kanssa Pyrintö oli pienissä vaikeuksissa alkupuolella sekä Aapeli Alanen (11/5) joka taistelullaan olisi mahdollistanut voitosta pelaamisen. Eniten pisteitä nokialaisista teki Devoe Joseph (21/4), mutta suuri osa niistä syntyi vasta lopun takaa-ajoyritysten aikana. Pyrintö saa kunniaa puolustukselleen, sillä ei ole sattumaa, että joukkueen terävimmät syömähampaat Dragan Labovic (kolmoset 0/6), Vincent Council (7 pist.) ja Devoe Joseph pysyivät hyvin kurissa.

Sami Toiviainen, päävalmentaja, Tampereen Pyrintö
Kävimme pelaajien kanssa torstaina läpi puolustuksen juttuja. Ei meillä ole yleensä ollut ongelmia hyökkäyksen kanssa. Nokian takamiehet Council ja Joseph oli merkitty pelisuunnitelmassamme paksulla ja onnistuimmekin heidän kanssaan hyvin. Labovic sai muutaman liian helpon kaukoheiton, mutta tänään ne eivät menneet sisään.
Hyökkäsimme hyvin alusta asti, vaikkeivat pallot menneetkään koriin. Onneksi pelaajat ymmärsivät sen, että saimme haluamiamme heittoja.

Ville Tuominen, päävalmentaja, BC Nokia:
Kova pettymys. Kokeneet pelaajat kuten Lehto ja Giles eivät ole viime aikoina olleet parhaimmillaan, mutta tänään he nostivat selvästi tasoaan ja olivat kovia. Meidän 17 menetystä oli liikaa. Pyrintö sai pidettyä sitkeästi n. 10 pisteen johdon joka kesti meidän ajoittaiset runimme. Aina kun pääsimme 6-7 pisteeseen Lehto, Palmi tai joku muu teki kovan korin. Meillä on kuitenkin menossa hyvä jakso eikä sitä pidä hukata murehtimalla liikaa yhtä tappiota.

Leyton Hammonds, BC Nokia:
Kova ja reilu peli. Pyrintö puolusti hyvin ja sai meidät pois konseptista. 11 menetystä ensimmäisellä puoliajalla oli liikaa ja antoi Pyrinnölle etumatkan.

Antero Lehto, Pyrintö:
Hyvä voitto. Tiedossa oli, että Nokia on pelannut hyvin viime aikoina. Se oli laadukas joukkue jo syksyllä, mutta entistä kovempi uusien pelaajien myötä. Onnistuimme tiettyjen pelaajien puolustuksessa hyvin. Lisäksi maltoimme hyökätä järkevästi. Harvemmin enää nykyään tulee vastaan paikkapuolustusta ja hieman se yllätti, mutta saimme kuitenkin luotua varsin hyviä heittoja. Ja heittokin putosi tänään. Paikallisderbyt nyt Pyrintö 3 – Nokia 0.

Ensi keskiviikkona Pyrintö matkustaa Lapualle Kobrien vieraaksi, mutta seuraava kotiottelukin on jo ensi perjantaina. Tällöin Pyynikille saadaan legendaarinen KTP, joka taistelee pääsystä pudotuspeleihin.

Pyrintö-KTP Pyynikin palloiluhallissa Pe 19.1. klo 18.30. Foodcornerissa Kauppahallin Pyörykkäbaari.

Liput ennakkoon tiketti.fi/pyrinto
ja Pyrinnön toimisto Klingendahl, Pyhäjärvenkatu 5 H.

Kuva: Antti Harju