Viikko sitten kotiottelussaan Kouvoja vastaan melkoisen kylvetyksen kokenut Pyrintö lähtee huomenna lauantaina kohti Joensuuta, jossa se halua osoittaa, että Kouvot-ottelu ei tule tällä kaudella enää toistumaan. Varmasti sisuuntunut tamperelaisryhmä on kuitenkin kovan haasteen edessä, sillä pitkän bussimatkan lisäksi vastassa on laadukas joukkue. Kataja Basket eteni tällä viikolla jo FIBA Europe Cupin lohkovaiheeseen ja on näin ollen ainoa suomalaisjoukkue eurokentillä.

”Ihan ensimmäiseksi onnittelut Kataja Basket ja ennen kaikkea koutsikaksikko Juppe ja Pete siitä, että jälleen kerran selvititte tienne kv.-sarjaan! Nyt meillä on taas mahdollisuus seurata yhden joukkueen edesottamuksia kansainvälisillä kentillä.”, päävalmentaja Sami Toiviainen onnittelee lauantain vastustajaa.

Pyrinnön kausi on ollut alkuun hieman nihkeä. Voitot Korihaista ja Ura Basket eGameStarsista olivat mieluisia, mutta molemmat ottelut olivat tiukempia, mitä ennakkoon moni odotti. Kouvoja vastaan Pyrintö ei lopulta saanut kunnon vaihdetta silmään ja peli ratkesi hyvin aikaisessa vaiheessa. Ei ole kuitenkaan tarvetta vaipua synkkyyteen, sillä paljon positiivistakin on nähty. Kapteeni Antero Lehto on ollut hyvässä henkilökohtaisessa vireessä alkukauden (15.7/3.3/4.0). Lisäksi kokeneemman pään BJ Raymond (13.7/5.3) ja Ray Nixon (15..3/7.3) osoittivat kahdessa ensimmäisessä pelissä, että kun tarvitaan kori, voidaan heihin luottavaisesti kohdistaa katseet. Lisäksi nuoremman osaston Eero Lehtosen (2.0/2.0) ja suurimman valopilkun viime lauantaina tarjonneen Tuomas Flinckin (2.3/1.3) otteet ovat olleet hyviä.

Tuomas Flinck oli pirteä Kouvoja vastaan. Saavatko miehen hyvät otteet jatkoa Joensuussa? Kuva: Antti Harju

Pyrinnölle viikon mittainen tauko pelaamiseen on tehnyt varmasti hyvää siinä määrin, että harjoituksissa on voitu kunnolla keskittyä niihin asioihin, joita on parannettava. Lisäksi muutamat pienemmät vammat on nyt saatu kuntoon. Täysi harjoittelu viikko on myös varmasti tehnyt hyvää uusimmalle jenkkivahvistukselle Khalil Smallille (6.5/6.5), joka on vielä hakenut itseään joukkuekonseptin sisällä.

”Meillä on alla ns. “back to basics”-viikko surkean Kouvot-ottelun jälkeen. Olemme käyttäneet aikaa ennen kaikkea peli-intensiteetin ja toteuttamisen harjoitteluun molemmissa päissä. Askel kerrallaan pyrimme nyt menemään eteenpäin ja mitään muita poppakonsteja asioihin ei ole kuin laadukas ja keskittynyt harjoittelu.”, Toiviainen kertoo.

Pienten loukkaantumisten ollessa suurelta osin paranneltu, löytyy Pyrinnön sairastuvalta edelleen pelaajia, kun Osku ja Petri Heinonen ovat edelleen sivussa, sekä neljäs vahvistus LJ Rose kuntouttaa edelleen itseään.

”Pienet ja suuremmat vaivat ovat vielä hetken aikaa hidastamassa eteenpäin menoa sillä vauhdilla kuin varmasti moni haluaisi, mutta onneksi nyt eletään vasta lokakuuta. Jonkin aikaa tässä vielä menee ennen kuin saamme lisää pelaajia sairastuvalta takaisin.” Toiviainen valottaa tilannetta.

Lauantain isäntäjoukkue Kataja Basket on kolmesta pelaamastaan Korisliiga ottelusta hävinnyt kaksi ja voittanut kerran. Tämä ei kuitenkaan kerro koko totuutta joukkueesta, sillä joukkue koki vieraskentällä 80 – 89-tappion erittäin kovalle Seagullsille ja Salon Vilpasta vastaan kotikentällään Kataja oli pitkään kiinni voitossa, kunnes Juho Nenosen loppuhetkien kolmonen ratkaisi ottelun Vilppaalle lukemin 76 – 78. Katajan pelin sieluna toimii kanadalaistakamies Jarred Ogungbemi-Jackson (19.3/6.3/5.0), joka jo syyskuun harjoituspelissä Pyynikillä osoitti olevansa erittäin liukas pideltävä. Amerikkalaissentteri Brandon Walters (20.0/8.0) on ollut hyvässä vedossa viime peleissä ja asettaa todellisen haasteen Pyrinnön isoile pelaajille puolustuspäässä. Walters iski Vilpasta vastaan tauluun kovat tilastot 31/11/3 torjuntaa, upottaen pelitilanneheitot huimalla tarkkuudella 11/12. Kotimaisesta osastosta esiin ovat etenkin nousseet joukkueeseen täksi kaudeksi siirtyneet Aapeli Alanen (8.3/3.7)) ja Fiifi Aidoo (10.3/2.7). Kolmas amerikkalaisvahvistus Katajalla on Jarekious Bradley (11.3/5.0), neljättä vahvistusta joukkue ei ole hankkinut kauden alla Libanoniin siirtyneen Earvin Morrisin tilalle.

”Katajalla on alla neljä ottelua yhteentoista päivään, joten heillä ei varmasti ole ongelmia pelivalmiuden kanssa. Takamies Ogungbemi-Jackson on osoittanut olevansa sarjan eliittiä omalla pelipaikallaan ja hänen menonsa hidastamiseen meidän on löydettävä sopivat keinot. Myös Katajan sentteri Walters on tehoillut hurjia lukemia, joten hänen kanssaan meidän isot miehet saavat ison haasteen.”, coach Toiviainen tuumailee vastustajasta.

Ray Nixon ja muut Pyrinnön isot pelaajat saavat lauantaina haasteen, kun vastaan asettuu Katajan tehokas Brandon Walters.. Kuva: Antti Harju

Viimeiset 10 joukkueiden välistä kohtaamista ovat menneet voittojen suhteen tasan 5 – 5, joten Joensuun alkuillassa voidaan odottaa mielenkiintoista kamppailua. Resepti Katajan kaatoon on kuitenkin Pyrinnöllä ja Toiviaisella selkeä: ”Meidän onkin oltava erittäin energisiä ja aktiivisia, jotta saisimme Katajan pelaamisen sivuraiteille. Aktiivinen pallon paine ja kamppailupelaaminen sekä hyökkäyspään kollektiivisuus ovat niitä kulmakiviä, joihin meidän on uskottava ja nojattava.”

Kataja Basket – Pyrintö, Joensuun LähiTaipiola Areenalla klo 17. Ottelu nähtävissä Elisa Viihde Sportilla.

 Artikkelikuva: Antti Harju