Sunnuntaina ensimmäisen kotitappionsa kokenut Tampereen Pyrintö matkaa keskiviikkona Helsinkiin sarjakärki Seagullsin vieraaksi ennen kahden viikon mittaista maaottelutaukoa. Vakuuttavasti sarjan piikissä kulkeva Seagulls on voittanut kauden molemmat aiemmat kohtaamiset ja ei ole tällä kaudella hävinnyt kotonaan Kisahallissa kertaakaan. Haaste, joka Pyrinnöllä on edessään, on kovin mahdollinen. Sen tunnustaa myös päävalmentaja Sami Toiviainen:

”Mestarivalmentaja Laakso ja kotonaan toistaiseksi voittamaton Seagulls. Siinä haastetta kerrakseen kenelle tahansa.”

Sunnuntaina Vilpasta vastaan Pyrinnöllä oli vaikeuksia oman pelinsä rytmiin pääsemisessä etenkin hyökkäyspäässä. Päävalmentaja Toiviainen ei kuitenkaan vaikuttanut huolestuneelta keskiviikkoa ajatellen, sillä Seagulls joukkueena on hänen mukaansa erilainen ja keskiviikon ottelussa voiton avaimiksi nousevat eri asiat.

Kauden aiemmissa kohtaamisissa tilastojen valossa Khalil Small on ollut Pyrinnön ykkösmies kasaten keskimäärin 25 pistettä ja 10.5 levypalloa ottelua kohden. Antero Lehto ja BJ Raymond ovat molemmat olleet hyvässä vireessä myös helsinkiläisiä vastaan. Lehto on pelannut muutamassa viime ottelussa loistavasti, Raymodille Vilpas ottelu oli ajoittain vaikea ja onkin mielenkiintoista nähdä, millaiseen vireeseen mies pääsee Susijengin teräsmiestä Tuukka Kottia vastaan. Pyrinnön kokoonpanosta sunnuntaina puuttunut Osku Heinonen saatetaan nähdä kokoonpanossa keskiviikkona. Vastaavasti Ville Haapoja ja Petri Heinonen ovat varmuudella poissa kokoonpanosta.

Seagullsin meno on ollut tällä kaudella vakuuttavaa. Joukkueen laajuus ja etenkin jäätävä kaukoheittovoima ovat koituneet monille joukkueille kohtaloksi. Kokeneet kotimaiset Kotti, Timo Heinonen, Shawn Huff ja Antti Kanervo ovat kaikki löytäneet itselleen selkeän roolin joukkueesta. Takamieskombo Richard Williams ja Trae Bell-Haynes kasaavat molemmat yli 5 koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden ja laittavat aktiivisesti painetta vastustajan takamiehiin. Atleettinen laituri Elijah Stewart on joukkueensa pisteykkönen ja iso mies Kazembe Abif tuo isoon päähän laajuutta pääosin aloittaen vaihdosta. Viime otteluista Seagullsilta on puuttunut kokoonpanosta pelin sielu Richard Williams, mutta se ei ole menoa haitannut Bell-Haynesin nostettua entisesti tasoaan vastuun kasvettua. Williamsin pelikunto keskiviikkona on edelleen arvoitus, lisäksi Antti Kanervo saattaa puuttua lokkiparvesta.

”Hetken aikaa alkoi jo näyttää siltä, että saamme koko rosterin treeneihin ja sitä kautta pelaamaan. Muttei se sitten mennytkään kuin hyvässä leffassa, koska sekä Haapoja ja Pete Heinonen ovat ainakin sivussa keskiviikkona. Oskun tilanne on onneksi menossa koko ajan parempaan suuntaan ja hänet saatetaan nähdä kentällä keskiviikkona.”, coach Toiviainen kommentoi ryhmänsä terveystilannetta.

Pyrintö on kauden 15 reissupelistä kasannut 6 voittoa. Viime viikolla vieraskentällä kaatui BC Nokia, mutta sitä ennen joukkue koki kaksi selvää tappiota KTP Basketin ja Kataja Basketin vieraana. Seagulls on hoitanut kaikki 15 kotiotteluaan tähän saakka voitokkaasti, joten Pyrintö saa esittää parasta peliään Kisahallin parketilla, mikäli sarjapisteitä mielitään mukaan saada. Hyökkäyksen rytmiin pääsy on suurin avain Pyrinnön hyvään peliin, sillä kuten kapteeni Antero Lehto totesi Vilpas-ottelun jälkipuinneissa, näkyy heikko hyökkääminen nopeasti joukkueen puolustustekemisessä.

”Nyt kaivetaan kunnon taisteluasenne kehiin ennen maajoukkuetaukoa ja laitetaan Seagullsin taitavat takamiehet kunnon paineen alle. Tätä kautta saatamme saada heidän hyökkäyspään rytmiä sekoitettua ja heidän erinomaisille heittäjille ei jäisi niin paljon aikaa hakeutua hyville heittopaikoille.”, Toiviainen toteaa.

Helsinki Seagulls – Pyrintö, ke 12.2. klo 18:30 Töölön Kisahallissa. Ottelu näkyy Elisa Viihde Sport 2-kanavalla.

Artikkelikuva: Antti Harju