Pyrintö kohtaa Korisliigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Karhubasketin Kauhajoelta. Edessä on ennakolta arvioiden harvinaisen mielenkiintoinen puolivälieräsarja, sillä joukkueet ovat pelanneet kauden aikana tasaisia (voitot 2-2), tunnerikkaita pelejä ja molemmilla joukkueilla on omat selkeät vahvuudet, joiden keskinäistä painoarvoa päästään mittaamaan useammassa peräkkäisessä ottelussa ihan eri tavalla kuin runkosarjassa.

Pudotuspelien anatomia

Play-off sarjat poikkeavat normaalista runkosarjaottelusta olennaisesti. Runkosarjassa joukkueet käyttävät vaihtelevan määrän aikaa vastustajan vahvuuksien riisumiseen. Vastustajan vaihtuessa pelistä toiseen, muutaman päivän välein, on kuitenkin tavallisempaa ja kaukonäköisempää kehittää oman joukkueen pelaamista, kuin käyttää aikaa vastustajiin.

Pudotuspeleissä, kun pelataan joka toinen päivä, parin viikon ajan samaa joukkuetta vastaan, kannattaa harjoittelussa käyttää aikaa vähän enemmän myös vastustajan tekemisiin. Oman joukkueen pelaaminen on sitä mihin tilaan se on kauden aikana tähän mennessä saatu, mutta vastustajan vahvuuksien riisumista tai heikkouksien hyödyntämistä voidaan tehostaa hyvinkin parissa päivässä, saati pitemmässä ottelusarjassa.

Joskus runkosarjan kärkijoukkueet ovat kohdatessaan viimeisenä pudotuspeleihin selvinneet joukkueet, saattaneet ajatella ottelusarjan yli, kehittäneet peliään jo välieriä ja finaaleja ajatellen. He ovat luottaneet selviävänsä ensimmäisestä kierroksesta peruspelaamisellaan. Tällä kaudella sarja on ollut kuitenkin niin tasainen, ettei moiseen ajatteluun ole varaa muilla kuin runkosarjan ylivoimaisesti voittaneella Vilppaalla. Ja ikävät uutiset Teemu Rannikon loukkaantumisesta saattavat muuttaa valmistautumista myös Salossa, jos nyt sielläkään mitään pitkän linjan play-off suunnitelmaa on edes tehty.
Mutta kaikki muut joukkueet ajattelevat takuuvarmasti vain ensimmäistä kierrosta ja laittavat kaikki mahdolliset paukut jo siihen. Niin tasaisia muut joukkueet ovat olleet, että kaikki muu olisi ylimielisyyttä.

Pudotuspeleissä on myös kaksi merkittävää tekijää, jotka saattavat muuttaa voimasuhteita edellä mainitusta syystä.
1. Kokeneet pelaajat.
Usein kokeneiden pelaajien merkitys kasvaa pudotuspeleissä. He syttyvät tosipeleihin, kun tietävät kuinka nopeasti pelit ovat ohi, jos niin ei tee. He osaavat kanavoida paineen ja jännityksen toiminnaksi (been there – done that), he oppivat vastustajan tekemisestä usein nopeammin. Kokeneet pelaajat ovat yleensä pelaajien parhaimmistoa. Siksi heidän uransa on kestänyt muita kauemmin.
2. Pelaajamateriaalin leveys
Kun pelejä pelataan joka toinen päivä, voi vaihtopenkin leveys olla ratkaiseva tekijä, varsinkin jos ottelusarja ei mene nopeasti poikki. Tällä asialla on suurempi merkitys varsinkin välierissä ja finaaleissa, kun takana on jo ottelusarja tai kaksi.

Lähtökohdat Karhubasket-Pyrintö ottelusarjaan:

Karhubasket ja Pyrintö kohtasivat vuodenvaihteessa back to back-peleissä, peräkkäisinä päivinä. Pyrintö voitti silloin molemmat pelit, vaikka varsinkin ensimmäinen peli Kauhajoella oli trilleri vailla vertaa. Ottelu kääntyi silloin Pyrinnölle Juanya Greenin buzzer beater -heitolla, summerin soidessa. Jälkimmäinen peli Pyynikillä oli jo kääntymässä Karhubasketille, mutta silloin Pyrinnön vaihtopenkki osoitti tasonsa ja Pyrintö venyi tärkeään toiseen voittoon.
Kolmannessa kohtaamisessa Kauhajoella Pyrintö vei ottelua alkuun, mutta toiselle puoliajalle kauhajokiset tulivat pienemmällä, liikkuvalla viisikolla ja saivat käännettyä pelin suunnan. Karhubasket otti kotivoiton.
Neljäs kohtaaminen Pyynikillä oli melkoinen trilleri. Karhubasket oli tuolloin alussa fyysisempi, mutta Pyrintö vastasi liikkuvuudella ja näytti jo vievän pelin, mutta Pyrinnön Pyrinnön yrittäessä säilöä 9 pisteen johtoaan jäädyttämällä peliä viimeisellä jaksolla, Karhubasket pääsi pelaamaan omilla vahvuuksillaan.  Ottelu päätyi lopulta jatkoajalle, jonka Karhubasket käänsi itselleen vapaaheittoviivalta.

On perusteltua olettaa, että tuon viimeisen kohtaamisen kokokuva voi olla myös tämän puolivälieräsarjan lähtökohta. Molemmat joukkueet haluavat rytmittää peliä mieleisekseen. Pyrintö haluaa intensiteettiä saadakseen täyden hyödyn leveämmästä materiaalistaan ja pakottaakseen Karhubasketin pelaamaan jotain muuta kuin Bojan Sarcevicin taitoon ja luovuuteen perustuvaa organisoitua korista. Pyrintö haluaa vauhtia – Kauhajokiselle kelpaisi kyllä vähempikin höntyily.

Karhubasketin pelintekijä Bojan Sarcevic on ollut huikeassa vireessä (12,5 pist./3,8 lev./6,9 syöt.) urakoiden keskimäärin 31 minuuttia pelissä. On perusteltu syy olettaa, että juuri Sarcevic on avainpelaaja tässä ottelusarjassa. Karhubasketin muita kulmahampaita Sarcevicin lisäksi ovat isot pelaajat Gregory Mangano (208 cm) ja Stephen Maxwell (201 cm) sekä iso laituri Rene Rougeau ja Pyrinnössä Suomen Mestaruudenkin (2014) voittanut Kelvin Lewis.
Karhubasketin Samuli Vanttaja loukkaantui keväällä ja on pois koko kevään. Se on iso menetys Kauhajokisille paitsi siksi, että Vanttaja olisi isokokoisena hyvänä heittäjänä ollut hankala match-up kaikille vastustajille pudotuspeleissä, mutta myös siksi että Vanttajan puuttuessa Karhubasketin pelaava rotaatio on vain 8 pelaajan levyinen. Se ei juuri kestä uusia terveyshuolia, ei virheongelmia, ei henkilökohtaista huonoa päivää…

Pyrinnöllä riittää leveyttä. Kenneth Manigaultin palattua lyhyemmältä ja Joonas Cavenin pitemmältä  sairaslomalta, sekä Kristian Rasinahon noustua 1A-divarin päätyttyä mukaan liiga-rinkiin, Pyrinnöllä on peräti 11 pelaajan rotaation mahdollistava kokoonpano. Päävalmentaja Sami Toiviaisen haaste on kai lähinnä siinä, miten aistii kuumat pelaajat, saa pidettyä intensiteetin ja samaan aikaan hyökkäyksen kasassa kovassa vaihtotahdissa.
Lisäksi, kuten todettua, avainasemassa ovat kokeneet pelaajat. Antero Lehto, Brian Asbury, Devonne Giles ja Petri Heinonen ovat kaikki kiistatta kokeneita pelaajia, joilla on tietoisuus mitä pudotuspelisarjan voittaminen vaatii. Pyrintö tarvitsee heiltä ylimääräistä virtaa ja johtajuutta. Tamperelaisten kokoonpano on sikäli tasapainoinen, että myös hieman nuoremmat Topias Palmi ja Osku Heinonen eivät pelkää ottaa ratkaisuja ja heillä on kokemusta isossa roolissa pelaamisesta myös pudotuspeleissä.  Takamies Lassi Kilpinen on Pyrinnön kotimaisista pelaajista ainoa joka ei ole pelannut Korisliigan pudotuspelejä aikaisemmin, mutta hänkin on tottunut kantamaan vastuuta ja älykkäänä pelaajana täyttää oman erityisen roolinsa roolinsa satavarmasti. Kolmas Pyrinnön pelinjohtaja Juanya Green on osoittanut pystyvänsä kantamaan joukkueen hyökkäystä välillä jopa yksin.

Vielä kerran, odotettavissa ottelusarja vailla vertaa!

Seuraa ainakin näitä:
1. Miten Pyrintö puolustaa Bojan Sarcevicin ja pallo-screenit?
2. Kumpi joukkue määrää ottelun tempon?
3. Pärjääkö Pyrintö Karhubasketille levypallopelissä?

Sami Toiviainen, Pyrinnön päävalmentaja:
Niinhän se kai sitten piti mennä, että pelataan ensin 40 peliä ja vastaan tulee kolmen edellisen kauden joukkueeni eli Karhubasket. Tunnelmaa ei varmasti puutu, kun sunnuntaina aloitetaan Kauhajoella. Runkosarjan kakkostila ja huikeassa voittoputkessa oleva Karhubasket lähtee isona ennakkosuosikkina tähän sarjaan. Siirtymistilanteet, levypallopelaaminen ja sarjan tämän hetken paras pelaaja Bojan Sarcevic ovat meille isoin haaste tässä otteluparissa. Meidän on saatava leveämmän materiaalin voimin kaikki irti ja oltava todella aktiivisia ja aggressiivisia koko kentällä, jotta voimme edes haastaa Karhubasketin. Yksinkertainen on kaunista ja sitä lähdemme toteuttamaan hyvillä mielin. Kokoonpano: Green, Manigault, Lehto, Kilpinen, Heinonen, Cavén, Giles, Heinonen, Rasinaho, Palmi, Asbury

Jussi Laakso, Karhun päävalmentaja:
Pitkä ja tapahtumarikas runkosarja saatiin päätökseen. Viimeisen kierroksen tulokset toivat puolivälierävastustajaksi rakkaan taistelukumppanin Tampereen Pyrinnön. Runkosarjan sijoitukset 2-7 menivät todella pienellä marginaalilla juuri näin, joten varsinaista ennakkosuosikkia ei edes Coach Toiviainen pysty kummastakaan leipomaan. Kotietu on meillä ja tottakai se tuo ison lisän joukkueellemme ennen kaikkea mahtavien faniemme vuoksi. Suoraviivaisuus, nopeus, fyysisyys, aktiivisuus ovat adjektiiveja, jotka täytyy löytää pelistämme, jotta voisimme erinomaisen Pyrinnön voittaa. Hieno sarja tulossa, joten oranssia päälle ja hallille. Kokoonpano: Kelvin Lewis, Perttu Salmi, Juho Lehtoranta, Rene Rougeau, Henri Kantonen, Joonas Lehtoranta, Bojan Sarcevic, Stephen Maxwell, Jussi Myllyniemi, Valtteri Pihlajamäki, Greg Mangano.

 

Pudotuspelien otteluohjelma on seuraava:
Su 8.4. klo 17.00 Karhubasket – Pyrintö, Kauhajoen liikuntahalli
Ti 10.4. klo 18.30 Pyrintö – Karhubasket, Pyynikin Palloiluhalli
To 12.4. klo 18.30 Karhubasket – Pyrintö, Kauhajoen liikuntahalli

Tarvittaessa:
La 14.4. klo 17.00 Pyrintö – Karhubasket, Pyynikin Palloiluhalli
Ma 16.4. klo 18.30 Karhubasket – Pyrintö, Kauhajoen liikuntahalli

Pyrinnön toimistolla lipunmyynti seuraavasti:

Ma 9.4. klo 12.00-18.00
Ti 10.4. klo 10.00-15.30
Ti 10.4. klo 17.00 –> Pyynikin Palloiluhalli

Liput ennakkoon myös tiketti.fi/pyrinto

Lippujen hinnat, puolivälierät
Numeroidut, A-katsomo 13 euroa
Aikuiset 13 euroa
Eläkeläiset 9 euroa
Opiskelijat / nuoriso 6 euroa
Nocco VIP-lippu 50 euroa

Punaista päälle ja Pyynikille!

#pyrintö #aina #pantterijahti