Pyrintö oli hakenut 1-2 -tappioasemassa upean voiton ToPosta Helsingin Kisahallista 6.5 ja venyttänyt ratkaisun viidenteen peliin kotikentälleen.

Liput lauantain ratkaisuotteluun myytiin muutamassa tunnissa loppuun perjantai-iltapäivänä. Tätä edelsi satojen ihmisten muodostama jono Pyrinnön toimiston ovella Klingendahlilla. Finaaliliput olivat haluttua tavaraa, eikä kaikille halukkaille paikkoja millään riittänyt. Erityisen valitettavaa tämä oli niiden katsojien kannalta, jotka olivat käyneet Pyrinnön peleissä läpi kauden, mutta eivät syystä tai toisesta päässeet jonottamaan lippua perjantaina.

——————————————————————————————————————————————————————
Veskulle ——————————————————————————————————————————————————————–

Joka tapauksessa Pyynikki oli lauantaina ahdettu niin täyteen, kuin se ikinä vain on mahdollista. Vaikka lipuille riitti kysyntää ja katsomo olisi kenties tullut täyteen isommassakin salissa, nyt Pyrinnöllä oli taattu äärimmäinen kotietu: hurjasti kannustava kotiyleisö tiivistunnelmaisessa ja pelaajille tutussa salissa, jossa oli kerätty voittoja pitkin kautta. Tämän paremmista asetelmista joukkue ei voisi lähteä pelaamaan viimeistä ja kauden huipentavaa koitosta, eikä toisaalta asetelma olisi voinut olla hankalampi vierailija Torpn Pojille. Pyrinnön kuudes pelaaja valui satapäisenä paikalle jo kahta tuntia ennen ottelun alkua, ja lopulta katsojien lukumäärä oli 1896.

——————————————————————————————————————————————————————-
29751_386727552764_144473512764_4182990_2398606_n ——————————————————————————————————————————————————————–

Ennen ottelun alkua tunnelma Pyynikillä oli todella kihelmöivä. Samalla kun ottelun alkuun jäljellä olevia minuutteja näyttävä kello tasaisesti laski kohti nollaa, odotus ja meteli nousivat kohti katonrajaa. Myös ToPolta oli saapunut paikalle varsin hyvänkokoinen kannatusjoukko, jonka lukumäärä oli jossain 50 ja sadan silmäparin välillä. Pyrinnön Punakaarti aloitti rummutuksen ja huutamisen A4:n yläkulmassa jo puolitoista tuntia ennen peliä. Pelkästään Punakaarti ei kuitenkaan ollut pukeutunut punaiseen, vaan topolaisia lukuun ottamatta lähes jokaisella oli päällään jotain punaista, mikä loi erityistä visuaalista tunnelmaa. Kämmenet hikosivat ympäri hallia, kunnes lopulta oli aika heittää pallo ilmaan. Ottelun erotuomareina toimivat Janne Muurinen, Pekka Saros ja Juha-Pekka Orava.

Pyrintö otti peliin hurjan aloituksen, kuten se oli tehnyt kahta päivää aiemmin neljännessä finaaliottelussa. Ajassa 04:28, ToPon upottaessa ensimmäistä kertaa pelitilannekorin, tilanne oli 14-6. Tätä olivat edeltäneet mm. Antero Lehdon ottelun alkuun tekemät kaksi upeaa kolmosta ja Chris Hesterin salin räjäyttävä donkki. Ensimmäinen jakso päättyi numeroihin 25-14. Tämä johto oli ratkaiseva koko ottelun kannalta, sillä missään vaiheessa ToPo ei sitä kyennyt kuromaan kiinni. Pyrintö sai pelata johtajan paikalla ja pakotti ToPon takaa-ajajaksi.

Toisen jakson alkuun ToPo otti kuitenkin vahvan rykäyksen, joka toi sen parhaimmillaan kolmen pisteen päähän, lukemiin 27-24. Pyrintö reagoi kuitenkin tähän nopeasti, ja veti eron jakson loppua kohden jälleen noin kymmeneen pisteeseen. Tauolle mentiin lukemissa 40-32.

Kolmannen jakson alussa yritti ToPo taas tulla tosissaan rinnalle ja ohi. Pyrinnön hyökkäys takkuili ensimmäiset kolme ja puoli minuuttia, mutta toisaalta puolustus oli edelleen kivenkovaa, joten ToPokaan ei koreilla mässäillyt. Ajassa 22:52 Corey Smithin hyppyheitto toi vieraat kahden pisteen päähän lukemiin 40-38. Tähän Pyrintö kuitenkin vastasi Chris Hesterin tehdessä viisi pistettä putkeen. Vähäkorinen jakso päättyi lopulta lukemissa 54-46. Pyrintö piti kuskin paikan ja selvän hajuraon Pyrinnön puolustusmuurin kanssa tuskailleeseen ToPoon.

Viimeinen jakso oli upea päätös upealle kaudelle, finaalisarjalle ja ottelulle. Pyrintö otti vahvan alun erään, puolustaen tarkemmin kuin koskaan aiemmin antamatta milliäkään tilaa varsinkaan Obie Trotterille. Erän puolivälissä tilanne oli 62-51. Tämän jälkeen mentiin yli kaksi minuuttia ilman koreja, kunnes Chris Hesterin kaksi vapaaheittoa ajassa 37:09 kasvattivat eron 13 pisteeseen. Heti perään Timo Heinosen kolmonen antoi vielä pientä toivoa ToPolle, mutta tämän jälkeen Damon Williamsin johdolla Pyrintö nykäisi eron noin viiteentoista pisteeseen. Helsinkiläisten päät alkoivat painua.

——————————————————————————————————————————————————————–
29751_386727397764_144473512764_4182985_3530067_n

——————————————————————————————————————————————————————–
Ajassa 38:53 Chris Hesterin alley-oop -donkki repi eron 17 pisteeseen ja euforia alkoi vallata varovaisimpiakin kannattajia Pyynikillä. Tässä vaiheessa kukaan (topolaisia lukuun ottamatta) ei enää malttanut istua, vaan loppuaika kului koko yleisön kannustaessa seisoaltaan. Punakaarti oli seissyt koko pelin alusta asti, monet muutkin suurimman osan ajasta, mutta nyt ei enää kukaan. Ajassa 39:30 Tyray Pearson teki vapariviivalta loppulukemat 77-61.

Samassa ajassa Pieti Poikola otti jenkit pois kentältä ja antoi puoli minuuttia Jokke Väänäselle, Pekka Setälälle ja Jari Pulkkiselle. ToPo oli ottanut tähtensä Trotterin ja Hanno Möttölän pois kentältä noin puolta minuuttia aikaisemmin. Nyt viimeisetkin hallissa havahtuivat, että mestaruus on hetken päästä todellisuutta! Viimeinen puoliminuuttinen kului epäuskoisen hysterian levitessä katsomossa ja sitten kentällä. Pyrintö juhli Suomen Mestaruutta!

Ottelun ratkaisut olivat Pyrinnön vahva startti, valtava asenne ja henkinen yliote sekä mielettömän kova puolustustyöskentely, joka pimensi ToPon tärkeimmän pelaajat lähes täysin. Kuvaavaa on Möttölän neljä pistettä, joista kaikki syntyivät vapaaheittoviivalta. Hyökkäyspäässä Damon Williamsin (27 pistettä, 9 levypalloa, 4 syöttöä) tehot olivat todellisen mestaripelaajan suoritus kauden tärkeimmässä pelissä. Chris Hester teki jälleen suurimmat tehot kaaren sisältä: 11 kahden pisteen koria ja kolme upotettua vaparia, yhteensä 25 pistettä. Kolmosia painoivat pohjaan Lehto ja Joni Harjula, jotka puolustivat upeasti Obie Trotteria vastaan pitäen hänet 14 pisteessä. Upeaa puolustustyötä teki myös Kenny Lowe, joka oli jälleen vapariviivalla erehtymätön: 8/8. Olli Ahvenniemi ja Jesse Niemi tekivät vain pisteen mieheen, mutta pimensivät vuorollaan korin alla Möttölän ja muut sinne uskaltautuneet helsinkiläiset.

Summerin soitua ottelun loppumisen merkiksi Pyynikki sekosi. Katsomossa kaikki taputtivat seisaaltaan ja osa huusi suoraa kurkkua. Pyrinnön pelaajat ryntäsivät kentälle juhlimaan ja syleilivät toisiaan minkä kerkesivät. Hetkellinen rauhoittuminen oli välttämätön, kun ensin ToPolle jaettiin hopeamitallit – jonka jälkeen helsinkiläiset poistuivat vähin äänin käynnistämään bussia – ja heti perään Pyrinnölle kultaiset lätkät.

———————————————————————————————————————————————————————
29401_388589627764_144473512764_4219173_5137722_n

——————————————————————————————————————————————————————–
Mitalien jaon jälkeen oli luvassa se, mitä jokainen tamperelainen koriksen ystävä oli odottanut jo vuosikausia ja mitä kenties jotkut eivät uskoneet koskaan näkevänsä: Pyrinnön kapteeni ja jo 26 vuoden iässä seuraikoni Antero Lehto pääsi nostamaan Pantteripatsasta. Pispalan sälli malttoi pitkittää tilannetta hetkisen verran ottaakseen siitä kaiken irti, ja pyysi, että Pantteri nostettaisiin hänelle toimitsijapöydän päälle. Nostaessaan kissaeläintä ilmaan koko Pyynikki yhtyi raivokkaaseen mestaruushuutoon, joka oikeastaan jatkuikin yhtäjaksoisesti läpi illan. Myös liikutus oli monilla puserossa, niin hieno hetki se oli koko Pyrinnön koriskevään huipentumana.
———————————————————————————————————————————————————————29401_388589577764_144473512764_4219165_4587466_n

———————————————————————————————————————————————————————

Pantterin nostelun jälkeen seurasi korisukan leikkaus. Kuten yhtenäiselle ja hienolle joukkueelle sopi, useampikin pelaaja vuorollaan kävi napsimassa katki muutaman narunpätkän, mutta viimeiset leikkaukset suoritti Damon Williams. Tämän jälkeen joukkue vei Pieti Poikolan suihkuun ja yleisö alkoi valua kentän puolelle. Lehdistötilaisuuden jälkeen pelaajat ja valmentajisto suuntasi limusiinilla ensin Keskustorin suihkulähteelle pikku uinnille ja dippaamaan hieman myös Pantteria, kunnes he jatkoivat yksityisiin saunatiloihin jatkamaan juhlintaa.

——————————————————————————————————————————————————————–

29401_388589657764_144473512764_4219178_301191_n
———————————————————————————————————————————————————————
Samaan aikaan toisaalla iso lauma Pyrinnön kannattajia suuntasi ensin läheiseen ravitsemusliikkeeseen. Siitä matka jatkui äänekkäänä ja hyväntuulisena kulkueena niin ikään Keskustorin suihkulähteelle. Muutaman käydessä uidessa torvet soivat ja laumaan kerääntyi lisää ja lisää innokkaita tamperelaisia juhlijoita. Väkijoukko oli jo reilusti toista sataa ihmistä ennen kuin lopullisesti suunta oli Soittoruokala Saha, jossa kauden viralliset päättäjäiset alkoivat.
Harvoin on niin monta niin onnellista ihmistä ollut samassa paikassa yhtä aikaa. Kaikki hehkuttivat tapaa millä mestaruus tuli, sillasta nousten, ja kaikki olivat rajattoman onnellisia mestaruudesta, jota niin kauan oli odotettu. Pyrinnön pelaajien, valmentajien ja johtoportaan saapuessa paikalle hieman ennen yhtä yöllä kannattajat änkesivät terassille laulamaan ja ottamaan sankarinsa vastaan kunniakujassa. Onnittelijoita riitti, ja matka baariin sisälle oli pitkä. Mukana kulki myös Pantteri.

——————————————————————————————————————————————————————-
phphHzUvzPM

——————————————————————————————————————————————————————–
Sisällä Sahassa onnittelut, puolin ja toisin, jatkuivat ja Pantteri kiersi myös kannattajien keskuudessa. Siinä missä kannattajat vuolaasti kiittelivät pelaajia, valmennusta ja joukkueen taustahenkilöitä kuluneesta kaudesta, myös kannattajat saivat oman kiitoksensa kaikesta tuesta minkä he olivat kauden mittaan tarjonneet – etenkin kotikentällä, mutta myös vierasareenoilla. Totisesti, niin kuin on Pyrinnön pelaajilla hienot kannattajat, on kannattajilla myös hienot pelaajat!

Pyrinnön joukkue jatkoi vielä sunnuntaina juhlimista ja kävi myös seuraavan viikon puolivälissä päättäjäisristeilyllä. Seuran ensimmäinen mestaruus oli huolellisen juhlinnan arvoinen. Risteilyllä ei ollut mukana Olli Ahvenniemi, joka kävi maanantaina leikkauttamassa kolmannessa finaalipelissä murtunutta nenäänsä. Ollin nenä on nyt paranemaan päin, vaikka vaurio olikin melko paha.

Tähän loppuun myös Pyrinnön nettisivujen toimitus haluaa esittää omat kiitoksensa. Ensinnäkin kiitokset kaikille lukijoille, jotka ovat seuranneet täältä Pyrinnön otteita kauden mittaan. Meillä on päässä punaiset lasit, sitä ei käy kiistäminen, ja siksi olemme eläytyneet mukana joukkueen edesottamuksissa niin hyvässä kuin huonossakin. Joten vaikka olemme pyrkineet ennen kaikkea uutisoimaan, olemme varmasti myös olleet puolueellisia, epäjohdonmukaisia tai välillä myös liioitellun kriittisiä omiamme kohtaan. Kiitokset silti kaikille, jotka kirjoitteluamme ovat lukeneet, teitä on ollut paljon ja kauden loppua kohti yhä enemmän! Ennakoihin ja raportointiin palaamme vasta harjoitusotteluiden alkaessa, mutta sitä ennen pyrimme julkaisemaan uutisia, jotka muilla tavoin ovat Pyrinnön kannalta oleellisia.

———————————————————————————————————————————————————————
WTN_0672

——————————————————————————————————————————————————————–
Suurimmat kiitokset lähtevät kuitenkin Pyrinnön joukkueelle, valmentajille ja koko taustaorganisaatiolle. He tekivät tästä kaudesta unohtumattoman.

Suomen Mestarit kaudella 2010:

Pelaajat:

Antero Lehto

Chris Hester

Joni Harjula

Jari Pulkkinen

Pekka Setälä

Jesse Niemi

Jussi Hämäläinen

Jukka-Pekka Väänänen

Kenneth Lowe

Damon Williams

Tommi E. Nieminen

Olli Ahvenniemi

Harjoitusringissä mukana:

Antti Kaivonen

Jura Ratia

Miikka Marttinen

Alex Vaenerberg

Osku Heinonen

Valmentajat:

Pieti Poikola
Ilpo Rantanen
Ismo Niemi

Fysiiikkavalmentaja:

Harri Raivio

Joukkueenjohtaja:

Elisa Hakanen

General Manager:

Jarmo Hakanen

Markkinointipäällikkö:

Vesa Kuokkala

Huoltaja:

Harri ‘Bambi’ Pekkanen

——————————————————————————————————————————————————————

Pyrintö kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitaan loistavasta ja onnistuneesta kaudesta 2009-2010!

Erillinen kiitos vielä kaikille talkootyöläisille sekä Pyrinnön kannattajille fanijoukko Punakaartista uskollisiin ystäviin ja kaikkiin Pyrinnön peleissä käyneisiin.

——————————————————————————————————————————————————————-

TAMPEREEN PYRINTÖ – KORIPALLON SUOMEN MESTARI 2010