Pyrintö taisteli raivoisasti sarjaa ylivoimaisesti johtavaa Vilpasta vastaan. Jokainen saatu mustelma oli sen arvoinen, sillä Pyrintö sai tärkeät sarjapisteet numeroin 87-83 (44-27).

Mitä tapahtui?

Pyrintö tuli otteluun erittäin aggressiivisella puolustuksella. Näin fyysistä Pyrintöä ei ole Pyynikillä nähty aikoihin. Pyrinnön taktiikka kävi heti selväksi: Vilppaan taitavan joukkueen, eikä etenkään Teemu Rannikon, saa antaa rakentaa tilanteita rauhassa. Vilpas meni silminnähden hämilleen, kun Pyrintö kävi niin härskisti päälle. Sami Toiviainen piti ylikierroksia päällä hurjalla vaihtoruletilla. Pyrintö teki ensimmäisen 10 minuutin aikana 20 pelaajavaihtoa, vaikkei lasketa erän alkuun tai loppuun tehtyjä kentälle menoja. Pyrintö otti saman tien ottelun komennon itselleen ja repäisi 1. jaksolla 24-15 johdon.

Toisella jaksolla huolestutti lähinnä virhemäärän lisääntyminen. Antero Lehto (6/2/3 syöttöä) sai 3. virheensä jo 13 minuutin pelin jälkeen, mutta onneksi Lassi Kilpinen (1/1) on pelannut loistavan kauden eikä pelinjohtamisen tai takamiesten puolustamisen suhteen syntynyt match-up -ongelmaa.
Pyrintö johti parhaimmillaan jo 19 pistettä ja puoliajallekin päästiin 44-27 johdossa.

Vilpas tuli pitkältä tauolta selvästi terävämmin. Pyrinnön pelistä oli kadonnut kokonaan aloitteellisuus.
Varsinkin leikkausten puolustamisessa tehtiin karkeita virheitä, kun näennäistä ylipelaamista seurasi näennäinen puolustettavan seuraaminen. Kun pallo katosi puolustajan näkökentästä, pääsi Vilpas-pelaaja korille pienellä terävällä irtiotolla. Vilpas juoksi useita helppoja takaovia joihin ei ehditty joukkuepuolustuksella auttamaan. Kun puolustuspää alkoi vuotaa, katosi myös hyökkäyksestä pallon liike ja jonkun aikaa Pyrintö hyökkäsi yhdellä viittä vastaan. Kun yksi ei onnistunut, annettiin pallo seuraavalle ja hän yritti samaa. Sitten hyökkäysajan päättyessä jouduttiin huonoihin heittoihin.
Pyrintö pääsi kuitenkin uudestaan peliin saatuaan puolustukseen taas virtaa ja muutaman onnistumisen.
Pyrinnön valmennusjohto osoitti jälleen osaamistaan ja haki onnistumisten jälkeen aggressiivisuutta koko kentän prässillä, josta saatiin kovalla itseluottamuksella pari riistoa ja helppoa koria lisää.

Vilpas ei antanut periksi. Se taisteli voitosta viimeiselle minuutille asti, mutta Pyrintö onnistui taittamaan ajoissa salolaisten pisteputket ja säilytti eron viimeisellä minuutillakin 4 pisteessä eikä Vilpas päässyt edes yrittämään tasoittavaa heittoa.

Pyrinnön parhaita olivat Petri Heinonen (9/3), Topias Palmi (10/1), Devonne Giles (8/4/4 syöttöä/3 riistoa) ja Kenneth Manigault (11/9/3 syöttöä). Eniten pisteitä tekivät Juanya Green (20/2/4 syöttöä) sekä Brian Asbury (18/5/2), joilla tosin oli toistuvasti vaikeuksia puolustuspäässä.
Vilppaan parhaita olivat odotetusti sentteri Aaron Jones (17/13/4 syöttöä) sekä Teemu Rannikko (16/2/6 syöttöä), jonka Pyrintö sai pakotettua poikkeuksellisen suureen 6 pallonmenetykseen.

Tilastojen valossa erikoista oli, että Pyrintö heitti ottelussa peräti 24 pelitilanneheittoa enemmän kuin Vilpas (74-50). Ero tasoittui sitten heittoprosenteissa ja vapaaheittojen määrissä. Pyrintö voitti levypallot 36-32 ja sortui pallonmenetyksiin vain 7 kertaa kun Vilpas hukkasi pallon peräti 17 kertaa.

Mikko Koivisto, Vilpas:
Odotimmekin, että kotijoukkue tulee aggressiivisesti ja fyysisesti peliin. Täytyy antaa tunnustus Pyrinnön puolustukselle, joka sai meidät pois omasta pelistä ensimmäisellä puoliajalla. Toiselle puoliajalle löysimme oman peli-ilmeemme ja lääkkeet heidän puolustustaan vastaan, mutta kun antaa parikymmentä pistettä kaverille eteen, niin on pitkä tie kuroa ero kiinni. Se koitui meidän kohtaloksi tänään.

Petri Heinonen, Pyrintö:
Pelasimme vähän eri tavalla pallo-screen tilanteet kuin ennen. Toisella puoliajalla olimme alussa passiivisia ja Salo pääsi mukaan peliin. Sitten saimme taas aggressiivisuutta puolustukseen ja sen takia lopputulos on hyvä meille. Aika tasapainoinen peli kuitenkin, lukuun ottamatta 3. jakson alkua.

Sami Toiviainen, Pyrinnön päävalmentaja: 
Kiitos Vilppaalle hienosta ottelusta. Olemme vaellelleet varjojen mailla puolustuksemme kanssa viime aikoina.
Se ei ehkä ensimmäisellä puoliajallakaan ollut ihan niin hyvää kuin miltä pisteet näyttivät. Vilpas sai joitain vapaita heittoja, jotka se heitti ohi. En tiedä jäikö 1.puoliajasta joukkueen mieleen, että tämä käy helposti. Vilpas tuli tauon jälkeen paljon kovempaa ja me otimme askeleita taaksepäin, joka taas on suurinta tyhmyyttä mitä voi Vilppaan tasoista joukkuetta vastaan tehdä. Vilppaalle ei voi antaa tilaa eikä aikaa.
Meillä oli tänään erityisesti pakkipäässä paljon hyvää, etenkin silloin kun meillä oli sopiva viisikko.
Petri Heinonen teki tänään ison duunin ja pelasi varmaan kauden parhaan pelinsä.

Joonas Iisalo, Vilppaan päävalmentaja:
Opettavainen tappio. Pyrintö oli ensimmäinen joukkue, joka sai meidät 1.puoliajalla kokonaan pois omasta hyökkäyspelaamisestamme. Kotijoukkue haki 20 min aikana  8 hyökkäyslevypalloa. Meillä oli myös 10 menetystä ennen puoliaikaa, kun tähän asti koko ottelun keskiarvo on ollut samaa luokkaa. Menimme vähän tolaltaan ja negatiivinen elekieli ei ole koskaan hyvä asia. Positiivista oli, että tulimme toisella puoliajalle hyvällä mentaliteetilla, saimme 3. jaksolla 9 pistettä kiinni ja voitimme vielä viimeisenkin jakson. Täytyy antaa Samille ja Pyrinnölle tunnustus, he pelasivat oikein hyvän pelin tänään.

Pyrinnön seuraava peli on vasta viikon päästä lauantaina 3.2. Kauhajoella.

Seuraava kotiottelu pelataan Pyynikillä keskiviikkona 7.2. klo 18.30 alkaen.
Jälleen tärkeä peli kyseessä, sillä vastustajaksi saapuu vain voiton päässä Pyrinnöstä oleva Kouvot.

Liput ennakkoon tiketti.fi/pyrinto
ja Pyrinnön toimisto Klingendahl, Pyhäjärvenkatu 5 H.

Kuva: Antti Harju