Yli 1000 katsojaa oli tullut seuraamaan juhlapeliä, jonka ehdoton tähti oli 600 Korisliigan runkosarjaottelun rajapyykin, kautta aikaisin vasta kolmantena pelaajana ylittänyt Antero Lehto. Ottelu oli myös Suomi100 teemaottelu, joten poikakuoro Pirkanpojat siivitti Finlandia hymnin voimin Pyrinnön 106-94 (52-32) voittoon vierasjoukkue Kobrista.

Mihin ottelu ratkesi?

Pelissä oli sähköä ensi minuuteista lähtien, sillä pitkä ottelutauko oli selvästi ladannut akut täyteen.
Tasaisen 5 minuutin jälkeen Pyrintö karkasi ja hallitsi ottelua suvereenisti.  Kobrille hatunnosto siitä, ettei se luovuttanut missään vaiheessa ja se taisteli Pyrinnön, parhaimmillaan 28 pisteen johdon, jopa 8 pisteeseen asti. Valmentaja Lars Ekströmin kahden kärkimiehen paikkaprässi vielä viimeisen 5 minuutin aikana pisti Pyrinnön syöttämään palloa sivusuunnassa, kun kukaan ei osannut hakeutua syöttöetäisyydelle, tyhjään tilaan kärkipuolustajien selän taakse. Kun Sami Toiviaisen aikalisän jälkeen Pyrintö sai taas pallon eteenpäin, se pääsi rankaisemaan Lapuaa uhkarohkeudestaan nopeilla helpoilla koreilla, jollei Kobrat ehtinyt rikkomaan ensin.
Tosiasia kuitenkin on, että Kobrat tuskin olisi uskaltanut prässätä noin upporikasta-rutiköyhää, jos ero olisi ollut pienempi ja se olisi aidosti ollut voitossa kiinni. Käytännössä ottelu siis ratkesi jo ensimmäisellä puoliajalla.

Tilastojen valossa Pyrintö voitti ottelun vapaaheittoviivalta, sillä se sai kelpo prosentilla peräti 22 pistettä enemmän vapariviivalta kuin Kobrat (Pyrintö 35/44 Kobrat 13/16). Pelitilanneheitot menivät hieman Kobrille (Pyrintö 32/59 Kobrat 35/70), mutta toki ymmärrettävä, että tuohon Pyrinnön vaparimäärään on syynsä. Ilman Kobrien virheitä, Pyrinnöllä olisi useampi 2 pisteen kori enemmän.

Ottelun hahmot:

Kenneth Manigault (15/4/3 syöttöä/5 riistoa) oli Pyrinnön paras ensimmäisellä puoliajalla, kun kotijoukkue karkasi 20 pisteen johtoon. Manigault oli hyvä molemmissa päissä kenttää ja teki tänään kovia koreja silloinkin, kun Pyrinnölle osui muuten kuivempi kausi.
Kovilla prosenteilla pelitilanneheittonsa viimeistellyt Topias Palmi (17/2) on selvästi pääsemässä vauhtiin ja tänään Topias kunnostautui myös 1 vs 1 puolustuksessa.
Ottelun tähti oli pelillisestikin itse juhlakalu, kapteeni Lehto (16/2/3). Antero toi pelinjohtoon juonikkuutta, ja vankkaa kokemusta. Taitopelaajalla ei ole koskaan kiire, kuten Ilves-kapteeni Raimo Helmisestä aikanaan sanottiin.
Pyrinnön paras pisteidentekijä oli Juanya Green ((21/1/2 syöttöä/5 menetystä).

Kobrista Terence Jennings (13/8) näytti olevan hankala puolustettava Pyrinnön isoille miehille, mutta hienosti Devonne Giles ((8/5) ja etenkin erinomainen Petri Heinonen (2/5/4 syöttöä!) väänsivät vuorovedolla Jenningsistä mehut.
Kobrien uusi takamies Stephen Croone (9/0/7 syöttöä!) vaikutti oikein hyvältä vahvistukselta. Mies puolusti terhakasti Pyrinnön takamiehiä ja loi peliä olosuhteisiin (siihen nähden, että näki muun joukkueen ensi kertaa linja-autossa) oikeinkin hyvin.
Kobrien korinteosta vastasivat Christopeher Ortiz (23/5) ja Maurice Creek (21/4/3 syöttöä/4 menetystä)

Antero Lehto, Pyrintö:
Pelissä oli vähän ekstralatinkia tietysti maaottelun tauon jälkeen, mutta myös näiden huomionosoitusten vuoksi jotka seura minulle järjesti. Oli hienoa, kun paikalla oli niin paljon läheisiäni. Olen otettu ja tulen koko elämäni muistamaan tämän.
Pääsimme pelin rytmiin varsin hyvin ja hallitsimme peliä sitten mukavasti 35. minuutille asti. Sitten Lapua pääsi vielä prässillä mukaan peliin ja teki siitä pienen jännitysnäytelmän.

Tuomas Viertola, Kobrat:
Lähdimme huonosti peliin, kun annoimme, tai Pyrintö otti, 20 pistettä eteen. Emme jostain syystä löytäneet puolenkentän puolustukseen intensiteettiä, mutta sitten lopun prässillä pääsimme peliin mukaan. Valitettavan usein olemme alkukauden peleissä joutuneet prässiä käyttämään, kun olemme olleet usein häviöllä, mutta aina se on toiminut. Ymmärrän tietenkin, että osin varmaan siksi, että vastustajan ote herpaantuu selvässä johdossa.
Stephen Croonen näin tänään ensimmäisen kerran, kun hän astui bussiin. Peliluvan hän sai 20 min ennen pelin alkua. Todettiin, että onneksi otti tossut mukaan.

Sami Toiviainen, päävalmentaja, 
Tampereen Pyrintö
Kaksijakoiset tunnelmat. Ensimmäiset 5 min vähän tunnustelua, mutta sitten pelasimme hyvin. Lapuan prässiin olimme varautuneet ja katsoneet vähän videoltakin, mutta ei varmaan riittävästi. Lapua teki sen hyvin.
Tuollaista harvemmin tulee vastaan, eikä sen purkaminen ole siksi ihan selkäytimessä ja kun ajatukset kenties hieman jo seuraavassa pelissä, niin se yllätti meidät silti. Sikäli hyvä asia, ettei ainakaan liiallista hyvänolontunnetta jäänyt meillekään. En muista koska oma joukkueeni olisi päässyt heittämään 44 vapaaheittoa.

Lars Ekström, päävalmentaja, Kobrat:
Hyvä, että pystymme kiusaamaan isompiamme. Rauhalliseen alkuun meillä vaan ei ole enää varaa vaan peliin on päästä heti kiinni. Uuden pointin, Stephen Croonen kentällä ollessa jouduimme pelaamaan joko nopeata hyökkäystä tai 2-3 yksinkertaisinta settiä jotka ehdimme hänelle matkalla näyttää. Hänessä on pelaajan aineksia, mutta ensi viikolla pystymme paremmin analysoimaan, millainen pelaaja hän todella on.
Positiivista kuitenkin, että pystyimme nousemaan taisteluun, silloinkin kun tuntuu että peli on luisumassa käsissä.

Perjantaina Pyrintö suuntaa Kotkaan, tänään Espoossa niukasti hävinnyttä KTP:tä vastaan.


 

 

Seuraava kotiottelu pelataan perjantaina 8.12. klo 18.30 jolloin Pyynikille saapuu helsinkiläinen Seagulls.
Liput ennakkoon tiketti.fi/pyrinto
ja Pyrinnön toimisto Klingendahl, Pyhäjärvenkatu 5 H.

Kuvat: Ville Vuorinen, MJ Pitkänen, Antti Harju