1.PUOLIVÄLIERÄ:  PYRINNÖLLE VOITTO TIUKASTA VÄÄNNÖSTÄ

14.3.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrinnön ja Katajan puolivälieräsarja käynnistyi hyvällä ja tasaisella ottelulla jossa johtotilanne vaihteli usein eikä kumpikaan päässyt ratkaisevalle karkumatkalle. Pyrintö venyi jälleen lopussa voittoon 93-86 (42-48).
Välieräpaikkaan tarvitaan 4 voittoa, Pyrintö johtaa nyt 1-0. Ottelusarja jatkuu tiistaina Joensuussa.

Katajan kokoonpano eli kaudelle ominaiseen tapaan myös pudotuspelien alla. Sunnuntaina selvisi, että Jamar Wilson pystyy pelaamaan, mutta joukkueen levypallokärki Jordan Semple sekä yksi kovimpia korintekijöitä Rashard Odomes puuttuvat kokoonpanosta. Tämä muutti varmasti suunnitelmia molemmissa joukkueissa.

Ensimmäinen puoliaika Katajan tahdissa

Ottelu eteni alusta asti tasaisesti. Kataja hyökkäsi Jamar Wilsonin (11/4/6 syöt./6 menetystä!) johdolla fiksusti ja pakotti Pyrinnön reagoimaan miehen ajoihin, jolloin kaarelle aukeni heittotilaa. Näistä varsinkin Kotkan kasvatti Tomi Lommi (15/3/3) heitti ennakkoluulottomasti ja varsinkin ensimmäisellä puoliajalla pelottavan tarkasti.

Pyrinnöstä David Gonzalvez osoitti olevansa hyvässä iskussa, kun tosipelit alkavat. Pyrinnön hyökkäyspelissä haetaan aina edullisinta hyökkääjä-puolustaja asetelmaa ja tänään Katajalla oli selvästi vaikeuksia löytää sopivaa puolustajaa Gonzalvezille. Pyrinnön kapteeni punnersi ensimmäisen jakson aikana 9 pistettä ajamalla Katajan puolustuksen sisään ja heittämällä puolustajansa yli.  Kaiken kaikkiaan Gonzalvez teki ensimmäisessä puolivälieräottelussa 20 pistettä, joka ei ole ollut tällä kaudella ihan arkea.
– David tuo peliimme johtajuutta monella eri tavalla. Joskus hän piiskaa puolustusta esimerkillään, joskus johtaa verbaalisesti ja sitten tarvittaessa tekee 20 pistettä, kun tarvitaan, kehuu päävalmentaja Miikka Sopanen kokenutta kapteeniaan.

Lassi Kilpisen aggressiivisuus sekoitti Katajan pelinrakentamista ja kuin bonuksena Lassi haki myös pari tärkeää pallon riistoa. Näin johtoasema vaihtui pitkän aikaan lähes jokaisesta korista. Pyrintö oli vaisu levypallopelissä ja Kataja voitti ensimmäisellä puolikkaalla hyökkäyslevypallot 1-7.

Kun Kataja pärjäsi hyvin 1 vs 1 puolustuksessaan, Pyrinnön hyökkäyspeli pysähtyi välillä täysin.
Kataja vetäytyi aika syvälle, puolusti screenit härskisti alakautta eikä Pyrintö ollut ehkä valmis pelaamaan samalla tempolla kuin runkosarjassa, jolloin vastustajaa olisi rangaistu jo useammalla rytmistä heitetyllä kolmosella ja menty hyökkäyslevypalloihin aktiivisesti.

Varovaisuus kostautui siinä hetkessä, mutta on se toisaalta joskus myös hyve. Kataja alkoi jo toisen neljänneksen aikana kerätä virheitä uhkaavaa tahtia, etenkin kotimaiset avainpelaajat Aapeli Alanen ja Niko Mattila.

Kataja yritti jo karkumatkalle, kun se Lommin kolmosella repi eron 36-43.
Ensimmäisen puoliajan loppuun nähtiin melkoinen kolmossuma molempiin päihin ja Marcus Lewis pussitti  Buzzer-beaterillaan, summerin soidessa, puoliajan numeroiksi 42-48.

Pyrintö repäisi toisen puoliajan alussa

Pyrintö tuli kopista paremmalla energialla. Puolustuksessa haettiin lisää aktiivisuutta ja pelin otetta tuplaamalla takamiehiä. Pyrintö saikin useamman riiston perä jälkeen, joista Osku Heinonen juoksi pari lay-uppia, Shawn Hopkins ja Marcus Lewis heittivät kolmosen mieheen. Kataja joutui nopeasti aikalisälle, mutta Pyrintö vei vielä hetken sen jälkeenkin ja otti 13-0 pisteputken ennen kuin Dantez Walton mursi Katajan 3 minuutin kipsin kolmosellaan.  Aapeli Alasen johdolla peli oli taas kohta tasan.
3. jakson puolivälissä Aapeli Alanen ja Niko Mattila ottivat nopeaan tahtiin molemmat 3. virheensä.
Katajan päävalmentaja Petri Virtanen joutui siksi miettimään peluutustaan tarkasti.
Shaquille Thomas oli tässä vaiheessa Pyrinnön voittava match-up ja mies pussittikin kahden pisteen heittonsa kovalla prosentilla (4/5).

Viimeisellä neljänneksellä koko ottelun aggressiivisesti ja fyysisesti, mutta kieltämättä riskirajoilla puolustanut Kataja joutui virhevaikeuksiin. Ensin Aapeli Alanen työnsi lantionsa Lewisin hyppyheitossa hänen alleen, josta vihellettyyn virheeseen reagoi niin tunteikkaasti, että sai saman tien 4. ja teknillisenä 5. virheensä.
Kun Niko Mattila astui Osku Heinosen tossun päälle, näytti hetken, että Mattila teloi nilkkansa pahemminkin, mutta mies palasi onneksi vielä peliin.

Lassi Kilpinen oli erinomaisen aggressiivinen puolustuksen kärjessä ja pakotti Jamar Wilsonin tekemään töitä ja ansaitsemaan jokaisen jopa vain peliä avaavan syötön.
Susijengin takamies Jamar Wilson sai 4. virheensä jakson puolivälissä, jonka jälkeen David Gonzalvez haastoi jälleen kaksi kertaa peräkkäin korille ja nosti korin molemmista.
Waltonin ja Lommin kolmosilla Kataja roikkui itsepintaisesti mukana.
David Gonzalvezin kolmosella Pyrintö sai 4 pisteen kaulan minuutti ennen loppua.
Kataja otti aikalisän, mutta Pyrintö onnistui saalistamaan vielä riiston, josta Pyrintö sai jo 6 pisteen kaulan eikä Kataja onnistunut tuota eroa enää uhkaamaan.  Marcus Lewis viimeisteli loppunumerot 93-86 vapaaheittoviivalta.

Nostot:

Pyrinnön parhaana palkittiin ansaitusti David Gonzalvez (20/3).
Marcus Lewis (23/1) oli tehokas kuten aina, vaikka meinasi välillä turhautuakin. Shawn Hopkins (13/5) heitti tarkasti.

Katajalta parhaiten onnistuivat Walton (23/9/8), Phil Fayne (16/6) ja Tomi Lommi (15/3).

Seuraava ottelu pelataan jo tiistaina Joensuussa.

Pyrintö halunnee lisätä ottelun tempoa päästäkseen omalle mukavuusalueelleen, oman pelaamisen rytmiin, jossa liikkuvien ja taitavien pelaajien ominaisuudet pääsevät paremmin esiin. Ehkä silloin punapaitaiset pääsevät myös levypallopeliin mukaan. Nyt Kataja vei levypallot 33-41 ja hyökkäyslevypallot peräti 6-14. Se ei pitkässä ottelusarjassa käy laatuun.