1.VÄLIERÄ: PYRINNÖLLE KOMEA AVAUSVOITTO

31.3.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö otti tasapainoisen esityksen jälkeen ansaitun voiton Korisliigan välierissä numeroin 95-83 (48-41).
Kotijoukkue oli tänään selvästi parempi, mutta kuten kaikki muistuttivat pelin jälkeen, tämä oli vasta ensimmäinen ottelu paras seitsemästä sarjassa.

Ennen ottelua arvuuteltiin kuka Karhun viidestä ulkomaalaisvahvistuksesta ei pääse avauspeliin. Päävalmentaja Janne Koskimies valitsi huilaavaksi pelaajaksi Timothy Holyfieldin, joten Karhu satsasi siis pituuteen. Toisaalta Koskimiehen lausunnosta saattoi saada myös käsityksen, että Holyfieldillä on jotain pikkuvaivaa, joten todennäköisesti se ratkaisi kokoonpanovalinnan, ei taktinen valinta. Antti Niskanen oli myös pois Karhun kokoonpanosta, joka söi epäilemättä Karhua varsinkin puolustuspäässä.

Pyrintö pääsi välieräavaukseen jälleen täydellä miehistöllä. Kuten on huomattu, se ei ole missään nimessä itsestäänselvyys, joten tässä yhteydessä voi hyvin esittää kiitokset Pyrinnön koko staffille: huoltotiimille, lääkärille, fyssareille ja fyysiselle valmennukselle.

Pyrintö aloitti vahvasti 

Miikka Sopanen lupasi ennen peliä, että Pyrintö järjestää ”käsiviidakkoa paintille”, koska Karhu pyrkii voimakkaammin korin alle, kuin esim. puolivälierissä kaadettu Kataja, joka oli erityisen heittovoimainen joukkue.

Pyrinnön aloitus oli väkevä. Poissaolollaan loisti se aika usein alussa toteutunut tunnustelu ja hidas kiihdytys joka on pakottanut Pyrinnön usein takaa-ajoon heti ottelun alkupuolella. Hyvä näin, parhaita joukkueita vastaan siihen ei olisikaan varaa.
 
Hyökkäyksessä riitti liikettä ja monipuolisuutta. Punapaitaiset tekivät alussa jokaisesta hyökkäyksestä korin. Neljän eri miehen viimeistelyillä Pyrintö rakensi 9-2 johdon parissa minuutissa. 
Karhu tuli kuitenkin peliin mukaan, kuten odottaa saattaa, mutta myös Pyrinnön vaihdosta tulleet pelaajat tihkuivat itseluottamusta. Shaquille Thomas osaa kyllä korin teon, kuljetuksesta heitto ja nurkkakolmonen eivät siis yllättäneet, mutta miehekäs levypallo, jossa hän repi (!) pallon Karhun käpälistä, ja tätä seurannut Panu Peltokankaan siirtymähyökkäyksen kolmonen n. 8,5 metristä lupasi hyvää Pyrinnölle. Fanit tuulettivat  tv-ruutujen ääressä ja seinänaapurien veri varmaan jähmettyi kauhusta. Mutta semmoista se on, kun Karhua nyljetään.

No, ei se nyt ihan vielä ollut ohi. Karhu heitti huonosti, paitsi todella kovaan kuntoon päässyt Anthony Hilliard, joka piti kauhajokisia mukana pelissä. Ensimmäiselle tauolle maltillisissa 25-19 numeroissa.

Vaikeuksia levypalloissa

Karhu pysyi ensimmäisellä puoliajalla mukana vahvan levypallopelinsä ansiosta.  Se voitti levypallot 17-26, ja varsinkin hyökkäyslevypallot 4-13, joka mahdollisti sille riittävän ison heittomäärän vaikka kauhajokiset viimeistelivätkin pelitilanneheittonsa kehnosti, vain 39%.  Pyrintö oli huolellisempi, tai pelasi parempia paikkoja, hyvällä 55% tarkkuudella.

Toisen neljänneksen puolivälissä Karhu kävi hetkellisesti johdossakin, mutta sitten loppua kohti Pyrintö voitti pari peräkkäistä puolustustilannetta joista Brady Skeens pyöritti 206 senttistä Osasumwen Osaghaeta ja nosti ajosta korin, seuraavasta Osku Heinonen naulasi kolmosen. Janne Koskimies pyrki katkaisemaan Pyrinnön pisteputken aikalisällä tilanteessa 37-32.  Jakson loppu oli Tomas Pihlajamäen näytöstä, sillä mies heitti kaksi kolmosta ja punnersi yhden lay-upin koriin. Näin pitkälle tauolle 48-41 Pyrinnön johdossa.

Pyrintö oli ensimmäisellä puoliajalla selvästi pelin päällä, mutta kuten Osku Heinonen Ruutu+ puoliaikahaastattelussa totesi: ”Jotenkin tuntuu, että voisi sitä eroa olla enemmänkin”

Toisen puoliajan alkuun tuttu show

Osku lähti tuota kaipaamaansa eroa toteuttamaan ajamalla omasta puolustajastaan ohi vapaaheittoviivan korkeudelle ja kuljetuksesta heitolla säkitti pallon koriin. Seuraavasta hyökkäyksestä David Gonzalvez toteutti täysin saman liikkeen, Karhun puolustuksessa oli keskellä selvästi tilaa. Sitten iski Skeens ja jakson alku Pyrinnölle 6-0.
Marcus Lewis oli myös tänäänkin vastustajalle hankala match-up. Karhulla Hilliard ja Eero Innamaa pärjäsivät ajoittain, mutta kun Lewis repi pyrintöä karkumatkalle kahdella peräkkäisellä korilla, Karhu vetäytyi aikalisälle. 
Anthony Hilliard oli tänään Karhun selvästi paras. Mies viimeisteli hyvällä tarkkuudella short cornerista, siis aivan 3 sek alueen ulkopuolelta heittoja, joissa kovin moni ei ole onnistunut Pyrintö vastaan, ainakaan kunnon prosenteilla. Näennäisen helpot heitot ovat pelaajille vaikeita, koska sellaisia heittoja, tai pikemminkin nostoja, ei juuri tule miesvartiointia vastaan eikä niitä siksi edes harjoitella.
Hilliardin panoksella ja Bojan Sarcevicin kolmosella Karhu sai komean kirin ja äkkiä peli oli 65-61.
Jos pyrinnön pelitapa tuo pisteputkia itselle, se tuo niitä välillä myös vastustajille.
Marcus Lewisin vapareilla ja Shawn Hopkinsin jakson loppuun heittämällä kovalla, tosi kovalla, kolmosella Pyrintö kuitenkin taukojohtoon 70-61.

Viimeinen jakso Pyrinnön näytöstä

David Gonzalvez halusi ratkaista ottelun heti 4. jakson alkuun. Kova ajo korille josta pallo pussiin ja vapaaheitto päälle. Hetkeä myöhemmin hurja pakotettu kolmonen, kun hyökkäysaika meinasi loppua.
Kaikki Karhun pyristelyt Pyrintö kuittasi toisessa päässä.
Pyrinnön erinomaisesti pelannut aloitusviisikko (Skeens-Lewis-Hopkins-Heinonen-Gonzalvez) pilkkoi Karhun puolustuksen täysin. Karhu yritti vielä aikalisällä saada muutosta, kun Pyrintö oli repinyt eron 14 pisteeseen (83-69, pelikellossa aikaa 5:43)
Ei auttanut Koskimiehen aikalisä. Lassi Kilpinen ajoi kahdesti kovaa korille ja ensimmäisestä pallo pussiin, toisessa Karhun oli pakko rikkoa. Fiksu virhe, kyllä, mutta niin ei tietenkään saa 16 pisteen eroa kiinni.
Täytyisi pärjätä 1 vs 1 puolustuksessa ja siihen Karhu ei tänään pystynyt.
Sieltä Pyrinnön mestaruusviirien puoleisesta kulmasta kuului naps, kun Karhun selkäranka katkesi. Ylpeänä se pelasi kunnolla loppuun asti, mutta usko voittoon oli jo mennyt.
Loppunumerot 95-83.

Nostot:

Pyrinnön parhaana palkittiin Marcus Lewis (21/6), joka on Karhulle epäilemättä ongelma myös jatkossa. David Gonzalvez oli jälleen erinomainen (16/4/4) ja mies on selvästi syttynyt pudotuspelien alkaessa.
Brady Skeens (12/9/5) oli tietenkin avainpelaaja, sillä hänen pärjäämisensä korinalustaisteluissa on Pyrinnölle voiton edellytys. Panu Peltokangas on erinomainen (3/0) tuuraaja, mutta ei samanlainen torjuntauhka kuin Skeens. 
Osku Heinonen (13/4/3) ja Shawn Hopkins (9/2/4) käyttivät tehokkaasti omat tilanteensa ja pystyivät myös luomaan peliä. Samoin penkiltä tullut Tomas Pihlajamäki (8/1) ja Shaquille Thomas (9/2).
Vaisusti aloittanut Lassi Kilpinen (4/3) paransi reippaasti toiselle puoliajalle ja hyvä niin, sillä mies on Pyrinnölle äärimmäisen tärkeä pelaaja jatkopelejä ajatellen.

Pyrinnöllä 9 pelaaja onnistui pisteiden teossa (Karhulla 7) ja 10 pelaaja pelasi enemmän minuutteja kuin Karhun 8. pelaaja.

Pyrintö johtaa ottelusarjaa 1-0.  Pitkässä ottelusarjassa nyt nähdyt voimasuhteet eivät varmastikaan ole pysyviä. Karhu pystyy varmasti kehittämään peliään, mutta ei ole mitään syytä epäillä, etteikö Pyrintökin pystyisi yhä parempaan. Esim. levypallopeliin Pyrinnön täytyy löytää tehoja, sillä yksittäisen pelin voi voittaa, vaikka häviäisi irtopallot 36-44, mutta kokonaisessa ottelusarjassa ero ei saa olla noin suuri.

Karhulla oli ongelmia 1 vs 1 puolustuksen sekä omien heittojensa takia. Ainakin jälkimmäistä se parantaa varmasti, esim. Okko Järvi räki kolmosensa tänään 1/8 joka on 36% heittäjälle selvästi alle normaalin.
Match-up ongelman (siis kuka Karhulta puolustaa ketäkin) ratkaiseminen ei olekaan ihan niin helppoa, mutta jo pelkkä pöljä päivä heittopelissä tuo kummasti nopeutta myös puolustuksen jalkatyöhön.

Tästä tulee hieno ottelusarja!

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Hyvä sarjan avauspeli. Kaikki olivat mukana pelisuunnitelmassa. Ja mikä parasta, pystyimme myös parantamaan pelin kuluessa. Mutta tämä oli vasta ensimmäinen osa isossa kokonaisuudessa.

Janne Koskimies
Korinteon tehokkuudessa iso ero tänään. En tiedä johtuiko Nokia-sarjasta, joka ei ollut läheskään niin fyysinen joukkue kuin Pyrintö. Me pystymme kuitenkin parantamaan tästä vielä paljon. Jos Pyrintö pelaa uhkapeliä, esim. prässätessään, niin meidän pitää saada heidät maksamaan siitä riskinotosta.

Eero Innamaa:
Pyrintö oli tänään parempi. Hyökkäyksessä pitää olla enemmän malttia, tänään oltiin vähän hätäisiä.
Pyrintö heitti tänään todella hyvin.

Tomas Pihlajamäki, Pyrintö:
Hyvät fiilikset. Oltiin solideja niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Peli kulki hyvin.
Ollaan luotettu omaan tekemiseen. Nyt nopeutettiin rotaatiota ja pystyttiin pitämään puolustus aktiivisena. 

Ottelun tarjosi – IKH

 

 

Välieräsarja jatkuu perjantaina Kauhajoella.
2. välierä Karhu – Pyrintö
Pe 2.4.2021 klo 18.30
Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuva: Joonas Caven