2. PUOLIVÄLIERÄ: KOVA VOITTO JOENSUUSTA

16.3.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö ja Kataja pelaavat hienoa ja tasaista puolivälieräsarjaa, kuten ennalta uumoiltiinkin. Pyrintö onnistui kuitenkin toistamiseen venymään viime minuuteilla voittoon 94-98 (51-51) ja johtaa nyt ottelusarjaa 2-0. Pelit jatkuvat perjantaina Pyynikillä.

Pyrintö onnistui terävöittämään sunnuntaina takkuillutta levypallopelaamista ja voitti levypallot 33-43.
Toinen voiton avain oli, että Joensuussa tamperelaiset onnistuivat huomattavasti laajemmalla rintamalla kuin kotisalissaan.

Hurjaa heittopeliä ensimmäisellä puoliajalla

Pyrintö aloitti ottelun pirteästi. Kaikkein ilahduttavinta oli nähdä, että Brady Skeens oli taas oma itsensä.
Loistava peli-ilme, Hannibal Lecter -tyyppisestä naamarista huolimatta! Mies piti puhtaana Pyrinnön korin alustan (4 torjuntaa heti alussa) ja oli energinen sekä jatkuva uhka hyökkäyspäässä.

Ottelun avainpelaajat Shawn Hopkins ja Niko Mattila osoittivat ottelun alusta alkaen, että tänään kulkee.
Mattila rankaisi kasvattajaseuraansa reilussa 4 minuutissa peräti 12 pisteellä ja vei kotijoukkueen ensimmäisen kerran johtoon tilanteessa 13-11.
Hopkins vastasi, samoin Lassi Kilpinen ja Osku Heinonen. Katajalta Toni Lommi osoitti, ettei sunnuntain ilotulitus Pyynikillä ollut sattumaa.  Ensimmäiselle tauolle Pyrintö repi kuitenkin pientä karkumatkaa 20-32.

Toisen neljänneksen alussa Tomas Pihlajamäki vei omalla kolmosellaan Pyrinnön jo 17 pisteen johtoon.
3 minuutin jälkeen näytti, että historia toistaa vitsejään, sillä Niko Mattila ja Aapeli Alanen olivat ottaneet jo 2. virheensä.
Pyrinnön hyökkäys kuitenkin pysähtyi ja Shaquille Thomasin paria onnistunutta haastoa seurasi muutama huono valinta. Sumppuun ajoista seurasi menetyksiä ja väkinäisestä kolmosesta Kataja sai helpon levypallon josta Kataja juoksi Valtteri Mervolan johdolla lay-upin toiseen päähän.
Kataja kiri tilanteeseen 35-39 jolloin Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen kutsui tamperelaiset aikalisälle.

Kataja meinasi jo kääntää pelin, kun se Lommin hurjan heittopelin avulla, mutta onneksi Shawn Hopkins
oli hurjana.  Mies pommitti viimeiseen minuuttiin 9 pistettä ja näin tauolle päästiin tasatilanteessa 51-51.
Hopkinsilla kasassa tässä vaiheessa 18 pistettä, kolmoset 5/7.

Varmaan kaikki korisfanit tietävät, että Shawnin isä Garcia Hopkins oli myös kova pelimies. Pitempään mukana olleet muistavat myös, että Garcian pitkän uran alkupuoliskon pisteet hän teki lähinnä donkkaamalla ja että tarkaksi kolmosten heittäjäksi senior oppi vasta loppupuoliskolla. Pojalta sujuu nämä molemmat jo kiitettävästi! Isä Garcialla on kuitenkin Suomen ennätys levypalloissa (42 yhdessä ottelussa), joten ei pääse poika vielä nenälle hyppimään.

Toinen puoliaika jälleen trilleri

Kataja jatkoi hurjaa heittopeliä, mutta Pyrintö monipuolisti pelaamistaan ja onnistuikin pääsemään myös korin alle.
Marcus Lewis osoitti kuinka kova ja monipuolinen pelimies hän on. Kun Kataja organisoi vahvasti avut ja kun esim. Alasen 1 vs 1 puolustuskin oli toimivaa, Lewis ei punkenut liikaa vaan pisti palloa liikkeelle ja toimi jopa pelinrakentajana organisoiden hyökkäystä. Sitten paikan tullen hän kuitenkin hyökkäsi ja haki fiksusti mm. Niko Mattilalle 3. virheen. Jo varsin pian Aapeli Alanen törmäili itselleen 3. virheen. Katajan päävalmentaja Petri Virtanen varmasti mietti kuinka rohkeasti uskaltaa heitä peluuttaa.
Mutta juuri Katajan aggressiivisuus oli heidän elinehtonsa, joten kokeneena pelimiehenä Virtanen tiesi, ettei liekkiä pidä sammuttaa.
Lassi Kilpinen oli pelannut jo ensimmäisen puoliajan erinomaisesti, Pyrintöläisistä selvästi parhaalla +/- tilastolla (+20).  Nyt 3. jakson loppuun Kilpinen ajoi kakkosen ja nakkasi kolmosen, joten viimeiselle tauolle päästiin 71-73 niukassa Pyrinnön johdossa.

Viimeisen jakson alkuun Niko Mattila otti 4. virheensä. Mies oli kuitenkin ollut Katajan voittava hahmo, joten pitkää vaihtoa mies ei saanut. Virtasen oli pakko pelata upporikasta-rutiköyhää.
Peli eteni tasaisena koko jakson. Shawn Hopkins täräytti donkkinsa tänään 50% tarkkuudella ja tämän sisään menneen jälkeen Gonzalvez haastoi pienemmän puolustajansa ja nosti Pyrinnön 80-83 johtoon.
Petri Virtanen otti aikalisän, sillä tuo match-up oli epäilemättä toistumassa uudelleen.
Skeens torjui Waltonin ns. varman noston ja kohta Osku Heinonen tykitti toisessa päässä Pyrinnölle 80-86 johdon. Walton vastasi saman tien ja nyt Sopanen otti aikalisän.
Pyrintö palasi kontrolloidumpaan hyökkäykseen ja Gonzalvez haastoi taas pienempänsä, nyt Jamar Wilsonin. Varmaa työskentelyä ja varmasti ainakin Damon Williamsin mieleistä korista.
Viimeisellä minuutilla Pyrintö karkasi jo 7 pisteen johtoon, mutta sähläysten jälkeen 13 sekuntia ennen loppua tilanne olikin jo 92-94.
Kataja joutui kuitenkin rikkomaan. Hopkinsin, Lewisin ja Gonzalvezin vapareilla Pyrintö repi ratkaisevan eron. Jamar Wilson sai juosta Pyrinnön antaman vapaan lay-upin ja  loppunumerot 94-98.

Nostot:

Lassi Kilpinen (18/2) palkittiin ansaitusti Pyrinnön parhaana. Tamperelaisten riveissä oli kuitenkin tänään monia onnistujia. Shawn Hopkins (22/3) oli jälleen tärkeä pelaaja, sillä hän pystyy luomaan itselleen heiton puolustuksen yli, jos pallo meinaa jäädä joukkueen käsiin.
David Gonzalvez (13/8) on selvästi syttynyt pudotuspeleihin ja on näkyvämmin esillä myös hyökkäyspäässä. Nyt Marcus Lewis (10/1/6 syöt.) otti enemmän vastuuta pelin rakentamisesta ja Gonzalvez haastoi enemmän omaa puolustajaansa, kun match-upit sopivat tässä otteluparissa paremmin näin. Ainakin toistaiseksi.
Brady Skeens hallitsi korin alustaa kuten runkosarjassakin ja oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla suvereeni. Komea tilastorivi: 13 pist./14 levyp./4 syöttöä/5 torjuntaa.
Osku Heinonen (10/6) ja Tomas Pihlajamäki (6/3) esiintyivät myös vakuuttavasti.

Katajan kärjessä olivat Jamar Wilson (20/0/9) sekä Niko Mattila (18/4/5). Toni Lommi jatkoi hurjaa heittopeliään (19/2/4), samoin Dantez Walton (17/6).

Seuraava ottelu pelataan perjantaina Pyynikillä. Pyrinnön täytyy pystyä pitämään kiinni parantuneesta levypallopelistään sekä päästä edelleen määräämään ottelun temposta. Ottelusarja on vasta alussa.

Kommentit:

Shawn Hopkins, Pyrintö:
Ensimmäisessä pelissä meillä välillä D. vähän löystyi, mutta nyt oli bussimatka aikaa hieroa se kovaksi. Oli kunnon puolustuksellinen intensiteetti tänään, ja se intensiteetti kesti enemmän kuin sen 20 minuuttia, joka on aiemmin ollut meille aika lailla keskiarvo

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Tällä kaudella olemme tavanneet tulla voittajina ulos tiukoista lopputilanteista. Ryhmä on henkisesti vahva ja luottamus tekemiseen hyvällä tasolla. Siksi suoritustaso on korkealla. Kataja ei luovuta ja pistää perjantaina taatusti kaiken peliin.

 Niko Mattila, Kataja:
Tiukkaa vääntöä tämäkin peli, mutta sitten ratkaisuhetkillä Pyrintö oli parempi. Jos ei pystytä kääntämään loppuhetkiä niin sitten kesäloma tulee nopeammin. Mutta kyllä me taistellaan ja käännetään tämä sarja vielä.

Artikkelikuva: Joonas Caven