2. PUOLIVÄLIERÄ: VILPAS MURSKASI PYRINNÖN

7.4.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö jäi pahasti Vilppaan jalkoihin 2. puolivälierässä Pyynikillä. Tylyt numerot 61-96 (34-47) asettavat Pyrinnön vaikeaan asemaan, sillä tamperelaiset ovat lauantaina pakkovoiton edessä, muuten alkaa kesäloma.

Pyrinnön kikkailu puolustuksessa kostautui. Pyrinnön kummallisen säntäilyn seurauksena Vilpas sai jatkuvasti luotua ylivoimatilanteita, ja hyvällä pallon liikkeellä löysi vapaat leikkaukset tai jalat maassa odottavat heittäjät, jotka tykittivät peräti 18 kolmosta 49% tarkkuudella.

1.neljännes 

Jos maanantaina Salossa ottelun alku oli vähäkorinen, nyt ottelu alkoi varsinaisella koritehtailulla.
Devante Foster oli hurjassa iskussa ja mies viimeisteli nopeaan tahtiin 10 pistettä donkeilla ja kolmosilla. Kotijoukkueen suurempi huoli olikin puolustuksessa, sillä Vilpas teki jokaisesta hyökkäyksestä korin.
Pelin rytmi oli kuitenkin Pyrinnölle mieleinen ja jakson puolivälissä peli oli tasanumeroissa 12-12.
Molempien joukkueiden heittopeli oli hurjaa ja yleisö viihtyi, kun sukka suhisi. Sitten Vilpas voitti pari peräkkäistä tilannetta puolustuksessa ja karkasi 15-21 johtoon. Miikka Sopanen otti Pyrinnölle aikalisän reilu 3 minuuttia ennen taukoa. Sitten edettiin taukoon asti kori korista, Vilppaan johdossa 20-27.

2. neljännes

Salossa Pyrintö onnistui Mikko Koiviston puolustuksessa hyvin, mutta nyt Susijengin kaukoheittojen erikoismies jäi vapaaksi kahdesti eikä Koivisto näistä erehdy.
Juurisyy löytyi kuitenkin sisäpelin puolustuksesta. Pyrintö auttoi hyvin voimakkaasti aina kun Vilppaan sentteri Jeremiah Wood sai pallon. Nimenomaan erinomaisena syöttäjänä tunnettu Wood pisti pallon liikkeelle ja Vilpas liikutti palloa, kunnes löytyi se kaikkein vapain heittäjä, tai
korin alle jäi tilaa vapaalle leikkaukselle.
Lisäksi Pyrinnöllä alkoi olla ongelmia myös viisikkohyökkäyksessä, mutta kun tamperelaiset löivät pökköä pesään, lisäsivät vauhtia, Pyrintö sai pelin rytmin taas mieleisekseen. Nopeassa rytmissä Vilpas ei ehtinyt organisoida puolustustaan ja Pyrinnön 1 vs 1 pelaamiseen perustuvalla hyökkäyksellä oli mahdollisuuksia. Ike Smithin vauhdikkailla ajoilla ja Devante Fosterin 3. kolmosella kotijoukkue pääsi taas 5 pisteen päähän (34-39), jolloin Sami Toiviainen otti Vilppaalle aikalisän pari minuuttia ennen puoliaikaa. Se tehosi ja Vilpas vei lopun 0-8.
Puoliajalle harmittavasti 34-47 vierasjohdossa.

Pitkällä tauolla Food Cornerissa nautittiin Bistro Eloisan herkullista kanaleipää ja murehdittiin Pyrinnön hyökkäyksen ongelmia. Koska Pyrinnöllä ei ole varsinaista sisäpeliuhkaa, olisi kerrassaan välttämätöntä pystyä luomaan etu ajotilanteista. Vilpas pärjäsi hyvin 1 vs. 1, se ei joutunut juurikaan auttamaan (kuin Ike Smithia vastaan) ja sekin oli helppoa, sillä kotijoukkueen pallottomat pelaajat eivät osallistuneet hyökkäykseen juuri ollenkaan. Seisoivat ja odottivat omaa vuoroaan ajaa sumppuun. Suupieliä pyyhkiessä toivottiin kotijoukkueen satumaista heittosumaa toiselle puoliajalle.

3. neljännes 

Pyrinnön puolustus päätti edelleen panostaa Woodin painostamiseen. Pyrintö juoksi Woodin kimppuun kahdella pelaajalla ja Wood syötti helpon lay-upin vapaalle pelaajalle. Mitä innokkaammin Pyrintö tuplasi tai triplasi, Wood siirtyi vaan kauemmaksi koriksi. Todennäköisesti kotijoukkueen ajatus oli auttaa vapautuvan pelaajan leikkauksiin muualta, mutta pyrintöläiset eivät olleet tänään pelikirjan samalla sivulla keskenään.
Ainakin jälkiviisaana voi todeta Pyrinnön ylipanostaneen Woodin puolustukseen, sillä mies teki ottelussa vain 2 koria, mutta syötti suoria koreja peräti 11. Lisäksi syntyi tilanteita, joissa Vilpas vielä liikutti palloa seuraavalle pelaajalle, joka teki vasta korin. Näistä Wood ei saanut enää syöttömerkintää, mutta ylivoima käynnistyi Woodin syötöstä. Oli se sitten Woodin ansiota tai Pyrinnön väärä taktiikka, takuuvarmasti Pyrintö ei puolusta tilanteita enää lauantaina samalla tavalla. Tavallaan Vilppaan hienolta näyttänyt pallonliike johtui siis Pyrinnön puolustuksen omista valinnoista.
Vilpas meni menojaan ja viimeiselle tauolle mennessä ero oli jo 28 pistettä (46-74).

4. neljännes 

Viimeinen jakso pelailtiin pois.
Ainoa merkittävä huomio oli, että Pyrintö vaihtoi paikkapuolustukseen joka hetkeksi tasoittikin kenttätapahtumia, mutta loppunumerot 61-96 kertovat valitettavasti tänään totuuden.

Nostot: 

Pyrinnön parhaana palkittiin Devante Foster (14/6), joka pelasi erinomaisesti ottelun alkupuolen, kun Pyrintö oli vielä mukana pelissä. Ike Smith tilastoi itselleen ottelun suurimman pistemäärän 24.

Vilppaasta Mikko Koivisto heitti kolmosensa tänään 5/7 ja oli yksi Vilppaan avainpelaajista.
Jeremiah Wood (5/7/11) oli siis ottelun avainhahmo, jonka syöttöpeliin ottelu ratkesi.

Kommentit:

Juho Nenonen, Vilpas:
Toteutettiin pelisuunnitelmaa hyvin ja pärjättiin 5 vs. 5 puolustuksessa.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Emme puolustaneet suunnitelman mukaan, ei pelattu fiksusti. Hyökkäyksessäkin tietysti korjattavaa, mutta nyt ensin tuo puolustus saatava kuntoon, sillä olemme selkä seinää vasten.

Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Hyökkäyspelissä päästiin lähemmäksi sitä mitä voidaan odottaa. Vastustajat tuplaa tai triplaa usein Woodiin ja sehän passaa meille.

3. puolivälierä
Vilpas – Pyrintö
Salohallissa
lauantaina 9.4.2022 klo 18.00

Jos Pyrintö voittaa lauantaina, pelataan 4. puolivälierä
Pyrintö – Vilpas
Pyynikin palloiluhallissa
maanantaina 11.4. klo 18.30

Pyrinnön kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.

Kuva: Joonas Caven