2.VÄLIERÄ:  LAAKA PELI

3.4.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Karhu Basket vei toisen välierän halliten ottelua alusta loppuun. Numerot 91-75 (47-34).
Pyrintö joutui takaa-ajajaksi toisella neljänneksellä, sai pari kirivaihetta, mutta niitä seurasi Karhun pisteputki, eikä voittajasta ollut lopulta epäselvyyttä. Kuten Shawn Hopkins sanoi telkkari haastattelussa: ”Outo peli, jotenkin laaka.”

Ottelun lähtökohdissa oli jo mielenkiintoinen, tosin odotettu, muutos, sillä Karhu penkitti Osasumwen Osaghaen ja nosti tilalle Timothy TH Holyfieldin.

Ennen ottelua kukitettiin Bojan Sarcevic, jolle tuli 1.välierässä täyteen komeat 100 pudotuspeliottelua.

Pyrinnön energiat hukassa

Brady Skeens rankaisi heti ensimmäisessä hyökkäyksessä TJ Holyfieldin virhearviosta väkevällä donkilla.
Sen jälkeen Karhun erittäin aktiivinen puolustus teki Pyrinnön viimeistelystä todella vaikeaa. Karhun käsien käyttö niin pallollista puolustaessa kuin auttaessa, sekä jokaisen tilanteen loppuun asti pelaaminen taisi yllättää Pyrinnön. Kauhajokisten virheenkin uhalla puolustaminen toi epävarmuutta Pyrinnön viimeistelyyn. Tampereella Karhu oli vain kalpea aavistus tämän päivän aggressiivisuudesta.

Samalla Karhu sai aloitteen myös hyökkäyspäässä joten pyrintöläisistä tuli perässä juoksijoita.
Päävalmentaja Miikka Sopanen otti aikalisän reilun 4 minuutin pelin jälkeen, kun Karhu johti 12-5.
Vaikkei ero ollut vielä kummoinen, Sopanen näki että peliä kontrolloi nyt Karhu Basket.

Shawn Hopkinsin kolmosella ja Marcus Lewisin vapareilla tamperelaiset nousivat ensin peliin mukaan, mutta sitten ongelmaksi tulivat puolustuslevypallot. Fanit tv:n ääressä jäivät miettimään, onko Pyrintö tuudittautunut liikaa siihen, että Brady Skeens hoitaa levypallot, sillä useamman kerran näki useamman pelaajan jäävän seisomaan ja katselemaan heiton lähtiessä. Vähintäänkin pitäisi mennä sekaan hämmentämään, ottamaan tila pois, jos vastustaja pallon nappaakin. Karhu vei ensimmäisellä jaksolla peräti 5 hyökkäyslevypalloa.

Pyrintö sai vaihtojen kautta hyvän rytminmuutoksen peliin ja selkeän tasonnoston puolustukseensa. Eero Lehtonen ja Lassi Kilpinen olivat pykälän aggressiivisempia molemmissa päissä. Samoin Panu Peltokangas ja Shaquille Thomas toivat uudenlaista energiaa kentälle. Tässä vaiheessa täytyy muistuttaa, että vaikka usein aloitusviisikko pelaa vastustajan aloitusviisikkoa vastaan, ja vaihtopenkin pelaajat vastustajan penkkiä vastaan, niin tässä ottelusarjassa Karhulla on koko ajan kentällä vähintään 3 aloitusviisikon pelaaja sillä se pelaa käytännössä 7 pelaajalla. Sikäli siis se, että Pyrinnön vaihdosta kentälle tulleet pelasivat pariinkin otteeseen paremmin kuin aloitusviisikko, oli ihan aitoa.
Ensimmäiselle tauolle liki tasatilanteessa 19-18. 

Toisella neljänneksellä Lewis vei Pyrinnön johtoon heti ensimmäisestä hyökkäyksestä, mutta sitten pallo juuttui miehen käsiin. Karhu alkoi kiriä eroa tasaisen varmasti. Kauhajoki sumputti puolustuksensa kuin jäälautat Pohjanmaan joet.  Perjantaina Pyynikillä dominoinut Pyrinnön aloitusviisikko oli pulassa ja ero kasvoi uudestaan jakson puoliväliin mennessä numeroihin 36-27.
Miikka Sopanen otti aikalisän, kun eroa oli 13 pistettä (40-27), mutta Pyrintö ei kyennyt muuttamaan pelin rytmiä, vaikka esim. huomattavasti fyysisempään ja aggressiivisempaan puolustukseen olisi ollut virhetilanteen puolesta hyvin varaa. Pyrintö oli 18 minuuttiin kerännyt vasta 2 joukkuevirhettä. 
 
Shaquille Thomas teloi sormensa erän lopulla, mutta Pyrinnön lääkäri Kati Härkönen sai vedettyä sormen paikalleen ja Thomas jatkoi ottelun loppuun. Puoliajalle kotijoukkueen 47-34 johdossa.

Takaa-ajo jäi kesken

Pyrintö on tällä kaudella lyönyt kolmannella jaksolla semmoisen takaa-ajon, että vastustaja on hyytynyt totaalisesti. Tänäänkin aloitus oli jälleen ihan eri sykkeellä kuin ensimmäisellä puolikkaalla.
Osku Heinonen tykitti heti alkuun kolmosen, sitten Marcus Lewisin ja Shawn Hopkinsin koreilla Pyrintö vei ensimmäiset 3 minuuttia peräti 2-11 ja tilanne jo 50-45. Tilankäyttö oli paljon parempaa, hyökkäyksissä ei kävelty.
Sitten Karhu pääsi mukaan Holyfieldin johdolla ja Pyrintö hyytyi uudestaan. Tässä yhteydessä täytyy todeta, että Karhun päivitettyä sentterinsä pykälän lyhyempään, mutta paljon liikkuvampaan ja taitavampaan Holyfieldiin, se sai peliin kaipaamansa muutoksen. Vaikka Karhun puolustuksessa tuli muutama karkea kommunikointivirhe, olennaista oli kuitenkin että Holyfield pärjäsi Brady Skeensiä vastaan 1 vs. 1 tilanteissa paljon paremmin kuin Osaghae.
Karhu repi eron uudestaan ensin yli 10 pisteen ja sitten Pyrinnön tuskaisten yritysten jälkeen se kasvoi lähemmäksi 20 pistettä.
Viimeiselle tauolle Karhun 73-55 johdossa.

Neljänneksen alkuun Pyrintö yritti vielä kiriä, vaikka lähtökohta oli aika lohduton. Pyrintö sai puolustuksessa voittoja ja rämäpäisellä hyökkäämisellä ote siirtyi Pyrinnölle.
Karhu Basketin päävalmentaja Janne Koskimies otti nopeasti aikalisän, vaikkei Pyrintö ollut siinä vaiheessa saanut kuin 2-5 alun jaksoon. Koskimies näki kuitenkin sen muutoksen minkä Ruutu+ katsojatkin, Pyrintö sai aloitteen.
Pyrintö sai vielä senkin jälkeen 0-5 pisteputken, lähinnä Hopkinsin kovilla koreilla sekä Tomas Pihlajamäen haettua kovan hyökkäyslevypallon ja nostettua sen sisään. Pyrintö sai eron jo 10 pisteeseen.
Sitten seurasi kummallinen, todella sekava vaihe, joiden seurauksena Pyrinnön vaihtopenkille tuomittiin nopeaan tahtiin 2 peräkkäistä teknillistä virhettä. Ehkä ratkaisevampaa kuin nuo Karhun vapareista pussittamat 2 pistettä, oli ns. ”momentumin” hukkuminen samaan soppaan.  
Pyrintö ei pystynyt enää sen jälkeen haastamaan Karhua ja kotivoitto Kauhajoella kirjattiin numeroin 91-75.
 
Nostot:

Shawn Hopkins (21/2) heitti hyvillä prosenteilla ja piti Pyrinnön kiriä välillä yksin yllä.
Marcus Lewis (17/6) oli parhaimmillaan erinomainen, mutta välillä valinnat olivat kummallisia.
Brady Skeens (12/11) tilastoi jälleen tupla-tuplan.

Karhussa onnistujia olivat Okko Järvi (23/8), joka osui tänään kaukaa hyvin, kolmoset 5/10.
Collin Malcolm (17/10/8) teki komean tilastorivin ja vavasti pelsi myös Anthony Hilliard (15/5).

Pyrintö ei tänään pystynyt saamaan samanlaista vastaansanomatonta henkeä päälle kuin ensimmäisessä ottelussa. Pyrinnön täytyy pystyä jälleen liikuttamaan palloa paremmin hyökkäyspäässä sekä löytämään puolustukseen syke, jolla otetaan pelin aloite itselle. Mistä sitten johtuukin, Pyrintö ei ole juossut enää pudotuspeleissä läheskään yhtä aktiivisesti kuin runkosarjassa. Katajaa vastaan se oli epäilemättä viisasta, sillä Kataja oli vielä tehokkaampi siirtymähyökkäyksissä kuin Pyrintö. Karhua vastaan nopeampi siirtyminen antaisi ainakin joitain tilanteita hyökätä järjestäytymätöntä puolustusta vastaan.

Epäilemättä tilaa syntyy myös, jos kaukoheitot osuvat Pyynikillä edes vähän paremmin kuin tänään: Pyrinnön kolmoset 9/32= 28%  (Karhu 11/30=36%).  Levypallot Karhu vei 42-34, joista 11 hyökkäyspäässä.

Ottelusarja on nyt tasan 1-1, kuten Seagullsin ja Vilppaan välinen toinenkin välieräsarja.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Meiltä puuttui pelistä riittävä intensiteetti. Emme yrittäneet tehdä vääriä asioita, mutta emme tehneet asioita tarpeeksi hyvin, tarpeeksi aggressiivisesti tai tarpeeksi nopeasti. Kauhajoki selvästi kovensi peliään ensimmäisestä ottelusta, mikä oli odotettavissa. Emmekä pystyneet siihen vastaamaan. Olimme monesti myöhässä sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Olimme monta kertaa väärässä paikassa, kun jotain tapahtui, mikä ei ole sitä kurinalaisuutta, jota haemme ja osoitimme ekassa pelissä. 

Janne Koskimies
Pidimme Pyrinnön 75 pisteessä, mikä on meille tosi kova juttu. Hyökkäyksellisesti lähdimme liikuttamaan palloa ja pakottaa vastustajan puolustajat liikkumaan paikkapuolustuksen sisällä. Kun paikassa joutuu liikkumaan enemmän, niin tilaa aukeaa heitoille. Saimme myös sitä kautta tiputetta pelin tempoa. 28 syöttöä ja kahdeksan menetystä. Menetyksistä Pyrintö teki kyllä 18 pistettä, mika kertoo heidän kyvystä rankaista niistä. Prosenttimme oli tänään korin läheisyydestä parempi, kuin avausottelussa. Lopussa menimme turhan passiiviseksi.

Välieräsarja jatkuu:
3. välierä Pyrintö – Karhu
Ma 5.4.2021 klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa
Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Artikkelikuva: Mira Koskela