3. PUOLIVÄLIERÄ: PYRINTÖ PILKKOI KATAJAN TOISELLA PUOLIAJALLA

20.3.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö nousi toisella puoliajalla 16 pisteen takamatkalta 112-104 (43-59) voittoon. Pyrintö johtaa nyt ottelusarjaa 3-0 ja saa ensimmäisen mahdollisuuden ratkaista välieräpaikka jo sunnuntaina Joensuussa.

Perjantai-ilta Pyynikillä oli altavastaajien ilta. Kataja tuli Tampereelle kaksi peliä hävinneenä ja pahasti siis alakynnessä, mutta se taisteli ensimmäisen puoliajan erinomaisesti. Pyrintö joutui takaa-ajajaksi ja se rooli sopi selvästi paremmin: Pyrintö murskasi Katajan kolmannella jaksolla ja hallitsi myös viimeistä neljännestä.

Kataja dominoi ensimmäistä puoliaikaa  

Kataja joutui otteluun kapealla kokoonpanolla kun aiempien poissaolojen lisäksi Valtteri Mervola oli pois  ylioppilaskirjoitusten vuoksi. Mervola on kova pelimies, mutta silti suurin vaikutus sillä taisi olla siihen, että Katajan rotaatio kaventui todella pieneksi.

Pyrintö jatkoi hyökkäämistä tarkkaan valittujen match-uppien kautta. Ottelun alussa varsinkin Brady Skeens ja David Gonzalvez saivat kunnian haastaa omaa puolustajaansa. Kataja kuitenkin vastasi hyökkäämällä todella tehokkaasti ja otti vähitellen komennon ottelussa.
Katajan heittopelistä kertoo 1. jakson kolmosten onnistumisprosentti 66% ( 8/12). Kun puolustuksessa ei tullut onnistumisia, jouduttiin hyökkäys aloittamaan jatkuvasti hitaammin, poimimalla pallo omasta sukasta. Pyrinnön peli meni kävelyksi ja sotki rytmin myös joukkuehyökkäyksestä.
Pyrintö pyrki systemaattisemmin korin alle, mutta ahtaassa tilassa ja vajailla energioilla suoritukset epäonnistuivat ja 37%  (4/11) kertoo paljon punapaitaisten hyökkäyksestä.
Aapeli Alasen ja Niko Mattilan kolmosilla 1.neljännes Katajalle 25-34.

Toisella jaksolla ei tullut juuri muutosta. Niin Lewisin, Leppäsen, Heinosen kuin Hopkinsinkin lay-upit pomppivat raudoista ulos. Pyrinnn päävalmentaja Miikka Sopasen oli pakko ottaa aikalisä 4 minuutin pelin jälkeen, vaikka mies ei totisesti olisi halunnut suoda Katajalle yhtään ylimääräistä lepohetkeä.
Petri Virtanen sai säästettyä omaa aikalisäänsä ja sai 3 minuuttia myöhemmin aikalisän hyvään paikkaan, heti kun Tomas Pihlajamäki oli saanut riiston ja alley-oop syötön Marcus Lewisille.
Alanen heitti jo 18 pisteensä bonus-viivan takaa ja ensimmäisen puoliajan viimeisiksi pisteiksi jäi kun Phil Fayne hyppyytti Brady Skeensin ilmaan ja donkkasi Katajalle taukojohdon 43-59.

Tilastot olivat tamperelaisittain karua luettavaa:
2 pisteen heitot:  Pyrintö 10/28=35% – Kataja 8/11=72%
3 pisteen heitot:  Pyrintö 5/12=41% –  Kataja 13/22=59%
Kun levypallot olivat niukasti Katajalle 17-18 ja menetykset Pyrinnön eduksi 5-7, niin oli helppo tulla johtopäätökseen, että juuri heittoprosentit olivat avainasemassa.

Pyrintö dominoi toista puoliaikaa

Vielä pitkältä tauolta tullessa, Pyrintö jatkoi varsin verkkaisesti hyökkäyksiin nousua ja suostui lähes järjestään tyytymään 5 vs 5 peliin. Kun Kataja pelasi koko pelin 7:llä pelaajalla (Vanttaja 7. mies 8:44 min), niin kuvitelma kotikatsomoissa varmasti oli, että Pyrintö alkaa juosta.
Pyrintö panosti kuitenkin puolustukseen ja haki energiaa kokokentän prässillään. Puolustuksessa alkoi tulla voittoja ja vaikka hyökkäykseen edelleen käveltiin, se oli nyt todella tehokasta.
Shawn Hopkins pääsi livahtamaan screenistä pari kertoo takaoveen ja mies iski niistä henkeä nostattavat donkit.  Sitten palloa pelattiin Brady Skeensille Katajan puolustuksen yli ja jakson puolivälissä Kataja joutui aikalisälle, kun Pyrintö tuli jo 60-68 numeroissa iskuetäisyydelle.
Pyrintö oli saanut kuitenkin höngän päälle!  Lassi Kilpinen ja Marcus Lewis pääsivät vauhtiin ja nyt Kataja oli pulassa. Kataja varmastikin muisti, että näin on käynyt ennenkin. Päät painuivat ja niin Pyrintö käänsi 16 pisteen takamatkan 6 pisteen johdoksi, kun Lassi Kilpinen pussitti summerin soidessa kolmosellaan taululle 82-76. Kolmas jakso oli mennyt Pyrinnölle 39-17!

Viimeisen jakson alun jälkeen Pyrinnön pelistä katsoi hetkeksi virta ja 4 minuutin jälkeen eroa oli vain 5 pistettä ja mielessä kävi josko Kataja nousee vielä taistelemaan voitosta. Sillä kun alkaa olla ottelusarjaa ajatellen vähän pakko. Kun Pyrintö sai kuitenkin stopin puolustuksessa ja hyvän siirtymisen myötä eron uudestaan 10 pisteeseen (98-88), ilman psykologisia koulutuksiakin näki, että Katajalta oli loppunut kunto tai katkennut selkäranka.
Marcus Lewis show oli päässyt vauhtiin ja viimeiset 3 minuuttia rallateltiin taululle vähän pyrintömäisempiä numeroita.  Loppunumerot 112-104.

Nostot:

Marcus Lewis (32/2/9) viimeisteli ensimmäisen puoliajan todella vaatimattomasti, mutta ottelun edetessä mies näytti jälleen millainen pyörremyrsky pystyy kentällä olemaan. Brady Skeens (22/9) oli tapansa mukaan tärkeä mies molemmissa päissä kenttää, samoin Lassi Kilpinen (12/0) ja Shawn Hopkins (17/5).
David Gonzalvez (9/6/8) pelasi jälleen erinomaisesti. Mies on selvästi uudelleen syttynyt pudotuspeleihin.

Katajan ehdotonta kärkeä olivat Aapeli Alanen (31/7/6) ja Niko Mattila (23/5/9) joiden heittotarkkuus oli erinomaista koko pelin. Pyrintö pystyi vaan toisella puoliajalla vähentämään heidän hyviä heittopaikkojaan aktiivisemman puolustuksen ansiosta. Phil Fayne (12/9) juhli aikansa korin alla, mutta lopulta Skeens vei pidemmän korren tässäkin taisteluparissa.
Jamar Wilsonin pelaaminen oli välillä tuskaisen näköistä (19/2/8), eikä ihme, sillä mieshän tuli sairasvuoteelta suoraan puolivälieräsarjaan ja pelasi esim. tänään 32 minuuttia.

Neljäs ottelu pelataan siis sunnuntaina Joensuussa. Kataja pääsee pelaamaan ilman paineita, sillä otteluiden ajoittaisesta tasaisuudesta huolimatta Pyrintö on voittanut Katajan tällä kaudella jo 5-0, kun laskee myös runkosarjan ottelut. Pyrinnön on taas löydettävä energia, jolla vastata Katajan viimeiseen iskuun. Siihen, että kaikki pelit kääntyvät viimeisillä minuuteilla, ei sovi luottaa.

Kommentit:

Lassi Kilpinen, Pyrintö:
Meidän intensiteetti ei ollut tarpeeksi korkea. Joensuu sai tehdä mitä halusi, me ei saatu pysäytettyä ns. kuumia match-uppeja. Toiselle puoliajalle nostettiin pelienergiaa ja päästiin flow-tilaan. Kataja taisi myös väsähtää tai ainakin päät painuivat, kun me päästiin vauhtiin.

Damon Williams, Pyrinnön valmentaja:
Annoimme Katajan kävellä ensimmäisellä puoliajalla emmekä laittaneet painetta. Lisäksi Kataja heitti ensimmäisellä puoliajalla todella hyvin. Toisella puoliajalla saimme energiaa koko kentän puolustuksesta ja Kataja joutui ottamaan vähän erilaisista tilanteista heittoja. Sunnuntaina pelaamme edelleen yhdessä, jatkamme hyvällä energialla, niin saamme päätettyä tämän ottelusarjan.

Petri Virtanen, Katajan päävalmentaja:
Ensimmäinen puoliaika oli meiltä tosi kypsä esitys. Halusimme kontrolloida pelin rytmiä, koska olemme aktiivisia ja koska passiivisia. Toteutus oli erinomaista. Sitten toisella puoliajalla kävi aivan päinvastoin. Pyrintö pääsi pelaamaan omalla mukavuusalueellaan ja meiltä katosi pelirohkeus.


Aapeli Alanen, Kataja:
Ensimmäisellä puoliajalla oli energiat kohdallaan. Puoliajalla Pyrintö laittoi yhden vaihteen lisää ja alkoi heittämään sisään. Meidän oman pistemäärän olisi pitänyt riittää voittoon. Toisen puolen alussa annettiin liian monta helppoa koria, joista Pyrintö sai hengen päälle.

Käy vielä katsomassa valmentajien ja pelaajien kommentit tästä

Kuva: Joonas Caven