3.PUOLIVÄLIERÄ: VOITTO – MAANANTAINA JATKUU!

10.4.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö teki todellisen ryhtiliikkeen ja haki Salosta pakkovoiton lukemin 57-61 (27-34).
Loistavan puolustuksensa ansiosta Pyrintö johti peliä alusta loppuun joten voitto oli todellakin ansaittu. Ottelusarja on nyt 2-1 Vilppaalle ja seuraava peli on jo maanantaina 11.4. Pyynikin palloiluhallissa.

Lähtökohdat otteluun olivat reilut: molemmat joukkueet parhaalla miehistöllään, ei jää jossiteltavaa. Tomas Pihlajamäki palasi Pyrinnön, Roope Ahonen Vilppaan kokoonpanoon.
Kuuluttaja kertoi, että Salohallissa oli mukavasti 1248 katsojaa. Kertomatta jäi viittaako luku Kölnin tuomiokirkon peruskiven muuraukseen vai onko se joku matemaattinen kompa? Sen lisäksi pohdittiin, jatkaako Pyrintö keskiviikon ottelun loppupuolella pelaamaansa paikkapuolustusta.

1.neljännes

Ottelussa oli vähän samanlainen alku kuin 1.puolivälierässä. David Gonzalvez johti ottelua 0-5 peräti 3 min. ajan, kunnes Bryan Griffin avasi Vilppaan pistetilin.
Pyrintö palasi vaihtavaan pelaajavartiointiin ja se tuntui saavan Vilppaan vähän hämilleen.
Puolustus toimi siis hyvin ja stopeista vierasjoukkue pääsi juoksemaan pari nopeaa kunnes Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen otti aikalisän 4 min. jälkeen tilanteessa 2-11.
Kotijoukkueen toinen kori syntyi vasta 5:30 min. pelin jälkeen. Juho Nenonen puhalteli nyrkkeihinsä tavallistakin useammin.
Kun Vilpas pääsi viimein otteluun mukaan, peli normalisoitui.
Vaihtojen myötä tamperelaisten hyökkäys muuttui paikallaan pompotteluksi ja parin pallonmenetyksen myötä Vilpas pääsi jo iskuetäisyydelle.
Ike Smithin korkeakaarisella floaterilla Pyrintö kuitenkin tauolle 15-22 johdossa.

2.neljännes

David Gonzalvez ja Devante Foster olivat kovassa iskussa, ja tekivät pyrintöläisittäin tärkeitä koreja, kun muilla vähän tökki (3 min. jälkeen 20-28).
Sitten Emmanual Shepherd teki pari peräkkäistä koria ja Vilpas joutui käyttämään jo toisen aikalisänsä tilanteessa 20-30. Heti aikalisän jälkeen Lassi Kilpinen kasvatti eroa kolmosella 13 pisteeseen (20-33).
Pyrintö vaihtoi screeneissä aktiivisesti ja peitti pallollisen syöttölinjoja erinomaisesti, joten Vilpas ei saanut palloa liikkeelle riittävän nopeasti rangaistakseen Pyrintöä pienestä riskinotosta. Tamperelaiset olisivat voineet kasvattaa yhä eroa, mutta harmillisesti hyökkäyspäässä sutattiin lay-uppeja tai sorruttiin omaan pallonmenetykseen. Menetyksistä puheenollen, Vilppaalla oli jo tässä vaiheessa peräti 13 menetystä, Pyrinnöllä kuitenkin vasta 3 kpl.
Reilu 3 min. ennen puoliaikaa Eero Lehtonen piti vapariviivalta eron kaksinumeroisena (24-34).
Vilppaan kolmosen jälkeen Miikka Sopanen otti Pyrinnölle aikalisän tilanteessa 27-34, ja näissä numeroissa mentiin viimeiset 2 minuuttia, myös puoliajalle.

Puoliajan tilasto kertoi sen minkä silmäkin erotti: Pyrinnön puolustus oli johtoaseman tae, sillä tamperelaiset juoksivat riistoista peräti 13 pistettä (Vilpas vain 2).

3.neljännes

Puoliajalta palattiin tasaisesti, puolustukseen panostaen, hyökkäyksessä höntyilemättä.
Pyrinnön hyökkäyksen liike pysähtyi ja jakson puoliväliin mennessä Vilpas kiri tilanteeksi 35-38.
Vierasjoukkueen hyökkäyksessä ei tullut kuin puolittaisia sisäänajoja, josta seurasi ulossyöttö ja siihen mennessä 11% kolmonen. Ei siis kovin kummoisia heitonvalintoja ja pessimisti pelkäsi jo ottelun kääntyvän. Ei vähiten siksi, että Vilppaan Brian Fobbsista on muodostunut puolivälieräsarjassa Pyrinnölle Vilppaan hankalin pelaaja. Fobbs on fyysinen ja juuri sellainen liikkuva laituri, joita Vilppaalla ei liikoja ole ja joka pystyy vastaamaan Pyrinnön isojen laiturien kokoon ja liikkuvuuteen. Mies on koetellut jo useamman kerran Ike Smithin pelihuumoria kovaotteisella puolustuksellaan ja nyt mies on syttynyt myös vaaralliseksi korintekijäksi.
Emmanual Shepherdin heitolla Pyrintö kuitenkin sitkeästi johdossa 30 min. jälkeen 39-44.

4.neljännes

Jos ei huumorilla, niin pokerinaamalla Pyrintö taisteli eikä antanut periksi, vaikka kaukoheitot kolisivat renkaasta ulos. Kun ei alistu, ei voi tulla alistetuksi!
Pyrinnön puolustuksessa äärimmäisen tärkeä, herhiläisenä Mikko Koiviston jaloissa pyörivä, Valtteri Leppänen kasvatti korillaan eroa ja kohta perään Emmanual Shepherd vei Pyrinnön taas 39-48 johtoon. Sami Toiviainen otti Vilppaalle aikalisän 7 min. ennen loppua.
Jo kehuttu Fobbs osui kahdesti bonusviivan takaa ja toi Vilppaan taas parin korin päähän.
Vaikka Panu Peltokangas puolusti erinomaisesti pari peräkkäistä tilannetta, josta Pyrintö sai pallon, eroa ei saatu revittyä lisää.
3 minuuttia ennen loppua Pyrinnön aikalisän jälkeen David Gonzalvez astui taas esiin.

Gonzalvez pelasi Griffiniä vastaan ja juoksi köriläästä ohi viimeistellen lay upilla 50-56.
Vilppaan aikalisän jälkeen Juho Nenosen kädet olivat lämmenneet, mies kavensi kolmosella 53-56.
Viimeinen minuutti oli melkoinen trilleri, mutta Pyrinnön onneksi Gonzalvez pelasi valkopaitaisessa vierasjoukkueessa. Gonzalvez vei 30 sekuntia ennen loppua Pyrinnön 53-58 johtoon. Viimeinen puoliminuuttia heiteltiin vapareita ja Vilpas pääsi 3 pisteen päähän, mutta
Pyrintö puolusti Vilppaan aikalisän jälkeisen set-hyökkäyksen erinomaisesti! Gonzalvez otti riiston, kulutti aikaa ja antoi lopulta pallon Osku Heinoselle, joka Korisliigan tarkimpana (94%) vapaaheittäjänä viimeisteli Pyrinnön ratkaisevan 55-61 johdon 10 sekuntia ennen loppua. Perttu Blomgrenille annettiin sitten auliisti tilaa lay-uppiin joka sinetöi loppunumerot 57-61.

Nostot:

Pyrintö voitti ottelun puolustuksensa ansiosta. Pyrintö sai vain 2 pallonhallintaa enemmän (82-84) kuin Vilpas, ja vaikka kolmosten heittoprosentti oli kelvoton (2/25=8%), Pyrintö pääsi tekemään 2 pisteen koreilla 22 pistettä enemmän kuin Vilpas. Se riitti voittoon, kun Vilppaan prosentit olivat kautta linjan surkeat (2p.=41%, 3p.=27%, vaparit=58%). Täytyy nostaa hattua Pyrinnön puolustukselle, joka onnistui voittamaan korin alustan itselleen, vaikka Vilppaalla on kaksi järkälemäistä sisäpelaajaa. Wood (2/5/0 syöttöä!) ja Griffin (6/14 levypalloa, joista vain 1 hyökkäyspäässä) ovat kuitenkin ne Vilppaan kulmahampaat.

Pyrinnön parhaana palkittiin ansaitusti David Gonzalvez (15/4/ 3 riistoa) joka loisti varsinkin ottelun alussa ja ratkaisuhetkillä lopussa. Devante Foster (14/7/3 syöt./3 riistoa) pelasi ehjän ottelun menettämättä palloa kertaakaan, vaikka haastoi mm. Woodia erinomaisesti ja teki tärkeitä koreja. Emmanual Shepherd (14/10) pelasi jälleen tasaisen vahvasti ja teki pisteitä, kun niitä tarvittiin. Oli mukava nähdä, että tänään Pyrinnöstä löytyi ratkaisevien korien tekijöitä, vaikka Vilpas onnistui puolustamaan Ike Smithin ja Osku Heinosen lähes pimentoon.
61 pisteellä ei kuitenkaan voita montaa peliä, joten hyökkäykseenkin on löydyttävä uusia tehoja koko joukkueelta. Erinomainen puolustus mahdollistaa kuitenkin voittamisen illasta toiseen.

Vilppaan ehdoton ykkönen oli Brian Fobbs (22/6).