3.VÄLIERÄ:  KARHU PAREMPI PYYNIKILLÄ

6.4.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Jos pyrintö vei selvästi ensimmäistä välierää ja Karhu toista, niin tänään peli oli tasainen jännitysnäytelmä. Voitto kuitenkin Karhu Basketille 84-89 (39-49). Ottelusarja jatkuu jo keskiviikkona Kauhajoella.

Ennen ottelua Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen kertoi Pyrinnön tavoittelevan parempaa tilankäyttöä hyökkäyspelissään. Se on tamperelaisten koko hyökkäyksen avainasia.
Karhun päävalmentaja Janne Koskimies oli puolestaan tyytyväinen, kun pitkään toipunut Antti Niskanen palasi kokoonpanoon. Näin Koskimies sai lisää vaihtoehtoja Marcus Lewisin puolustukseen.

Pyrintö roikkui Karhun turkissa, kunnes ote lipesi

Karhu tuli Pyynikille aivan eri ilmeellä kuin viime kerralla. Oikeastaan se jatkoi siitä mihin se Kauhajoella jäi. Pyrinnön puolustuksen päreiksi syöttäminen näytti helpolta ja halutut heitot upposivat. Varsinkin Anthony Hilliard on noussut runkosarjan jälkeen aivan uudelle tasolle.
Karhun hyökkäys näytti pelottavan helpolta, mutta onneksi myös Pyrinnöllä oli kentällä kokenut pelimies, sillä David Gonzalvez toi Pyrinnön nopeasti peliin mukaan ja kavensi 4 minuutin pelin jälkeen tilanteeksi 10-13.
Karhun hyökkäys oli kuitenkin organisoidumpaa ja hissukseen ote siirtyi Karhulle. Pyrintö pysyi mukana akrobaattisilla suorituksilla, kuten Shawn Hopkinsin kolmosella, jossa mieheltä taklattiin jalat alta ilmassa. Shawn pussitti pallon koriin (14-18), vaikka oli vaakatasossa ilmassa heiton loppuvaiheessa ja tuli pelottavan näköisesti selälleen alas. Taitaa Hopkins päästä jälleen Korisliigan high-light pätkiin.
Karhu heitti tarkasti, ensimmäisellä neljänneksellä kolmoset 5/7, eli 71%.
Pyrintö pysyi mukana kovilla levypalloilla, kentälle tullut Eero Lehtonen haki nopeaan tahtiin 3 äijämäistä levypalloa. Minuutti ennen ensimmäistä taukoa toinen Turun lahja kauhajokiselle korikselle, Eero Innamaa, teki 6 pistettä peräkkäin ja saattoi Karhun 21-27 taukojohtoon.
Niin, se ensimmäinen Turun lahja kauhajokisille on päävalmentaja Janne Koskimies.
 
Pyrintö ei odottanut lahjoja vaan hurjan taistelun avulla se pysyi erinomaisesti pelanneen Karhun kyydissä.
Jakson puoliväliin mennessä Pyrinnölle oli tilastoitu jo 9 hyökkäyslevypalloa.
Kotijoukkueen ongelma oli kuitenkin vaatimaton heittopeli. Karhu jopa antoi Pyrinnön välillä heittää.
Toisessa päädyssä Shawn Hopkins torjui puolustuksen keskimiehenä syöttöjä kuin käsipallomaalivahti.
Lassi Kilpinen toi tässäkin pelissä kentälle pelaajan, joka pystyi vastaamaan vastustajan intensiteettiin. Hän reagoi tilanteisiin ja voitti nopealla päätöksenteolla omansa toistuvasti ja loi etua tamperelaisille.  Kovasta ajosta Lassi pääsi vapaaheittoviivalle ja kavensi eroksi 32-34. Karhu vetäytyi aikalisälle, kun jakso oli puolivälissä.
Lassi Kilpinen jatkoi erinomaista peliään ja loi päättäväisellä ajollaan Shaquille Thomasille vapaan kolmosen heittopaikan josta ero 1 pisteeseen ja seuraavassa tilanteessa sai itse pallon kovaan leikkaukseeen. Lassi nosti Pyrinnön 37-36 johtoon pitkästä aikaa.
Osku Heinonen tasoitti hyppyheitollaan pelin 39-39 pari minuuttia ennen puoliaikataukoa, mutta sitten Karhu vei jakson lopun 0-10!  Epäkypsä sulaminen erän loppuun ja taas jäi kirittävää toiselle puoliajalle.
Numerot 39-49.

Pyrintö mukaan taisteluun

Pyrintö tuli kopista sisuuntuneena ja vei toisen puoliajan alun 7-0 ja taas oltiin pelissä mukana!
Hämmästyttävintä oli, että Karhu näytti kuin yllättyneen, että Pyrintö puolustaa paikkaa! Karhulla kesti reilut 3 minuuttia kunnes TJ Holyfield nosti korillaan Karhun itseluottamusta ja peli normalisoitui.
Sitten Pyrinnöllä seurasi jälleen pari huonoa heitonvalintaa, joista Karhu sai helpon levypallon. Sen seurauksena Karhu pääsi hyökkäämään Pyrinnön osittain organisoimatonta puolustusta vastaan ja repi uudestaan eron 7 pisteeseen (50-57).
Vaikka Pyrintö pärjäsi tänään levypalloissa, muihin irtopalloihin ei riittänyt asennetta. Sen sijaan sairasvuoteelta peliin kannettu Jumppa Niskanen syöksyi pallon perään, kaivoi pallon pyrintöläisten jalkojen juuresta ja antoi kunnolla nöyryyttääkseen vielä koriin johtavan syötön.
Huikeaa peliä pelannut Hilliard vei Karhun jo 10 pisteen johtoon minuutti ennen jakson loppua, mutta Panu Peltokangas kuittasi heti toisessa päässä 55-62 ja jakson loppuun Gonza hyppyytti lähes koko Karhu pesueen ja nosti lopulta 57-62.

Myös  viimeisen neljänneksen alkuun Pyrintö kehitti hienon kirin, kun Osku Heinonen tykitti ensin kolmosen ja sitten vapaaheitoilla tasoitti pelin 62-62.
Nyt myös Pyrintö innostui taistelemaan pallosta! Lassi Kilpinen, kukas muu, syöksyi pallon perään eikä tyytynyt kurottelemaan.  Lassi vei pallon kuin karkin Niskasen käsistä ja avasi maassa maaten Pyrinnön  nopean, josta Brady Skeens viimeisteli 64-62. Pyrinnön 7-0 jakso riitti Koskimiehelle ja Karhu aikalisälle.
Aikalisän jälkeen peliin tuli hurja vauhti, joita seurasi lukuisia enemmän urheilullisia kuin fiksuja ratkaisuja, mutta pitkin kauttahan juuri vauhdinpito on erottanut Pyrinnön muista.
Ottelun viimeiset 5 minuuttia olivat täynnä kovia ratkaisuja.  Lewis tasoitti kolkilla 70-70. Sitten Osku Heinonen tykitti kovan kolmosen Skeensin syötöstä ja Pyrintö taas johtoon 73-70 (pelikello 3:38).
Karhu käytti toisen aikalisän, koska Koskimies tiesi, että Pyrinnölle ei päästää henkeä päälle.

Kapteenit astuivat esiin: Karhun Bojan Sarcevic ja Pyrinnön David Gonzalvez ottivat roolia.
Gonzalvez rauhoitti ensin kaaokseksi muuttuneen hyökkäyksen ja tykitti kovan kolmosen ja seuraavasta Pyrinnön pallonhallinnasta kapteeni pelasi fiksun organisoidusti pick’n’roll hyökkäyksen josta Brady Skeens pääsi pamauttamaan donkin. Peli tasan 80-80.  
Viimeiselle minuutille lähteissä Sarcevic tykitti kylmän viileästi kolmosen. Ilmeenkään värähtämättä mies piti kovalla itseluottamuksella myös tuomariklinikkaa vielä ottelun loppuhetkillä, kun Pyrintö vetäytyi aikalisälle, kun kellossa aikaa 32 sekuntia ja taululla 80-83 vierasjohto.
Pyrinnön valmennus piirsi hyvän pelin josta Gonzalvez pääsi ajoon, mutta epäselvässä tilanteessa Karhu sai kätensä ilmeisesti sen verran palloon, että heitto epäonnistui pahasti ja jälkitilanteesta Brady Skeens sai virheen. Kun Marcus Lewis ei malttanut olla kertomatta mielipidettä tilanteesta, hän sai teknisen virheen ja päivän pääkarhu Anthony Hillard pääsi kolmella vapaaheitolla nostamaan eron jo 6 pisteeseen.
Peliaikaa oli jäljellä enää 22 sekuntia, joten Karhun oli helppo ottaa pois Pyrinnön kolmosyritykset, joita Pyrintö olisi siis tarvinnut Lewisin teknillisen tuoman lisäpisteen vuoksi vielä kaksi onnistunutta, joten 
David Gonzalvez teki vielä kaksi kahden pisteen koria. Rikkomisen myötä Okko Järvi heitti vapaaheitoilla loppunumerot 84-89.

Nostot:

Pyrinnön parhaana palkittiin Brady Skeens (10/18) joka antoi hurjalla levypallopelillään Pyrinnölle mahdollisuuden pelata voitosta. David Gonzalvez (18/3/5) pelasi jälleen vahvan pelin. Osku Heinonen (14/2/4 menetystä) kasasi itsensä hienosti parin karkean menetyksen jälkeen. Kuten todettua Lassi Kilpinen (8/2) näytti esimerkkiä siitä intensiteetistä jota koko Pyrintö tarvitsee seuraaviin peleihin.

Pyrintö voitti levypallot 41-34, hyökkäyslevypallot 17-9. Se oli tervetullut parannus edellisestä pelistä ja menestyminen irtopalloissa on edellytys ottelusarjan voittamiseen. Pyrinnön kaukoheitot eivät uponneet (31%), kuten eivät vieraspelissäkään perjantaina, mutta huono heittopeli ei johdu siitä, että koko kauden hyvin heittänyt joukkue menettäisi yhtäkkiä taikansa tai taitonsa. Se on joko vastustajan puolustuksen ansiota, joka saa mieluisat heitot pois tai mentaalisesta asiasta, itseluottamuksesta. Silloin kun muu peli tökkii, usein myös heitot kolisevat rautoihin. Ehkä pieni parketti-ihottuma parantaisi myös heittoprosenttia?

Karhun ehdoton ykkönen oli Anthony Hilliard (32/4/6) joka työskenteli kokeneen pelaajan eleettömyydellä.
Collin Malcolm (16/4/7) ja Okko Järvi (10/5) seuraavaksi ahkerimmat korin tekijät.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Paljon parannusta edelliseen peliin, mutta vieläkään ei ihan löydetty semifinaalin tarvitsemaa epätoivon tasoa. Vastustaja puree, potkii, repii ja raastaa, me vielä vähän ihmetellään. Ainakin siinä meillä on vielä kasvamista. Toisella puoliajalla tekemisen intensiteetti ja mentaliteetti oli oikea, varsinkin puolustuspäässä. Jos se saadaan mukaan Kauhajoelle, se auttaa meitä jo kovasti.

Janne Koskimies
Hyvä alku, saatiin hyökkäys rullaamaan. Puolustukseen en kovin tyytyväinen, tehtiin virheitä. Ja Pyrintö sai paljon hyökkäyslevypalloja, joista hyviä heittoja, mutta eivät saaneet tänään sisään. Ottelu ratkesi meidän hyvään kaukoheittopeliin ja että pääsimme paljon vapaaheittoviivalle.

Antti Niskanen, Karhu Basket:
Onnistuimme varsinkin lopussa kontrolloimaan pelin rytmiä. Aika fiksusti pidettiin pää kylmänä.
Tuntuu tosi mukavalta olla pelissä taas mukana.

Shawn Hopkins, Pyrintö:
Pelattiin paremmin kuin Kauhajoella, mutta hyökkäys on takkuillut. Onneksi päästään pian pelaamaan uudestaan ja parantamaan.

Välieräsarja jatkuu:
4. välierä Karhu Basket – Pyrintö
Ke 7.4.2021 klo 18.30 Kauhajoella
Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuva: Joonas Caven