4.PUOLIVÄLIERÄ:  VILPAS VÄLIERIIN – PYRINNÖN KAUSI PÄÄTTYI

12.4.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrinnön Korisliiga-kausi päättyi puolivälieriin, kun Salon Vilpas haki Pyynikiltä vierasvoiton 80-88 (32-36) numeroin. Viime kevään mestari Vilpas siis välieriin voitoin 3-1. Viimeisessä ottelussa riitti taistelua loppuun asti, mutta Pyrinnön kiri ei riittänyt.

Pyrinnön ja Vilppaan puolivälieräsarja oli kovaa kamppailua alusta loppuun, 2. ottelua lukuun ottamatta, joka lipesi Pyrinnön käsistä totaalisesti. Kova vierasvoitto kolmannessa ottelussa sekä kunniakas taistelu neljännessä oikeuttavat Pyrinnön muistelemaan tätä ottelusarjaa pystyssä päin.
Pyrintö pystyi antamaan Vilppaalle hyvän vastuksen, vaikkei paremmuudesta jäänytkään epäselvää.

1.neljännes 

Ottelu alkoi hyvällä sykkeellä, kuten aiemmatkin kohtaamiset. Pyrinnön puolustus oli nautittavaa katsottavaa, energistä, uhrautuvaa, mutta fiksua. Devante Foster pääsi pelaamaan vahvuuksillaan ja hyödyntämän nopeuttaan suhteessa Vilppaan isoihin miehiin. Ensin mies ajoi korille ja pamautti näyttävän donkin ja kun Jeremiah Wood pelasi varman päälle, antoi löysää ja jäi seisomaan korin alle, Foster tykitti pari kolmosta. Mies teki 8 pistettä 6 minuutissa, mutta loukkasi sitten jo aiemmin kaudella telomansa olkapään. Yleisö sadatteli huonoa onnea, sillä Foster oli Pyrinnölle tärkeä pelaaja. Vilpas puolusti hyvin ja Pyrinnöllä oli vaikeuksia saada hyviä heittoja aikaiseksi ilman Fosteria. Salolaiset kirivätkin pelin tasoihin ja pääsivät 1. tauolle 14-17 johdossa.

2.neljännes

Jakson alkuun David Gonzalvez pelasi itseään vapaaksi ja osui vahingossa kädellään puolustajan kasvoihin. Peli jatkui ja Pyrintö teki tilanteesta korin. Sen jälkeen tuomarit keskeyttivät pelin, ja neuvottelun jälkeen menivät katsomaan videolta tapahtuneen. Gonzalvez sai tilanteesta jälkikäteen epäurheilijamaisen virheen. Tilanne kummastutti katsomossa, että miten sitä voidaan jälkikäteen katsella videolta, mutta säännön mukaan tuomarit voivat tarkistaa tilanteen jälkeenpäin, jos on syytä epäillä, että väkivaltainen tai epäurheilijamainen virhe on mennyt ohi silmien. Tavallista virhettä ei siis olisi voinut tilanteesta enää jälkikäteen tuomita. Eihän Gonzalvezin virhe ollut missään nimessä väkivaltainen, mutta kun käden liike osui Vilppaan pelaajan päähän, epäurheilijamaisen virheen kriteerit tuomarin tulkinnan mukaan täyttyivät. Tämä ei ollut ottelussa kovin olennainen tapahtuma, mutta syytä selvittää, koska se herätti keskustelua yleisön keskuudessa.
Peli jatkui kiihkeänä. Pyrintö hyökkäsi David Gonzalvezin kautta, sillä hän pystyi parhaiten voittamaan oman puolustajansa, tekemään koreja ja pakottamaan Vilppaan apupuolustukseen, jolloin muille pyrintöläisille syntyi edes hetkeksi tilaa. Lassi Kilpinen vei Pyrinnön 30-24 johtoon 7 min pelin jälkeen, mutta jakson lopulla Vilpas sai otteen Pyrinnön yksipuolisesta hyökkäyksestä ja Mikko Koiviston kolmosella Vilpas siirtyi pitkälle tauolle 32-36 johdossa.

Puoliajalla Food Cornerissa syötiin sitä itteään: Tapolan mustaa makkaraa!
Ulkopaikkakuntalaisille tiedoksi oikeat käytösohjeet:
a) mustaa ostetaan esim. ”vitosella” tai ”kympillä”– ei koskaan painon mukaan (esim. grammoittain).
b) Se syödään #aina seisaallaan ja
c) vain puolukkahillon/puolukkakastikkeen kanssa.
No, siinä perinneherkkua syödessä ihailtiin miten Jeremiah Wood on pystynyt pelaamaan ja liikkumaan paljon paremmin kuin aiemmissa peleissä.
Vaikka miehen kävelykin näyttää välillä siltä, että jos häneltä riisuisi polvituet ja nilkkatuet niin mies romahtaisi kasaan saman tien. Tänään Wood jälleen osoitti, miksi hän oli viime kevään finaalien arvokkain pelaaja. Wood oli tehnyt nyt puoliaikaan mennessä 10 pistettä ja tänään Pyrinnön täytyi tosiaankin ottaa hänet vakavasti myös korintekijänä.

3.neljännes 

Devante Foster palasi Pyrinnön viisikkoon ja heittikin heti alkuun jälleen kolmosen keskelle keksintöä. Valitettavasti Mikko Koivisto vastasi kahdella samanlaisella, joten Pyrintö joutui aika nopeasti takaa-ajajaksi. Kenttätapahtumien perusteella alkoi näyttää siltä, että Vilpas karkaa millä hetkellä hyvänsä. Pyrintö taisteli kuitenkin raivokkaasti. Lassi Kilpisen kolmosella Pyrintö pääsi taas iholle (42-44).
Miikka Sopanen huomasi kuitenkin, että peli meni rimpuiluksi ja otti 4 minuutin jälkeen aikalisän tilanteessa 44-51. Se ei kuitenkaan auttanut vaan Vilpas kasvatti eron 11 pisteeseen.
Pyrintö kävi vielä 6 pisteessä, mutta Vilpas taukojohdossa 54-62.

4.neljännes 

Pyrintö iski jakson alkuun jälleen tutulla aseella, Gonzalvez ajoi sisään ja kun Vilpas joutui auttamaan, Foster kiersi Gonzan ajon taakse ja pääsi tykittämään ns. vastapallokolmosella eron 5 pisteeseen.
Sitten Vilpas iski kuitenkin laajalla rintamalla: liukas takamies Marcus Lovett teki 3 kovaa koria peräjälkeen, Brian Fobbs heitti kolmosen ja Jeremiah Wood pussitti kakkosen. Ero taas 13 pisteessä (59-72) ja Pyrintö joutui aikalisälle 7 minuuttia ennen loppua.
Pyrintö taisteli raivokkaasti, mutta kello kävi ja ero säilyi sitkeästi 10 pisteessä.
Kotijoukkue siirtyi koko kentän prässiin, ja välillä näin saatiinkin pallo, mutta Vilpas on niin kokenut joukkue, että varsinaista paniikkia ei syntynyt vaan Vilpas vastasi korin korista.
Pyrintö ei päässyt enää iskuetäisyydelle ja loppunumerot 80-88 sinetöivät tämän ottelusarjan Vilppaalle.

Nostot: 

Jos Vilpas hävisi edellisen ottelun korin alla, nyt se oli maalatulla alueella murskaava.
2 pisteen heitot peräti 84% ja kun kolmosissakin kelpo 39,3%, niin siihen on paha vastata.
Pyrinnön heittoprosentit olivat normaalit (2p=55,6% ja 3p=33,3).

Pyrinnön parhaana palkittiin David Gonzalvez (17/1/6 syöt.) ja nälkäisimpänä Devante Foster (14/4) jonka peliminuutit jäivät valitettavan pieniksi (15:35) loukkaantumisen ja virheiden täyttymisen vuoksi. Ike Smith väkersi jossain välissä jälleen 21 pistettä (5 levypalloa).
Lassi Kilpinen (10 pistettä) osui tärkeissä heitoissaan. Osku Heinosen (6/1) Vilpas onnistui puolustamaan lähes koko ottelusarjan pimentoon, mutta yhden-kahden miehen pysäyttäminen ei ole Korisliigassa ollenkaan mahdotonta, jos vastustaja haluaa uhrata siihen riittävästi huomiota.
Nyt Vilpas halusi pimentää Smithin ja Heinosen eikä Pyrintö pystynyt laittamaan Vilpasta maksamaan siitä. Sen sijaan Vilppaalta löytyi yhä uusia ratkaisijoita ja ratkaisumalleja, tänään esiin nousivat ”uusina” onnistujina Jeremiah Wood (19/10/8 syöttöä!), Marcus Lovett (16/1/10 syöt.) ja Riku Laine (13/0).

Kuten päävalmentaja Miikka Sopanen totesi ottelun jälkeen, analyysien aika on vähän myöhemmin. Voidaan kuitenkin todeta, että kausi oli kolmijakoinen:
1. Vaikea syksy, jossa joukkue haki voittavaa kokoonpanoa ja konseptia
2. Loistava alkuvuosi, jossa tamperelaiset voittivat lähes kaiken ja nousivat hienosti ylempään loppusarjaan
3. Vajaalla kokoonpanolla (korona+loukkaantumiset) pelattu ylempi loppusarja, jona aikana kadonnutta virettä ja harjoitteluvajetta ei ehditty täysin korvata pudotuspeleihin mennessä.

Pyrinnön peli-ilme oli kuitenkin koko kauden ajan taisteleva, joten joukkue ansaitsee lähteä kesälomalle pystyssä päin. Ensi syksynä käynnistyy Pyrinnön 56. kausi Korisliigassa (SM-sarjassa).

Kommentit: 

Osku Heinonen, Pyrintö:
Nihkeä peli, kuten aikaisemmatkin. Taisteltiin, mutta jäi vähän vajaaksi. Mun mielestä mahtava sarja, taistelua ja vähäkorisia pelejä, lukuun ottamatta sitä toista peliä. 

Riku Laine, Vilpas:
Helpottunut tunne, ei olisi haluttu enää huomenna pelata, sillä jos sarja on vasta viimeisestä pelistä poikki, voi tapahtua mitä vaan. Pyrintö on hyvä joukkue ja tämä oli hyvä play-off sarja, onneksi voitettiin. Aika fyysinen sarja, mutta rehtiä kamppailua.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Salo oli parempi ja ansaitsi voittonsa, oikea joukkue meni välieriin. Kokemus näkyi, meillä ei ihan riittänyt kokemus ja maltti puolustuksessa. Ei riittänyt vielä kantti puolustuspäässä haastamaan noita Salon kaiken nähneitä pelaajia. Tämä oli puolustus edellä pelattu sarja. En olisi yllättynyt jos Vilpas menee finaaliin asti. 

Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Tiukka fyysinen vääntö, kaikkein fyysisin näistä neljästä pelistä. Hyvä meininki kaikin puolin, tänään vähän hyökkäävämpää peliä kuin edellisissä. Valmentajalle mukavaa, että onnistujia riittää vaikkei kaikki avainpelaajat aina onnistukaan. Tänään Wood ja Lovett olivat erinomaisia.
Erittäin iloinen, että mentiin jatkoon ja saadaan puhaltaa pari päivää ennen välieriä.

Kuvat: Joonas Caven