4. PUOLIVÄLIERÄ:  VOITTAVAA JOUKKUETTA EI PELASTA MIKÄÄN – TIISTAINA JATKETAAN

21.3.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Olikohan kiinalainen sotastrategi Sunzi, joka filosofoi aikanaan, että ”voittavaa armeijaa ei pelasta mikään”.
Se ei voi kuin hävitä, ennemmin tai myöhemmin. Sama päti Pyrintöön Joensuussa sunnuntaina, sillä kitkuteltuaan voittoon kolmessa ensimmäisessä pelissä Katajaa vastaan, ei puolivälieräsarjan katkaisupelissä löytynytkään paukkuja, vaan Kataja voitti jatkoajan jälkeen 102-95 (52-41). Ottelusarja jatkuu jo tiistaina Pyynikillä.

Ennen peliä Miikka Sopanen peräänkuulutti joukkueeltaan intensiteettiä, joka Pyrinnön pelitavalla johtaa tulokseen. Tänään sitä ei kuitenkaan riittävästi löytynyt. Vaikka Kataja menetti pelin aikana kaksi miestä jo muutenkin ohkaisesta kokoonpanostaan, Pyrinnöltä ei riittänyt rytinähenkeä kääntämään peliä.

Ensimmäisellä puoliajalla Kataja vei, Pyrintö roikkui mukana

Pyrintö aloitti ottelun terävästi, varsinkin hyökkäyksen osalta. Osku Heinonen oli selvästikin tullut katkaisemaan sarjaa ja nakutti 7 pistettä muutamaan minuuttiin. Perusongelma oli kuitenkin Pyrinnön puolustus, sillä Kataja teki lähes joka hyökkäyksestään korin.
Vaihtojen myötä kentälle tullut Tomas Pihlajamäki jatkoi Heinosen roolissa ja pussitti heti alkuun kolmosen ja perään kovan ajon. Katajalta Jamar Wilson oli pelipäällä ja pussitti jo ensimmäisellä jaksolla 10 pistettä.
Pyrintö sai kuitenkin uusia pallonhallintoja haettuaan peräti 4 hyökkäyslevypalloa.
Lassi Kilpisen yhden miehen paikkaprässi (no auttoivat muut vähän) aiheutti riiston, kun Kataja ei saanut palloa hänen ohitseen etukentälle 8 sekunnissa. Seuraavasta hyökkäyksestä Kilpinen tykitti n. 10 metristä
kolmosen Samuli Vanttajan nenän edestä.  Kataja silti ensimmäiselle tauolle 23-21.

Toisen jakson alkuun Pyrinnön hyökkäys pysähtyi. Ajettiin sisään ahtaaseen tilaan, porattiin reikää, mutta jouduttiin vetämään pora ulos ja yrittämään uudestaan. Sitten tuli jo heittokellon kanssa kiire eikä heitto yleensä ollut sen helpompi.
3 minuutin pelin jälkeen Kataja repi ensimmäisen kerran eroa. Tomi Lommin kolmosella Kataja 12 pisteen karkumatkalle 42-30.
Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen käskytti joukkueensa aikalisälle.  Aikalisän jälkeen Osku Heinosen kolmosella ja seuraavasta hyökkäyksestä ansaituilla vapaaheitoilla Pyrintö pääsi uudestaan peliin mukaan.
Seurasi pari voitettua puolustustilannetta ja David Gonzalvez hassutteli lay-upilla tilanteeksi 42-37.
Nyt Katajan päävalmentaja Petri Virtasen täytyi reagoida, kotijoukkue aikalisälle.
Katajan sentteri Phil Fayne oli tänään vahvana. Hän haki 3. hyökkäyslevypallonsa ja nosti jo 11. pisteensä ottelussa. Marcus Lewis kuittasi kolmosellaan ja näin peli eteni vuorotahtiin.
Jos perjantaina Pyynikillä Pyrintö meni korin alle ja Kataja roiski kolmosia, niin nyt osat olivat toisinpäin.
Kataja teki ensimmäisen 20 min aikana peräti 12 pistettä enemmän korin alta kuin Pyrintö, jonka kolmoset upposivat lisäksi vaatimattomasti (7/26=26%).

Katajan hyökkäys oli monipuolisempaa. Aapeli Alanen heitti viivan takaa, sillä itseluottamuksella, jolla vain koko ikänsä aakkosten ensimmäisenä kaikessa ensimmäisenä framille joutunut kykenee, oli kyse sitten koulun laulukokeesta tai armeijan kutsunnoista.  Ei ihme, että Aapeli oli jälleen valmis: 48-40.

Ottelussa nähtiin myös suuria tunteita. Jamar Wilsonilla oli ärripurripäivä. Ensin hän työnsi Shawn Hopkinsia alaselästä levypallossa, jonka jälkeisestä dialogista molemmille teknillinen virhe. Se tuli Jammulle kalliiksi toisella puoliajalla, kannattaa lukea loppuun.
Pitkälle tauolle kuitenkin Katajan johtaessa 52-41.

Aiemmissa otteluissa virheongelmien takia Katajalle peluutushaasteita aiheuttaneilla Alasella ja Mattilalla oli puoliajalla yhteensä vain 1 virhe, joten odotettavissa oli entistä fyysisempi puolustus toisella jaksolla. Tämäkin tietysti yksi seuraus siitä, ettei Pyrintö hyökännyt/päässyt sisään.

Kun toinen puoliaika ei muutakaan mitään

Aiemmin Pyrintö oli tullut pitkältä tauolta terävämpänä, uusia taktisia kikkoja mukanaan, mutta tänään Kataja repi heti alkuun 7-0 ja ero kasvoi nopeasti 18 pisteeseen (59-41).
Pyrinnön puolustus alkoi kuitenkin pitää ja hitaasti Pyrintö alkoi kuroa eroa kiinni. Tamperelaiset alkoivat saada hieman otetta, vaikka pisteissä se näkyikin hitaasti.
Marcus Lewisin ajosta Pyrintö kavensi eron 65-54. Samassa tilanteessa erinomaiset pudotuspelit pelannut Katajan Tomi Lommi putosi Phil Faynen jalan päälle ja muljautti nilkkansa ikävän näköisesti.
Vain 15 sekuntia myöhemmin Jamar Wilsonilla pimeni jostain syystä täysin. Tomas Pihlajamäen annettua päätyrajasta pallon kentälle, Wilson hyökkäsi Pihlajamäen kimppuun tönäisten hänet täysin pelin ulkopuolisessa tilanteessa nurin. Lisäksi mies jatkoi uhittelua vielä tilanteen jälkeen.
Wilson sai töppäilystään epäurheilijamaisen virheen ja koska alla oli jo teknillinen virhe, mies poistettiin pelistä. Kataja oli menettänyt kapeasta rotaatiostaan kaksi tärkeää palasta 15 sekunnin sisään.

Aika moni varmaan oletti, viimeistään nyt, että Pyrintö marssii tästä voittoon, sillä Katajalla oli enää 5 pelaajaa, jotka ovat saaneet ylipäätään minuutteja pudotuspelisarjan ja oikeastaan koko kauden aikana.
Peliaikaa vielä liki 14 minuuttia. Pyrintö kuroikin eron kiinni Pihlajamäen ja Gonzalvezin koreilla. Viimeiselle tauolle numeroissa 70-68.

Neljännen jakson alku oli kummallinen. Kun oletusarvoisesti Pyrinnön piti tulla tauolta täydellä höökillä ja ratkaista peli kerrankin ajoissa, kävi aivan päinvastoin. Pyrinnön hyökkäys pysähtyi taas täysin.
Yksi kerrallaan tamperelaiset puskivat yhdellä kolmen tai neljän puolustajan sekaan, täysin staattisesta tilanteesta. Syöttö ulos ei luonut Pyrinnölle etua vaan häirittynä sekin kesti niin kauan, että seurauksena oli menetys tai joukkuekaverilla entistä vaikeampi tilanne yrittää korin tekoa, kun hyökkäysaika alkoi jo loppua.
Kataja repi hissukseen uudestaan eroa (75-68). Katajan muutaman pisteen johto säilyi ja peräti kasvoi, kun pelikellon näyttäessä 2:34 jäljellä olevaa aikaa, Niko Mattila vei Katajan jo 84-76 johtoon.
Huonosti tänään koriin osunut Shawn Hopkins otti kuitenkin kovan torjunnan, kun pyyhkäisi Aapeli Alasen lay-upin puoleen kenttään josta Marcus Lewis julisti donkillaan Pyrinnön takaa-ajon alkaneeksi.
Lewisin ja Gonzalvezin hyökkäystehoilla Pyrintö kiri jo pisteen päähän ja vain sekuntia ennen loppusummeria, Lewis tasoitti pelin vapaaheittoviivalta 84-84.
Katajan aikalisän jälkeen Alanen sai vielä hyvän hyppyheiton, mutta kori sylki pallon ulos.
Edessä tämän ottelusarjan toinen JATKOAIKA!

Peli toisti itseään. Kataja pyrki sisään ja Pyrintö heitti kolmosia. Kataja oli ottanut opiksi edellisestä pelistä ja sai organisoitua Pyrinnön sisään syöttöihin apupuolustajat, jotka veivät tilan pois, jos syöttö edes perille asti löysi. Brady Skeens sai 5. virheensä hyökkäyspäässä kauhottuaan itsensä puolustajan ohi. Todella vaisun pelin pelannut Shaquille Thomas ei pystynyt kentälle tultuaan auttamaan joukkuetta.
Minuutti ennen loppua Lewisin nosto ahtaasta paikasta oli ns. kokop…kokonaan ohi, jolloin pallo putosi suoraan katajalaisten käsiin. Niko Mattila sai tästä puolustuksen onnistumisesta itseluottamusta ja heitti tärkeän kolmosen. Seuraavan hyökkäyksen jälkeen Pyrintö palasi hitaasti puolustukseen, ei saanut palloon kontrollia ja helpon poikkikentän syötön jälkeen Walton tykitti eroksi jo 6 pistettä ja aikaa oli enää 33 sekuntia. Usko alkoi loppua eikä näennäinen takaa-ajo enää tuonut tulosta.  Kataja vei voiton 102-95.

Nostot:

Marcus Lewis (33/2/7 syöttöä) oli jälleen ottelun pistekuningas.
David Gonzalvez (17/8) jatkoi hyvää pudotuspelisarjaansa. Tomas Pihlajamäki (13/3) toi Pyrinnölle etua vahvalla ja yritteliäällä pelillään. Osku Heinonen (17/1/3) pelasi vahvasti erityisesti ensimmäisellä puoliajalla. Brady Skeens teki sen tärkeimmän tehtävänsä, haki peräti 16 levypalloa, mutta alun pirteyden jälkeen oli vaikeuksissa sisäpelissä, kun Kataja auttoi niin voimakkaasti. Miehelle merkityistä 5 menetyksestä osa varmasti kuuluu hänelle, mutta myös syöttäjille, jotka tuputtivat palloa ahtaaseen tilaan näkemättä vastustajan puolustusta kokonaisuutena.

Katajan kärki oli kovan pelin pelannut sentteri Phil Fayne (32/14). Niko Mattila (19/5/11 syöttöä) pelasi ehjän pelin ja jatkaa näköjään mielellään kasvattajaseuransa kiusaamista, oman pelipaidan väristä riippumatta. Aapeli Alanen (13/16) uurasti vähän joka roolissa. Jamar Wilson (14/0) pelasi hyvin ennen hölmöilyjään.

Ottelukaavion toisessa puolivälieräottelussa BC Nokia yllätti Karhu Basketin! Näin myös ylivoimaisena tässä ottelusarjassa pidetty Karhu joutuu jatkamaan ottelusarjaa Pyrinnön tapaan. Voittavaa joukkuetta ei pelastanut tänään mikään.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Ensimmäinen huono peli tässä sarjassa. Hyökättiin koria kohti todella vähän. Kataja pelasi jälleen tänään hyvin, mutta meiltä tuli tähän kohtaan tuli huono peli. 

Petri Virtanen, Katajan päävalmentaja:
Meillä on ollut hyviä pätkiä aiemmissa peleissä, mutta se ei ole kestänyt koko peliä. Tänään kuitenkin saatiin pidettyä pakka riittävän hyvin kasassa. 

 

5. puolivälieräottelu Pyrintö-Kataja tiistaina 23.3.2021 klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa.
Ottelu pelataan edelleen ilman yleisöä, mutta on nähtävissä Ruutu+ pavelussa.

Kuvat: Mira Koskela