4.VÄLIERÄ:  PAHA PAIKKA

8.4.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö matkusti Kauhajoelle ryöstämään kotiedun takaisin. Ei onnistunut, vaan Karhu Basket vei ottelun 94-83 (53-38) ja johtaa välieräsarjaa nyt 3-1.  Perjantaina Pyrintö on siis selkä seinää vasten.

Pyrinnöllä on nyt paha paikka. Eikä nyt puhuta Pyrinnön paljon jo aiemmin keskustellusta puolustuksesta, vaan vaikeasta lähtökohdasta perjantain 5. välierään. Vaikka Pyrintö pääsee hakemaan kavennusta kotikentällä, yleisön puuttuminen pienentää olennaisesti kotiedun merkitystä. Suurin ongelma on kuitenkin, että Karhu on saanut otteen molemmissa päissä kenttää. Nähtäväksi jää, pystyykö Pyrintö muuttamaan peruspeliään niin paljon, että voimasuhteet vielä muuttuvat tai tekeekö Pyrintö isompia muutoksia?

Karhu sai heittorallista enemmän

Ottelu alkoi hurjalla kaukoheittopelillä!  Kesti yli 6 minuuttia ennen kuin Karhun Garrett teki pelin ensimmäisen 2 pisteen koriin.  Siihen mennessä ei ollut heitetty myöskään yhtään vapaaheittoa, vaan kaikki pisteet olivat tulleet kolmosilla. Mutta niitä sitten riitti!
Karhu heitti tuossa ajassa 9 onnistunutta kolmosta, näistä Okko Järvi peräti 4 kpl.
Pyrinnöstä tulitukseen vastasivat Marcus Lewis, Osku Heinonen ja Shawn Hopkins. Karhu johti 20-9.
Tamperelaisen ensimmäisen kakkosen donkkasi Brady Skeens ajassa 3:24.
Lassi Kilpisen taistelulla ja tehoilla Pyrintö pysyi numeroitten valossa mukana, 1.tauolle 24-17 numeroissa.
 

Pyrintö jatkoi puolustuksessa kovalla sykkeellä, mutta Karhu Basket liikutti palloa kärsivällisesti. Pahasti alkoi näyttää siltä, että Pyrinnön ajokoirat juoksivat perässä ja räksyttivät parhaansa mukaan, mutta eivät saaneet estettyä kauhajokisten pallon liikettä tai vapaita heittoja.
Ottelun ensimmäiset vapaaheitot nähtiin reilun 11 minuutin pelin jälkeen, kun Marcus Lewis pääsi viivalle ja sai hetken rauhan herkeämättä jaloissa pyörivästä Colin Malcolmista.  
Shawn Hopkins kavensi kolmosellaan tilanteeksi 26-21, mutta kiri jäi kesken kun TJ Holyfield torjui Marcus Lewisin ajon ja tilanne meni selvästi Lewisin ihon alle. Mies sortui karkeaan puolustusvirheeseen ja heti perään karmeaan menetykseen. Karhu karkasi 12 pisteen johtoon, mutta David Gonzalvez taisteli kapteenin asenteella, pelasi fiksusti 1 vs 1 ja nosti hyppyheitolla tilanteeksi 35-25.
Karhu syötti toistuvasti fiksusti sisään leikanneelle pelaajalle ja toisella leikkauksella pakotti Pyrinnön 1-3-1 paikan korin alla päivystävän Brady Skeensin hankalaan 1 vs 2 tilanteeseen. Pari helppoa koria, jotka alleviivasivat Karhun otetta Pyrinnön puolustuksesta. 
Päävalmentaja Miikka Sopanen otti aikalisän pari minuuttia ennen taukoa, jonka jälkeen Pyrintö hyökkäsi Shaquille Thomasin kautta ja sai hänen vapareillaan ja ajollaan pitkäksi venähtäneen eron jo 12 pisteeseen.
Anthony Hilliard latisti tunnelmaa heittämällä kolmosellaan taukonumeroiksi 53-38.

Toinen puoliaika tasainen

Pyrintö jatkoi taistelua toisella puoliajalla. Puolustukseen tuli taas lisää liikettä. Karhun koritehtailu vähän rauhoittuikin, mutta kun Pyrinnön oma hyökkäys jatkui sitkeästi epätoivoisena poraamisena ahtaaseen tilaan, peli pysyi tasaisena. Sääli, että Karhulla oli jo se 15 pisteen etumatka.
Brady Skeens pystyi oikeastaan ainoana voittamaan oman puolustajansa toistuvasti. Lisäksi Pyrinnön hyvä levypallopeli piti Pyrintöä mukana.
Erinomaisen kauden esimerkillisellä asenteella pelannut Marcus Lewis osoitti olevansa ihminen. Turhautuminen alkoi näkyä miehen pelaamisessa ja asenne oli tänään hukassa.
Aiemmin kaudella Pyrintö olisi haistanut verta, kun Bojan Sarcevic sai 4.virheensä minuutti ennen 3. jakson loppua. Tänään Pyrinnön peli-ilmettä ei tuntunut kääntävän mikään. 
Viimeiselle tauolle 72-58 tilanteessa

Viimeisellä jaksolla Pyrintö viritti vielä takaa-ajon. Jakson puolivälissä Pyrintö sai nopean 0-5 pisteputken, mutta kuten nähty aiemmissa peleissä, Karhu Basketin päävalmentaja katkaisi aikalisällään pelirytmin saman tien.  Pyrintö pääsi kuitenkin Gonzalvezin ja Tomas Pihlajamäen koreilla 8 pisteen päähän (83-75), mutta TJ Holyfield vastasi saman tien toiseen päähän ja ero taas kaksinumeroiseksi. 
Se sammutti Pyrinnön toivon ja näin loppu pelattiin käytännössä vaan pois, vaikka Sopanen koitti vielä aikalisällään minuutti ennen loppua osoittaa, että kaikella tekemisellä on merkitystä.
 
Taululle jäivät numerot 94-83.
   

Nostot:

Pyrinnölle kirjattiin peräti 17 menetystä. Tältä osin suunta on pudotuspeleissä muuttunut, sillä runkosarjassa Pyrintö sai enemmän pallonhallintoja ja pääsi juoksemaan nopeita hyökkäyksiä juuri vastustajan menetyksistä ja omat jäivät vähiin. Toki vastustajatkin ovat nyt maan kärkijoukkueita, joka tietysti selittää voimasuhteiden muutosta.
Tänään Pyrintö voitti levypallot 33-41 ja haki 19 hyökkäyslevypalloa!  Se on paljon ja yleensä näkyy tulostaululla, mutta osin ne selittyvät heikolla viimeistelyllä. 

Karhun pelitilanneheittojen viimeistelyprosentti oli 51, Pyrinnöllä vaatimaton 42% .
Karhun kova kolmosprosentti (51%) tuskin kertoo maagisista heittäjistä, vaan siitä, että se onnistui joukkuehyökkäyksellään ja pallon liikkeellä murtamaan Pyrinnön puolustuksen ja sai mieluisia heittoja.

Pyrinnön paras oli jälleen Brady Skeens (17/14). Myös David Gonzalvez (10/5) onnistui mainiosti.
Lassi Kilpinen (4/1) ja Osku Heinonen (7/2) taistelivat parhaansa mukaan, samoin Shawn Hopkins (14/3) ja Shaquille Thomas (10/5). Marcus Lewis (18/3) teki vaisusta pelistä huolimatta kohtuullisen tlastorivin. 

Karhun terävin kärki oli erinomaisesti puolustanut Collin Malcolm (22/4) ja tarkasti heittänyt Okko Järvi (22/3).

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Meillä ei ollut yrityksen puutteesta kysymys. Emme olleet tänään tarpeeksi fiksuja. Emme pystyneet toteuttamaan puolustuksessa edes yksinkertaisia asioita, joita meidän olisi pitänyt tehdä. Hyökkäyspäässä olimme puolustustakin hölmömpiä. Löimme päätä seinään ihan urakalla. Muuten ihan hyvä, mutta emme olleet fiksuja. Kyseessä ei ole halun tai taistelutahdon puutteesta, kaverit haluaa kovasti. Välillä hukkasimme palloja, vaikka ketään ei ollut lähellä. Silloin kun epävarma, niin silloin tulee helpommin epävarmuutta.

Janne Koskimies, Karhu Basketin päävalmentaja:
Mielestäni meillä on edelleen mahdollisuudet parantaa puolustuspelaamista. Eteenkin levypallopeliä. Hyvän puolustuksen jälkeen voimme jäädä seisomaan paikoilleen ja vastustaja hakee levypallon. Avain voittoon tänään oli hyvä kaukoheittopeli. Liikutimme palloa hyvin ja saimme sitä kautta vapaita heittopaikkoja. Emme vielä ole nähneet Pyrinnön tekevän isoja muutoksia puolustuspelaamiseen. Meidän pitää liikuttaa palloa pois puolustuspaineen alta ja sen jälkeen olla riittävän aktiivinen, mutta säilyttää maltti. Collin Malcolm ja muutkin ovat tehneet erinomaista työtä puolustaessa Marcus Lewisiä.

Välieräsarja jatkuu:
5. välierä Pyrintö – Karhu Basket
Pe 9.4.2021 klo 18.30 Pyynikin palloiluhalli
Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuvat: Mira Koskela