5.PUOLIVÄLIERÄ:  PYRINTÖ VÄLIERIIN!

24.3.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrinnön ja Katajan hienossa puolivälieräsarjassa palattiin ns. yksinkertaiseen päiväjärjestykseen.
Ottelu muistutti kovasti kolmea ensimmäistä ottelua. Tähän uuteen normaaliin on tällä kaudella kuulunut, että Pyrintö pystyy parantamaan peliään ottelun aikana enemmän kuin vastustaja. Näin Pyrintö vei voiton 105-93 (45-50) ja selvitti tiensä ensi viikolla alkaviin välieriin.

Maassa oli rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Sunnuntaisen kohtaamisen ikävä välikohtaus oli siirretty historiaan ja molemmat joukkueet keskittyivät pelaamiseen.

Tuttua touhua, Katajalla ote ensimmäisellä puoliajalla

Ottelun alku vähän yllätti. Pyrintö ei nimittäin tullutkaan ryminällä, vaan hyökkäyksessä puskettiin jälleen yksi kerrallaan Katajan sumppuun. Sitten moraali alkoi lipsua myös omassa päässä ja Kataja vei alun tyrmäävästi 0-12. Miikka Sopanen joutui ottamaan aikalisän kun kello näytti pelatun vasta alle 3 minuuttia.

Osku Heinonen oli pitkään ainoa joka pystyi voittamaan oman pelaajansa ja pakottamaan Katajan puolustuksen rotaatioon. Osku pussitti Pyrinnön ensimmäiset 4 pistettä, jonka jälkeen Shawn Hopkinsille aukesi kaksi heittopaikkaa, jotka mies käytti tehokkaasti. Pyrintö mukana jälleen, tilanne 10-12.
Jakson puolivälin jälkeen Shaquille Thomas tuli kentälle ja oli ihan eri mies kuin Joensuussa. Rohkea kontaktitilanteissa ja harkitseva pallollisena. Lassi Kilpinen toi Pyrinnölle yhden vastustajan puolustusta rikkovan ajouhan omaavan pelaajan lisää. Kahdella Lassi korilla peli pysyi tasaisena, kunnes jakson loppuun Kataja sai raavittua vähän eroa, kun Pyrinnön heitot eivät uponneet. Ensimmäiselle tauolle 18-26 takaa-ajossa.

Marcus Lewis otti ottelun ensimmäisen heittonsa vasta, kun oli pelattu reilut 11 minuuttia, joten oli tärkeää, että mm. David Gonzalvez riensi Pyrintöä siihen asti kantaneiden pirkanmaan omien poikien avuksi korin tekoon. Kuitenkin toisellakin neljänneksellä Pyrintö roikkui mukana pitkälti Hopkinsin kolmosten (5/8 puoliaikaan mennessä) ja Heinosen ajojen ansiosta. Osku pussitti vapaaheittoja peräti 8/8 samassa ajassa.

Pyrinnön haaste tuntui olevan Phil Fayne, joka pääsi liian usein ja liian helposti pelaamaan 1 vs. 1 aivan korin alla Brady Skeensiä vastaan. Puoliajan tilastot paljastavat, että sisäpelin valtikka oli Katajalla: Fayne korin alta 5/8, Skeens vain 1/2.

Lisäksi Pyrinnöltä puuttui viimeinen itseluottamuksen tuoma adrenaliini, sillä Kataja vei irtopalloja ainakin silmämääräisesti liian usein. Pyrintö voitti kyllä 1.puoliajankin levypallot 20-15, mutta parketti-ihottumaa ei vielä kukaan ollut valmis hankkimaan.
Kotikatsomoissa lämmitettiin mikromakkarat numeroissa 45-50

Kaava toistuu, Pyrintö vei toisen puoliajan

Pyrintö tuli pukukopista ärhäkästi. Vaikka Katajakin oli vielä terävänä, Pyrinnön otteissa oli taas tuttua uhmakkuutta. Marcus Lewis vei härskiä itseluottamusta tihkuvan Pyrinnön 3 minuutin pelin jälkeen ensimmäisen kerran johtoon 59-58.
Sen jälkeen pelattiin edelleen numeroissa tasaisesti, mutta aloite oli nyt Pyrinnöllä. Viimeisellä tauolla taululla oli jännää 77-75, mutta kentällä Pyrintö oli kuskin paikalla ja silloin erittäin vaikea pysäytettävä.

Kun Marcus Lewis oli päässyt peliin mukaan ja varsinkin, kun Brady Skeens pisti isomman vaihteen pelaamiseensa, Pyrintö repi nopeasti eroa. Lassi Kilpisen kolmosen jälkeen Kataja vetäytyi aikalisälle vain 2 minuutin pelin jälkeen, sillä taululla oli jo tamperelaisten 10 pisteen johto (85-75).
Seuraavassa hyökkäyksessä Kilpinen loi tilanteen ja Hopkins tykitti.
Kentälle alkoi syntyä tilaa, jonka Skeens käytti ajamalla puolustajansa ohi aina donkkeihin asti.
Kataja yritti urhoollisesti satunnaisilla koreilla, mutta nyt Pyrintö puolusti vimmaisesti ja jakson puolivälissä  Osku Heinonen vei heitollaan Pyrinnön jo 14 pisteen johtoon (93-79).
Mukaan mahtui vielä pari huonoa hyökkäystä ja Kataja pääsi hetkeksi vielä peliin mukaan. Sopasen aikalisän jälkeen peliin palautui jälleen pallon ja pallottomien pelaajien liike. Pyrintö oli lopussa siinä määrin ylivoimainen, ettei Katajasta ollut enää tosissaan haastamaan viime minuuteilla.
Loppunumerot taululla 105-93.

Nostot:

Hakasen leipomon pullapussilla palkittiin Shawn Hopkins (20/3), joka heitti tärkeitä kolmosia (6/11) juuri silloin, kun Pyrintö niitä eniten tarvitsi. Kuten todettua Osku Heinonen (18/2) vastasi ajoillaan Pyrinnön sisäuhkasta juuri silloin, kun joukkue tarvitsi repulle kantajaa.
Marcus Lewisin (21/5/5) saatua koneen käyntiin, mies oli jälleen karkumatkan rakentaja.
Brady Skeensin (15/18/6 syöt.) ensimmäinen puoliaika oli vähän varovaista pelaamista, mutta toisella puoliajalla onnistui taas kaikki. Hän näytti jopa ylivoimaiselta!  Eikä tuo 7 hyökkäyslevypalloa ole ihan huono!
Jos Pyrinnön ajo-ominaisuudet ovat parhaimmillaan vauhdissa, niin Lassi Kilpinen (10 pist.) ja Shaquille Thomas (13/4) sopivat ratin taakse erinomaisesti. David Gonzalvez (5/4/4) on taas mestari, kun on vähän tarkempi paikka tai peliä pitää rytmittää.

Katajasta Phil Fayne (21/8/8) olisi tänään mahdollistanut Katajalle voiton.
Koko ottelusarjassa Kataja voi olla erityisen tyytyväinen suomalaiskolmikkoonsa Niko Mattila, Aapeli Alanen sekä erityisen huolellisesti teipatulla nilkalla tänään taistelleeseen Tomi Lommiin.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Sarja oli hyvin kilpailullinen. Kataja pelasi erinomaisesti, sai kovaa suoritustasoa varsinkin suomalaisilta pelaajiltaan. Toisaalta 4-1 kertoo, että olimme selvästi parempia, mutta aina jouduimme taistelemaan.
Tänään oli hyvin meidän näköinen esitys.

 

Petri Virtanen, Katajan päävalmentaja:
4-1 kertoo totuuden tästä ottelusarjasta, Pyrintö oli parempi. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä vielä erinomainen, mutta sitten kun Pyrintö teki tauon jälkeen pari kovaa kuppia, meidän puolustus passivoitui.
Vaikka näyttää siltä, että Pyrinnön puolustuksessa on avoimia syöttölinjoja, niin todellisuudessa siellä on kuitenkin kärjessä Lewis jolla on sarjan nopeimmat kädet, keskellä Hopkins jolla on sarjan urheilullisimmat kädet ja laidassa sarjan fiksuimmat kädet, Gonzalvez.  Silti kaaduimme omaan puolustukseemme ja jouduimme liian usein noukkimaan pallon sukasta.

Osku Heinonen, Pyrintö:
Tiukkoja pelejä kaikki tässä sarjassa. Sopanen sai tästä hirveen määrän videomatskua ja niitä ruvetaan käymään läpi. Myös Karhu on mielenkiintoinen vastustaja, sillä kaikki tähänastiset pelit ovat olleet aika tiukkoja nekin.

Niko Mattila, Kataja:
Jokainen jätkä, joka oli kentällä, antoi kaikkensa. Itse sain tietenkin lisäboostia, kun pääsin pelaamaan omaa kasvattajaseuraa vastaan. Ensimmäisillä puoliajoilla pystyimme laittamaan tiukoille, mutta bensa loppui varmaan toisella.

1.välieräottelu Pyrintö-Karhu Basket  tiistaina 30.3.2021 klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa
Ottelu pelataan edelleen ilman yleisöä, mutta on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuva: Joonas Caven