5.VÄLIERÄ:  PYRINNÖN HUIMA LOPPUKIRI EI RIITTÄNYT

10.4.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Hallitseva Suomen Mestari oli välieräsarjassa Pyrinnölle liian iso, liian vahva ja liian karvainen.
Karhu Basket voitti jännitysnäytelmän Pyynikillä 84-87 (26-42) ja etenee finaaleihin 1-4 otteluvoitoin.
Pyrintö päättää hienon kautensa viikon päästä pronssiottelussa.

Ensimmäinen puoliaika

Pyrintö aloitti ottelun todella energisellä puolustuksella. Liikettä riitti ehkä enemmän kuin koskaan.
Toisessa päässä Marcus Lewis pääsi hyökkäämään pari kertaa Bojan Sarcevicia vastaan, kun Karhu vaihtoi pallo-screenissä, eikä kokeneella Karhu-kapteenilla ollut mahdollisuuksia tuossa match-upissa.
Jakson puoliväliin mennessä Karhun kotimainen pääkorintekijä Okko Järvi oli kuitenkin löytänyt kaukoheittonsa jo kahdesti. Pyrinnön kolmoset etsivät itseään, kuten parissa aiemmassa pelissäkin.
Karhu alkoi repiä eroa, sillä se sai puolustuksensa kuntoon ja Pyrinnön hyökkäys muuttui jälleen vaikeaksi, kun Karhu pystyi sumputtamaan kolmen sekunnin alueen.
Shaquille Thomas kavensi jakson lopussa tärkeällä kolmosellaan tilanteeksi 14-20.

Toisen jakson alkuun Karhu rakensi karkumatkaa, mutta Osku Heinonen kavensi kolmosellaan 17-25. Karhu pussitti kuitenkin 3 kolmosta peräkkäin ja ero kasvoi tasaisen varmasti.
Kolmen minuutin jälkeen tilanne 19-33 ja Karhun sykettä alleviivasi 6 hyökkäyslevypalloa.
Karhu vei Pyrinnöltä tilan ja pakotti tamperelaiset pelaamaan omalla epämukavuusalueellaan.
Hyvä esimerkki oli, että Osku oli hetkittäin ainoa joka voitti omansa päästen ohi jolloin Karhun oli pakko auttaa. Siinä on ristiriita Pyrinnön etuun nähden, sillä juuri Oskun pitäisi olla pikemminkin se, joka on tykittämässä kolmosia, kun vastustaja joutuu auttamaan korin alle.
Reilussa 15 minuutissa Karhu oli repinyt 21-40 johdon.
Karhu sumputti edelleen tilan pois aina, kun Marcus Lewis sai pallon. Pyrinnön ongelma oli, ettei se pystynyt löytämään koko välieräsarjassa siitä etua ja muille tilanteita.
Puoliajalle vaikeuksia enteilevässä 26-42 takaa-ajotilanteessa.

1.puoliajan tilastot kertoivat, että Pyrintö sai pelitilanneheittoja peräti 12 vähemmän kuin Karhu (Pyrintö 10/28=35%  – Karhu 17/40=42%). Ero heittomäärissä syntyi hävityissä levypalloissa, jotka Karhulle 14-26.

Pyrintö ei luovuttanut!

Kuten kaudella aiemminkin, Pyrintö aloitti armottoman takaa-ajon heti toisen puoliajan alusta alkaen.
Peli-ilme oli aivan toista luokkaa kuin Kauhajoella keskiviikkona.
Shawn Hopkinsin kolmosilla ero lyheni nopeasti 13 pisteeseen. Hetken näytti, että Karhulle tuli jonkinlainen deja vu-tunne ensimmäisestä välieräpelistä, sillä he antoivat Marcus Lewisille vapaajuoksun korille, josta saamalla tarmolla Lewis kiitti myös seuraavassa hyökkäyksessä nakkaamalla kaukokolmosen. Ero 8 pisteeseen.
Karhu Basket oli kuitenkin henkisesti vahva ja tokeni synkästä jaksostaan. Okko Järvi käytti kaksi hyvin haettua kolmospaikkaa tehokkaasti ja jakson puolivälissä ero taas 38-51.
Pyrintökään ei taittunut tästä vaan nosti entisestään puolustustaan. Sieltä haettiin aggressiivisuus muuhunkin puolustukseen!
Jos Shaquille Thomasilla on haasteita puolustuspäässä ja ajoittain muussakin pelaamisessa, niin monen muun tapaan hän ei anna niiden näkyä hyökkäyksen itseluottamuksessaan. Mies tykitti pari tärkeää kolmosta jakson lopulla, joiden ansiosta Pyrintö sai pidettyä eron (48-62) vielä mahdollisuuksien rajoissa

Karhun metsästys alkoi heti 4.jakson alussa, kun Marcus Lewis hyökkäsi kovaa korin alle, otti kontaktin ja nosti kakkosen. Ja kohta perään kolmonen kaukaa viivan takaa! Karhu aikalisälle ajassa 8:37 , kun tilanne oli 56-64.
Shaquille Thomas tiesi missä kori on ja lähetti pallon matkaan 59-67 ja vähän myöhemmin Shawn Hopkins
kavensi kahdella perättäisellä korillaan tilanteeksi jo 64-72.
Karhu sai puolustuksessa riiston, kun Thomasin syöttö sumpun keskeltä epäonnistui ja Okko Järvi juoksi lay-upin toiseen päähän. Miikka Sopanen katkaisi orastavan voimasuhteiden suunnanmuutoksen heti aikalisällään.
Pyrintö sai puolustuksessa voittoja ja Thomasin kolmosella sekä David Gonzalvezin korilla Pyrintö hiipi jo Karhun häntään kiinni. Tilanteessa 74-78 Janne koskimies kutsui puolestaan Karhun aikalisälle.

Kun peliaikaa oli jäljellä 1:19 Marcus Lewis harhautti Karhun puolustuksen ilmaan ja TJ Holyfield hyppäsi Lewisin yli! Laskutelineet osuivat matkalla Lewisiin ja Korisliigan pistekärki pussitti molemmat vaparit sisään 76-81.
Puolustuspään hurjan levypallotaistelun jälkeen pallo putosi Thomasin käsien läpi Pyrinnölle. Nopeasta siirtymähyökkäyksestä Thomas heitti nopean kolmosen 79-81, kun 44 sekuntia jäljellä!
Collin Malcolmin vapareilla ero kasvoi 4 pisteeseen. David Gonzalvez toi Pyrinnön taas 2 pisteen päähän (81-83) 30 sekuntia ennen loppua.
Karhu sai purettua Pyrinnön prässin ja Malcolm sananmukaisesti käveli donkkiin 81-85.
Pyrintö jälleen aikalisälle, jonka jälkeisestä sivurajapelistä Osku Heinonen tykitti kolmosella 84-85.
Pyrintö haki riistoa, mutta joutui sitten kellon käydessä rikkomaan ja Malcolm kasvatti vapaaheittoviivalta eron 3 pisteeseen.  Pyrintö sai jälleen aikalisän jälkeen piirrettyä heiton, nyt Shaquille Thomasille, jonka ohiheitosta Osku sai levypallon ja Marcus Lewis vielä pallon ilmaan, mutta tasoitus kolmonen oli niin vastustajien kuin jo nopeasti juoksevan pelikellonkin häiritsemä, että Karhu pääsi juhlimaan voittoa ja finaalipaikkaa pallon pomppiessa koritelineistä ulos.

Loppunumeroiksi jäivät 84-87.

Nostot:

Pyrinnön pistekärki oli tänään 23 pistettä pussittanut Shaquille Thomas, jonka heitoilla Pyrintö pysyi hyökkäyspäässä elossa. Miehen kolmoset tänään 7/13.
Marcus Lewis (15/3) pelasi jälleen hyvällä asenteella, kuten koko Pyrinnön joukkue.
Shawn Hopkins (14/3), David Gonzalvez (11/4/6 syöt.) ja Osku Heinonen (11/3) kantoivat joukkuetta aina vuorollaan. Brady Skeens (8/9) jäi tänään ensimmäisen kerran selvästi kakkoseksi omalla tontillaan, sillä Karhun TJ Holyfield (25/11) dominoi korinalustoja tänään Pyynikillä.
Muita Karhun kärkiä olivat Anthony Hilliard (18/7) ja Okko Järvi (18/8).

Kovan toisen puoliajan ansiosta Pyrinnön heittoprosentit olivat tänään varsin hyvät: kakkoset 60% ja kolmoset 41%. Itse asiassa molemmat hieman Karhua paremmat. Pyrintö on pudotuspelissä heittänyt runkosarjassa takkuilleet vapaaheitot hyvin, tänäänkin 5/6. Ottelu ratkesi siitä huolimatta vapaaheittoviivalla, sillä Karhu sai vapaaheittoja niin paljon enemmän (13/16).

Pyrintö taisteli esimerkillisesti loppuun asti ja ansaitsee ehdottomasti kaikkien kunnioituksen hienosta kaudesta jo nyt, MUTTA se ei ole vielä ohi! Viikon päästä lauantaina 17.4. Pyrintö pelaa pronssista Seagulls-Vilpas välieräsarjan häviäjää vastaan. Ainakin Pyrinnön kaltaiselle kasvattajaseuralle kyse on arvo-ottelusta ja epäilemättä myös hyvä henkinen joukkue haluaa päättää kauden voittoon.

 Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Sapekkaat tunnelmat, mutta samalla sanottava, että olen ylpeä taistelusta. Karhu oli kuitenkin kiistatta parempi tässä ottelusarjassa. Karhu teki meidän elämästä vaikeaa hyökkäyspäässä. Se oli älykästä ja fyysistä puolustusta. Tämä hieno joukkue haluaa varmasti päättää kauden rautaa kaulassa, joten pronssiotteluun lähdetään taistelemaan tosissaan voitosta.

Janne Koskimies, Karhu Basketin päävalmentaja:
Todella hyvä fiilis. Kolmannen kerran finaalissa, aikamoinen tahdonvoiman näyte pieneltä paikkakunnalta. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä fantastinen. Mielestäni me pystyimme kehittymään tässä ottelusarjassa enemmän. Meillä on pitkä aika siitä, kun olemme pelanneet sellaista koripalloa, joka finaalissa tulee vastaan, on se sitten Vilpas tai Seagulls, sillä  niin puolivälierissä kuin välierissä vastustaja pelasi erilaista korista.

Okko Järvi, Karhu Basket:
Ottelun alku oli vähän liiankin hyvä. Pyrinnölle varmaan pienin pistemäärä (26) puoliajalla tällä kaudella.
Vaikka tiedettiin, että Pyrintö tulee sieltä vielä, mutta silti he onnistuivat. Hyvin pidettiin silti lopussa homma hanskassa vaikka joitain virheitäkin tehtiin.

Shaquille Thomas, Pyrintö:
Olimme takaa-ajajia koko pelin, mutta puoliajalla sovimme että taistelemme loppuun asti. Onnistuimme aloittamaan kirin vähän liian myöhään. Jo kohta palataan salille, että ollaan valmiina pronssipeliin viikon päästä.

Pyrintö pelaa SM-pronssista La 17.4.2021 klo 17.00
Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuvat: Ville Vuorinen