1.PUOLIVÄLIERÄ: VILPAS PITI KIINNI KOTIEDUSTAAN

5.4.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö haastoi hallitsevan mestarin Salohallissa ihan tosissaan. Tamperelaiset joutuivat kuitenkin viimeisellä neljänneksellä takaa-ajoasemaan eikä 11 pisteeseen venähtänyttä eroa saatu enää kiinni. Vilpas voitti 70-64 (30-32) ja johtaa ottelusarjaa 1-0. Keskiviikkona pelataan Pyynikillä.

Vilppaalta sivussa olivat takamiehet Roope Ahonen ja Trey Niemi, mutta Blomgrenin ja Lovettin palattua kokoonpanoon, tämä ei haavoita Vilpasta ratkaisevasti. Pyrintö pääsi otteluun täydellä miehistöllä, kun myös Lassi Kilpinen teki paluun miehistöön. Arvoitus oli kuitenkin, missä kunnossa ja vireessä kukin pelaajista on sairastelujen jälkeen.

1.neljännes

Ottelussa palattiin pyrintöläisittäin ns. normaaliin, Ike Smith aloitti ottelun vaihtopenkiltä.
Valtteri Leppänen pelasi aloitusviisikossa Osku Heinosen-David Gonzalvezin-Devante Fosterin ja Emmanual Shepherdin kanssa.
Pudotuspeli, jossa on yleisöä paikalla, kohmetti kai kahden koronakevään jälkeen pelaajien heittokädet. Vilpas oli syväjäässä ja Pyrintö karkasi alussa jo 0-8 johtoon, kun Devante Foster haastoi Bryan Griffiniä 1 vs 1 peleissä sekä Osku Heinonen ja Emmanual Shepherd viimeistelivät omat heittonsa huolellisesti.
Vilpas sai avauspisteensä vasta 4 min 30 jälkeen, kun vaihdosta kentälle tullut takamies Marcus Lovett avasi kotijoukkueen pistetilin.
Sen jälkeen Vilpas pääsi peliin mukaan ja tasoitti ottelun 2 min. myöhemmin, kun Jeremiah Wood tuuppasi  taululle 10-10 numerot.
Sitten Pyrintö pääsi iskemään nopean hyökkäyksen parista Vilppaan huonosta heitonvalinnasta
ja sai mahdollisuuden kasvattaa eroa uudestaan, mutta sitten Pyrintö otti vastaavasti muutaman huonon heitonvalinnan joista Vilpas pääsi kaventamaan taukonumeroiksi 13-14.

2. neljännes 

Marcus Lovett vei kolmosellaan Vilppaan 1. kerran johtoon 16-14.
Vilpas johti niukasti, kunnes Lassi Kilpinen vei jakson puolivälissä tamperelaiset uudestaan johtoon (20-21).
Heti kun Pyrintö menetti puolustuksessa pallokontrollin, ei painostanut pallollista ja hidastanut syöttämistä, Vilpas sai hyvän pallon liikkeen jälkeen ilmaisia heittoja.
Pyrintö taas yritti määrätietoisesti saada Vilpasta vaihtamaan pallottomissa screeneissä puolustettavia, ja sitä kautta pyrintöläisille edullisempia match-uppeja.
Lassi Kilpisen kaukoheittopelillä (3 onnistunutta kolmosta/4 yritystä) Pyrintö pysyi pienessä johdossa vaikka puolustuksessa meinasi tulla jatkuvasti miss-match ongelmia.
Näin puoliajalle päästiin jännittävissä 30-32 numeroissa.

3. neljännes 

Johtoasema vaihteli vähän väliä. Ottelussa muuten yhteensä 9 kertaa, tasatilanteita oli 6.
Pyrintö toi pudotuspeleihin itselleen uutta puolustustaktiikkaa, sillä yleensä screenit vaihtavana joukkueena tunnetuksi tulleet pyrintöläiset tulivatkin nyt pallottomat screenit perässä juosten.
Se tehosi hyvin ainakin Mikko Koivistoon, joka jäi maanantaina kokonaan pisteittä.
Sen sijaan toinen kova tykki, Osku Heinonen, alkoi osua, kolmella kolmosella Pyrintö nousi taas kuskin pukille ja johti 7 minuutin jälkeen 41-44.
Pyrintö oli siis löytänyt kateissa olleen heittojyvän, mutta vähän alkoi huolestuttaa, kun Pyrintö ei saanut hyökkäyksistä hetkeen mitään muuta, pelkkiä hyppyheittoja.
Vähäkorisen ottelun puolustusmielisestä asenteesta kertoi 3. jakson kiistapallojen suma, joita näkee tässä määrin yleensä vain minityttöjen peleissä.
Viimeiselle tauolle pukkasi trilleriä lupaavissa 47-46 numeroissa.

4.neljännes 

Vilpas sai screen-peleistään pienen edun ja juoksutti sitten avusta apuun rientäneitä pyrintöläisiä pallon perässä. Pyrintö ei onnistunut saamaan pallokontrollia puolustuksessa ja Lapuan lahja salolaiselle koripalloilulle Perttu Blomgren kiitti heittopaikoista ja tykitti 3 kolmosta vieden Vilppaan 58-50 johtoon.
Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen otti aikalisän, kun peliaikaa oli vielä 6:30 jäljellä.
Jos Pyrintö sai tänään puolustettua Mikko Koiviston ja Bryan Griffinin hyvin, niin Marcus Lovett oli liukas kuin tamperelaiset kävelytiet maaliskuussa. Mies vei Vilppaan 61-50 johtoon.
Pyrintö yritti sisukkaasti kiriä eroa kiinni, mutta ei siinä enää onnistunut, vaikka viimeisellä minuutilla Pyrintö pääsi jo 4 pisteen päähän. Aika loppui kesken.
Vilpas voitti ensimmäisen puolivälieräottelun 70-64.

Nostot: 

Kuten Miikka Sopanen on todennut, pudotuspeleissä voittaa yleensä se joukkue, joka pystyy oppimaan ottelusarjan aikana enemmän. Salossa Pyrintö onnistui kohtuullisen hyvin sisäpelin puolustuksessa ja pallollisen painostamisessa, syöttöjen hidastamisessa, mutta Vilppaan takamiehiin Marcus Lovettiin ja Perttu Blomgreniin ei saatu kunnolla otetta.

Pyrintö pärjäsi ottelussa siihen nähden hyvin, että peliä pelattiin Vilppaan rytmillä. Kävelyvauhti ja pienet pisteluvut ovat harvoin Pyrinnölle eduksi.

Pyrinnön tilastokärkiä olivat kapteeni Osku Heinonen (16/8), Emmanual Shepherd (13/9/5 syöttöä) sekä Ike Smith (14/5). Lassi Kilpisen (9/4) paluu kentille oli rohkaiseva.

Vilppaan ykköstykki oli siis Marcus Lovett (19/3). Perttu Blomgren (14/7) oli vahva ratkaisuhetkillä.

Kommentit: 

Perttu Blomgren, Vilpas:
Tiedettiin, että kun laitetaan palloa sisälle, Pyrintö tulee ja sumputtaa kaikista pelaajista. Silloin kulmamies jää vapaaksi ja pistin ne heitot tänään sisään. Meidän heittopeli oli tänään nihkeää, mutta hyvä puoli on se, että jatkettiin heittämistä.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Enemmän sellainen playoff-vääntö kuin kikkailupeli. Kun panokset kovenee, mitään ei saa ilmaiseksi. Tasaista ja tiukkaa vääntöä neljännelle jaksolle asti, sitten hallitsevan mestarin kokemus näkyi. Vilpas vei ne ratkaisevat levypallot ja heiltä löytyi ne kaverit, jotka pistivät heitot sisään. Ei me oltu sysipaskoja, mutta Salo oli ratkaisuhetkillä hyvä ja meidän pitää kuroa se ero kiinni. Tänään saatiin Koivisto ja Griffin hyvin kiinni, mutta Wood ja Fobbs olivat kotonaan ja Pertulle pitää nostaa hattua.

Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Voiton avain oli, että puolustettiin riittävän hyvin. Fobbs ja Blomgren tekivät isoimman työn Smithin ja Gonzalvezin kanssa, mutta myös isojen miesten apupuolustus toimi hyvin. Päästiin pelaamaan jonkin aikaa isommalla viisikolla ja meidän hyökkääminen oli monipuolisempaa tänään. Osku Heinonen vapautui kahdesti skriinin takaa ja se oli saman tien kuusi pinnaa. Sitä ei saa tapahtua jatkossa, mutta muuten joukkuepuolustus oli hyvää.

2.puolivälierä
Pyrintö – Vilpas
Pyynikin palloiluhallissa
keskiviikkona 6.4.2022 klo 18.30

Otteluisäntänä pelissä Unikie

Pyrinnön kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.

Kuva: Joonas Caven