PYRINTÖ-PÄIVÄN VIERAAKSI TAPIOLAN HONKA

16.12.2022 | Uutiset

Lauantaina Pyynikillä vietetään varsinaista Pyrintö-päivää, kun seuran molemmat Korisliiga-joukkueet pääsevät pelaamaan peräkkäin kotiyleisön edessä. On erityisen sopivaa, että miesten joukkue saa vastaansa juuri Tapiolan Hongan, sillä juuri nämä kaksi seuraa ovat olleet useimmilla mittareilla johtavia koripalloseuroja Suomessa.

Pyrintö ja Honka ovat tunnettuja laajasta, pitkäaikaisesta ja laadukkaasta toiminnastaan. Ne ovat harrastajamäärältään maan suurimpia (Honka 2., Pyrintö 3.), niillä on jo vuosia ollut joukkueet käytännössä kaikkien juniori-ikäluokkien SM-sarjoissa ja niillä on joukkueet sekä miesten että naisten Korisliigassa. Ne ovat toimineet suunnannäyttäjinä monessa mielessä muille korisseuroille. Molempien seurojen toiminta nojaa laajaan juniorityöhön, joka on tavallaan myös seurojen liigajoukkueiden olemassaolon oikeutus.
Niin Espoossa kuin Tampereella on pitkät perinteet miesten pääsarjakoriksesta. Pyrintö pelaa 57. kauttaan maan pääsarjassa. Espoossa sarjapaikan haltijan nimi on vaihdellut vuosikymmenten saatossa enemmän, vanhemmat korisfanit muistavat mm. Playboysit, Scotch-Teamin sekä vähän nuoremmat jo Espoo Unitedin. Vaikka huippukoriksen pyörittäminen ei ole koskaan taloudellisesti helppoa, espoolaisen huippukoriksen henkinen koti on aina ollut Mankkaan palloiluhallin kulmilla ja useimmiten tekijöillä on ollut vahvat siteet Tapiolan Hongan pääseuraan.
Honka on siis monessa mielessä erityisen tervetullut vieras lauantain Pyrintö-päivään.

Naisten Korisliigaottelussa Pyrintö saa vieraakseen Vimpelin vedon, joka on Pyrinnön näköinen, koska sekin on merkittävä yleisseura.

HONKA ON SEKOITUS NUORTA INTOA JA KOKEMUSTA

Tapiolan Honka nousi viime keväänä dramaattisten karsintojen jälkeen Korisliigaan ja yllätti vähän kaikki. Vahva veikkaus, että myös itsensä.
Espoossa ei jääty kuitenkaan ihmettelemään, vaan nuoreen joukkueeseen hankittiin kovia vahvistuksia. Forssalaislähtöinen Tuukka Kotti jätti Seagullsit ja Susijengin, ja siirtyi Hongan puolustuksen lukoksi. Vähän myöhemmin julkaistiin Hongan oman kasvatin, Suomea ja Eurooppaa kiertäneen Carl Lindbomin paluu kasvattajaseuraansa. Carl Lindbom muistetaan myös Pyrintö-paidasta (2012-2013), jolloin mies pudotti donkillaan Pyynikin aulan puoleisen korin rakenteineen.

Lisäksi Honka nappasi Joensuusta nuoren, erittäin lupaavan Valtteri Mervolan riveihinsä. Mervola on vasta 20-vuotias, mutta pelaa jo neljättä (!) kauttaan Korisliigassa.
Hongan joukkue alkoi nopeasti näyttää oikein uskottavalta, kun ottaa huomioon, että Hongan mylly jauhaa uusia nuoria pelaajia kuten Pyrinnössäkin.
Joukkueen päävalmentajana on jatkanut Aapo Heinonen, jonka tehtävä on ollut saada kokeneet huippupelaajat, nuoret lahjakkuudet ja ulkomaalaisvahvistukset pelaamaan samaa korista.

Hongalla on nyt takanaan 4 voittoa – 11 tappiota.
Voitot ovat tulleet Korihaista (kahdesti) sekä Lahdesta ja Vilppaasta. Varsinaisia kovia voittoja tai yllätyksiä ei ole tullut, sillä vaikka Vilpas on nykyään jälleen oma kova itsensä, vielä Honkaa vastaan pelatessaan lokakuussa se eli kriisiaikojen kynnyksellä. Vierasvoitto Pyynikiltä olisi Hongalle kauden kovin voitto toistaiseksi, mutta parhaansa saavat espoolaiset sen eteen tehdä. Joukkueet kohtasivat lokakuun puolivälissä, jolloin Pyrintö haki vierasvoiton Espoosta numeroin 72-80.

Joukkueen pistekärki on vasta viidessä pelissä esiintynyt Jahlil Trip (ka. 17,8 pist./5,4 lev./2,4 syöt.)
sekä takapelaaja Malcolm Duvivier (14,9/4,8/4,1) sekä Adrien Lawson jr. (14,0/5,4/3,3).
Honka pelaa tällä hetkellä 3 ulkomaalaisvahvistuksella, sillä se lähetti Khalyl Walterin kotiin marraskuun alussa.
Korinsärkijä Carl Lindbom (12,9/6,8) on kotimainen pistekärki ja vaikka hän on tällä kaudella osunutkin kolmosrajan takaa vaatimattomasti (25,8%), niin Calle on Duvivierin kanssa vierasjoukkueen kovin kaukoheittouhka.
Tuukka Kotti (10,6/7,7) pelaa omilla vahvuuksillaan, luo peliä pallottomana ja on puolustuspäässä niin kova luu, että staattisesta tilanteesta ei kannata 1vs1 väkerrystä häntä vastaan pelata.
Hyökkäyspäässä Kotti rokottaa nykyään vain vastustajan puolustuksen virheistä.

PYRINTÖ TARVITSEE VOITON

Pyrinnölle voitto Hongasta olisi tärkeä. Taistelu pääsystä ylempään loppusarjaan on tasainen ja ankara, sillä viisi joukkuetta taistelee sijoista 5.-6. yhden voiton päässä toisistaan.
Vaikka vielä on ennenaikaista spekuloida ja laskeskella tulevaa, niin selvää on, että tästä kotiottelusta voitto olisi erittäin arvokas.

Ennakkokommentit:

Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen:
Yksi peli jouluun on, kun kohtaamme Pyynikillä Hongan. Molemmat joukkueet kaipaavat kipeästi voittoa, joten odotettavissa kovaa taistelua joka pallosta. Kokoonpano: Thorpe, Smith, Jennings, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Peltokangas, Pitkänen, Lawrence

Hongan päävalmentaja Aapo Heinonen:
Viimeinen ottelu ennen joulua käydään Pyrintöä vastaan. He pelaavat hyvin erilaista korista, kuin yleensä sarjassa kohtaa. Se jo itsessään tuo haasteen ja kun siihen vielä lisätään hyvät yksilöt toteuttamaan pelitapaa, tarvitaan voittoon vahva esitys joukkueena. Kokoonpano: Jahlil Tripp, Valtteri Mervola, Matias Rissanen, Malcolm Duvivier, Tuukka Kotti GTD 75%, AJ Lawson GTD 25%, Topi Halme GTD 25%, Carl Lindbom, Iiro Tuomi, Riku Korhonen ja Aamos Laavainen.

Pyrintö-päivä Pyynikin palloiluhallissa lauantaina 17.12.2022
klo 14.30  Naisten Korisliigaa Pyrintö – ViVe
klo 18.00  Miesten Korisliigaa Pyrintö – Tapiolan Honka

Ennakkoliput otteluun Tiketti.fi