ALHAISEN VIRRAN TILA KOITUI PYRINNÖN KOHTALOKSI UUDESSAKAUPUNGISSA

16.12.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Säästöliekillä alusta loppuun asti taistellut Pyrintö joutui tunnustamaan Korihait paremmaksi numeroin 88-81 (43-35). Paha tappio ajatellen mahdollisuuksia ylempään loppusarjaan.

Pyrintö joutui peliin ilman Eero Lehtosta ja Tomas Pihlajamäkeä sekä pitempään jo sivussa ollutta Panu Peltokangasta. Periaatteessa 8 pelaajalla Korisliiga-pelit pystyy pelaamaan voittoisasti vielä nykykoriksessakin, mutta Pyrinnön pelitapaa ja joukkuetta ei ole sellaiseen luotu.
Alusta asti näytti kuin Pyrintö olisi pelännyt akun loppuvan kesken pelin. Alhaisen virran tilassa tietyt ominaisuudet katoavat käytöstä: ylimääräinen palloton pelaaminen vaihtuu seisoskeluksi, puolustuksessa jalat kohmettuvat, huonot heitonvalinnat tuntuvat jotenkin perustellummalta…
Ei sovi Pyrinnön konseptiin.

1.neljännes

Valtteri Leppänen nousi aloitusviisikkoon ja aloittikin Pyrinnön korinteon vahvalla ajollaan.
Ennen peliä arvuuteltiin Pyrinnön puolustusmuotoa, palaako Pyrintö paikkapuolustukseen vai jatkaako edellispelin pelaajavartioinnilla.
Miikka Sopasen suojatit eivät vaihtaneet voittavaa puolustusta ja Pyrintö jatkoi pelaajavartioinnilla. Varmaan jo senkin takia, että Pyrinnön tavaramerkiksi muotoutunut aktiivinen paikkapuolustus vaatisi laajempaa kokoonpanoa. Nyt penkillä oli vain 3. miestä: Lassi Kilpinen, Ike Smith ja Kion Williams.

Varsinkaan ensimmäisellä jaksolla ongelma ei ollutkaan puolustus vaan hyökkäys. Pyrintö ei saanut palloa liikkeelle ja jos joku erehtyi leikkaamaan korille ja edelleen heikolle puolen, oli varsin varmaa, ettei saa enää koskea palloon siinä hyökkäyksessä. Yksilösuoritusten varassa olevan hyökkäyksen vuoksi heitot olivat väkisin luotuja tai niitä edelsi pallon menetys, joista Korihait juoksi 3 minuutissa 11-4 johtoon.
Miikka Sopanen reagoi nopeasti ja otti aikalisän. Ensimmäisten vaihtojen jälkeen Pyrintö sai heti 4-0 jakson, kun Ike Smith ja Lassi Kilpinen tulivat kentälle. Peli tasoittui ja ensimmäiselle tauolle mentiin 21-14 numeroissa.

2. neljännes

Devante Fosterin ja Kion Williamsin kolmen peräkkäisen menetyksen myötä Korihait juoksi helppoja koreja ja pääsi pahasti karkuun 30-14. Coach Sopanen joutui ottamaan toisen aikalisänsä jo 2 min jälkeen.
Ero kasvoi jo 18 pisteeseen ja tilastot näyttivät Pyrinnöllä jo 9 pallonmenetystä. Sitten Pyrintö pääsi Ike Smithin kovilla henkilökohtaisilla ratkaisuilla peliin mukaan. 3 minuuttia ennen puoliaikaa Ike Smith kavensi tilanteeksi 39-27.

Yksi Pyrinnön syömähampaista Osku Heinonen jäi kummallisesti ilman palloa. Todennäköisesti mies sai ennen peliä alkuverryttelyssä enemmän pallokosketuksia kuin ensimmäisellä puoliajalla.
Oskulla vain 2 heittoa, jotka molemmat sisään.
Lassi Kilpinen yritti tuoda virtaa peliin. Hän teki Devante Fosterille tarjoilun, josta ei voinut erehtyä ja jakson loppuun Valtteri Leppäselle kulmakolmosen, josta Säynätsalon Riennon kasvatti tykitti viime sekunnin kolmosellaan taukonumeroiksi 43-35.
Ensimmäisen puoliajan hahmoja olivat Smith&Smith. Korihaiden Mitchell Smith rankaisi Pyrintö peräti 17 pisteellä ja tamperelaisten Ike Smith vastasi 14 pisteellä.

3. neljännes

Toinen puoliaika alkoi Pyrintöläisittäin samaan mihin ensimmäinen päättyi: Valtteri Leppänen loi uskoa joukkueeseen kolmosellaan 48-40, mutta Devante Fosterin synkkä päivä jatkui ja mies hukkasi pallon jälleen turhan ja huolimattoman pompotuksen jälkeen. Kun lisäksi Emmanual Shepherd suttasi pari helppoa lay-uppia, Pyrintö menetti etsikkoaikansa päästä tasoihin.
Osku Heinonen kavensi kuitenkin vapareilla 50-44 ja jakson puolivälissä Lassi Kilpinen piti kolmosellaan Pyrinnön mukana pelissä 56-49.

Korihait yritti karkuun Bojan Sarcevicin kahdella kolmosella, mutta Emmanual Shepherd kuittasi nopeasti toisessa päässä 63-55.
Aamos Nikula myöhästyi puolustuksessaan ja sai Osku Heinosen polvitaklauksesta epäurheilijamaisen virheen. Osku heitti tietenkin vaparit sisään ja Pyrintö sai vielä sisäänheiton.
Kuten tavaksi on tullut, erotuomari näytti asiasta protestoineelle Sarcevicille, että nyt valittaminen saa loppua ja että seuraavasta tulee teknillinen virhe. No, ei loppunut eikä tullut.

Sekavasta pelistä huolimatta Pyrintö viimeiselle tauolle kuitenkin hyvistä kiriasetelmista 65-59.

4. neljännes

Pyrintö aloittikin vahvasti. Osku Heinosen kovalla kolkilla ja David Gonzalvezin taitavan tukijalan käytön jälkeen Pyrintö oli reilun minuutin pelin jälkeen jo pisteen päässä, 65-64.
Kun kello näytti 7:34 Pyrintö otti aikalisän jonka jälkeen Korihait veikin peliä 7-0 ja Sopasen oli otettava uusi aikalisä vain minuuttia myöhemmin.
Nyt Pyrintö pääsi peliin uudestaan mukaan ja jakson puolivälissä Korihaiden päävalmentaja Jarno Nikula päätti käyttää ensimmäisen aikalisänsä tilanteessa 75-69.
Korihait pelasi pari näppärää set-hyökkäystä ja venytti eron taas 10 pisteeseen (79-69) 4 minuuttia ennen loppua.

Pyrintö suoraviivaisti hyökkäystä, ratkaisut tulivat todella nopeasti ja se toimi. Osku Heinonen toi kolmosella tamperelaiset 81-76 iskuetäisyydelle ja minuutti ennen loppua Fevante Foster pussitti vapaaheittoviivalta tilanteeksi 81-80.
Korihaiden Sebastian Lindberg, joka yritti jo Tampereella väkisin voittaa pelin, oli päättänyt onnistua siinä tällä kertaa. Epäselvän sivurajan jälkeen Lindberg ajoi korille, nosti korin ja venytti vielä vapaaheittoviivalta eroksi 4 pistettä 36 sek ennen loppusummeria.
Pyrintö otti aikalisän, jonka jälkeen Foster menetti jälleen pallon kuljetuksesta. Korihait kuittasi kauden toisen voittonsa numeroin 88-81.

Nostot:

Tilastojen valossa Pyrintö pärjäsi ihan tasaisesti: levypallot 25-29 ja menetyksetkin lopulta tasan 15-15, mutta Pyrinnöllä ne olivat karkeampia joiden seurauksena Korihait juoksi niistä 24 pistettä, kun Pyrintö sai kotijoukkueen menetyksistä 17 pistettä. Heittoprosentit menivät niukasti kotijoukkueelle.
Pyrinnön vähäväkinen vaihtopenkki teki kovaa tulosta: pisteet peräti 4-26.
Vaihdosta aloittaneet Ike Smith (21/5) ja Lassi Kilpinen (5 pist./1 lev./3 riistoa/8 syöttöä!) nostivat tamperelaisten pelin tasoa aina kentällä ollessaan. Heidän lisäkseen kovilla prosenteilla viimeistellyt Osku Heinonen (16/2) pääsi plussalle kentällä ollessaan.
Emmanual Shepherd (12/8) ja Devante Foster (13/7) pääsivät kaksinumeroisille pisteille.

Pyrintö ei ehdi kauaa murehtimaan, sillä jo perjantaina 17.12. joukkue suuntaa kohti Helsinkiä, jossa Töölön Kisahallissa ottelua isännöi tiistaina Kotkassa hävinnyt Seagulls.

Seagulls-Pyrintö
Pe 17.12.2021 klo 18.30 Töölön kisahalli, Helsinki

Pyrinnön seuraava kotiottelu on perjantaina 31.12.2021 klo 16.30 Pyynikin palloiluhallissa.
Huomaa poikkeava alkamisaika!
Lippuja otteluun myy Pyrinnön toimisto sekä Tiketti

Kuva: Joonas Caven