ALISTUNUT KORIHAIT PYRINNÖLLE PELKKÄ SUUPALA

2.12.2020 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö nousi jälleen sarjakakkoseksi, kun se kaatoi kotihallissaan Pyynikillä Uudenkaupungin Korihait ylivoimaisesti 128-67 (62-34). Pyrinnöstä 7 pelaajaa ylsi kaksinumeroisille pisteille, ahkerimmin
Pyynikin korisukkaa kuluttivat Marcus Lewis 29 ja Shawn Hopkins 23 pisteellä.

Korihait oli harvinaisen ponneton vieras tänään. Muutenkin kapealla kokoonpanolla pelaava hailauma antoi vielä tasoitusta, sillä joukkueen pistekärki Trey Ziegler oli pois kokoonpanosta. Myös Pyrinnöltä puuttui Justus Kilpinen, mutta Pyrinnön leveässä kokoonpanossa se ei näkynyt ainakaan tänään.

1. neljännes
Persoonallisen oloinen Korihaitten uusi sentteri Sal Nuhu aloitti Pyrinnön paikkapuolustuksen keskellä ja tuntui viimeistelevän hyvällä prosentilla. Hyvin pian kävi kuitenkin ilmi, että juuri korin teko on miehen selkeä vahvuus, paikkaa murtavaksi syöttäjäksi hänestä ei ollut.
Jo 5 minuutin pelin jälkeen Pyrintö johti 17-7 sillä Korihaitten puolustusasenne oli täysin kadoksissa.
Uudenkaupungin päävalmentaja Jarno Nikula otti aikalisän jonka jälkeen Korihaitten kapteeni ja johtava kotimainen pelaaja, Miikka Marttinen, tykitti pelätysti kolmosen nurkasta keskelle vanhaa kotikoriaan.
Pyrintöläisistä Lassi Kilpinen dominoi takakentällä ja tehoili heti alkuun 7 pisteen edestä. Valtteri Leppänen oli pirteänä, heitti kolmosen ja pian vaparilta kaksi pistettä lisää.
Korihait vaikutti alusta asti alistuneelta eikä heillä tosiasiassa ollutkaan mitään mahdollisuuksia 1 vs 1 tilanteissa. Trevor Blondinin 3. virhe jo 1. jaksolla vaikeutti vieraitten peluutusta entisestään.
Ensimmäiselle tauolle vieraillekin siedettävissä 27-19 numeroissa.

2. neljännes
Match-up, mies miestä vastaan, tilanteiden karmea ero muuttui numeroiksi toisella neljänneksellä.
Marcus Lewis hyppyytti Sal Nuhun ilmaan ja viimeisteli sitten helpon korin. Mieleen tuli vanha tarina 1950-60 lukujen legendasta, Heino ”Konsta” Komusaaresta, joka heittoharhautuksella sai useamman vastustajan hyppäämään ulos tilanteesta, kysyi sitten itsevarmasti: ”Joko kaikki saivat hypätä?” Ja nosti sitten vapaan korin.
Sitten Shawn Hopkins alkoi osua eikä sille meinannut tulla loppua. Mies tykitti kolmoset 5/5 ja päälle muutama ilmava donkki.
Korihait teki ratkaisevan virheen, kun se otti muutaman nopean ratkaisun joista Pyrintö pääsi juoksemaan. Lopputulos oli Pyynikin yleisön mielestä yhtä hienoa kuin koko syksyn. Korihaitten valmentaja Jarno Nikula yritti jarrutella aikalisällä 6 minuutin pelin jälkeen, mutta ero oli jo 46-28.
Marcus Lewis jatkoi yleisön viihdyttämistä omilla donkeillaan ja Lassi Kilpinen heitti kolmosellaan Pyrinnön puoliaikajohtoon 62-34.

3. neljännes
Food Cornerin tämänkertaisen vieraan Sitkon pizzoissa oli asennetta ja pitkältä tauolta tultiin huulia nuoleskellen katsomaan mitä kentällä tapahtuu. Valitettavasti Korihaitten asenne oli romahtanut puoliajalla täysin. Osaa pelaajista kiinnosti vain omat tilastot, jos sekään.
Varsinkin ennalta odotettu Sal Nuhu osallistui peliin vain silloin, kun saattoi itse saada jonkun sellaisen tilastomerkinnän, joka edesauttaa häntä näyttämään numeroissa kohtuulliselta pelaajalta. Ja kyllähän miehellä raameja riittää, räjähtävää ponnistusvoimaa ja kenties taitoakin, mutta harvoin Pyynikillä on nähty noin välinpitämätöntä pelaajaa. Yhden pelin perusteella vaikea sanoa, oliko kyseessä pelkkä asennevamma vai onko miehen pelikäsitys noin kapea.

Kun David Gonzalvez vei Pyrinnön viimeiselle tauolle siirryttäessä 96-48 johtoon, enteiltiin katsomossa pisterikasta peliä.

4. neljännes
Viimeisellä kymmenminuuttisella juhlittiin tasakymppejä. Reilun minuutin pelin jälkeen Valtteri Leppänen koristeli taululle numerot 100-50.
Sitten Tomas Pihlajamäki viskoi puolinopeista hyökkäyksistä pari kolmosta peräkkäin, jonka jälkeen 4 Pyrinnön seuraavaa hyökkäystä päättyivät alley-oop suorituksiin. No, pari oli donkkia ja pari vaan ilmasta tippausta, mutta kuitenkin. Neljä peräkkäin (!), joka tapauksessa.
4 minuuttia ennen ottelun loppua juhlittiin jälleen tasakymppejä, nyt tilanteessa 120-60.
Coach Nikula otti aikalisän ja käskytti Korihait paikkapuolustukseen välttääkseen lisänöyryytyksen.
Loppunumerot 128-67.

Shawn Hopkins lausui ottelun jälkeen Ruutu+ haastattelussa:
-Aloitimme hyvällä intensiteetillä ja paransimme vielä toiselle puoliajalle, ja puhun nyt puolustuksesta. Ei näitä 120:n pelejäkään vedetä pelkän hyökkäyksen varassa, vaan pelikirjamme perustuu pitkälti puolustukseen.

Nostot:

Tilastoista on tällaisen pelin jälkeen turha puhua yhtään enempää.
Joukkueiden tasoero oli valtava. Kateeksi ei käy Korihaitten seurajohtoa juuri nyt, sillä muutoksia pelaajistoon täytyisi ilmiselvästi tehdä, mutta millään seuralla ei taida tällä hetkellä olla siihen mahdollisuuksia.

Pyrintö taas odottaa seuraavia pelejä vesi kielellä, sillä joukkue on erinomaisessa iskussa.
Joukkue pelaa niin näyttävää, tehokasta ja voittavaa koripalloa, että kun koronaepidemia tästä hellittää, on varmaa, että Pyynikki täyttyy taas!

Valmentajien kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Tulimme peliin hyvällä asenteella ja tämä oli meiltä hyvä esitys. Tiesimme, että tämä saattaa olla tämän vuoden puolella viimeinen peli, ainakin kotona. Kiitos Pyynikin yleisölle, nähdään taas joskus.

Jarno Nikula, Korihaitten päävalmentaja:
61 pinnaa pataan, eipä juuri sanottavaa. Epätasaiset jaot.

 

Korisliiga tiedottaa tulevista peleistä viimeistään perjantaina. Pyrinnön perjantainen vierailu Kotkaan on kuitenkin jo siirretty myöhempään ajankohtaan. Seuraava kotipeli on näillä näkymin ensi vuoden puolella 3.1.2021 Karhua vastaan.

 

Kuvat: Vera Suihko, Joonas Caven