ANTERO LEHTO PALAA PYYNIKILLE KELTAISESSA PAIDASSA

23.2.2021 | Otteluennakko, Uutiset


Korisliiga jatkuu keskiviikkona maaottelutauon jälkeen. Tampereella pelataan kauden ensimmäinen Pirkanmaan paikalliskamppailu, kun BC Nokia hyppää paunulaiseen ja matkustaa Pyynikin palloiluhalliin pistevarkaisiin. Normaalisti loppuunmyydyn Pyynikin sijaan ottelua fiilistellään edelleen kotisohvilla Ruutu+ palvelun ääressä.

Nokia on kuuluisa kumisaappaiden, auton renkaiden ja poliisin pamppujen koti sekä yhden kännykkäfirman mummola. Ei niitä Nokialla koskaan tehty, mutta sieltä on juuret ja nimi.
Kovimmat Nokian taistelut on käyty Nuijasodassa, kunnallispolitiikassa sekä koripallokentillä. Kuten useimmilla teollisuuspaikkakunnilla, myös Nokialla urheilun keskusliitot TUL ja SVUL jakoivat harrastajat kahteen leiriin aina 1990-luvulle asti. Siihen saakka kaikkein suurimpia tunnelatauksia aiheuttivat kauppalan sisäiset väännöt, Pyrinnön voittaminen oli vasta nro 2 tärkeysjärjestyksessä. Kisanokian ja Korinokian yhdistyminen BC Nokiaksi 1997 toi uuden merkityksen paikallispeleille.

Pyrinnön ja BC Nokian välisten paikallispelien ylittämätön klassikko on SM-sarjan ratkaiseva puolivälierä Pyynikillä keväällä 2001, jolloin Damon Williams huikenteli tamperelaiset ensin jatkoajalle haamukolmosellaan ja sitten voittoon. Lopulta finaaliin ja aina hopeamitaleille asti.

BC Nokian noustua uudestaan Korisliigaan 2015, paikallispelit ovat olleet valtaosaltaan hyvätasoisia ja jännittäviä, korisviihdettä parhaasta päästä. Vaikka Pyrintö on vienyt voitot viimeisestä 10:stä keskinäisestä pelistä peräti 9-1, jokainen paikallisottelu on ollut tunnelatauksen vuoksi uusi peli, johon sen hetkiset voimasuhteet eivät ole juuri vaikuttaneet.

Tämän kauden kohtaamisille saatiin aivan uudenlaista sytykettä, kun Pyrintö-legenda Antero Lehto siirtyi keltapaitaisiin. Miksi niin suuri kohu, olihan Pyrinnöstä ennenkin menty pelaamaan naapuriin?
Esim. juniori-ikäiset nuoret miehet Osku Heinonen ja Lassi Kilpinen pelasivat 1-divaria Nokialla 2010-luvun taitteessa. Silloin Pyrinnöllä ei ollut vielä omia Akatemia-joukkueita 1-divareissa. Muutama vuosi myöhemmin Antti Nikkilä, jonka paita on sentään nostettu Pyynikin kattoon, päätti Korisliiga-uransa Nokialla kaudella 2015-2016.

Kapteeni Lehdon siirto puhutti kuitenkin jopa valtakunnallisesti. Ehkä siksi, että Antero oli pelannut lähes koko vuonna 2000 alkaneen Korisliiga-uransa Pyrinnössä. Poikkeuksena vain yksi kausi Korihaissa ja yksi kevätkausi Italiassa. Antti Nikkilä pelasi kuitenkin useita vuosia Yhdysvalloissa ja sitten ammattilaisena ympäri Eurooppaa. Lisäksi nykyisin Pyrinnön naisten päävalmentajana toimiva Antti on persoonana vähemmän räiskyvä kuin Lehto, joka leimahti liekkeihin #aina paikallisotteluissa.

Nokialaisia kuohutti puolestaan Shawn Hopkinsin siirtyminen täksi kaudeksi Pyrintöön. Harmistus oli tietysti suuri, sillä olihan Shawn omana kasvattina seuran kasvot ja osoitus hyvän juniorityön hedelmistä.
Meillä faneilla on joskus vaikea muistaa, että ammattiurheilijat joutuvat ajattelemaan korista työnä. Toisaalta suunnittelemaan toimeentuloa yli yksittäisen pelikauden, toisaalta miettimään uran kehitysmahdollisuuksia.  Kokenut lajilegenda ja vasta uransa huippua lähestyvä Susijengi-kokelas saattavat päätyä samaan ratkaisuun, vaikka ihan eri syistä.

Juuri nyt joukkueet ovat sarjataulukossa peräkkäisillä sijoilla 4. ja 5., mutta koronan takia epätahtisessa Korisliigassa tasapisteisiin Pyrinnön kanssa noussut, ja sarjakakkoseksi kiilannut, Vilpas on pelannut 2 ottelua enemmän. Pyrinnön saldo on joka tapauksessa 13 voittoa /4 tappiota ja BC Nokialla 10/8.
Pyrintö taistelee raivokkaasti sarjan kakkospaikasta ja sitä kautta pudotuspelien välieriin ulottuvasta kotiedusta.
BC Nokia taistelee Lahti Basketballin, Kobrien ja Katajan kanssa sijoista 5.-8.  Näätälauman jatko-ohjelma ei ole kovin helppo (2 x Pyrintö, Karhu, Kouvot).

BC Nokia joutui koronarajoitusten vuoksi karsimaan toiminnan kuluja kesken kauden. Seura päätti ensin 3 muun amerikkalaisen työsuhteen, maanantaina se tiedotti, että myös Daeshon Francis on matkustanut kotiin Yhdysvaltoihin henkilökohtaisten syiden takia.
Nokian ainoa ulkomaalaisvahvistus on nyt Fokoposta hankittu, 1B-divaria hurjilla tehoilla pelannut Gokul Natesan, joka ahkerana heittäjänä on toki vaarallinen myös Pyrinnön paikkapuolustukselle.

Nokian rungon muodostavat erinomaista kautta pelaavat takamiehet Antero Lehto (15,7/2,8/4,0) ja Lassi Nikkarinen (9,1/2,6/3,8) joilta molemmilta löytyy tunnetusti tulivoimaa myös kauempaa korista sekä nopeat jalat. Isossa päässä Matias Ojala (6,9/3,3) ja Lauri Toivonen (3,8/5,8) vastaavat kokemuksesta.
Omista nuorista Antti Ahonen (4,5/2,1) on vakiinnuttanut roolinsa rotaatiossa.
Nokia on pelannut vajaalla kokoonpanollaan hyvin ja vähintään kilpaillut voitosta ottelusta toiseen, mutta Francisin menetyksen jälkeen ongelmaksi alkaa muodostua jo pelaavan rosterin kapeus.

Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen on odottanut paikallispeliä jo pitkään.
-Helmikuu ei ole vielä edes ohi, ja jo nyt päästään kisaamaan Pirkanmaan korisherruudesta. BC Nokia on osoittanut olevansa kilpailullinen ja työteliäs joukkue, joka ei päästä vastustajaa koskaan helpolla. Fokuksemme on kuitenkin tiukasti omassa pelaamisessa; kun teemme meille tärkeät asiat hyvin, se riittää voittoon tässäkin kamppailussa.

Pyrinnön kokoonpano BC Nokiaa vastaan on: Pihlajamäki, Leppänen, Thomas, Kilpinen L, Heinonen, Hopkins, Gonzalvez, Lehtonen, Peltokangas, Skeens ja Kilpinen J

Pyrintö pääsee otteluun siis lähes täydellä kokoonpanollaan. Vain Marcus Lewis on sivussa vielä keskiviikon pelin.
– Kuntoutuminen on sujunut aikataulussa, paluu on tähdätty lauantaille, sanoo Miikka Sopanen

Lauantaina Pyrintö matkustaa Lapualle Kobrien vieraaksi, mutta sitä ennen jo keskiviikkona jokainen pukee siis kotonaan #punaista päälle, grillaa omat makkaransa ja keittää omat kahvit.

Pyrintö- BC Nokia
keskiviikkona 24.2. klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa.

Ottelu joudutaan edelleen pelaamaan tyhjille katsomoille, mutta onneksi se on nähtävissä Ruutu+ kanavalla, kuten kaikki Korisliigan ottelut tällä kaudella, sekä VeikkausTV:ssä. Myös Aamulehti näyttää tilaajilleen kyseisen ottelun suorana lähetyksenä: https://www.aamulehti.fi/urheilu/art-2000007820829.html

Kuva: Vera Suihko, Joonas Caven