BOJAN SARCEVICIN HAILAUMA PYYNIKILLE

12.10.2021 | Otteluennakko, Uutiset

Pyrintö saa toiseen kotiotteluunsa vieraaksi Korihait. Kovan luokan pelinjohtaja Bojan Sarcevic palasi täksi kaudeksi Uuteenkaupunkiin ja rekrytointi on vahva profiilin nosto autokaupungin seuralta. Odotettavissa mielenkiintoinen ottelu.

Pyrinnön alkukausi on ollut odotetun vaihteleva. Toisen vieraspeleistä (Bisons, KTP) olisi suonut kääntyvän voitoksi, mutta hieno esitys paikallispelissä Pyynikillä antoi väkevää näyttöä millaiseen peliin joukkueella on edellytyksiä. Keskiviikkona on kuitenkin syytä venyä jälleen voittoon, sillä kaksinkertainen runkosarja on armoton ja kilpailu ylemmän loppusarjan paikoista on kova.

KORIHAIT ON AUTOKAUPUNGIN SYDÄN

Korihaitten edeltäjä, Uudenkaupungin Urheilijat nousi SM-sarjaan kaudeksi 1981-82. Ensimmäinen kotiottelu Pohitullissa oli juuri Pyrintöä vastaan, joka oli edellisenä keväänä voittanut toisen peräkkäisen SM-hopeansa. Sarjanousija yllätti Pyrinnön ja niin se yllätti 1990-luvulle asti vielä monet muutkin seurat. Menestystä tuli ja huipentuma oli keväällä 1990 voitettu Suomen Mestaruus sekä kansainväliset pelit.

Uudenkaupungin koripallo eli alkuun legendaarisen Heikki Walan ja kumppanien tekemien kovien hankintojen varassa. Gerald Lee sr. perusti kodin Uuteenkaupunkiin. Hänen rinnallaan Erkki Saaristosta tuli seuralegenda. Uudessakaupungissa ovat pelanneet todella monet koristähdet ja myös pyrintöläisiä on pelannut haipaidassa Petri Heinosesta Antero Lehtoon ja Justus Kilpisestä Miikka Marttiseen.
Menestys tuntui elävän suomalaisen autoteollisuuden suhdanteiden mukaan. Kun autotehtaalle saatiin tilauksia ja vienti veti, tukea riitti myös kotikaupungin koripallolle. Nykyisin budjetti joudutaan rakentamaan varmaan Uudessakaupungissakin vähän eri tavalla.

Kaupunkiin oli syntynyt menestysvuosina junioritoimintaa, josta nimekkäin oma kasvatti on ollut Gerald Lee jr, Susijengin sentteri, joka pelasi kuitenkin lähes koko uransa ulkomailla. Aktiivipelaajista löytyy Korihait-kasvatteja myös seuran oman kokoonpanon ulkopuolelta. Pyrinnössä pelaa nykyisin Korihaitten kasvatti Eero Lehtonen, jonka isä Harri Lehtonen pelasi UU-Korihaissa SM-sarjaa aikanaan 13 kautta.

Nykyisessä Korihaitten kokoonpanossa on peräti 5 seuran omaa kasvattia, mutta käytännössä vain Aamos Nikula ja Tommi Lehtonen ovat saaneet rotaatioon kuuluvia peliminuutteja. Molemmat nuoret miehet (s. 2003) ovat seuralle kuin rahaa laittaisi pankkiin.

Joukkueen meritoitunein ja kiistaton johtohahmo on Bojan Sarcevic (7/4/4,7 syöt.), joka on maamme arvostetuimpia pelinjohtajia, monen mielestä se paras. Kahden mestaruuden mies palasi Kauhajoelta seuraan, josta hänen peliuransa Suomessa käynnistyi syksyllä 2006. Korihaiden nykyisten nuorten pelaajien tapaan Sarcevic aloitti Korisliigassa 18-vuotiaana. Bosniahertsegovinalainen takamies pelasi Korihaissa myös A-pojissa. Miesten sarjassakin peliminuutteja riitti, sillä junnupelien vuoksi mies ei syönyt seuran ulkomaalaispelaajien kiintiötä, joka perustuu seurojen herrasmiessopimukseen. Ei silti, nopeasti Sarcevicista kehittyi niin kova pelimies, että moni seura olisi ottanut hänet kaikesta huolimatta. Bojan pelasi Korihaissa 5 kauden ajan ja sitten ammatti vei miehen ensin Kotkaan, sitten Kauhajoelle.

Bojan Sarcevicin rekrytointi oli kevään kohutuin siirto ja lehtien talouspalstat luettiin tavallista tarkemmin: mikäs autotilaus sinne nyt on saatu?!  Joka tapauksessa seuralta näyttävä profiilin nosto ja odotukset ovat korkeammalla kuin aikoihin.

Korihaitten alkukausi on ollut kuitenkin vaikea – 3 tappiota, ei voittoja. Se on jo hätäisimpien mielestä toistanut lähivuosien kaavaa, jossa Korihait on jo alkukaudesta tuomittu taistelemaan sarjapaikastaan pudotuspelien sijaan. Toisaalta huomattava, että myös otteluohjelma on ollut todella haastava: kotona Karhu ja Vilpas, vieraissa KTP.

Joukkueen kotimainen pelaajisto on aika ohut ja nuoret luonnollisesti kokemattomia.
Sebastian Lindberg on Tapiolan Hongan kasvatti ja HBA:sta siirtyneenä ikäluokkansa (s.2002) parhaimmistoa, mutta kovin nuori pelaaja siis hänkin.
Manuel Barnes on jo 29-vuotias ja pelannut 4 kautta Korisliigaa KTP:ssä, mutta viimeiset kaksi kautta Turun Kristikassa 1A-divisioonassa.
Atte Perttu sen sijaan on hyvin kokenut liigapelaaja ja parhaimmillaan tappavan tarkka heittäjä, mutta silti nähtäväksi jää miten kotimaisen pelaajiston tehot ja leveys riittää kauden aikana.

Isossa roolissa Korihaitten menestysodotusten täyttymisen suhteen ovat siis ulkomaalaispelaajat.
Jalen Henry (25 v./203 cm) pelasi Korihaissa jo viime kaudella 17 pisteen keskiarvolla ja seurassa oltiin laituriin tyytyväisiä. Tiesivät mitä saavat.
Unique McLean (24 v./187 cm) takamies on uusi tuttavuus Korisliigassa. Tilastojen valossa hyvä ja ahkera kaukoheittäjä, jonka pistekeskiarvo on 14,3, mutta irtiottokykyä selvästi löytyy sillä KTP:tä hän rankaisi 23 pisteen edestä.
Deng Riak (26 v./208 cm) on joukkueen sentteri, joka on tehoillut 9,5 pist./6,5 lev. keskiarvot. Neljäs ulkomaalaispelaajan-statuksella pelaava on laituri Koby Thomas (23 v./198 cm) joka on aloittanut toistaiseksi pienimmällä vastuulla. Enemmän kuin tilastorivi (8/5), pohdintaa herättää peliajan jääminen 18 min keskiarvoon. No, otanta on vasta hyvin pieni.

Seuraa ainakin näitä:

* Bojan Sarcevilla oppi viime kevään pudotuspeleissä iskemään Pyrinnön puolustuksen arkoihin kohtiin. Nyt Pyrintö on muuttanut puolustustaan, miten Sarcevic siihen sopeutuu?

* Kuka (muka) puolustaa Pyrinnön järkälemäistä Shaquille Keithiä?

* Pyrinnön suurin ongelma Kotkassa oli huono levypallopeli, rytiseekö Pyynikillä keskiviikkona oikein tosissaan?

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Kova Korisliigakamppailu luvassa, kun Korihait saapuu Pyynikille Bojanin johdolla. Kotkassa levypalloilimme kehnosti, joten ainakin sillä saralla meidän pitää parantaa, jos voittaa mielimme.
Kokoonpano: Foster, Gonzalvez, Hansen, Heinonen, Keith, Kilpinen, Lehtonen, Leppänen, Peltokangas, Pihlajamäki, Williams

 

Jarno Nikula, Korihaitten päävalmentaja:
Pyrinnön vieraaksi. Pystyttävä pitämään pallosta huolta ja saatava hyökkäyksessä laadukkaita heittoja.Puolustuksessa löydettävä keinot vastata heidän isojen miesten urheilullisuuteen.Kokoonpano: Nikula, McLean, Thomas, Sarcevic, Lehtonen, Perttu, Barnes, Riak, Lindberg ja Valtonen

Pyrintö – Korihait
keskiviikkona 13.10.2021 klo 18.30 Pyynikin palloiluhalli

Liput kotiotteluihin myynnissä Pyrinnön toimistolla sekä Tiketissä

Kausikortilla varmistat paikkasi Pyynikillä jokaisessa kotiottelussa, hanki omasi tästä