HIENO KAUSI PÄÄTTYI NELOSTILAAN

16.4.2021 | Otteluraportit, Uutiset, Yleinen

Seagulls ryhdistäytyi toisella puoliajalla ja vei pronssiset mitalit Pyrinnön nenän edestä 84-65 (41-43).
Silminnähden hyvähenkinen Pyrintö huokui koko kauden positiivista energiaa ja yllätti monet koriksen ystävät raikkaalla pelitavallaan. 

Putoaminen välierissä oli molemmille joukkueille epäilemättä kova pettymys eikä latautuminen pronssipeliin ole koskaan kovin helppoa. Tänään nähtiin hyvin tyypillinen pronssipeli, sillä Pyrintö pelasi hyvällä sykkeellä niin kauan kuin tamperelaiset olivat niskan päällä, mutta kun toisella puoliajalla jäätiin takaa-ajoasemaan, ei virtaa riittänyt enää aiemmin kaudella niin monesti nähtyyn pyrintömäiseen nousuun. 


Pyrintö pelasi laajalla rintamalla

Pyrintö hyökkäsi kuten tällä kaudella aiemminkin, se etsi match-upin (hyökkääjä-puolustaja parin) jossa tamperelaisilla oli etu. David Gonzalvez hyökkäsi selvästi lyhyempää Kendall McCullumia vastaan ja käynnisti Pyrinnön hyökkäyspelin.
Sen jälkeen kun Seagulls vaihtoi puolustettavia ja ryhtyi auttamaan, Pyrintö pääsi korin alle pallo-screeneistä joissa Brady Skeens rullasi korille ja donkkaili palloja koriin.
Peli pysyi kuitenkin tasaisena Seagullsin hyvän heittopelin ansiosta.
Jakson puolivälissä Marcus Lewis pujotteli korille ja lay-upilla nosti tilanteeksi 11-13.
Pelikellon näyttäessä 3:31 vihellettiin ottelun ensimmäinen virhe. Nyt Lewis hyökkäsi korille Mccullumia vastaan ja vei Pyrinnön 11-17 johtoon.
Tomas Pihlajamäki ajoi 1. jakson loppuun fiksun lay-upin ja pakotti Seagullsin rikkomaan. Seuranneilla vapareilla Pyrintö uudestaan johtoon 17-18 tauolle siirryttäessä.

2. jakson alkuun Seagulls repi eroa, kun se pääsi tykittämään vasemmasta kulmasta useampia vapaita kolmosia ja yhtäkkiä tilanne kääntyi 30-22 kotijoukkueen johdoksi. Panu Peltokangas kavensi tärkeällä kolmosellaan (30-25) ja kun Lewisin tultua Thomasin tilalle, myös puolustus alkoi toimimaan paremmin.
Lewis osasi paremmin peittää syöttölinjoja, harhauttaa hyökkääjä lähestymisillään ja sai näin pallollisen epäröimään. Seagullsin pallonliike hidastui ja kun pakki toimi, Pyrintö pääsi juoksemaan.
5 minuutin kohdalla Osku Heinonen tykitti siirtymäkolmosellaan Pyrinnön uudestaan johtoon 30-31.
Jussi Laakso kutsui Seagullsin aikalisälle.
Pyrintö tuli aikalisältä kuitenkin entistä vahvempana. Shawn Hopkinsin donkilla ja hypärillä sekä Oskun toisella kolmosella Pyrintö otti 2-9 pisteputken (32-40).
Lassi Kilpinen pelasi jälleen aivan omalla tempollaan. Mies syöksyi kovan riiston, jonka ansiosta Marcus Lewis pääsi jälleen vapaaheittoviivalle. Pyrintö juoksi ensimmäisellä puoliajalla vastustajan menetyksistä 9 pistettä (Seagulls 3).
Lopun huolimattomuus toi kuitenkin Seagullsin uudestaan peliin ja Corban Collins toi pelin käytännössä tasoihin, sillä makkaratauolle siirryttiin tamperelaisten 41-43 johdossa.

Puoliajalla Pyrintö johti levypalloissa 21-24, etenkin Brady Skeensin 10 levypallon ansiosta.
Erikoisin asia oli kuitenkin, että välierissä Seagullsin selvästi paras pelaaja Wayne Martin (0/2) oli todella vaisu. Miehelle tilastoitiin puoliaikaan mennessä vain yksi heittoyritys.

Shawn Hopkins oli puoliajalla Ruutu+ haastattelussa positiivisella mielellä.
– Fiilis on tosi hieno – Ei mitään pettymystä ilmassa. On ollut mahtavaa pelata hieno kausi upeassa organisaatiossa, jossa pelaajista pidetään huolta ihan kaikessa. Jäätävän hienoja pelikavereita ja henki aivan loistava. Toivottavasti joukkue pysyy kasassa mahdollisimman hyvin ensi kaudelle.
 
Seagulls sai puolustuksen toimimaan

Toisen puoliajan alku sujui sulle – mulle tyyliin, pelin hallinnan vaihdellessa.
Wayne Martin heräsi puoliajalla ja kun Seagulls sai hyökkäyspeliinsä uhkaa luovan ja peliin osallistuvan sisäpelaajan, Pyrinnölle tuli vaikeuksia löytää kaarella oikeaa miestä palloa peittämään.
Pelin kontrolli siirtyi hitaan varmasti Seagullsille.
7 min pelin jälkeen Miikka Sopanen otti aikalisän, kun Seagulls siirtyi 5 p johtoon.
Vaisusti esiintynyt Tuukka Kottikin kiinnostui pelistä ja esti P korintekoyritykset nyt erinomaisella puolustuspelillään. Panu Peltokangas kavensi toisella kolmosellaan eron jo 6 pisteeseen, mutta Porter Troupe repi buzzer-beater kolmosellaan taukonumeroiksi 68-59.

Kenties Tuukka Kotin kolmannen jakson pari torjuntaa vaikuttivat Pyrinnön viimeistelyyn myös 4.jakson alussa, sillä lay-upit jäivät vähän ujoksi. Torjuntojen tosiasiassa suurempi merkitys on siinä, että niiden avulla saattaa päästä vastustajan pään sisään. Hyökkääjä muuttaa heittoaan peläten torjuntaa ja prosentit huononevat.
Pyrintö ei antanut kuitenkaan periksi vaan taisteli niin rajusti kuin pronssipelissä se on mahdollista.
Seagullsin puolustus oli kuitenkin erinomaista. Vaikka Pyrinnön hyökkäyksessä oli tänään enemmän liikettä ja pelin avauksia, joiden avulla haettiin etua puolustajaan nähden, ne jäivät kuitenkin välillä aika näennäisiksi. Turhan usein juostiin set-hyökkäys, mutta sitten pallo pysähtyi ennen korille hyökkäämistä. Näin Seagulls ehti ottaa asemansa puolustuksessa ja pääsi aktiivisella käsien käytöllä viemään tilan pois.
Pyrintö joutui tyytymään häirittyihin kaukoheittoihin ja ero kasvoi pallonhallinta kerrallaan. 
Shawn Huff vei Seagullsin kahdella kolmosellaan jo 77-63 johtoon ja Miikka Sopanen yritti vielä kutsumalla Pyrinnön aikalisälle kun peliä jäljellä 2:22.
Se ei kuitenkaan enää auttanut, vaikka Shawn Hopkins kävi painamassa yhden donkin.
Ero kasvoi lisää, jopa suuremmaksi kuin pelin todellinen kokonaiskuva. Seagulls voitti 84-65.

Nostot

Pyrinnön ykkönen oli tänään Brady Skeens 12 pisteellään ja peräti 22 levypallollaan.
Pyrinnön valmennusjohto Miikka Sopanen-Damon Williams-Santeri Liljeberg peluutti joukkuettaan tänään tasaisesti. Ja hyvä niin. Kymmenestä kentällä käyneestä pelaajasta vähiten pelannutkin keräsi liki 8 minuuttia.

Miikka Sopanen totesi todenmukaisesti ottelun jälkeen:
Seagulls otti ansaitusti pronssia. Meiltä loppui virta toisella puoliajalla.

Pyrinnön kausi Korisliigassa päättyi siis 4. sijaan. Urheilijat hakevat aina voittoa ja kaikki muu tuntuu kauden päätyttyä merkityksettömältä. Äärimmäiset suoritukset vaativat äärimmäisiä tavoitteita.
Kun aikaa kuluu, kautta osataan jo arvioida kehittävämmin, prosessina, joka jatkuu niin kauan, kun pallossa on ilmaa. Pyrintö pumppaa pallot täyteen kesän aikana ja hieroo ”sen kuuluisan D:n” entistä kovemmaksi. Eikä aikaakaan, kun alkaa Pyrinnön 55. kausi Korisliigassa!

Kuva: Vera Suihko