ILOINEN YRITYS KÄÄNTYI ÄRRIPURRIPALLOKSI

31.3.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Motivoitunut Vilpas haki Pyynikiltä tarvitsemansa sarjapisteet. Pyrintö pystyi vastaamaan 15 min ajan, mutta sitten Vilpas karkasi pikkuhiljaa ja lopulta selvään 60-80 (37-45) vierasvoittoon.
Tuloksen myötä varmistui ilmeinen, Pyrintö ja Vilpas kohtaavat myös puolivälierissä, jotka käynnistyvät ensi maanantaina.

Tähän keskiviikkoon oli kasautunut poikkeuksellisen paljon panoksia, kaikkialla muualla paitsi Pyynikillä. Ainoa kilpailullinen merkitys tässä ottelussa oli Vilppaalla, joka halusi varmistaa 3. tilansa. Pyrinnön kannalta ottelulla ei ollut merkitystä, sijoitus on 6. ja vastustaja Vilpas, joten ihan viimeisiä kikkoja ei edes haluttu näyttää.

Jos ikävä toinen puoliaika harmitti pelin jälkeen Pyynikillä, niin vielä suurempia murheita on varmasti Loimaalla, jossa Korihait syöksi Biisonit ensi kaudeksi takaisin 1-divisioonaan, sekä Nokialla, jossa alkoi keltainen kesäloma jo maaliskuun puolella. Kataja vierasvoitollaan ja Lahti kotivoitollaan nappasivat viimeiset pudotuspelipaikat.

1. puoliaika 

Pyrinnön kokoonpano muotoutui tiistai-illasta keskiviikon myöhäiseen iltapäivään asti. Lopulta vahvistui, että Pyrinnöstä vain Lassi Kilpinen ja Ike Smith eivät pelaa tässä ottelussa. Pyrintö lähti siis otteluun peräti 11 pelaajan kokoonpanolla. Smithin puuttuessa joukkueeseen oli nostettu myös Davon Clare, joka on pelannut kevätkaudella Pyrinnön akatemiajoukkueissa 1-divisioonia.
Pyrintö aloittikin vanhaan malliin, niin kuin silloin, kun päästiin edellisen kerran täydellä kokoonpanolla pelaamaan. Puolustus oli aktiivista, pallollisessa oli painetta ja mm. screen-puolustus toimi mallikkaasti. Viimeksi helmikuun puolivälissä pelannut Valtteri Leppänen osoitti jälleen tärkeän roolinsa, sillä mies puolusti Vilppaan Susijengi-tykkiä Mikko Koivistoa erinomaisesti.
Peli eteni tasaisesti ja ensimmäiselle tauolle mentiin Tomas Pihlajamäen lay-upilla kotijohdossa 23-20.
Toisella kymmenminuuttisella Vilpas kovensi puolustustaan. Brian Fobbs roikkui kaksin käsin kiinni kuin vesisuksilla hiihtäessä, mutta Pyrinnöllä riitti energiaa vetää miestä perässään. Emmanual Shepherd pamautti pari donkkia, kun Pyrintö pääsi juoksemaan kenttää. Toisen neljänneksen puolivälin lähestyessä Pyrintö oli vielä muutaman pisteen edellä (33-29), mutta sitten tamperelaisille tuli hyökkäyspäässä 3,5 minuutin kuiva kausi ja Vilpas karkasi 8 pisteen johtoon (33-41). Puoliaikatauolle asti ero pysyi samana, numerot 37-45.

Food Cornerissa Sitkon pizzaa maistellessa, valveutunut yleisö tutki tilastoja ja totesi Vilppaan vieneen levypallot (14-23) mutta Pyrinnön vastaavasti painostaneen vieraat peräti 8 menetykseen (Pyrinnöllä vain 3).

2. puoliaika 

Pyrintö puolusti selvästi aktiivisemmin kuin aikoihin, ja siltä osin peliä oli jälleen mukava katsoa. Hyökkäyspeli oli kuitenkin tuskaista, ajatukset ja ajoitukset eivät toimineet. Vähiin jääneet yhteiset harjoitukset alkoivat heijastua peliin. Tomas Pihlajamäki oli kentille palattuaan kovassa vireessä ja pystyi yhtenä harvoista voittamaan oman puolustajansa sekä luomaan peliä.
Kun Vilpas pystyi parantamaan pelikirjansa toteutusta, alkoi syntyä pelillistä eroa, vaikka piste-ero säilyikin 10 pisteen tietämissä. Viimeiselle tauolle mentiin vielä 51-62 numeroissa.
Viimeisestä neljänneksestä jäi paha maku suuhun. Pyrintöläisten turhautuminen alkoi näkyä ikävänä äyskimisenä, ensin tuomareille ja pian jo omille joukkuekavereillekin. Kun ärripurri ottaa vallan, fokus ei pysy pelaamisessa vaan yritetään vaikuttaa kaikkiin muihin, silloinkin kun ei ole mahdollisuutta asioita muuttaa. Joukkueurheilussa se on täysin toimimaton väistöliike.
Joukkueelle jäi siis keskinäistä puhuttavaa.

Pyrinnöstä ei ollut tänään pelaamaan voitosta ja Vilpas vei sarjapisteet 60-80 numeroilla.
Pisteluku 60 on Pyrinnön pienin 3 vuoteen (12.4.2019 Kouvot-Pyrintö 79-60).

Nostot:

Pyrintö taisteli alussa hienosti, yhdessä. Pyrinnöllä on täysimiehisenä, tai jopa lähes täydellä kokoonpanolla kaikki edellytykset haastaa Vilpas, kun tosipelit ensi maanantaina alkavat. Tämän päiväinen ottelu ei todistanut muuta kuin sen, että helpolla hallitsevaa mestaria ei kaadeta.

Pyrinnön pisteet jakautuivat tasaisesti 8 pelaajan kesken. Devante Fosterin 10 pist./ 12 levypalloa, Emmanual Shepherdin 12/4 olivat tilastollisesti kärjessä. Iloisinta oli kuitenkin nähdä Valtteri Leppäsen ja Tomas Pihlajamäen energia, jota nuoret miehet tuovat joukkueelleen.

Vilppaan kärkipari oli Marcus Lovett (21/2) ja Bryan Griffin (20/11).

Kommentit:

Damon Williams, Pyrinnön valmentaja:
Onnittelut Salolle, pelasivat hyvin joukkueena. Me olemme saaneet pelaajia mukaan kokoonpanoon loukkaantumisten ja covidin jälkeen, mutta paluu täytyy tehdä varoen, nousujohteisesti. Vaikka kaikilla on kova halu pelata, se ei aina toimikaan heti. Pudotuspeleistä tulee kovaa ottelusarja, sillä voittaakseen mestaruuden, täytyy voittaa mestari. 

Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Puolustus oli 30 min. erittäin hyvää, sen ensimmäisen jakson jälkeen. Saatiin peluutettua Woodia ja Griffiniä yhtaikaa. Me saamme siitä kilpailuetua korin alle. Vesikielellä odotan tosipelejä, että nähdään, miten se oikeasti toimii. 

Niilo Kärkkäinen, Vilpas:
Ei helpoin peli ensimmäisellä puoliajalla. Ei saatu energiaa eikä aktiivisuutta puolustuspäässä. Kaveri teki 1 vs. 1 koreja liian helposti. Toisella puoliajalla sitten parannettiin. Tänään nähtiin miten vastustaja pelaa eikä varmastikaan tule helppo sarja pudotuspeleissä.

Pyrinnön osalta pudotuspelit alkavat ensi maanantaina 4.4. Salossa.
Seuraava kotiottelu pelataan keskiviikkona 6.4.
Välieriin selviää 3 voitolla.

2.puolivälieräottelu:
Pyrintö-Vilpas
keskiviikkona 6.4.2022 klo 18.30
Pyynikin palloiluhallissa

Pyrinnön kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.

Kuva: Joonas Caven