ISO KOBRA PISTI VIIMEISELLÄ SEKUNNILLA

15.11.2021 | Otteluraportit, Uutiset

BJ Raymond upotti 0,8 sekunnissa kääntöhyppyheiton ja Pyrintö sai rangaistuksen lepsusta puolustuksestaan pitkin ottelua. Kobrat otti kotisalissaan tärkeän voiton 93-91 (40-46).
Pyrintö ei kaatunut viime hetken heittoihin vaan puolustuksen ongelmiin ottelun kuluessa.

Korisliiga on kolmen kärjen (Seagulls, Karhu, Kouvot) jälkeen äärimmäisen tasainen ja kilpailu ylempään loppusarjaan pääsystä tulee olemaan verinen ja karmea. Lauantain kierroksella Bisons kukisti BC Nokian ja teki selväksi, että myös se täytyy laskea mukaan. Kun Korihait otti kauden avausvoiton, se vei Lahti Basketballilta tärkeät sarjapisteet. Mielenkiintoinen kierros takana.


1.neljännes

Pyrinnöllä oli hyvä iskun paikka, sillä Kobrilta puuttui kokoonpanosta kärkipelaaja Andre Wesson jr. sekä jo pitempään toipilaana ollut Justus Kilpinen. Pyrintö antoi tasoitusta, sillä Lassi Kilpinen istui 1896-huppari päällä vaihtopenkillä.

Peli alkoikin Pyrinnöltä jälleen hyvin. Devante Foster oli Kobrille hankala puolustettava, sillä BJ Raymondin nopeus ei riittänyt alkuunkaan. Foster pelasi muutenkin röyhkeästi ja haki tukun levypalloja.
Kobrat alkoi auttaa rohkeammin puolustuksessa ja Foster lähti tykittämään kaukoheittoja, jotka kuitenkin kolisivat raudoista ulos. Kobrat pääsi peliin mukaan ennen kaikkea Christian Lutete IV rangaistessa Pyrinnön puolustusta.

Pyrinnössä SM-kultaakin voittanut BJ Raymond alkoi kokeneen ja älykkään pelaajan taidoilla kääntää omaa miss-match -tilannetta edukseen. Jos BJ:llä oli puolustuksessa ehtimisen kanssa ongelmia, Pyrinnöllä oli omassa päädyssään ongelmia hänen kokonsa ja syöttötaitonsa kanssa. BJ Raymond jakoi palloa Pyrinnön puolustuksen sisältä ja Lutete heitti sydämensä kyllyydestä.

Pyrinnön hyökkäys oli kuitenkin luovaa. Jälleen Pyrinnön rotaatioon David Gonzalvezin vaihtomieheksi päässyt Kion Williams järjesteli pari koria ja viimeisteli itse tilaisuuden tullen. Hyvä niin, sillä Emanual Shepherdillä oli vaikeuksia päästä pelin rytmiin.
Tauolle Pyrinnön niukassa 19-21 johdossa.

2.neljännes

Pyrintö vei jakson alun 0-7 varsinkin Fosterin juostessa taas BJ Raymondista helpon näköisesti ohi.
Kobrat nopeasti aikalisälle kun Pyrintö näytti karkaavan (19-28).

Kobrat alkoi auttaa enemmän puolustuksessa, sumputtaa korin alustaa. Kotijoukkue salli Pyrinnölle vapaita kaukoheittoja. Kion Williams heitti tärkeän kolmosen pussiin, sillä pelaaminen olisi muuttunut vaikeaksi, jollei noissa ”rankkareissa” olisi osuttu koriin.
Valtteri Leppästä puolustettiin vähän lähempää, mutta mies upotti kaksi kovaa kolmosta joilla Pyrintö 25-37 johtoon.
Lutete vastasi kuitenkin toisessa päässä hyvällä prosentilla ja tykitti jo 21 pisteensä, vaikka peliä oli pelattu vasta 15 minuuttia.

Kobrat ei tuntunut kunnioittavan Pyrinnön kolmosia yhtään, joten Foster tykitti niitä kaksi peräkkäin ja Pyrintö jälleen 3 min ennen puoliaikaa karkumatkalle 33-44.

Kobrat siirtyi hetkeksi paikkapuolustukseen, mutta kun Pyrintö mursi sen tyylikkäästi, palasi nopeasti miesvartiointiin. Pyrinnön paikkapuolustus on Korisliigan puheenaihe jo toista kautta. Sen filosofia on oma lukunsa, mutta muistutettakoon mistä perinteisistä syistä paikkapuolustusta joskus kokeillaan. Syitä on (ainakin) kolme:
1) Halutaan vastustajan korille ajot pois (jos niiden kanssa ollut ongelmia)
2) Halutaan suojella virheongelmissa olevia pelaajia
3) Halutaan hämmentää, hallita ja muuttaa pelin rytmiä

No, johtui Kobrien aloitteen saaminen paikkapuolustuksen kokeilusta tai ei,
se kavensi pari minuuttia ennen puoliaikaa tilanteeksi 38-44.

Kuin etiäisenä, ensimmäinen puoliaika päättyi BJ Raymondin hyppyheittoon tilanteessa 40-46.

Ensimmäisen puoliajan tilastoissa silmiin pisti Kobrien korintekovastuun keskittyminen Christian Lutetelle  (23 p.) ja BJ Raymondille (9 p.). Muilla Kobrilla tässä vaiheessa hajapisteitä.
Pyrinnön paikkapuolustuksen ja miespuolustuksen sekoitus toimii kuitenkin sikäli paikkapuolustuksen logiikalla, että se on hyvin tasa-arvoinen ja kunnioittaa kaikkia vastustajia periaatteessa yhtä paljon.
Siksi puolustukselle tulee ongelmia, jos jollain vastustajan pelaajalla on ns. pöljä päivä, että kaikki uppoaa.
Miespuolustuksessa kuuma heittäjä on helpompi merkitä ja puolustaa pois.

3.neljännes

Tällä kaudella Pyrintö on tullut pitkältä tauolta useimmiten hyvin. Ei kuitenkaan tänään.
Kobrat hallitsi toisen puoliajan alkua pelillisesti, vaikka se ei tulostaululla ihmeemmin näkynytkään.
Pyrinnön hyökkäys piti tamperelaiset mukana, vaikka oma pää vuoti.

Parissa minuutissa peli oli tasan.
Katsomo kohahti ja tampereella sydämet löivät tyhjää, kun Topias Palmi romahti taklauksen jälkeen korkealta selälleen parkettiin läpiajonsa päätteeksi. Palmi vei Pyrinnön 47-50 johtoon, mutta heti seuraavasta hyökkäyksestä Raymond syötti Nikkariselle helpon heiton ja Pussihukkien kasvatti sai ns. pään auki, joka osoittautui myöhemmin yhdeksi ottelun ratkaisuksi.

Shaquille Keith ei pitänyt tästä, vaan riisti Nikkariselta seuraavassa puolustuksessa pallon suoraan pompusta. Nikkarisen ranne pompautti vielä kahdesti tyhjää, kun Keith teki jo lay-uppia toisessa päässä.

Pyrintö puolusti muutenkin rohkeasti. Välillä se tuotti riistoja, mutta liian usein puolustaja pelasi itsensä ulos tilanteesta. Epäonnistuneet riistoyritykset antoivat Kobrille ylivoimahyökkäyksen tai peräti ilmaisen korin.
Korinalustoja ottelussa hallinnut Pyrintö päästi vastustajan nyt myös korinsa alle.
Kobrat pääsi sisään välillä ajoilla, välillä poikkikentän syötöillä puolustuksen selustaan, jopa ihan korin alle.
Onneksi Pyrintö sai edelleen onnistumisia hyökkäyksessä ja tauolle päästiin niukassa 62-65 johdossa.

4.neljännes

Emanual Shepherdin tapaan Topias Palmi kärsi tänään vähän huonommasta heittopäivästä.
Palmi pussitti kuitenkin tyylikkäästi kaikki kolme vaparia, mutta jo kohta Pyrinnön puolustus nukahti täysin.
Stokley Chaffee purjehti omasta päästä ja ajoi helpon lay-upin ilman, että kukaan Pyrinnön viidestä kentällä olevasta pelaajasta olisi kunnolla edes yrittänyt estää, vaikka kaikki olivat lähtötilanteessa pallon alapuolella.

Kuten todettu, Pyrintö hyökkäsi kuitenkin hyvin. Shepherd nosti ensin David Gonzalvezin syötöstä korin ja haki seuraavasta hyökkäyksestä oman heittonsa levypallon ja runnoi sen sisään ansaiten vielä bonusvaparin. Kobrien päävalmentajan Ville Turjan pohjalainen veri kuohahti ja kotijoukkue aikalisälle tilanteessa 65-72.

Pyrintö löysi edelleen hyökkäyksessä oikeat match-upit, ketä vastaan hyökätä.
Keith tykitti ensin kolmosen ja kohta perään puolestaan peruutti korin alle tehokkaasti. Mies piti Pyrinnön vapareilla 73-78 johdossa. Kun Osku Heinonen vei Pyrinnön 73-80 johtoon, alkoi usko voittoon kasvaa.

Edettiin kori korista, kunnes Kobrat rankaisi Shepherdin helposta ohiheitosta nopealla hyökkäyksellä josta
seuraikoni Jussi Turja kavensi kulmakolmosella tilanteeksi 83-86.
Miikka Sopanen kutsui tamperelaiset aikalisälle.

Piirretty peli romuttui alkuunsa, kun Topias Palmille vihellettiin väärä screen jo ennen puolta kenttää.
Kobrat sai kotiyleisönsä edessä lisää virtaa. Vaikka Osku Heinonen hassutti vielä 85-88 lay-upin, puolustus vuosi edelleen.  Kun sitten pari kaukoheittoa meni ohi, Pyrintö alkoi olla vaikeuksissa.

Koviin odotuksiin nähden vähän vaisun alkukauden pelannut Antto Nikkarinen heitti kuin pottuillakseen vaikean ja häirityn kolmosen Topias Palmin naamaan.  Kobrat 90-88 johtoon 24 sek. ennen loppua!

Pyrintö pelasi Keithille ajon ja mies pääsikin vapaaheittoviivalle, mutta vain toinen meni sisään.  Osku Heinonen pysäytti kellon nopeasti virheellään. Myös Kobrien huiman ottelun pelannut Christian Lutete suttasi ensimmäisen vaparinsa, 91-89.
Pyrintö sai siis vielä mahdollisuuden. Aikalisällä 9 sek ennen loppua pallo päätettiin pelata jälleen Keithille joka saikin Nikkarisen voitettuaan vapaan lay-upin.
Peli näytti menevän jatkoajalle, sillä peliaikaa oli jäljellä vain 0,8 sekuntia.
Kobrat sai aikalisän jälkeen sisäänheiton hyökkäyspäästä.
Pyrintö puolusti tilanteen hyvin. Koska tuossa ajassa ei ehdi enää syöttää vaan heitto on tehtävä suoraan syötöstä, Pyrintö ei puolustanut sisäänheittäjää ollenkaan vaan peitti kaikki syötöt korille päin.
Kobrat sai pallon kuitenkin BJ Raymondille vapaaheittoviivan kulmaan. Mies oli selkä korille päin, mutta heitti nopean fade away heiton, jossa kaatui voimakkaasti taaksepäin ja vältti täpärästi torjunnan.
Pallo koriin ja Kobrat voittoon 93-91.

Nostot:

Pyrinnöstä tilastokärki oli Devonte Foster (22/10).  Shaquille Keith (20/5) ja Osku Heinonen (15/5/3 riistoa) pelasivat myös tehokkaasti. Valtteri Leppänen alkaa olla pelissä kuin pelissä tärkeä tekijä, tänäänkin 9 pistettä hyvällä tarkkuudella.

Ottelun hahmoja oli oikeastaan kaksi. Kobrien Christian Lutete, käsittämätön 39 pistettä on hurja lukema!  Mies kantoi Kobria pitkin ottelua ja palkittiin syystä ottelun parhaana.
Myös BJ Raymond oli hyvin tärkeä palanen joukkuetta, vaikka puolustuksessa olikin pitkään ongelmissa. Mies pilkkoi Pyrinnön puolustusta syötöillään ja tietenkin viimeinen voittoheitto vanhan kotiseuransa sukkaan oli se viimeinen ja ratkaiseva niitti.

Kommentit:

Christian Lutete IV, Kobrat:
Mahtava voitto joukkueelta. Vaikeitten viime viikkojen jälkeen meidän piti kaikkien nostaa tasoa ja se tehtiin tänään. Hienoa voittaa koti yleisön edessä

Devante Foster, Pyrintö:
Kova peli. Taisteltiin hyvin koko peli mutta lopussa vastustaja heitti paremmin heitot sisään.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Viihteellinen korispeli. Pelattiin ihan hyvä peli. Toisella puoliskolla ei saatu puolustettua aivan niin hyvin kun ekalla jaksolla. Vähän liikaa hyökkäyksessä tyydyttiin hyppy heittoihin.

Ville Turja, Kobrien päävalmentaja:
Tosi kova ja hyvä peli. Molemmat joukkueet onnistui omissa asioissa tänään. Pelattiin taktisesti hyvä peli. Toisella puoliajalla saatiin hyviä heittopaikkoja ja pistettiin ne sisään.

Pyrinnön seuraava ottelu:

Pyrintö – Kouvot
keskiviikkona 17.11.2021 klo 18.30
Pyynikin palloiluhallissa

Lippuja otteluun myy Pyrinnön toimisto (Klingendahl) sekä Tiketti

#pyrintö #munseura #aina