JALAT JÄIVÄT KOPPIIN PUOLIAJALLA KOTKASSA

29.10.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö pelasi kaksi jaksoa hyvää korista, mutta jähmettyi puoliajalla, ja kotijoukkue KTP karkasi 95-80 (35-42) voittoon. Taistelu jatkuu keskiviikkona Pyynikillä.

Pyrintö ihmetteli vielä torstai-iltana miten se saa ylipäätään joukkueen jalkeille, mutta lopulta vain Lassi Kilpinen, Roni Ahvenjärvi ja Kion Williams jäivät kotiin. Sanomattakin selvää, etteivät kaikki pelaajat olleet 100% kunnossa, ja että harjoittelu kärsi poissaolojen vuoksi, mutta yllättävän hyvin Pyrintö kilpaili koko ensimmäisen puoliajan.
Pitkällä tauolla Pyrinnön jalat jähmettyivät, keskittyminen herpaantui, ja KTP meni menojaan.

Ennen ottelua suomalaisen koriksen todellisen legendan Kari Liimon paita nostettiin Karhuvuoren Steveco-areenan kattoon. Liimo on yksi aivan suurimmista suomalaisista koripalloilijoista (mm. 1. suomalainen NBA-varaus) ja omittiin kotkalaiseksi, kun hän johdatti KTP:n peräti 4 SM-kultaan 1980-1990 luvuilla.

I neljännes
Aloitusviisikkoon nostettu Valtteri Leppänen tykitti kolmosen, puolusti hyvin ja pelasi muutenkin terävästi. Ensimmäisen jakson hahmo oli kuitenkin Ike Smith, joka pujotteli kotkalaispuolustuksen läpi miten tahtoi.  5 min jälkeen Smith viimeisteli jo 7. pisteensä ja vei Pyrinnön jakson puolivälissä johtoon 8-12.
Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen painotti ennen pelin alkua, että KTP pelaa kovaa eikä heitä vastaan pärjää, jos pelaa pehmeästi. Tämä näkyi levypallopelissä jonka seurauksena KTP:llä oli siinä vaiheessa yhtä monta hyökkäyslevypalloa kuin Pyrinnöllä puolustuslevypalloja (5 kpl).
Se piti KTP:n mukana, jatkuvista pallonmenetyksistä huolimatta.
Pyrintö sai kuitenkin revittyä hieman eroa ja Arttu Pitkänen vei kolmosellaan Pyrinnön 14-24 johtoon ensimmäiselle tauolle siirryttäessä.

II neljännes
Jostain syystä edes tauon jälkeen Pyrintö ei tuntunut ottavan levypallopelaamista tosissaan vaikka se oli selvästi ainoa suuri ongelma, ja este kunnon karkumatkalle. Tämä voisi selittyä sillä, että levypallopeli ja niihin reagointi vaativat nimenomaan kovatempoista harjoittelua, ei se pelkällä miettimällä parane, mutta kun KTP haki kauas kimpoavia levypalloja samalla kun osa Pyrinnön ulkona puolustavista pelaajista näytti lähinnä kyllästyneeltä, niin kyse ei ole enää harjoituksen puutteesta vaan asenteesta! Varsinkin puolustuspäässä jokaisen pitää osallistua levypallopeliin, vähintään silloin jos joukkue on siinä alakynnessä.
Niinpä 2 minuutissa KTP kiri 3 pisteen päähän 22-25.
Onneksi vaihtojen myötä Pyrinnön pelimoraali parani ja puolustukseenkin saatiin ryhtiä.
Pyrintö alkoi repiä eroa uudelleen ja Osku Heinosen heitettyä kaukaa viivan takaa kolmosen pussiin, ja tilanteeksi 22-30.
Sitten esiin astui LJ Thorpe joka jakoi pari loistavaa syöttöä ja loi taitavasti itselleen hyppyheiton tai viimeisteli korkeakaarisella floaterilla 6 pistettä putkeen. Pyrintö johti reilu 3 min ennen puoliaikaa 26-36.
Jakson loppu oli rikkonainen ja siihen mahtui Roope Mäkelän haastosta vietetty videon tarkastus tauko sekä kohta perään Osku Heinosen teknillinen virhe. Mäkelä käytti uutta sääntömahdollisuutta mainiosti hyväkseen ja rikkoi pelin rytmiä. Tauolle kuitenkin tamperelaisjohdossa 35-42.

III neljännes
Pitkältä tauolta pukukopista tuli se KTP joka haastoi Karhun viime lauantaina Kauhajoella ihan tosissaan. KTP tiivisti puolustustaan ja kun Pyrintö otti joko hätäisiä heittoja tai sitten heitot lähtivät heittokellon pakottamina, KTP dominoi oman pään levypalloja ja juoksi niistä helppoja pisteitä.
4 minuutissa kotkalaiset kuroivat eron kiinni ja karkasi muutaman pisteen johtoon.
KTP:n oma kasvatti Vili Nyman oli hurjalla pelipäällä, pussitti läheltä ja kaukaa.
Tomas Pihlajamäki väkersi pari näppärää koria, mutta voittavaa hyökkäystä Pyrintö ei pystynyt enää kolmannella jaksolla esittämään.
KTP viimeiselle tauolle 67-57 johdossa.

IV neljännes
Vili Nyman teki mitä tahtoi ja ero kasvoi. Sitten 3 min jälkeen Pyrintö yritti selvästi vastaiskua, lisäsi pelin tempoa, mutta se ei konkretisoitunut tulostaululla sillä kotijoukkue katkaisi tamperelaisten orastavan pisteputken jo kohta.
Jakson puolivälissä tilanne oli 79-67. Pyrintö iski vielä. LJ Thorpe syötti pallon taivaalle ja Jaquan Lawrence pommitti toistakymmentä pistettä pelkistä alley-oop donkeista.
Valitettavasti niistä ei saanut bonusta tyylipisteistä, ja 8 pistettä lähemmäksi Pyrintö ei enää päässyt.
Kun KTP:n sairastuvalta palannut Mubashar Ali intoutui korin tekoon, lopullinen ero kasvoi 15 pisteeseen ja numerot ottelun päättyessä 95-80.

Nostot:
Pyrinnöltä LJ Thorpen otteissa ei näkynyt, että vielä eilen hänen pelaamisensa vaikutti epätodennäköiseltä. Päinvastoin, Thorpe (8 pist./4 levyp./5 syöttöä) tuntuu parantavan peli peliltä ja väläyttelee jo sitä miksi hänet on Pyynikille värvätty. Sairasteltu viikko näkyi lähinnä siinä, että mies taisi väsähtää. Sopanen peluuttikin häntä säästeliäästi (20 min).
Sen sijaan hyvin kauden aloittaneen Daytone Jenningsin (7/2) suorituksissa näkyi tänään epävarmuuden tuomaa huonoa viimeistelyä, tosin 6 koriin johtavaa syöttöä ovat pelimiehen suoritus silloin kun oma käsi ei osaa herkistellä.
Ike Smith (25/4) oli alussa näkyvä, erinomainen, ja pistesarake kasvoi lopulta yllättävän suureksi (pelitilanneheitot 50%).
Jaquan Lawrence (19/13) hoiti hommansa tänään mallikkaasti ja keräsi komean tilastorivin.
Osku Heinonen (7/1) joutui jälleen vastustajan pihdeissä koville ja peli näytti ajoittain vähän tuskaiselta. Panu Peltokangas pääsi ainoana +/- tilastossa niukasti plussalle (+2).

KTP:n ykköstykki oli Vili Nyman 26 pisteellään.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Ensimmäinen puoliaika oli ok. Me ei toteutettu toisella puoliajalla meidän pelisuunnitelmaa riittävän hyvin. Me annettiin väärien pelaajien toteuttaa omia vahvuuksiaan ja lopputulos näkyi taululla. Oman hyökkäyksen liike meni liian staattiseksi. Taustalle on ennen kaikkea sairastumisten vuoksi hieman rikkonainen harjoitusviikko, mutta ei se ole selitys. Kun saamme pelaamiseen lisää kurinalaisuutta, tulee myös ehjempiä otteluita.

Jaquan Lawrence, Pyrintö:
Pidän korisliigan tasosta, se on kova liiga. Tähän liigaan tulo oli minulta oikea ratkaisu ja uskonkin pystyväni kehittymään täällä seuraavalle tasolle. Tänään ensimmäinen puoliaika oli meiltä hyvää pelaamista, mutta toiselle puoliajalle tulimme jostain syystä löysästi ja KTP pääsi peliin mukaan. Yleisesti pelistämme puuttui tänään riittävä intensiteetti.

Roope Mäkelä, KTP:n päävalmentaja:
Meillä ei ollut ensimmäisellä puoliajalla riittävää liikettä, se on kuitenkin meidän pelissä se tärkein osa-alue. Toisella puoliajatta mm. Ali ja Sly nosti tasoaan ja pelasi omalla tasollaan, kuten koko joukkue sai nostettu intensiteettiä. Hyökkäyksessä meillä oli tarkoitus pelata enemmän kasvit koriin päin eikä peruuttaa korilla ja aina kun näin maltettiin tehdä tapahtui hyviä asioita.  Illan hienoa antia oli myös Kari Liimon huomiointi. Hänellä on kuitenkin ollut erittäin suuri vaikutus minun korisuraani.

Mubashar Ali, KTP:
Olen kärsinyt viime aikoina hieman loukkaantumisista ja pelini oli alussa hieman hakemista. Yritin kuitenkin tulla tähän peliin perusasioiden kautta parhaani tehden. Lähdin peliin puolustuksen kautta auttamaan joukkuettani niin paljon kuin mahdollista. Joukkueella oli tavoite oli tulla peliin hyvällä intensiteetillä, mutta saimme sen toimimaan vasta toisella puoliajalla.

Seuraava kotipeli on
Pyrintö – Lahti Basketball
keskiviikkona 2.11.2022 klo 18.30
Pyynikin palloiluhalli
Ennakkoliput otteluun myy tiketti.fi