JATKOAIKAVOITTO KATAJASTA!

4.2.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö taisteli väkisin voiton Katajasta huikean trillerin jälkeen Pyynikillä. Kapteeni David Gonzalvezin käskyttämänä kotijoukkue väänsi väkisin voiton jatkoajalla 109-105 (42-51). Yhdeksäs peräkkäinen voitto antaa hyvät lähtökohdat lauantain kärkiotteluun Helsinkiin.

1. neljännes

Pyrinnön aloitus oli vaikea. Vaikka Osku Heinonen tykitti ensimmäisen kolmosensa heti pelin alkuun, Pyrinnön hyökkäyspeli takkuili, sillä Katajalta löytyi kovia puolustajia, jotka pitivät Marcus Lewisin pihdeissään. Lewis otti tämän henkilökohtaisena haasteena, punki ja tunki, mutta ei saanut palloa koriin.
Pyrinnön hyökkäys pysähtyi välillä kokonaan ja tuli kummallisia pallonmenetyksiä, joista Kataja juoksi Pyrinnön korille ylivoimahyökkäyksiä.
Jo parin minuutin pelin jälkeen Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen otti aikalisän Katajan karatessa helpon näköisesti 5-10 johtoon. Ero ei ollut vielä suuri, mutta merkit olivat hälyttäviä.
Aikalisän jälkeen Shawn Hopkins juoksi komean takaoven, josta seurasi aivan karmea donkki!
Hopkins on high-lightsien ja runien mies, jos kuka, joten ei ihme, että jo seuraavasta tilanteesta mies pussitti kolmosen. Pyrintö roikkui mukana, vaikka Katajan takamies Susi-Jammu Wilson oli ilmiliekeissä. 8 minuutin pelin jälkeen Wilson meni vaihtoon ja saldo oli jo 18 pistettä!
Pyrinnöllä kentälle tullut Lassi Kilpinen toi peliin jälleen energiaa. Hän loi peliä erinomaisesti ja Pyrintö sai tärkeän kavennuksen, kun Kilpinen pudotti ajosta pallon Gonzalvezille joka nosti taukonumeroiksi siedettävät 21-27.

2. neljännes

Kun hyökkääminen oli vaikeaa, se näkyi vähän kaikessa. Tuli epätyypillisiä pallonmenetyksiä, myöhästyttiin levypalloista, osalla pelaajista leukakin alkoi vähän painua.
Onneksi Pyrinnöllä riittää penkillä pelimiehiä. Valtteri Leppänen puski päättäväisesti korille ja teki kaksi tärkeää koria kovista ajoista. Eivät ne olleet sen parempia ajoja kuin muillakaan, mutta Valtterin päättäväisyydelle eivät todennäköisyyden laitkaan voi mitään. Pallo koriin ja Pyrintö pysyi mukana!
Kapteeni David Gonzalvez näytti esimerkkiä, piti pään kylmänä ja piti Pyrintöä mukana kahdella kovalla korilla.
Sen sijaan näytti, että Katajan puolustus oli päässyt Marcus Lewisin pään sisään. Katajalta löytyi kolme kovaa puolustajaa Lewisiin joten Pyrintö ei löytänyt screenienkään kautta Lewisille match-upia jota hän olisi dominoinut kuten yleensä tällä kaudella. Sekä Niko Mattila, Aapeli Alanen ja Rashard Odomes pärjäsivät jalalla kauempana korista ja olivat riittävän fyysisiä korin alla.
Ero venyi jo 12 pisteeseen, mutta sitten puoliajan lopulla Osku Heinonen pääsi heittämään kolmosen ja vielä vaparista yhden lisää. Ja Tomas Pihlajamäki kavensi vielä Katajan taukojohdon alle kymmeneen pisteeseen, 40-48.

Ensimmäisen puoliajan jälkeen Pyrintö oli levypalloissa takana 18-25 ja kun menetyksiäkin oli normaalista poiketen yksi enemmän kuin vastustajalla, ei eroa kurottu kiinni silläkään saralla.
Kataja vei 1. puoliajalla ns. Second Change pointseista 2-11, siis hyökkäyslevypallon jälkeisistä  uusista hyökkäyksistä sekä myös nopeista hyökkäyksistä tehdyt pisteet 10-0.
Aloite oli siis Katajalla.

3. neljännes

Vaan eipä ollut ensimmäinen kerta, kun Pyrintö tuli puoliajalta kuin uudesti syntyneenä.
Kun Pyrintö saa ”kollektiivisen itseluottamuksen” kohdilleen, niin kyyti on kylmää.
Basisti Shawn Hopkins aloitti korijuhlan kolmosellaan. Sitten Osku Heinonen, David Gonzalvez, Osku uudestaan… Ja Kataja aikalisälle 2 min pelin jälkeen, kun peli oli, hupskeikkaa, tasan!
Marcus Lewis näytti taas kiinnostuneelta ja pelimiehen elkein pelasi muuten hyvin, vaikkei Korisliigan pistekärkenä päässytkään tänään juhlimaan, kuten yleensä. Mies jakoi tänään peräti 8 koriinjohtanutta syöttöä ja organisoi hyökkäystä.
Pyrintö sai nyt puolustuksen toimimaan. Oskun riiston ja sekä yksin kentän läpi juostun layupin sekä heti perään Kilpisen riistosta Hopkinsin juoksema donkki alkoivat viedä Pyrintö karkumatkalle.
Brady Skeens sai tilaa ja itseluottamusta sisäpeliinsä. Panu Peltokankaan kolkilla Pyrintö jo 73-63 johtoon.
Katajan päävalmentajan Petri Virtasen oli pakko käyttää toinen aikalisänsä. Se auttoi, sillä Niko Mattilan ja Dantez Waltonin kolmosilla Kataja kiri eron 8 pisteeseen 77-69.
3. jakso Pyrinnölle kuitenkin 35-18.

4. neljännes

Viimeiseksi aiottu jakso alkoi Katajan otteessa, mutta Pyrinnön onneksi se sössi heittoja ja sortui pallonmenetyksiin.
4 minuutin pelin jälkeen tilanne oli 85-80, kun Marcus Lewis sai 4. virheensä. Se enteili hankaluuksia sillä Lewis on joka tapauksessa tärkeä pelaaja Pyrinnölle. Varsinkin ratkaisuhetkillä.
Onneksi Tomas Pihlajamäki (9/6) on nykyään hurjassa vireessä. Kovalla energialla mies taisteli molemmissa päissä kenttää. Hän sai aikaan hämmennystä, hyökkäsi härskisti korille ja puolusti antaumuksella, kovaa ja fiksusti.
Pyrintö pysyi piikkipaikalla, kunnes Kataja hyödynsi Pyrinnön 3 minuuttia ennen loppua ottaman aikalisän paremmin ja vei sen jälkeen peliä 0-5.
Aapeli Alanen on harvinaisen kovapäinen mies. Hän ei meinannut uskoa millään, ettei Pyrintöä voiteta Pyynikillä. Pitkin salia alkupelin viskonut lahtelaiskasvatti pussitti nyt kaksi kovaa kolmosta ja kun jo aiemminkin osunut Walton teki saman tempun, Kataja siirtyi 2 pisteen johtoon 42 sekuntia ennen loppua.
Pyrinnön aikalisän jälkeen Brady Skeens pääsi vapaaheittoviivalle, mutta heitti molemmat ohi.
Katajan puolustus oli kuitenkin täysin kuutamolla ja Marcus Lewis kävi tippaamassa ohi menneen jälkimmäisen heiton sisään 93-93.
Kataja pääsi vielä yrittämään koria, mutta tiukan levypallotaistelun siimeksessä aika kului ja toinen yritys myöhästyi. Edessä jatkoaika.

Jatkoaika

Kauden ensimmäinen jatkoaika alkoi ikävästi, sillä Katajan ehdoton kärkinimi tänään, Jamar Wilson muljautti nilkkansa, korjaan: alaraajansa.
David Gonzalvez porasi 1 vs 1 ja nosti pakkokorin. Seuraavassa hyökkäyksessä Osku Heinonen tykitti kolmosen ja Pyrintö näytti taas karkaavan 98-93.
Aapeli Alanen jatkoi kuitenkin kovia otteitaan ja loi tilanteita fyysisillä ajoillaan. Kataja taisteli edelleen, ilman Wilsoniakin. Niko Mattilan kolkilla Kataja taas pisteen päähän 101-100.
Alasen päättäväisen kovalla ajolla ja kohta perään kolmosella Kataja 103-105 johtoon 55 sekuntia ennen jatkoajan päättymistä.
David Gonzalvez kuittasi tärkeällä kolmosella ja Pyrintö pisteellä kärkeen. Katajan Alanen otti nopean heiton, jotta sille jää vielä viimeinen hyökkäys. Pyrintö heitti ohi hyökkäysajan loppusekunneilla, mutta Shawn Hopkins sai haettua tärkeän hyökkäyslevypallon. Nyt Katajan oli pakko rikkoa, sillä peliaikaa oli enää 11 sekuntia. Gonzalvez heitti ensimmäisen sisään 107-105, mutta toisen ohi. Kataja pääsi vielä hyökkäämään, mutta Hopkins sai riistettyä pallon ja viimeisteli loppunumerot 109-105.

Että näin. 9. peräkkäinen voitto maistuu varmasti makealta. Tai oikeastaan tuliselta, sillä kyseessähän oli jälleen siipipeli.

Nostot:

Ottelun pistekärki oli jatkoajalla loukkaantunut Jamar Wilson (30 pist./6 lev./5 syöttöä).  Muita Katajan onnistujia olivat Dantez Walton (18/7) ja Aapeli Alanen (15/4/6). Lisäksi puolustuspäässä onnistunut Rashad Odomes (15/9) ja ensimmäisellä puoliajalla hyvin pelannut Phil Fayne (13/10) kantoivat joukkuetta vuorollaan. Jos sitten katosivatkin aika ajoin kuvasta.

Pyrinnön parhaana palkittiin ansaitusti David Gonzalvez (21/3/ 7 syöttöä). Osku Heinonen oli pääosin oivassa vireessä (23/3) upottaen kolmoset 6/10.  Shawn Hopkins (15/3) pelasi muiden tapaan ailahdellen, mutta lopun tärkeä levypallo ja riisto nousivat ottelun ratkaisuksi. Noilla raameilla ja tuolla urheilullisuudella miehen soisi ahkeroivan levypalloissa useamminkin.
Brady Skeens keräsi jälleen tupla-tuplan, nyt numeroilla 11/11.

Numeroitten ohi on ehdottoman tärkeää nostaa esiin Lassi Kilpisen (2/3/3), Tomas Pihlajamäen (9/6) ja Valtteri Leppäsen (4 pist.) äärimmäisen tärkeä taisteluhenki ja energia jonka kaikki tuovat kentälle ottelusta toiseen. Levypallojen ja muiden irtopallojen perään syöksyminen, puolustuksen ja hyökkäyksen lannistumaton aktiivisuus ja pelirohkeus luovat Pyrinnön pelaamisen identiteettiä. Tänään Pyrinnön vaihtopenkki voitti Katajan penkin pisteissä 26-14, mutta todellinen merkitys oli vielä suurempi juuri silloin kun päät meinasivat painua.

Kommentit:

Petri Virtanen, Katajan päävalmentaja:
Toinen jatkoaika tappio putkeen meillä viikon sisään. Molemmissa peleissä paljon hyvää, mutta ratkaisuhetkillä tilannekovuus ja keskittyminen yksittäisiin tilanteisiin ei ole meillä ollut riittävän laadukasta kääntääksemme otteluita voitoksi.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Hienoa, että pystymme voittamaan, vaikka pelasimme ailahtelevasti. Gonzalvez oli päällikkö, kun matsia ratkaistiin. Alussa ei keskitytty riittävästi puolustuksen yksityiskohtiin. Kataja oli omassa puolustuksessaan fyysinen ja toi hyökkäyspäässä taktisesti vähän uutta.

Kuvat: Vera Suihko, Joonas Caven