KARHU VEI VOITON PYYNIKILLÄ

11.2.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Kauhajoen Karhu Basket nousi Korisliigassa tasapisteisiin Pyrinnön kanssa, kun se haki pisteet 3.jakson hurjalla rynnistyksellään 83-89 (45-48). Samalla se ryöväsi Pyrinnöltä Korisliigan kakkostilan.

Sitten Suomen Cupin välierän, Karhu oli saanut täyden rivin ulkomaalaisvahvistuksia, kun taas Pyrintö joutui tärkeään otteluun ilman tehomiestään Marcus Lewisia, joka toipuu seuraavat 2 viikkoa alaraajavammastaan.

1. neljännes

Ottelun alku näytti pahalta. Pyrintö ei saanut oikein minkäänlaista sykettä puolustukseen ja
Karhu teki alkuun korin joka hyökkäyksestä. Pisteitä enemmän huolestutti, että Karhu pääsi nimenomaan korin alle helpon näköisesti.
Pikkuhiljaa kotijoukkue pääsi peliin mukaan ja koritehtailu aukesi Shaquille Thomasin kolmosella. Sitten David Gonzalvez toi parilla kakkosellaan Pyrinnön mukaan peliin.
Levypallojen kanssa näytti kuitenkin olevan ongelmia, sillä Jeffery Garrett jr ja Osasumwen Osaghae jr hakivat miehekkäästi pari hyökkäyslevypalloa ja nostivat niistä helpot pisteet.
Jakson puolivälissä tilanne oli 7-13 vieraille, mutta ote oli selvästi Karhulla.
Kohta Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen otti aikalisän, jonka jälkeen kotijoukkue hyökkäsi Brady Skeensin ja David Gonzalvezin kautta. Jakson loppuun Lassi Kilpinen hassutti Garrettia ja nosti taukonumeroiksi 22-24.

2. neljännes

Osku Heinonen vei Pyrinnön ensimmäisen kerran johtoon muutaman sekunnin pelin jälkeen hyvärytmisellä kolmosellaan. Pyrintö löysi puolustukseen lääkkeet, joilla se vei Karhulta tilan korin alla. Varsinkin Shawn Hopkins ulottuvana pelaajana peitti syöttölinjoja erinomaisesti ja sai muutaman riistonkin.
Pyrintö sai pienen repäisyn ja ajassa 6:20 Karhun päävalmentaja Janne Koskimies kutsui nallepesueen aikalisälle. Pyrintö oli vienyt jaksoa 12-4.
BC Nokiasta Kauhajoelle kesken kauden siirtynyt Garrett oli erinomainen. Hänen fyysisyytensä ja tilannekovuutensa menivät Pyrinnön luihin ja ytimiin. Kun sisäpeli on kunnossa, syntyy tilaa ulos. Okko Järvi tykitti kaksi kolmosta peräjälkeen ja vei Karhun uudestaan johtoon.
Yhden korin johtoasema vaihteli, kunnes viimeinen minuutti meinasi jo kääntyä pahasti Karhulle, mutta niin vaan Pyrintö sai pidettyä eron 3 pisteessä, kun Skeens haastoi viimeisestä hyökkäyksestä 1vs 1 ja punnersi taululle numerot 45-48.

3. neljännes

Kolmannesta jaksosta muodostui painajainen.
Pyrinnön hyökkäys tiivistyi höyryksi ja haihtui sumuna ilmaan. Sen seurauksena myös puolustuksesta katosi itseluottamus ja aktiivisuus.
Karhu repäisi parissa minuutissa 1-10 ja Sopanen käskytti Pyrinnön aikalisälle tilanteessa 46-58.
Ei auttanut. Bojan Sarcevic oli ylivoimainen pelaaja kentällä ja syötti Pyrinnön puolustuksen päreiksi.
Sopanen oli pakotettu toiseen aikalisään jo jakson puoli välissä, kun Karhu oli tallustellut tilanteeksi peräti 23 pisteen eron (46-69).
Pyrinnön syvä sukellus kesti liki 7 minuuttia jolloin Tomas Pihlajamäki heitti kolmosellaan pään auki.
Lassi Kilpinen oli pitkään Pyrinnön ainoa voittava match-up. Miehen syke oli joukkueessaan ihan omalla tasolla, mutta Kilpisestä huolimatta ero oli 30 minuutin jälkeen lohduton, 57-77.

4. neljännes

Kuten Helsingissä lauantaina, myös nyt Pyrintö aloitti viimeisellä jaksolla hurjan kirin.
Osku Heinonen ei suostunut antamaan periksi. Mies otti komennon ja tykitti viimeiseen kymppiin peräti 16 pistettä! Kolmosia, lay-uppeja, kuljetuksesta heittoja, syötöstä heittoja…
Bojan Sarcevic oli jakson alussa vaihdossa ja Karhun hyökkäys meni pahasti sekaisin. Valmentaja Janne Koskimies oli ajantasalla ja otti jo parin minuutin jälkeen aikalisän, vaikka eroa olikin vielä reippaasti (63-77).  Sarcevic palasi kentälle ja Karhu näytti pääsevän peliin mukaan.
Pyrintö oli kuitenkin päässyt vauhtiin. Valtteri Leppäsen kolmosella ero kutistui 9 pisteeseen 4 minuuttia ennen loppua ja Karhu päätyi jälleen aikalisälle.
Osku Heinonen oli kuitenkin kuuluisan karhunkaataja Martti Kitusen hengessä päättänyt pitää pisteet Tampereella. Jälleen kolmonen ja ero 6 pisteeseen (77-83). Oskun vaihto venyi kuitenkin pitkäksi ja mies silminnähden väsähti. Vaan eipä häntä kukaan valmentaja olisi tuossa heittoputkessa vaihtoonkaan ottanut.  Viimeisen peliminuutin alussa Pyrintö pelasi vielä voitosta, mutta sitten parin menetyksen jälkeen täytyi katse asettaa tulevaan ja Pyrintö varmisteli ettei ero kasva.

Loppunumerot 83-89 mahdollistavat vielä kakkossijan, kunhan Kauhajoelta saadaan maaliskuun alussa 7 pisteen voitto.  Tietenkin oletuksella, että Karhun kanssa ollaan silloin tasapisteissä.

Nostot:

Pyrinnön ehdoton ykkönen oli Osku Heinonen (25/5), joka oli varsinkin takaa-ajossa aivan uskomaton!
Toinen onnistuja oli Lassi Kilpinen (10/3/4 syöttöä), joka sytytti taistelullaan Pyrinnön takaa-ajoon.
Brady Skeens (12/15) oli jälleen mainio, vaikka välillä näyttikin jäävän Karhun sentterien jalkoihin.
David Gonzalvez (10/3/8 syöttöä) kärsi muiden tapaan Lewisin puuttumisesta, sillä match-up:ien (=kuka puolustaa ketäkin) rakentaminen oli Karhulle olennaisesti helpompaa, kun Lewisiin ei tarvinnut uhrata parasta puolustajaa eikä tarvinnut järjestää apupuolustusta häntä vastaan.

Karhun ehdoton ykkönen oli Bojan Sarcevic (6/3/ 11 syöttöä!) jonka pelinjohto oli kerrassaan ihailtavaa.
Vahvasti pelasi myös Karhun iso kalusto Jeffery Garrett jr (24/14) ja O. Osaghae (15/12).
Lisäksi Okko Järvi (20/1/4 syöt.) tykitti kolmosensa inhottavan tarkasti 5/6.

 

Kommentit:

Janne Hänninen, Karhun valmentaja:
Pystyttiin 3 jaksoa pelaamaan pelisuunnitelman mukaan. Pidettiin pallosta huolta, suojeltiin omaa koria ja pystyttiin hyökkäämään kohti koria. Viimeisellä jaksolla menetimme enemmän palloa kuin sitä ennen 30 minuutissa.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Oltiin tosi vaisuja kolme ekaa neljännestä. Puolustus oli passiivista ja arkaa, josta syystä hävittiinkin sitten niin syöttölinjat kuin ajot ja levypallotkin. Kun pakki ei pitänyt tuli hyökkäyksestäkin puuroa ja pakottamista. Neljäs jakso oli taas meidännäköistä peliä, mutta takamatka oli valitettavasti liian pitkä.

Kuvat: Vera Suihko, Joonas Caven