KOBRAT PYYNIKILLE SIIPIPELIN VIERAAKSI

17.11.2020 | Otteluennakko, Uutiset

Pyrinnössä alkoi reilut kymmenen vuotta sitten perinne, että toiminnanjohtaja Jarmo Hakanen tarjoaa joukkueelle kanansiivet kolmen peräkkäisen voiton jälkeen. Silloin moinen ei ollut ihan tavanomaista ja joukkue kaipasi pientä lisäpontta peleihin. Hieno perinne on jatkunut ja levinnyt joihinkin muihinkin seuroihin. Keskiviikkona Pyrintö pääsee yrittämään jo kauden toista kolmen peräkkäisen voiton putkea, kun Kobrat Lapualta saapuu siipipeliin Pyynikille.

Taustaa Kobrista

Koripallo alkoi paini- ja pesäpallovoittoisessa Etelä-Pohjanmaan kunnassa 1960-luvulla. Luonnollisesti maineikkaan Lapuan Virkiän siipien suojissa. Koripallon erikoisseura Kobrien juuret ulottuvat vuoteen 1989 jolloin pitäjään perustettiin Lapuan Koripojat niminen yhdistys. Seuran nimi vaihtui käärmeteemaan vuosituhannen vaihteessa ja pian sen jälkeen Lapualla alettiin panostaa kilpakorikseen ihan tosissaan.
Pyrinnöstä löytyi apuja tähän, sillä valmentajat Juha-Petri Nieminen sekä Miikka Sopanen olivat nostamassa Kobria 1-divisioonaan keväällä 2003. Seuraavan kauden Sopanen toimikin seuran päävalmentajana.
Pelaajistakin löytyi tamperelaista murretta, sillä Pietu Kätkä ja Riku Liljeberg pelasivat Kobrat-paidassa.
Ja tamperelaisyhteydet jatkuivat vielä kaudella 2016-2017, kun Damon Williams pelasi Lapualla viimeisen Korisliiga-kautensa.

Korisliigaan joukkue nousi kaudeksi 2012-2013. Kobrat on leimautunut joillakin kausilla ostojoukkueeksi, ehkä ulkomaalaistaustaisten pelaajiensa määrän ja/tai erityisen suuren roolin vuoksi. Kaikki eivät ole huomanneet kuinka suhteettoman suuren määrän Lapua on kasvattanut kovia liigapelaajia, aina Susijengiin asti. Kobra-kasvatteja ovat mm. Ilari Seppälä, Perttu Blomgren sekä nykyisin Pyrinnössä pelaava Panu Peltokangas.
Kobrissa on tehty ja tehdään nykyäänkin hyvää juniorityötä. Hyvä työ ei vaan ole konkretisoitunut niin näkyvästi omaan edustusjoukkueeseen, sillä opiskelut ja muut haasteet ovat vieneet juuri läpimurron tehneet pelaajat muualle Suomeen tai ulkomaille. Silti nykyisessäkin joukkueessa on 3 Kobrien omaa kasvattia.

Kobrien joukkue ja alkukausi

Kobrat onnistui kesän pelaajamarkkinoilla lopulta varsin hyvin. Vaikka se menetti Lauri Toivosen Nokialle ja kevätkaudella 9 peliä joukkuetta vahvistamaan ehtineen Fiifi Aidoon, korona kevään jälkeen moni muu seura on ollut vielä tiukempien muutosten edessä. GM Markku Turja ja muut taustavoimat saivat tehtyä jatkosopimukset Antto Nikkarisen (10 pist./1,5 lev./8,6 syöt.) ja Juho Lehtorannan (6,0/2,5)  kanssa. Seuraikoni Jussi Turja (2,5/1,0) jatkaa omassa seurassaan myös tällä kaudella ja yksi kauden ennakkoon kovimpia hankintoja oli Susijengissäkin erittäin lupaavan avauksen tehneen Remu Raitasen kaappaaminen Lapualle. Raitanen on tosin ollut koko syksyn loukkaantuneena, mutta pelasi sunnuntaina Lahdessa ensimmäisen ottelunsa Kobrat-logo paidassaan ja on mitä ilmeisemmin mukana myös Pyynikillä keskiviikkona. Jos Raitanen pääsee pelirytmiin ja saa heiton putoamaan, hän on erittäin vaarallinen Pyrinnölle.

Joukkueen ulkomaalaispelaajista Anthony Gaines jr. (20,0/5,4/2,4 riistoa) on ollut näkyvin. Mies on erittäin nopea ponnistaja ja nopeilla käsillä mies pystyy todennäköisesti nappaamaan kärpäsenkin lennosta. Ainakin kauden alla harjoituspelissä Pyynikillä mies teki useita komeita heitontorjuntoja. Gaines on myös taitava luikertelemaan korille asti ja häneltä löytyy myös 45% kolmen pisteen heitto.
Jordan Loveridge (19,8/5,4/3,8 syöt.)  on joukkueen toinen pääheittäjä. Gainesin tapaan hän osaa viimeistellä läheltä ja kaukaa. Hän on myös hyvä pääsemään vapaaheittoviivalle, se on pelimiehen merkki.
Kobrien sentteri Nathanial Grimes (15,1/12,4) on erinomainen levypallopelaaja, kuten tilastolukemat kertovat. Tasaisen vahvan vahvistusnelikon täydentää Justin Pierce (17,0/5,1).

Kobrat on huomattavasti sijoitustaan (10.) vaarallisempi joukkue. Vaikka tappioita on kertynyt 6 kpl, ja vaikka se on onnistunut voittamaan vain Korihait ja ensimmäisessä Pohjanmaan paikallisottelussa Kauhajoen Karhun, tappioiden joukkoon mahtuu pari tiukkaa peliä, mm. pisteen vierastappio Salossa.

Kobrat on leimallisesti erinomainen levypallojoukkue, sillä se on voittanut vastustajansa levypalloissa ka. 39,1 – 33,3 , vaikka on siis pääosin hävinnyt pelinsä ja joutunut siis noukkimaan palloa muita enemmän omasta korisukasta. Pyrintö taas on sarjataulukossa kolmas ja kappalemäärissä mitattuna Korisliigan levypallokakkonen, mutta hurjat lukemat perustuvat paljon suurempiin heittomääriin. Pyrintö on keskimäärin vähän yllättäen hävinnyt levypallot vastustajilleen ka. 41,4-43,4.
Vastaavasti Pyrintö on sortunut pallonmenetyksiin ka. vain 12,3 krt/peli, kun sen vastustajat 18 krt.
Kobrilla tämä taas päinvastoin: 14,3 – 11,6.

Seuraa näitä

Keskiviikon pelissä tärkeään rooliin nousevat ainakin nämä taistelut:
1.  Marcus Lewis – Anthony Gaines jr on hyvin mielenkiintoinen taistelupari. Molemmat urheilullisia ja taitavia korintekijöitä.
2. Miten yksi maan johtavista pelinrakentajista Antto Nikkarinen lähtee purkamaan Pyrinnön puolustusta?
3. Miten Pyrintö onnistuu sekoittamaan Kobrien heittojen rytmiä? Pyrinnön puolustustapa ei mahdollista kokonaan useamman hyvän heittäjän kokonaan eliminointia, mutta se pystyy hankaloittamaan syöttöjen vastaanottoa sekä heittojen rytmiä.
4. Levypallopeli
Hyvin heittävä vastustajajoukkue, joka voittaa lisäksi levypallot, lienee Sopasen johtaman valmennustrion painajainen. Siinä on pärjättävä.

 

Päävalmentaja Miikka Sopanen:
Kobrat on vahva ja monipuolinen joukkue, jonka kapellimestarina toimii liigan syöttökuningas Antto Nikkarinen. Pure Anttoa nilkkaan -teeman lisäksi keskitymme levypallopeliin, jossa Kobrat ovat erityisen eteviä. Kokoonpano: Gonzalvez, Heinonen, Hopkins, Kilpinen J, Kilpinen L, Leppänen, Lewis, Peltokangas, Pihlajamäki, Skeens

Pyrintö – Kobrat
keskiviikkona 18.11. klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa.

Huomioithan poikkeusjärjestelyt joista on lisää infoa Uutiset-osiossa. Liput kannattaa ostaa ennakkoon tiketti.fi/pyrinto tai Pyrinnön toimistolta, Pyhäjärvenkatu 5H, jotta varmistat pääsysi peliin.
Lippuja on saatavilla myös ovelta.

Punaista päälle ja Pyynikille!